Connect with us

Περιφερειακά

Συμμετοχή Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην έκθεση Detrop Boutique 2020

Published

on

Mε βάση την ανανεωμένη πρόταση που εφαρμόστηκε στην πρόσφατη “ΕΞΠΟΤΡΟΦ”, ολοκληρώθηκε η συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των διατροφικών επιχειρήσεων απ’ όλα τα νησιά, στην παραδοσιακά σπουδαιότερη έκθεση του κλάδου τροφίμων &ποτών της χώρας, την 29 η “DETROP BOUTIQUE 2020”, η οποία διοργανώθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη “Δ.Ε.Θ. – HELEXPO”, στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, συμμετέχει ανελλιπώς δεδομένου ότι η Βόρεια Ελλάδα  αποτελεί παραδοσιακά τη σημαντικότερη ίσως αγορά για τα προϊόντα των νησιών.

Η “29 η Detrop Boutique” είχε ως στόχο, να αναδείξει τα καλύτερα delicatessen τρόφιμα, τόσο από άποψη ποιότητας, όσο και από άποψη μεθόδων παραγωγής των Ελλήνων μικροπαραγωγών. Είναι το γεγονός που προβάλλει τη γαστρονομική κουλτούρα της

χώρας, σε εγχώριους και διεθνείς αγοραστές, ενώ απευθύνεται σε εμπόρους λιανικής και χονδρικής, σε αντιπροσώπους supermarkets, ξενοδοχείων & εστιατορίων, καθώς και σε καταστήματα delicatessen, οργανικών προϊόντων και φούρνους.

Τη φετινή έκθεση, επισκέφθηκαν χιλιάδες τελικοί καταναλωτές από τη Μακεδονία και γενικότερα τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και πολύ μεγάλος αριθμός επαγγελματιών του κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το γενικό συντονισμό της όλης συμμετοχής, είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Πανάγος Κουφέλος, ενώ την οργάνωση της αποστολής & παρουσίας των επιχειρήσεων εντός του ενιαίου περιπτέρου, είχε το στέλεχος

marketing επιχειρησιακής έρευνας της Π.Β.Α. Πάνος Πίτσιος. Την αποστολή πλαισίωσε εκ μέρους του παραγωγικού κλάδου, ο επιχειρηματίας εθελοντής Γιώργος Παπαρίσβας. Το περίπτερο 44 τ.μ. της Π.Β.Α., στελέχωσαν με την πολύ ενεργή παρουσία τους, συμβάλλοντας τα μέγιστα στη διεκπεραίωση των εργασιών όλες τις ημέρες της έκθεσης, οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων και οι απόδημοι εθελοντές από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου – κάτοικοι Θεσσαλονίκης.

Μεγάλος χορηγός της συμμετοχής, ήταν ο επιχειρηματικός όμιλος “ATTICA GROUP”, ενώ καθοριστικής σημασίας ήταν η αρωγή της εταιρείας “Lesvos Car Rental”.

Επί τρεις ημέρες, οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων και οι εθελοντές του Βορείου Αιγαίου, υποδέχθηκαν τους λάτρεις της νησιώτικης γαστρονομίας, τους επαγγελματίες – εμπορικούς αντιπροσώπους των delicatessen τροφίμων & ποτών της χώρας, καθώς και τους hosted buyers – φιλοξενούμενους εμπορικούς αντιπροσώπους.

Έχοντας τα χαρακτηριστικά μιας απόλυτα ποιοτικής εμπορικής συνάντησης παραγωγών –επιχειρηματιών, εμπορικών αντιπροσώπων και καταναλωτικού στο περίπτερο της Π.Β.Α. επιτεύχθηκαν:

  1. 1. H ολοκληρωμένη παρουσίαση της παραγωγικής φυσιογνωμίας της περιοχής, μέσω της έκθεσης των διατροφικών προϊόντων όλων των επιχειρήσεων που συμμετείχαν και μέσω των συνεχών γευσιγνωστικών δοκιμών που διενεργούσαν οι εθελοντές, καθόλο το τριήμερο, και
  2. 2. H καταγραφή της εκφρασμένης ατομικής και κλαδικής ζήτησης των προϊόντων από εμπορικούς επισκέπτες και επαγγελματίες του κλάδου (Ελλάδας και εξωτερικού), η οποία στη συνέχεια θα προωθηθεί σε όλους τους συμμετέχοντες, ώστε να υπάρξει η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα, αναφορικά με τις πωλήσεις των τοπικών επιχειρήσεων.

Παράλληλα με τις καθεαυτού εργασίες της έκθεσης, στα ειδικά διαμορφωμένα “σαλόνια γαστρονομικών εκδηλώσεων” με το γενικό τίτλο “Delicious Moments”, η Π.Β.Α. έδωσε δυναμικό παρών, με τα ποικίλα προϊόντα της. Από το εξειδικευμένο προσωπικό

των διαδραστικών events ενημέρωσης και υπό την καθοδήγηση των project managers Σύλβια Κουμεντάκη και Νανά Ζυγούρα, δόθηκε η δυνατότητα να αναδειχθεί η αξία του “pairing” στο Βόρειο Αιγαίο, μέσα από προτεινόμενους ιδανικούς συνδυασμούς, μεταξύ

αφενός διαφόρων ετικετών αλκοολούχων ποτών (αποσταγμάτων, οίνων και μπύρας) και αφετέρου διαφόρων brands τυροκομικών, ελαιοκομικών, αλειμμάτων, αρτυμάτων, αλιπάστων, κ.ο.κ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της Π.Β.Α. Πανάγος Κουφέλος, αφού συνεχάρη τις παραπάνω επιχειρήσεις, τους χορηγούς και όλους τους εθελοντές, που συνέβαλαν τα μέγιστα στην κοινή προσπάθεια προώθησης των προϊόντων του διατροφικού κλάδου των νησιών, στις αγορές της Βόρειας Ελλάδας και του εξωτερικού,

μετά το πέρας της έκθεσης, δήλωσε: “Παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει το Βόρειο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες, η Π.Β.Α. όφειλε να στηρίξει την προσπάθεια που καταβάλουν οι παραγωγικές επιχειρήσεις των νησιών που πλήττονται, ώστε να βοηθηθεί η προώθηση και η τοποθέτηση των μοναδικών

προϊόντων τους, σε ξένες αγορές. Ο νέος τρόπος παρουσίασης των επιχειρήσεων, αναλόγως του οικονομικού ενδιαφέροντός τους, ήταν μία καινοτομία που κέρδισε τις εντυπώσεις, ενώ η προσπάθεια θα συνεχιστεί με αμείωτο ρυθμό, ώστε τα εκλεκτά διατροφικά προϊόντα και η πλούσια

γαστρονομία του τόπου, να βρουν τη θέση που τους αξίζει, στις παγκόσμιες καταναλωτικές αγορές”.

 57 επιχειρήσεις του κλάδου τροφίμων & ποτών από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου πλαισίωσαν το περίπτερο της Π.Β.Α:

 

  1. “ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ”: ΦΕΤΑ & ΛΑΔΟΤΥΡΙ

ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

  1. “ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΓΙΑΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ: Η ΣΕΛΑΔΑ”: ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΔΕΣΜΑΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

  1. “ΑΓΡΟΤΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ”:

ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΔΕΣΜΑΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

  1. “ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΗΘΥΜΝΗΣ: ΡΟΔΙ &;

ΣΤΑΧΥ”: ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΔΕΣΜΑΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

  1. “ΑΓΡΟΤΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ”:

ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΔΕΣΜΑΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

  1. “ΑΓΡΟΤΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ”:

ΠΟΙΚΙΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΕΔΕΣΜΑΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

  1. “ΑΙΓΑΙΟΥ ΓΕΥΣΕΙΣ” ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΑΝΩΣΗΣ: ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΕΜΠΟΡΙΑ

ΒΟΤΑΝΩΝ ΛΕΣΒΟΥ

  1. “ΑΙΓΕΑΣ” Μ. ΓΑΝΕΛΛΗΣ – Τ. ΧΩΝΑΚΗ Ο.Ε.: ΒΡΩΣΙΜΕΣ ΕΛΙΕΣ

ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ & ΠΑΣΤΕΣ ΣΑΡΔΕΛΕΣ

  1. “ΑΙΓΑΙΟΝ” Β. & Ν. ΤΣΑΠΑΛΑΣ Ο.Ε.: ΕΚΛΕΚΤΑ ΑΛΙΠΑΣΤΑ ΧΙΟΥ
  2. “ΑΛΧΗΜΕΙΑ” ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΚΕΡΑΜΙΚΗΣ: ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ, ΜΑΓΔΑΛΗΝΗΣ ΒΑΣΙΛΑ

  1. “ΑΝΕΜΟΣ” ΜΠΕΝΕΤΟΣ Γ. – ΓΑΛΑΤΟΥΛΑΣ Γ. Ο.Ε.: ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ, ΜΕ ΦΥΣΙΚΗ ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ

  1. “APIS FABRICCA”: ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΛΥΝΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΥ ΛΕΣΒΟΥ, ΝΙΚΟΛΕΤΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ

  1. “ΑΠΟΡΕΛΛΗΣ”: ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΦΙΛΙΑΣ
  2. “ΑΧΙΛΑΔΕΛΛΗΣ Β. ΥΙΟΙ &ΣΙΑ Ο.Ε.”: ΧΑΛΒΑΣ & ΓΛΥΚΑ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ

ΛΗΜΝΟΥ

  1. “VAKAKIS WINES”: ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΕΜΦΙΑΛΩΣΗ & ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΙΝΟΥ

ΣΑΜΟΥ

  1. “ΒΑΡΒΑΓΙΑΝΝΗΣ Ι. Ε.Π.Ε.”: ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ
  2. “BIO ARONIA LESVOS”: ΑΡΟΝΙΑ ΛΕΠΕΤΥΜΝΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΥ

ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΗ

  1. “BIOSAMOS” ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΑΜΟΥ: ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ, ΓΛΥΚΑ

ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ, ΒΟΤΑΝΑ

  1. “ΓΑΡΔΕΝΙΑ” ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ “ΓΕΜΑΤΑ”

ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

  1. “ΓΙΟΚΑΡΙΝΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Α.Β.Ε.Ε.”: ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΣΑΜΟΥ
  2. “ΓΚΑΡΑΛΗ ΦΩΤΕΙΝΗ: ΓΕΥΣΕΙΣ ΛΗΜΝΟΥ”: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ –

ΦΛΩΜΑΡΙΑ

  1. “ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ, ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.”:

ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΕΜΠΟΡΙΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΛΕΣΒΟΥ “LESVOS GOLD”

  1. “ΕΛΠΑ Α.Ε. ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ ΠΑΠΑΡΙΣΒΑ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

ΛΕΣΒΟΥ “MYTILANA” & “CRYSTAL”

  1. “ΕΠΟΜ Α.Β.Ε.Ε.” ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ: ΟΥΖΟ “ΜΙΝΙ”, “ΦΗΜΗ”,

“LESVOS”

  1. “ΕΡΕΣΣΥΚΟ” ΕΙΡΗΝΗ ΜΠΑΡΟΥΦΗ: ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΣΥΚΑ &

ΠΕΤΙΜΕΖΙ ΕΡΕΣΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

  1. “ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ ΧΑΤΖΑΚΗ”: ΜΠΥΡΕΣ “ΝΗΣΙΩΠΗ” & “SEDUSA” ΣΙΓΡΙΟΥ

ΛΕΣΒΟΥ

  1. “ΙΣΙΔΩΡΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ Α.Ε.”: ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΠΛΩΜΑΡΙΟΥ ΛΕΣΒΟΥ
  2. “ΚΑΛΥΨΩ” ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΒΑΧΤΣΑΒΑΝΗΣ: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΛΕΣΒΟΥ

  1. “ΚΑΝΕΛΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ “BLACKBIRD”
  2. “ΚΟΥΚΟΥΛΙΘΡΑΣ Ν. & ΥΙΟΙ Ο.Ε.”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΚΡΑΣΙ ΛΗΜΝΟΥ
  3. ΛΕΒΑ Α.Ε.: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΒΡΩΣΙΜΕΣ ΕΛΙΕΣ, ΑΛΙΠΑΣΤΑ &ΟΥΖΟ

ΛΕΣΒΟΥ

  1. “ΛΕΣΒΙΑΚΑ ΟΡΗ” Δ. ΚΑΤΖΟΥΡΙΔΗΣ – Ι. ΦΩΤΙΟΥ Ο.Ε.: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΛΕΣΒΟΥ “AEOLION”

  1. “ΛΕΣΒΙΑΚΗ ΓΗ”: ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΣΑΠΟΥΝΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΛΕΣΒΟΥ,

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΧΟΝΔΡΟΜΠΗΛΑ

  1. “ΛΕΣΒΙΓΑΛ Α.Β.Ε.Ε.”: ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΛΕΣΒΟΥ
  2. “LESVOS HONEY” ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΗ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΚΟΥΤΑΡΟΥ ΛΕΣΒΟΥ

  1. “MEROPI”: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΛΕΣΒΟΥ
  2. “MYROVOLOS ORGANICS” ΑΡΓΥΡΩ ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΔΗ: ΚΑΠΑΡΗ &

ΚΡΙΤΑΜΟ ΧΙΟΥ

  1. “ΜΥΤΙΛΗΝΙΑ ΓΗ”: ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ ΛΕΣΒΙΑΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΗ

ΑΓΙΑΣΩΤΕΛΛΗ

  1. “ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ ΑΝΔΡΕΑΔΑΚΗ”: ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ &ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΟΠΙΚΑ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΑΜΟΥ

  1. “ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΗ”: ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ &

ΣΑΛΤΣΕΣ ΛΕΣΒΟΥ

  1. “ΟΙΝΟΦΟΡΟΣ ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ” Κ. ΛΟΥΠΟΥ & ΣΙΑ Ο.Ε. (ΟΙΝΟΙ ΛΕΣΒΟΥ

“ΔΑΦΝΙΣ & ΧΛΟΗ” – “ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ”)

  1. “OL – EVE” FAMILY ESTATE & PRODUCTS: ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΣΥΚΑ & ΜΕΛΙ
  2. “OLIVEWOOD HANDICRAFT”: ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΑ ΜΥΡΣΙΝΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ
  3. “OMERTA COFFEE ROASTERS” ΛΕΣΒΟΥ: ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ &

ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΦΕ

  1. ΠΟΡΙΑΖΗ ΑΦΟΙ: ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ, ΚΟΥΛΟΥΡΙΑ & ΑΛΕΥΡΙ ΛΗΜΝΟΥ
  2. “ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΛΙΝΟΥ”: ΟΥΖΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
  3. “ΠΟΤΟΠΟΙΪΑ ΜΑΤΑΡΕΛΛΗ”: ΟΥΖΟ ΛΙΣΒΟΡΙΟΥ
  4. “ΠΡΩΑΚΗ Μ. &ΣΙΑ Ο.Ε.”: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΑΣΤΕΛΙΑ ΧΙΟΥ “ΤΟ

ΠΑΤΡΟΠΑΡΑΔΟΤΟ”

  1. “SAPFO”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΘΕΡΜΗΣ ΛΕΣΒΟΥ,

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΠΑΠΑΔΕΛΛΗ

  1. “ΣΑΡΡΗ ΟΛΓΑ”: ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΕΛΙΕΣ ΣΤΥΨΗΣ ΛΕΣΒΟΥ &ΔΙΑΦΟΡΑ

ΕΔΕΣΜΑΤΑ

  1. “ΣΠΕΝΤΖΑΣ Γ. & ΣΙΑ Ο.Ε.” ΠΟΤΟΠΟΙΙΑ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ: ΟΥΖΟ “VETO”
  2. “STALOS”: EXTRA ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΓΕΡΑΣ ΛΕΣΒΟΥ, ΙΩΑΝΝΗ

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

  1. “ΣΤΑΜΑΤΕΡΗΣ Μ. Ε.Π.Ε.” ΜΥΛΟΙ ΛΗΜΝΟΥ.
  2. “ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ” ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ: ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΒΡΥΣΑΣ ΛΕΣΒΟΥ
  3. “TSANTIRIS WINES”: ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΕΜΦΙΑΛΩΣΗ &ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΙΝΟΥ

ΙΚΑΡΙΑΣ

  1. “ΦΛΟΚΑΚΙ” ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ “ΓΕΜΑΤΑ”

ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ

  1. “ΧΑΤΖΕΛΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ Α.Ε.” ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΕΙΟ ΛΕΣΒΟΥ: ΠΑΡΑΓΩΓΗ

ΑΥΓΩΝ.Αρχή φόρμας

 

Comments

comments

Περιφερειακά

Μουτζούρης: Κίνδυνος διαδόσεως του ιού εντός των Κ.Υ.Τ

Published

on

By

Στις νήσους Λέσβο, Χίο και Σάμο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου λειτουργούν από ετών Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης  μεταναστών και προσφύγων (Κ.Υ.Τ.). Τα κέντρα αυτά δομήθηκαν και οργανώθηκαν με κάποιες προβλεφθείσες χωρητικότητες σε ενοίκους για μια αξιοπρεπή διαβίωση τους. Με την πάροδο του χρόνου και την ανεξέλεγκτη και παράνομη είσοδο στη χώρα μας οι ένοικοι αυξήθηκαν, με αποτέλεσμα αφενός ο αριθμός τους να είναι σήμερα πολύ μεγαλύτερος του αρχικώς προβλεφθέντος εντός των δομών και αφετέρου να έχουν δημιουργηθεί πέριξ αυθαίρετοι και άναρχοι οικισμοί (οι γνωστές «ζούγκλες»).

Σήμερα διαβιεί έως και δεκαπλάσιος αριθμός μεταναστών.  Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Κ.Υ.Τ Μόριας Λέσβου , το οποίο έχει ονομαστική χωρητικότητα περίπου 2.800 ενοίκων και σήμερα συνωστίζονται εκεί σε μερικές δεκάδες στρέμματα άνω των 22.000 άνθρωποι. Οι συνθήκες διαβιώσεως τους, γειτνίασεως,υγιεινής κ.α. είναι εξαιρετικά κακές, παρά τις ομολογουμένως πολύ φιλότιμες προσπάθειες όλων των υπηρετούντων εκεί υπαλλήλων διαφόρων υπηρεσιών και των σωμάτων ασφαλείας.

Οι δυνατότητες απολυμάνσεως προφυλάξεως κ.α.του διαβιούντος πληθυσμού και του χώρου διαβιώσεως του στα Κ.Υ.Τ.είναι ουσιαστικά ελάχιστες έως ανύπαρκτες. Η πυκνότητα πληθυσμού , η κινητικότητα του , η έλλειψη ενημερώσεως δεν το επιτρέπουν.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κρούει την καμπάνα του κινδύνου προς την Κυβέρνηση , η οποία χειρίζεται έως τώρα αξιεπαίνως την πανδημία του κορωνοϊου, για  άμεσο και τεράστιο κίνδυνο διαδόσεως του ιού εντός των Κ.Υ.Τ με καταστροφικές συνέπειες αφενός για τους μετανάστες και αφετέρου για τους κατοίκους των νήσων. Ο κίνδυνος μεγιστοποιείται από το γεγονός της ανεξέλεγκτης εισόδου νέων μεταναστών, παρά τα επιτυχή μέτρα αποτροπής που έχουν ληφθεί εσχάτως, δεδομένου του περίκλειστου οικοσυστήματος των νήσων.

Επιβάλλεται η λήψη σοβαρών μέτρων από την Κυβέρνηση, στην αρμοδιότητα της οποίας είναι το όλο θέμα, και η μεταφορά άμεσα εκτός νήσων των διαβιούντων στα Κ.Υ.Τ., όπως συνέστησαν προχθές με κοινή δήλωση τους εκατοντάδες Ευρωπαίοι ιατροί και σήμερα ο αρχιτέκτονας της προσφυγικής συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας Αυστριακός κ.Κνάους, αλλά όπως και η λογική επιτάσσει. Τυχόν «έκρηξη κορωνοϊου» στα Κ.Υ.Τ. θα είναι καταστροφική και θα υπάρχουν ευθύνες.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είναι έτοιμη να συνεργαστεί στον σχεδιασμό και υλοποίηση των άμεσων μέτρων.

 

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

Η μεγαλύτερη έρευνα για το ελαιόλαδο γίνεται στο Β. Αιγαίο

Published

on

By

Γράφει η Χαρά Ζήκα

 

Μια έρευνα πρωτοφανούς έκτασης και σημασίας, η οποία δεν έχει πραγματοποιηθεί για κανένα εγχώριο ή ξένο ελαιόλαδο, υλοποιείται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με επιστημονικά υπεύθυνο τον Νικόλαο Θωμαΐδη, Καθηγητή Αναλυτικής Χημείας.

Εδώ και δύο χρόνια ο κ. Θωμαΐδης και η ερευνητική ομάδα του μελέτησαν περισσότερα από πεντακόσια δείγματα ελαιολάδου από νησιά του Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία και Φούρνοι). Τα δείγματα αναλύθηκαν ως προς το βιοδραστικό τους περιεχόμενο με πρωτοπορική μέθοδο με το 80% της παραγωγής να δίνει υψηλό φαινολικό περιεχόμενο. Οι πολυφαινόλες είναι ιδιαίτερα ευεργετικές για την υγεία αφού έχουν αντιοξειδωτική δράση, μειώνουν τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών παθήσεων και προστατεύουν από διάφορα είδη καρκίνου.

Η ανάλυση των δειγμάτων έδειξε επίσης ότι τα ελαιόλαδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης Ε. Επιπλέον προσδιορίστηκαν κι άλλες ουσίες, όπως  καροτενοειδή, τερπένια (σκουαλένιο), μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Μάλιστα, τα τελευταία βρέθηκαν σε περιεκτικότητα 20% μεγαλύτερη σε σχέση με άλλα ελαιόλαδα. Όπως είναι γνωστό, τα ακόρεστα λιπαρά οξέα βοηθούν στη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων. Συνεπώς, οι αναλύσεις κατέδειξαν ότι το ελαιόλαδο του Βορείου Αιγαίου αποτελεί προϊόν ευζωίας και μακροζωίας.

Παράλληλα εξετάστηκε η επίδραση διαφόρων παραγόντων στο βιοδραστικό περιεχόμενο με σκοπό να καθοδηγηθούν οι παραγωγοί ώστε να βελτιωθεί η θρεπτική αξία του παραγόμενου ελαιολάδου και να σταθεροποιηθεί η ποιότητά του κατ’ έτος. Εξετάστηκαν παράγοντες όπως το υψόμετρο, το είδος της καλλιέργειας (συμβατική ή βιολογική), το στάδιο ωρίμανσης του ελαιοκάρπου κατά τη συγκομιδή, διάφορες καλλιεργητικές φροντίδες όπως η άρδευση, η λίπανση αλλά και το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από τη συγκομιδή του καρπού μέχρι την ελαιοποίηση. Εξετάστηκε ακόμη και η επίδραση του είδους του ελαιοτριβείου (διφασικό ή τριφασικό) στα θρεπτικά συστατικά του παραγόμενου ελαιολάδου, ο χρόνος μάλαξης όπως και η προσθήκη νερού και η θερμοκρασία κατά τη μάλαξη, η θερμοκρασία στον διαχωριστήρα αλλά και η επίδραση της θερμοκρασίας φύλαξης ώστε να ενημερωθούν οι ελαιοτριβείς για τις βέλτιστες συνθήκες ελαιοποίησης και αποθήκευσης.

Παράλληλα με το ελαιόλαδο, μελετήθηκετο φαινολικό περιεχόμενο των προϊόντων της επιτραπέζιας ελιάς και της πάστας ελιάς των ποικιλιών Κολοβής και Αδραμυτιανής και πραγματοποιείται τώρα έρευνα για τη Χιώτικη Θρούμπα. Με βάση τα αποτελέσματα που παρουσίασε ο κ. Θωμαΐδης για τις ελιές ποικιλίας Κολοβής αρκεί η κατανάλωση μερικών γραμμαρίων (<5 ελιές)  για να δώσει στον οργανισμό πολύτιμες αντιοξειδωτικές ουσίες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του κ. Θωμαΐδη και η εφαρμογή του Προγράμματος της Περιφέρειας στην πράξη ενισχύουν τη διεθνή αναγνωρισιμότητα του ελαιολάδου και διευκολύνουν τους τυποποιητές ελαιολάδου να εξάγουν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και επιτραπέζιες ελιές με καλύτερες τιμές αγοράς.

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

Συνεδρίασε το Σ.Ο.Π.Π της Π.Ε. Σάµου για την αποτροπή του Covid-19

Published

on

By

Συνεδρίασε χτες το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Σάµου, µε αποκλειστικό θέµα ηµερήσιας διάταξης την ετοιµότητα αντιµετώπισης και ενηµέρωσης σχετικά µε την αποτροπή του Covid -19.

Κατά τη συνεδρίαση αποφασίστηκε να υποβληθεί στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας  και ∆ιαχείρισης Κρίσεων, Νικόλαο Χαρδαλια, τα παρακάτω προτεινόµενα µέτρα, που η υιοθέτηση τους κρίνεται απαραίτητη, προκειµένου να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες µετάδοσης του Covid -19, στα νησιά µας.

1) Να υποχρεούται σε 14 ήµερη κατ’ οίκον αποµόνωση όσοι ταξιδεύουν από την ηπειρωτική Ελλάδα η από χώρες του εξωτερικού, προς τα νησιά µας, και να υπόκεινται στις διατάξεις υποβολής των ∆ιοικητικών προστίµων όπως αυτές ισχύουν για όσους µέχρι τώρα υποχρεούνται σε κατ’ οίκον περιορισµό. Μάλιστα το µέτρο να έχει αναδροµική ισχύ από τις 25 Μαρτίου 2020.

2) Να πραγµατοποιούνται έλεγχοι από τις λιµενικές αρχές του Πειραιά, προκειµένου να εφαρµοστεί το µετρό της µετακίνησης των μόνιµων κατοίκων προς τα νησιά.

3) Να οριστεί σαφές πρωτόκολλο απολύµανσης για τα πλοία και τα αεροπλάνα.

4) Οι ακτοπλοϊκές και οι αεροπορικές εταιρείες να δίνουν στις καθ’ ύλην αρµόδιες υπηρεσίες, τις λίστες των ταξιδιωτών, προκειµένου να είναι δυνατός ο έλεγχος τήρησης του µέτρου.

5) Να αποστέλλονται στις καθ΄ ύλην αρµόδιες υπηρεσίες οι λίστες των επιβατών που έχουν ταξιδέψει από άλλες χώρες και έχουν ιχνηλατηθεί στα σηµεία εισόδου, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι θα τηρήσουν το µέτρο του κατ’οικον περιορισµού στα νησιά µας, προκειµένου να είναι δυνατόν ο έλεγχος τήρησης του µέτρου.

6) Να εκδοθεί απόφαση από την Γ.Γ.Π.Π, µε την οποία θα επιτρέπεται η έξοδος από το σπίτι του γενικότερου πληθυσµού µόνο µια φόρα την ηµέρα για τους λόγους όπως αυτοί περιγράφονται στις βεβαιώσεις κίνησης (τύπου β) και όχι περισσότερο από δύο (2) ώρες.

7) Να εκδοθεί µνηµόνιο ενεργειών από τη Γενική Γραµµατεία Πολιτικής Προστασίας, προκειµένου να είναι διακριτοί οι ρόλοι των εµπλεκοµένων φορέων.

8) Να υπάρξει σχεδιασµός από τα συναρµόδια υπουργεία για άµεση µίσθωση πλωτού χώρου καραντίνας (πλοίου), το οποίο θα διαθέτει υγειονοµική υποστήριξη, προκειµένου να φιλοξενούνται οι παρανόµως εισερχόµενοι στην Ελληνική επικράτεια από την Τουρκία, αφού η παραµονή τους στα νησιά µας αποτελεί υγειονοµικό κίνδυνο για τη µετάδοση του Covid -19, γνωρίζοντας πολύ καλά την πορεία της νόσου στην γειτονική χώρα.

9) Να υπάρχει παράταση της απαγόρευσης υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου για τους παράνοµα εισερχοµένους στην Ελληνική Επικράτεια.

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Σαμιακά4 ώρες ago

«Εξ αφορμής του Ακαθίστου Ύμνου…»

Σαμιακά5 ώρες ago

Ν.Στεφανής: Έως και σήμερα συνεχίζουμε να λέμε στη Σάμο όχι στον covid-19

Σαμιακά5 ώρες ago

Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου & Δημοτικού Σχολείου Βαθέος Σάμου δίπλα στο ΕΚΑΒ

Σαμιακά9 ώρες ago

Εργαζόμενοι νοσοκομείου Σάμου – Άμεση χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας για τα πληρώματα του ΕΚΑΒ

Σαμιακά14 ώρες ago

Κ. Μουτζούρης: Η μόνη ενδεδειγμένη λύση είναι η άμεση εκκένωση των Κ.Υ.Τ.

Σαμιακά15 ώρες ago

Μηταράκης: Μειωμένοι κατά 603 μετανάστες στο ΚΥΤ Σάμου σε τρεις μήνες

Σαμιακά15 ώρες ago

Τουρισμός στη Σάμο – Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την «επόμενη μέρα»

Σαμιακά15 ώρες ago

Ανακοίνωση του Σωματείου Συνταξιούχων Μισθωτών Σάμου για τον κορωνοϊό

Σαμιακά15 ώρες ago

Αστυνομικοί -Τα σχέδια που εκπονούνται δεν είναι επαρκή και εφικτά στην υλοποίηση τους

Σαμιακά1 ημέρα ago

Συνελήφθη αλλοδαπός κατηγορούμενος για απόπειρα ανθρωποκτονίας

Δήμος6 ημέρες ago

Έκκληση του δήμου Ανατολικής Σάμου σε όσους ταξίδεψαν την Παρασκευή 20-03-2020 με το πλοίο της γραμμής από Πειραιά προς Σάμο

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Αποτροπή μεταναστών στο στενό της Μυκάλης

Ικαριακά5 ημέρες ago

Ο δήμος Ικαρίας θα κινηθεί νομικά εναντίον του 25χρονου

Αστυνομικά - Λιμενικά4 εβδομάδες ago

ΖΕΡΒΟΥ – Σχηματίσθηκε δικογραφία σε τουλάχιστον10 άτομα για παρακώλυση συγκοινωνιών

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Κάτοικοι από το μπλόκο : «Μας ξεπουλήσατε!»

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Απαγόρευση ναυσιπλοΐας από Λέσβο μέχρι Σάμο για ανακοπή των ροών

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Συνοριοφύλακες Σάμου: Στη δημοσιότητα τα ονόματα των επιτυχόντων (πίνακες)

Αστυνομικά - Λιμενικά1 εβδομάδα ago

«Έπεσαν» τα πρώτα πρόστιμα στη Σάμο σε μετανάστες για παράβαση του μέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας

Αστυνομικά - Λιμενικά1 εβδομάδα ago

Σάμος: 2 πρόστιμα για άσκοπη μετακίνηση την 25η Μαρτίου

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Ανακοίνωση Blue Star Ferries για το F/B Blue Star MYCONOS

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Το πλοίο «Aqua Blue» στη Σάμο για μεταφορά μεταναστών

Δήμος2 εβδομάδες ago

Απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους ευθύνης του Δήμου Αν.Σάμου

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Αποδοκιμασίες κατοίκων εναντίον του Νότη Μηταράκη για τη νέα δομή μεταναστών

Σαμιακά1 μήνα ago

Λυκούργου Λογοθέτη. 19 καταστήματα έβαλαν λουκέτο

Σαμιακά2 μήνες ago

Η Σάμος έστειλε το δικό της ηχηρό μήνυμα

Πολιτικά3 μήνες ago

Χ.Στεφανάδης: Πιστεύω του χρόνου αυτή την εποχή η Σάμος θα είναι ελεύθερη από τους μετανάστες – πρόσφυγες

Σαμιακά3 μήνες ago

ΝΟΔΕ Σάμου. Σε κλίμα ενότητας η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας

Δήμος3 μήνες ago

Στάντζος από τον λιμένα Μαλαγαρίου : Ζητάμε άμεση και μαζική αποσυμφόρηση τώρα. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή

Σαμιακά3 μήνες ago

Υπό βροχή τελέσθηκε ο Αγιασμός των υδάτων στη Σάμο

Σαμιακά3 μήνες ago

Στο λιμένα Μαλαγαρίου τα Αρματαγωγά “Χίος και Λέσβος”

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017