26.1 C
Σάμος
20/08/2022
Δήμος

Συνάντηση της παράταξης «Δράση Ενότητα Προοπτική» με το ΤΕΕ Σάμου  

Συνάντηση εργασίας των δημοτικών συμβούλων της παράταξης «Δράση Ενότητα Προοπτική» και εκπροσώπων του Τεχνικού Επιμελητηρίου του Νομού Σάμου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13/02/18 στη πόλη της Σάμου. Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και η συζήτηση επικεντρώθηκε στα τεχνικά θέματα που αφορούν τις προκλήσεις και προοπτικές της βιώσιμης ανάπτυξης του Δήμου.

Επισημάνθηκαν πολλά από τα προβλήματα που δημιουργεί το υφιστάμενο χωροταξικό πλαίσιο (σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο)  και η ανάγκη επανασχεδιασμού σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στο νησιωτικό μας δήμο.

Συμφωνήσαμε πως η συλλογή στοιχείων με επιστημονικά κριτήρια πρέπει να συμπεριλαμβάνει απαραίτητα τους αντιπροσώπους των τοπικών φορέων – ιδιαίτερα των μηχανικών του ΤΕΕ – καθώς αυτοί γνωρίζουν καλύτερα από όλους τα τεχνικά θέματα σε συνάρτηση  με τις τοπικές ιδιαιτερότητες.  Η βάση δεδομένων  που θα προκύψει, η οποία σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου μπορεί να ψηφιοποιηθεί και να αναλυθεί περισσότερο, θα αποτελέσει την αφετηρία για ένα σωστό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα αξιοποιήσουν οι ειδικοί μελετητές.

Ο Τοπικός Χωρικός Σχεδιασμός καλύπτει το σύνολο της έκτασης ενός δήμου και σύμφωνα με τη κείμενη νομοθεσία εμπίπτει στις αρμοδιότητες του.  Ο Δήμος Σάμου οφείλει λοιπόν να κτίσει τις αναγκαίες γέφυρες συνεργασίας με αποτελεσματικότητα και διαφάνεια μεταξύ των αρμόδιων δημοσίων υπηρεσιών, του Τεχνικού Επιμελητηρίου, του Πανεπιστήμιου Αιγαίου και της κοινωνίας, σύμφωνα με τα πρότυπα του Καλλικράτη.

Η δημόσια διαβούλευση πιστεύουμε πως δεν αποτελεί εμπόδιο, αλλά εργαλείο στα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ μας εξήγησαν πως η ενημέρωση και η επεξήγηση τεχνικών θεμάτων στη κοινωνία αποτελεί άλλωστε έναν από τους βασικότερους  θεσμικούς του ρόλους σύμφωνα με το κανονισμό λειτουργίας του.

Η παράταξη μας θα συνεχίσει την συνεργασία της με το ΤΕΕ και θα προσαρμόσει τις διάφορες παρεμβάσεις της σύμφωνα και με τις επιστημονικές απόψεις των μηχανικών του.

Related posts

Το Χρυσό Μετάλλιο του Δήμου Ανατολικής Σάμου στον Καθηγητή Μ. Βαρβούνη

admin

Τρισδιάστατη θα είναι η αναπαράσταση της Ναυμαχίας της Σάμου πάνω σε σκάφος του Λιμενικού Σώματος

admin

Βασίλης Παυλίδης: Διακήρυξη Αρχών του δημοτικού συνδυασμού Ανατ. Σάμου «Μ.ΠΡΟ.ΣΤΑ»

admin

Πάρης Παπαγεωργίου: «… θέλουμε να δούμε τον τόπο μας, το νησί μας, εκεί που πραγματικά του αρμόζει…»

admin

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου υπέρ της μνήμης των ξεριζωμένων Ελλήνων της Μικρασιατικής Καταστροφής

admin

Προσλήψεις στο Κέντρο Κοινότητας Δήμου Δυτικής Σάμου

admin

Παρέμβαση του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου στο δημ. συμβούλιο του Δήμου Ανατ. Σάμου

admin

“Ανατροπή”: Η δημοτική αρχή κατώτερη των περιστάσεων

admin

Συνεδριάζει εκ νέου το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ανατολικής Σάμου

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα