7.2 C
Σάμος
01/02/2023
Σαμιακά

«Συμβούλια Ιδιοκτησίας» τι αλλάζει με τον νέο αυτό θεσμό;. Γράφει ο δικηγόρος Γιάννης Καλτάκης

Ανακούφιση για πολλούς ιδιοκτήτες σε περιοχές της χώρας δίνει τροπολογία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, καθώς  μπαίνει τέλος στις διεκδικήσεις του Δημοσίου σε εκτάσεις που δεν ισχύει τεκμήριο της κυριότητας.

Πιο αναλυτικά , θεσμοθετείται  συγκεκριμένη διαδικασία για τη διοικητική αναγνώριση κυριότητας ή άλλων εμπραγμάτων δικαιωμάτων επί δασών, δασικών, χορτο-λιβαδικών και βραχωδών εκτάσεων στις περιφέρειες των Πρωτοδικείων των Ιονίων Νησιών, της Κρήτης, των Νομών Λέσβου, Σάμου, Χίου και Κυκλάδων, Κυθήρων, και της Μάνης.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της ρύθμισης, η επίλυση των ιδιοκτησιακών εκκρεμοτήτων του Δημοσίου με τους ιδιώτες σε μέρη που δεν ισχύει το τεκμήριο κυριότητας θα σημάνει την αρχή για την ελάφρυνση από σχετικές υποθέσεις  των δικαστηρίων αλλά και των υπηρεσιών του Δημοσίου, συντελώντας  καθοριστικά και στην πολυπόθητη ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.

 

ΝΕΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ:

Θα συγκροτηθούν σίγουρα τέσσερα συμβούλια Ιδιοκτησίας με έδρα την Κέρκυρα, το Ηράκλειο Κρήτης, τη Μυτιλήνη και τον Πειραιά.

Σε κάθε Συμβούλιο συμμετέχει πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως πρόεδρος, ο προϊστάμενος της οικείας Κτηματικής Υπηρεσίας με έναν αναπληρωτή του και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών της έδρας του Συμβουλίου.

Τα συμβούλια αναλαμβάνουν την διαδικασία   της αναγνώρισης της κυριότητας βάσει νόμιμα μεταγεγραμμένων τίτλων ιδιοκτησίας ,οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν και  τοπογραφικά διαγράμματα, στα οποία απεικονίζεται  η επίδικη περιοχή με τη συνδρομή και άλλων δημόσιων υπηρεσιών, αν απαιτηθεί για πιο αντικειμενική και δίκαιη λήψη απόφασης. Εφόσον υπάρχουν περισσότερες αιτήσεις για την ίδια περιοχή εξετάζονται από κοινού. Μέχρι τη συγκρότηση των Συμβουλίων Ιδιοκτησίας για τα θέματα κυριότητας αρμοδιότητα έχουν τα Συμβούλια Ιδιοκτησίας Δασών.

Συνάμα, ορίζεται  ότι αφού  οι ιδιώτες έχουν συμβόλαια γεωτεμαχίων που συντάχθηκαν έως την 1η Ιουλίου 2001 -ακόμα και αν αυτά έχουν μεταγραφεί μεταγενέστερα- και το Δημόσιο δεν κατέχει τίτλους ή άλλα αποδεικτικά κυριότητας, δεν μπορεί να διεκδικήσει τις συγκεκριμένες εκτάσεις.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ρύθμιση, περιοχές «για τις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο δεν διαθέτει τίτλους ιδιοκτησίας ή άλλα επαρκή στοιχεία απόδειξης της κυριότητάς του, όπως πράξεις μίσθωσης, παραχώρησης ή άλλης εκμετάλλευσης, αξιοποίησης και προστασίας της έκτασης ως δημόσιας και, συγχρόνως, οι διεκδικούντες την έκταση διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας, οι ίδιοι ή οι δικαιοπάροχοί τους, οι οποίοι έχουν συνταχθεί μέχρι την 1η.7.2001 το αργότερο, έστω και εάν έχουν μεταγράφει μεταγενέστερα κι εφόσον ήδη κατά τη σύνταξη του τίτλου του διεκδικούντος ή του δικαιοπαρόχου του αυτοί τελούσαν σε καλή πίστη και η έκταση δεν διεκδικούταν από το Δημόσιο. Σε περίπτωση που το δικαίωμα της κυριότητας επί των ανωτέρω εκτάσεων έχει καταχωρισθεί υπέρ ιδιωτών ή νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου στα κτηματολογικά βιβλία των οικείων κτηματολογικών γραφείων, το Ελληνικό Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας επ’ αυτών και δεν ασκεί τα ένδικα βοηθήματα που προβλέπονται στο άρθρο 6 του Ν. 2664/1998 (Α’ 275)».

Τα νέα Συμβούλια Ιδιοκτησίας αναμένεται να λειτουργήσουν το συντομότερο δυνατό και να  συμβάλλουν όσο το δυνατόν περισσότερο στην γρήγορη  επίλυση των ιδιοκτησιακών προβλημάτων.

Related posts

H Κοινότητα Καρλοβάσου τίμησε τη μνήμη των ηρώων που έχασαν τη ζωή τους στα Ίμια

admin

Η εορτή των Τριών Ιεραρχών στην Ι.Μ. Σάμου και βράβευση αριστούχων

admin

Ψωρίαση και αρθρίτιδα – Μια κρυφή σχέση πιο συχνή απ’όσο πιστεύατε

admin

Aφαίρεσε 80 λίτρα πετρέλαιο

admin

Ευχαριστήριο μήνυμα του Υποστρατήγου Π.Σ Κωνσταντίνου Δαδούδη

admin

Εκπαιδευτική δράση του ΕΚΑΒ Σάμου

admin

Βολές του Στρατού στη Σάμο τον Φεβρουάριο

admin

Fito Aqua Bleu resort – Θέσεις εργασίας

admin

Ροταριανός Όμιλος Σάμου: Ηλεκτροδότηση Άγιου Μηνά Φούρνων

admin