14.4 C
Σάμος
19/03/2024
Περιφερειακά

Στ. Γεωργούλας: Πρόταση για συνεργασία της Αριστεράς στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Την πρότασή του για πλατιά συνεργασία των σχημάτων και των παρατάξεων όλης της αριστεράς κατέθεσε η Περιφερειακή παράταξη,’”Ο άλλος δρόμος” του Στρατή Γεωργούλα στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη Σάμο με αφορμή την επίσκεψη του για την συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Ο κ. Γεωργούλας αναφέρθηκε στο νέο σύστημα εκλογής με το νόμο Βορίδη, στον αποκλεισμό των κινημάτων, των τοπικών κοινωνιών από τα συλλογικά όργανα δήμων και περιφερειών. Τόνισε ότι θα πρέπει χωρίς αποκλεισμούς τόσο στις μάχες μέσα και έξω από τα συμβούλια όσο και στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Οκτώβρη οι παρατάξεις της Αριστεράς να μπορέσουν από καλύτερες θέσεις να υπερασπιστούν τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας στις μάχες που έρχονται.

Στην συνέντευξη τύπου παρευρέθηκε και ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης, Αλέξανδρος Σταθακιος και αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων στο θέμα του επικούρειου πολιτιστικού κέντρου που ήταν και το πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης του περιφερειακού συμβουλίου αλλά και στην απόφαση του ΣτΕ για την μη νομιμότητα των αποφάσεων που ελήφθησαν από την οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Β. Αιγαίου από τον προηγούμενο Νοέμβριο.

Την τελευταία τετραετία, η μεγάλη πλειοψηφία των διοικήσεων του Α’ και Β’ βαθμού της αυτοδιοίκησης, σε πλήρη συντονισμό και σύμπλευση με την κυβέρνηση της ΝΔ, έχει προωθήσει μια πολιτική

– που προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις, την ανταποδοτική λειτουργία των υπηρεσιών, τα χαράτσια στους πολίτες, τον εντεινόμενο αποκλεισμό από κοινωνικές υπηρεσίες

– που καταστρέφει το περιβάλλον και το παραδίδει στους μεγαλοεπιχειρηματίες και στα ιδιωτικά συμφέροντα με τις κάθε είδους αναπλάσεις, την ακραιφνή τουριστικοποίηση, την υποστήριξη έργων με καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις

– που αποδέχεται αδιαμαρτύρητα και υποστηρίζει τις κυβερνητικές επιλογές για την αντιπεριβαλλοντική διαχείριση των αποβλήτων, για την κατάρρευση των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας, για την εγκληματική υποστελέχωση των υπηρεσιών, που έχει οδηγήσει σε δεκάδες θανάτους και χιλιάδες τραυματισμούς εργαζομένων

– που υποστηρίζει την αντιδημοκρατική και πραξικοπηματική λειτουργία δήμων και περιφερειών μέσα από τις ρυθμίσεις των νόμων Θεοδωρικάκου για τις Οικονομικές Επιτροπές και τις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής

– που κατασπαταλά δημόσιο χρήμα, με αδιαφανείς διαδικασίες, για να ευνοούνται οι κάθε είδους «ημέτεροι».

Ο νόμος Βορίδη, που αλλάζει το σύστημα εκλογής δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, είναι ένα ακόμα, κρίσιμο βήμα στον αποκλεισμό των κινημάτων, των τοπικών κοινωνιών από τα συλλογικά όργανα δήμων και περιφερειών. Με την εισαγωγή του ορίου 3% για την εκλογή στα συμβούλια, τον περιορισμό του αριθμού των εκλεγόμενων συμβούλων, την εισαγωγή υπερ – πλειοψηφικού συστήματος, την απαίτηση για ψηφοδέλτια πολλών δεκάδων υποψηφίων ακόμα και σε σχετικά μικρούς δήμους, αλλά και την εκτόξευση του κόστους συμμετοχής στις εκλογές, επιχειρείται ο αποκλεισμός των δυνάμεων της αριστεράς, αλλά και όλων των κινηματικών δυνάμεων από τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια. Για να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός που μετατρέπει την αυτοδιοίκηση σε φέουδο των παντοδύναμων δημάρχων και περιφερειαρχών, ώστε να μπορούν ανενόχλητοι να εφαρμόζουν πολιτικές ενάντια στα συμφέροντα της πλειοψηφίας των πολιτών. Αλλά και η πολιτική κατεύθυνση που μετατρέπει την αυτοδιοίκηση σε μακρύ χέρι του κράτους.

Σήμερα, που η μεγάλη πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας αντιμετωπίζει τη ραγδαία φτωχοποίηση, την ακρίβεια, την ενεργειακή φτώχεια, που οι αποκοπές ρεύματος, οι εξώσεις και οι πλειστηριασμοί κινδυνεύουν να γίνουν καθημερινότητα, που οι δημόσιες, κοινωνικές υπηρεσίες ιδιωτικοποιούνται ή απαξιώνονται και αποκλείουν όσους τις έχουν περισσότερο ανάγκη, είναι πιο απαραίτητο παρά ποτέ να παλέψουμε για να εκφραστεί και να ενισχυθεί η φωνή όσων πλήττονται, αλλά και η φωνή των κινημάτων στα συμβούλια.

Ξέρουμε καλά ότι λύση στα προβλήματα του λαού δεν μπορούν και δεν θέλουν να δώσουν ούτε οι παρατάξεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, ούτε οι δυνάμεις εκείνες που, είτε ως διοικήσεις, είτε ακόμα και ως αντιπολίτευση, συναίνεσαν, εφάρμοσαν ή δεν αντιστάθηκαν στις αντιλαϊκές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Όσοι και όσες υπογράφουμε αυτό το κείμενο, εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι με αναφορά στη ριζοσπαστική αριστερά, θεωρούμε ότι είναι καθήκον όλων των δυνάμεων της αριστεράς στην αυτοδιοίκηση να συνεργαστούν, μέσα στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, αλλά και στις επερχόμενες εκλογές του Οκτωβρίου, για να ενισχυθεί η φωνή μιας αριστερής, κινηματικής, αγωνιστικής αντιπολίτευσης σε δήμους και περιφέρειες.

Μετά από τέσσερα σχεδόν χρόνια θητείας, όπου όλες οι δυνάμεις της αριστεράς στα συμβούλια είχαν κοινή στάση στη μεγάλη πλειοψηφία των κρίσιμων ζητημάτων, όπου αναδείχθηκαν σημαντικές συγκλίσεις και κοινές πρακτικές, η εμπειρία μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, εκτός από την ανάγκη, υπάρχει και η δυνατότητα να ξεπεράσουμε τη διάσπαση. Επικεντρώνοντας στα μεγάλα προβλήματα του λαού, στοχεύοντας στο να μην αποκλειστεί, αλλά να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή της κοινωνίας στην αυτοδιοίκηση. Με οδηγό την πραγματική συνεργασία, τις κοινές τοποθετήσεις και επιλογές στα μεγάλα ζητήματα που έχουμε από κοινού αντιμετωπίσει.

 

Απευθύνουμε έκκληση στους αιρετούς, τα σχήματα και τις παρατάξεις όλης της αριστεράς, για πλατιά συνεργασία, χωρίς αποκλεισμούς, τόσο στις μάχες μέσα και έξω από τα συμβούλια, όσο και στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου, για να μπορέσουμε, από καλύτερες θέσεις, να υπερασπιστούμε τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας στις μάχες που έρχονται.

 

Βούλγαρης Αντώνης, Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας

Γεωργούλας Στράτος, Περιφερειακός Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου

Δρούγκας Δημοσθένης, Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου

Κούστας Κώστας, Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας

Κριτσωτάκης Μιχάλης, Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης

Πετράκος Θανάσης, Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου

Σαμοϊλης Στέφανος, Περιφερειακός Σύμβουλος Ιονίων Νήσων

Τσίχλη Μαριάνα, Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής

Χαραλαμπίδου Δέσποινα, Περιφερειακή Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας

Χατζηλάμπρου Βασίλης, Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας

 

Related posts

Σύσκεψη υπό την Προεδρία του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

admin

Πρόταση ένταξης φακέλου για Γεωπάρκο Χίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

admin

Με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της Π.Β.Α. στην “FOOD EXPO & OENOTELIA 2024”

admin

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης παρέδωσε στην 98 ΑΔΤΕ μηχανήματα μηχανικού

admin

Προσοχή στις απάτες: Επιτήδειοι χρησιμοποιούν την Οικονομική υπηρεσία της ΠΕ Σάμου  για να αποσπάσουν χρήματα απο επιχειρηματίες της Σάμου

admin

Συνάντηση Κ. Μουτζούρη με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

admin

Στην Έκθεση της FoodExpo ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης

admin

Ποιος φοβάται τον Κώστα Μουτζούρη

admin

Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις φέτος σε Σάμο, Χίο και Λέσβο

admin