27.2 C
Σάμος
24/06/2024
Δήμος

Συμμετοχή της Λαϊκής Συσπείρωσης στη σύσκεψη με τον Υφυπουργό Τριαντόπουλο

Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Ανατολικής Σάμου συμμετείχε στη σύσκεψη που διοργάνωσε ο δήμος, με την παρουσία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, αρμόδιου για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και την παροχή κρατικής βοήθειας. Με ανακοίνωσή της, εκφράζει τις ανησυχίες και τα αιτήματα των πληγέντων από τον σεισμό.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε τα σοβαρά προβλήματα που παραμένουν ανεπίλυτα 3,5 χρόνια μετά τον σεισμό. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν τα εξής:

  • Αγανάκτηση των κατοίκων: Εκφράστηκε η γενική δυσαρέσκεια για την επικρατούσα κατάσταση.
  • Ζητήματα χρηματοδότησης: Απαιτήθηκε η άμεση και συνεχής χρηματοδότηση για επιδοτήσεις ενοικίου, αποκατάσταση κατοικιών και άλλες ανάγκες.
  • Γραφειοκρατία: Ζητήθηκε η απλούστευση των διαδικασιών και η πρόσληψη μηχανικών για την ταχύτερη έγκριση των φακέλων που έχουν υποβληθεί στην ΔΑΕΦΚ.
  • Δημόσια κτήρια και σχολεία: Απαιτήθηκε η άμεση επισκευή των δημόσιων κτηρίων και σχολείων και η άρση της επικινδυνότητας των ετοιμόρροπων κτιρίων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση κατήγγειλε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική κόστους-κέρδους έχει καθυστερήσει την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των σεισμόπληκτων.

Ο Υπουργός κ. Τριαντόπουλος δεσμεύτηκε για χρηματοδότηση περίπου 1.000.000 ευρώ για την επισκευή των σχολείων, ποσό που κρίθηκε ανεπαρκές από τη Λαϊκή Συσπείρωση. Επίσης, δεσμεύτηκε για τη δημιουργία γραφείου στη Σάμο για την ενημέρωση ιδιωτών μηχανικών και την πιθανή τροποποίηση του νόμου για την κατεδάφιση σεισμόπληκτων κτηρίων. Ωστόσο, δεν υπήρξε βεβαιότητα για το ποσό των 140.000.000 ευρώ που φέρεται να προορίζεται για τη Σάμο.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταλήγει ότι τα προβλήματα θα συνεχίσουν να υφίστανται και θα επιδεινώνονται, καλώντας τους συνδημότες να ενισχύσουν τον αγώνα για την επίλυση αυτών των ζητημάτων. Επισυνάπτεται υπόμνημα με τα προβλήματα που παρατέθηκαν στον Υπουργό.

Η Λαϊκή Συσπείρωση παραμένει δεσμευμένη στον αγώνα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των σεισμόπληκτων και της ευρύτερης κοινότητας της Ανατολικής Σάμου.

Το Υπόμνημα όπως κατατέθηκε:

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου καταγγέλλει την αδράνεια της πολιτείας στο θέμα της αποκατάστασης των ζημιών από τον σεισμό του Οκτώβρη του 2020.

Περισσότερα από 3,5 χρόνια πέρασαν και ελάχιστες ενέργειες αποκατάστασης έχουν γίνει για την πλειοψηφία των σχολείων που τα περισσότερα στεγάζονται σε κοντέινερ. Για τη μεγάλη πλειοψηφία των Εκκλησιών και των δημοσίων κτιρίων  που επληγησαν και χαρακτηρίστηκαν μη προσβάσιμα.

Επίσης μικρό ποσοστό ιδιωτών έχει λάβει οικονομική βοήθεια για την επισκευή των κατοικιών τους, ενώ η επιδότηση ενοικίου για τους σεισμοπλήκτους έχει σταματήσει να δίνεται.

Σήμερα έχουν κατατεθεί 775 φάκελοι στην αρμόδια υπηρεσία για την επισκευή κατοικιών και έχουν εγκριθεί μόνο 100 περίπου, η δε προθεσμία υποβολής των φακέλων λήγει τον Οκτώβριο. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί συμπολίτες μας δεν θα έχουν τον χρόνο να καταθέσουν φακέλους και σε όσους έχουν καταβληθεί χρήματα ίσως να ζητηθεί η επιστροφή τους.

Η απαράδεκτη υπηρεσιακή κατάσταση που μεθοδευμένα έχει προωθηθεί  από την κυβέρνηση, προσβάλλει, ταλαιπωρεί και αδικεί  συνδημότες μας με στόχο να αποζημιωθούν στο ελάχιστο όσοι προλάβουν.

Δεν θα αναφερθούμε με λεπτομέρειες στα επί μέρους προβλήματα που έχουν προκύψει και προκύπτουν καθημερινά επιδεινούμενα από την κρατική αδιαφορία. Τα γνωρίζετε διότι εκπροσωπείτε την κυβέρνηση ως καθ’ υλην αρμόδιος  Υπουργός  από την επομένη του σεισμού.

Οι συμπολίτες μας βιώνουν αυτόν τον εμπαιγμό αλλά και την αγανάχτηση που προκύπτει από την πολιτική  της κυβέρνησης παρά τις αρχικές εξαγγελίες και διαβεβαιώσεις Υπουργών και αρμόδιων.

Η πολιτική του κόστους-οφέλους  εφαρμόζεται και στην Σάμο όπως σε όλη  την Ελλάδα  όπου έχουν υπάρξει καταστροφές από φυσικά φαινόμενα.

Στην εξίσωση αυτή αναζητείται ο άγνωστος Χ να εμπεριέχει  το μέγιστο  επιχειρηματικό όφελος αντί της κοινωνικής υποχρέωσης που απαιτεί κόστος προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα  του λαού μας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση  Ανατολικής Σάμου εκφράζει την αγανάχτηση των πληγέντων  για την πλήρη αθέτηση των υποσχέσεων από τους κυβερνητικούς αρμοδίους και απαιτούμε την αρωγή συνολικά και σε όλους τους τομείς στους συνδημότες μας όπως επίσης την πλήρη αποκατάσταση των κτηρίων και υποδομών.

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ανατολικής Σάμου                                                             

Σάμος την 5/6/2024

Related posts

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω έργων στη θέση «Φανάρια»

admin

Δράση του Τμήματος Πλεκτικής του ΚΑΠΗ Ανατολικής Σάμου για τα Πρόωρα Νεογνά του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία»

admin

Η πόλη της Σαμου αναγνωρίζεται ως TsunamiReady

admin

Κοκκάρι: Δόθηκε σε κυκλοφορία ο δρόμος

admin

Οδηγίες δήμου για μείωση αποβλήτων χάρτινων συσκευασιών

admin

Ειδική Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου

admin

Αναστολή λειτουργίας Σχολείων στην Ανατολική και Δυτική Σάμο λόγω καύσωνα

admin

Κλιματιζόμενες αίθουσες στη διάθεση των πολιτών ενόψει καύσωνα στους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου

admin

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Σάμου: Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

admin