23.9 C
Σάμος
24/04/2024
Σαμιακά

Στο… περίμενε οι διασώστες του ΕΚΑΒ Σάμου

Οι τριτοκοσμικές συνθήκες εργασίας δεν αρμόζουν σε μια τέτοια σημαντική υπηρεσία. Θα πρέπει μεριμνήσουν οι αρχές για την άμεση μετεγκατάσταση και στελέχωση της.

Πολύ μεγάλο είναι το πρόβλημα υποστελέχωσης σε διασώστες στη Σάμο των περίπου 34.000 μόνιμων κατοίκων και των περίπου 4.580 προσφύγων και μεταναστών, με αποτέλεσμα καθημερινά να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, την ώρα μάλιστα που υπάρχουν διαθέσιμα ασθενοφόρα, όμως δυστυχώς, το προσωπικό δεν επαρκεί.

Στις περισσότερες βάρδιες, υπάρχει μόνο ένα ασθενοφόρο για να καλύψει ολόκληρο το νησί με αποστάσεις που φτάνουν και τα 70 χιλιόμετρα και με δύσκολο οδικό δίκτυο.

Για να υπάρχουν βάρδιες με παραπάνω από ένα ασθενοφόρο απαιτούνται πάνω από 20 διασώστες. Αυτή τη στιγμή στο παράρτημα του ΕΚΑΒ στο νησί μας υπηρετούν μόλις 9 άτομα.

Στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού βρίσκονται οι διασώστες του ΕΚΑΒ Σάμου, που μαζί με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του νοσοκομείου είναι σε πλήρη ετοιμότητα για τον πόλεμο με τον αόρατο εχθρό.

Οι διασώστες έχουν κληθεί να παραλάβουν ύποπτα κρούσματα και να τα μεταφέρουν στο νοσοκομείο προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν προσβληθεί από τον ιό, έχοντας πλήρη επίγνωση των κινδύνων που αντιμετωπίζουν με αυταπάρνηση προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο κοινωνικό σύνολο.

Το πλήρωμα του ΕΚΑΒ επιβαρύνεται  με τα εξιτήρια ασθενών από τις μονάδες Υγείας, καθημερινές μεταφορές νεφροπαθών για αιμοκάθαρση, αεροδιακομιδές, μεταφορά ασθενών σε διαγνωστικά κέντρα και τώρα με την μεταφορά θετικών κρουσμάτων covid-19 από το νοσοκομείο σε ξενοδοχεία αναφοράς.

Πρόβλημα αποτελεί και το γεγονός ότι δεν διαθέτει ιατρείο στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ της Σάμου, αφού κάποια ελαφρά περιστατικά θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν εκεί και να μη χρειάζεται η μεταφορά τους στο νοσοκομείο, οπότε το ασθενοφόρο θα εξοικονομούσε  χρόνο για πιο επείγοντα περιστατικά.

Από την άλλη, πέντε μήνες πέρασαν από την επίσκεψη του Υπουργού Υγείας, κ Βασίλη Κικίλια στη Σάμο.

Αν και ο υπουργός προσπάθησε να συμβάλει στην εύρεση χώρου για τη μετεγκατάσταση του ΕΚΑΒ, σε κτιριακές εγκαταστάσεις που θα μπορούν να καλύψουν τις προδιαγραφές της υπηρεσίας και τις ανάγκες των εργαζομένων, το θέμα δυστυχως είχε μείνει στάσιμο, καθώς μέχρι και σήμερα,  οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε ένα παλιό κοντέινερ στον αύλειο χώρο του τμήματος αγροτικής ανάπτυξης στη περιοχή της Αγίας Ειρήνης, μέχρι να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και τεχνικές δυσκολίες στη διαμόρφωση του νέου χώρου που παραχωρήθηκε δωρεάν από τον ΕΟΣ Σάμου, που θα επιλύσει διαχρονικά λειτουργικά προβλήματα της υπηρεσίας.

Οι τριτοκοσμικές αυτές συνθήκες εργασίας δεν αρμόζουν σε μια τέτοια σημαντική υπηρεσία. Θα πρέπει μεριμνήσουν οι αρχές για την άμεση μετεγκατάσταση και στελέχωση της.

Related posts

Λογοδοσία Δημοτικής Αρχής Ανατολικής Σάμου: Τα Θέματα που θέτει η Δημοτική Παράταξη ΑΝΑΣΑ

admin

Βουρλιώτες : Στον αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή εκπαιδεύτηκαν κάτοικοι της κοινότητας

admin

Ωράριο ανεφοδιασμού στη Σάμο: Αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από τα καταστήματα

admin

Καρλόβασι: Υπεγράφη συμπληρωματική σύμβαση για τον Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου

admin

Επίσκεψη Γενικού Γραμματέα ΠΟΕΥΠΣ και Προέδρου Ένωσης Πυροσβεστών Β. Αιγαίου στη Σάμο

admin

Ταλαιπωρία για 34 μαθητές του ΕΠΑΛ Σάμου και Ικάριας στη Σύρο λόγω απαγορευτικού απόπλου

admin

Αποκαλύπτοντας τα Μυστικά της Σαμιώτικης Οινοποιίας: Ο Αρχηγός ΓΕΣ στο Μουσείο Οίνου

admin

Κοινή Δράση ΕΚΕΑ-Γ.Ν. Σάμου για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στην Εθελοντική Αιμοδοσία

admin

Dodekanisos Seaways: Τα κορυφαία κλικ του 14ου Διαγωνισμού Φωτογραφίας!

admin