14.4 C
Σάμος
19/03/2024
Σαμιακά

Συνάντηση μεταξύ Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου και Εργατικού Κέντρου

Υπόμνημα με τις προτάσεις του Εργατικού Κέντρου Σάμου και του Σωματείου Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία, Τουριστικά Γραφεία και Επισιτιστικά επαγγέλματα του νησιού κατέθεσε αντιπροσωπεία τους που συναντήθηκε με την Ένωση Ξενοδόχων του νησιού.

Η Ένωση Ξενοδόχων με ανακοίνωση του αναφέρει:

Με το παρόν Δελτίο Τύπου η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Σάμου θέλει να ενημερώσει όλους τους φορείς του τουρισμού πως την ΔΕΥΤΈΡΑ 08/08/2022 πραγματοποιήθηκε συνάντηση εκπροσώπων των Διοικητικών συμβουλίων για να συζητηθούν δια ζώσης σημαντικά θέματα (αμοιβής, απασχόλησης, επιδομάτων κ.α.). Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ενώσεως Ξενοδόχων Σάμου, στο Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου, σε απόλυτο κλίμα σύμπνοιας και ανοιχτού διαλόγου.

 

Την Ένωση Ξενοδόχων εκπροσώπησε ο Αντιπρόεδρος μας, κύριος Γεώργιος Χατζηδημητρίου, ο οποίος άκουσε προσεχτικά όλες τις διεκδικήσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων. Με απόλυτη κατανόηση και διάθεση υποστήριξης καταγράφηκαν και αναλύθηκαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζομένους του πιο σημαντικού κλάδου της τοπικής μας οικονομίας.

 

Αρχή της Ενώσεως μας ήταν και θα είναι πάντα ο διάλογος και οι νόμιμες δημοκρατικές διαδικασίες, γι αυτό και συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές να ενημερωθούν πλήρως όλοι οι ιδιοκτήτες και διευθυντές των ξενοδοχειακών μονάδων / μελών του νησιού μας και να επανέλθουμε στο τέλος της σεζόν όπου το Διοικητικό Συμβούλιο μας θα μπορεί να συνεδριάσει και ψηφίσει για όλα τα ζητούμενα αναλυτικά, με γνώμονα πάντα την σωστή και υγιή ανάπτυξη του τουρισμού.

 

Η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Σάμου συνεχίζει να εργάζεται με συνεχείς επαφές για την ενίσχυση του τουρισμού με πνεύμα συνεργασίας και συναδελφικότητας πιστεύοντας πάντα ότι η ραχοκοκαλιά κάθε επιχείρησης είναι οι ίδιοι οι υπάλληλοι της.

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

 

Προς το ΔΣ ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΣΑΜΟΥ

 

Οι Διοικήσεις του Εργατικού Κέντρου Νομού Σάμου και του Σωματείου Εργαζομένων στα Ξενοδοχεία Τουριστικά Γραφεία και Επισιτιστικά Επαγγέλματα Σάμου, από περιοδείες σε χώρους δουλειάς και την επαφή μας με συναδέλφους του κλάδου, διαπιστώνουμε ότι ενώ η τουριστική κίνηση στο νησί έχει ανέβει αισθητά, η πληρότητα αγγίζει το 90% με 100% και είναι καλύτερη ακόμη και από τα δεδομένα του 2019 που αποδεδειγμένα ήταν μια από τις καλύτερες χρονιές για το νησί και τη χώρα, η κατάσταση για τους εργαζόμενους του κλάδου αντί να βελτιώνεται χειροτερεύει όλο και περισσότερο όσο προχωράει η σεζόν.

 

Οι εργαζόμενοι είναι κατάκοποι, εξαντλημένοι από την εντατικοποίηση της δουλειάς, σε πολλούς δεν ικανοποιούνται οι μισθολογικοί όροι της κλαδικής ΣΣΕ, είναι με απλήρωτες ή κακοπληρωμένες υπερωρίες, χωρίς ρεπό, χωρίς διαλείμματα ή με διαλείμματα που είναι εκτός του ωραρίου τους, σε πολλούς δεν  προσμετράτε η προϋπηρεσία, η εποχικότητα, τα νυχτερινά και οι αργίες, ο γάμος, ή σε παρά πολλές περιπτώσεις έχει ήδη μπει εκβιαστικά ότι δε θα δοθεί το επίδομα, η αποζημίωση αδείας και το Δώρο Χριστουγέννων ως δήθεν συμπεριλαμβανόμενα στο μισθό. Και όλα αυτά την ώρα μάλιστα που οι ίδιοι εργαζόμενοι ματώνουν «χτίζοντας» καθημερινά το τουριστικό θαύμα στο νησί μας.

 

Δε γίνεται σε μια χρονιά που οι επιχειρήσεις και στο νησί μας πάνε για σεζόν ρεκόρ οι εργαζόμενοι να βιώνουν όλη αυτή τη βαρβαρότητα, όταν μάλιστα δυσκολεύονται καθημερινά εξαιτίας των μεγάλων αυξήσεις στο ρεύμα και τα καύσιμα, σε βασικά είδη κατανάλωσης, στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια κλπ.

 

Με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων και τις δυνατότητες που αναπτύσσονται από την τουριστική κίνηση θεωρούμε απαραίτητο να ικανοποιηθούν μια σειρά βασικών αιτήματα μας. Είναι σημαντικό για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, δηλαδή τους εργαζόμενους που απασχολούνται με οποιαδήποτε μορφή εξαρτημένης εργασίας σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και διαμερίσματα κάθε μορφής τουριστικής αξιοποίησης, να εργάζονται σε ανθρώπινες συνθήκες, με όρους, σχέσεις και αμοιβές αξιοπρεπείς.

 

Είναι αναγκαίο να υπάρχουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς με κατώτατο βασικό μισθό του κλάδου τα 870 € για τις καθαρίστριες, πλύντριες, σιδερώτριες, τους τεχνίτες και συντηρητές διαφόρων ειδών, κλιμακώνοντας πχ στα 900 € για τις καμαριέρες, στα 1000 € για τις προϊστάμενες ορόφων, στα 880 € για βοηθούς σερβιτόρους και βοηθούς μπάρμαν, μάγειρες Β, βοηθοί ζαχαροπλάστες και λαντζέρες, στα 950 € για σερβοτόρους, μπάρμαν, μάγειρες Α και μπουφετζήδες, στα 970 € υπαλλήλου υποδοχής κλπ

 

Ο χρόνος εργασίας να ορίζεται σε 5μερο-8ωρο-40ωρο, με συνεχόμενο ημερήσιο ωράριο, με διάλειμμα μισάωρο που να συμπεριλαμβάνεται στον ημερήσιο χρόνο εργασίας των 8 ωρών, με δύο ρεπό συνεχόμενα την εβδομάδα.

 

Ο ημερήσιος και εβδομαδιαίο χρόνος εργασίας δεν μπορεί να διευθετείται. Αν κάποιος εργαστεί κατ’ εξαίρεση 6η μέρα τότε να έχει προσαύξηση κατά 75%.

Κάθε ώρα πέρα των 40 ωρών εβδομαδιαία να αμείβεται με 50% προσαύξηση, οι Κυριακές και οι αργίες κατά 75%, κατά 25% τα νυχτερινά.

 

Να προσμετρούνται με επιδόματα η προϋπηρεσία 6% για κάθε έτος, η εποχική απασχόληση 10%, ο γάμος καθώς και για όποιον έχει παιδιά με 10%,  η τουριστική εκπαίδευση με 10% και 15% από ΑΕΙ, η ανθυγιεινή εργασία 5% και 10% ανάλογα με την ειδικότητα, στολής 10%, διαμονής κλπ.

Συγκεκριμένα ως προϋπηρεσία για τους εργαζόμενους στα εποχικά ξενοδοχεία θεωρείται και εκείνος της νεκράς περιόδου και μέχρι 4 μήνες για κάθε χρόνο.

Ειδικότητες όπως μάγειρες, σερβιτόροι κλπ, συντηρητές-τεχνίτες όλων των ειδικοτήτων, υπάλληλοι λογιστηρίου, αποθηκών κλπ ως προϋπηρεσία λογίζεται το σύνολο της προϋπηρεσίας σε οποιαδήποτε επιχείρηση.

 

Κανείς να μη χάνει το επίδομα αδείας, το Δώρο Χριστουγέννων, το επίδομα Πάσχα.

 

Κάθε μήνα να δίνονται σε όλους τους εργαζόμενους αναλυτικά εκκαθαριστικά σημειώματα μισθοδοσίας όπου θα αποτυπώνονται το είδος των αποδοχών και των κρατήσεων και ο μισθός να κατατίθεται υποχρεωτικά στην τράπεζα.

 

Να υπάρχει ανώτερο όριο καθαρισμού δωματίου ημερησίως για τις καμαριέρες ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου-καταλύματος. Για 5 αστέρων μέχρι 12 δωμάτια την ημέρα, για ξενοδοχεία 4 αστέρων μέχρι 13 δωμάτια, για ξενοδοχεία 3 αστέρων μέχρι 14 δωμάτια και για ξενοδοχεία 2 αστέρων ως 15 δωμάτια. Ο καθαρισμός σουίτας να ισοδυναμεί με τον καθαρισμό 1,5 δωματίου.

 

Σε όσες επιχειρήσεις λειτουργεί εστιατόριο να παρέχουν τροφή (με συγκεκριμένο διατροφολόγιο) και αν η επιχείρηση δεν επιθυμεί να παρέχει τροφή να δίνει επίδομα τροφής σε ποσοστό 10% του βασικού μισθού.

 

Να χορηγούνται κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας λόγω covid και γενικότερα.

 

Να εφαρμόζεται η διαδικασία της επαναπρόσληψης των εποχικά εργαζόμενων που το επιθυμούν μέσω των αιτήσεων επαναπρόσληψης του σωματείου τους και η επιχείρηση να υποχρεούται να τους προσλάβει μέχρι τις 1 Ιουνίου κατά προτεραιότητα.

 

Τα παραπάνω είναι κάποια βασικά και ενδεικτικά μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα και υποχρεωτικά από όλες τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα τουριστικά καταλύματα του νομού μας. Μπορούν να αποτελέσουν μια ελάχιστη βάση για καλύτερες συνθήκες για τους εργαζόμενους του κλάδου που καθημερινά με τον κόπο και τον ιδρώτα τους παράγουν κέρδη, «χτίζουν το τουριστικό θαύμα» αποδεικνύοντας ότι χωρίς εμάς τα ξενοδοχεία και όλοι οι χώροι δουλειάς θα ήταν άδεια κουφάρια αφού τα ξενοδοχεία και τα επισιτιστικά καταστήματα είμαστε εμείς!

 

Δεν μπορούμε άλλο οι εργαζόμενοι να είμαστε τα μόνιμα θύματα σε κρίση και ανάπτυξη. Θέλουμε δικαιώματα που να ικανοποιούν τις σύγχρονες  ανάγκες μας στη δουλειά και τη ζωή για εμάς και τις οικογένειές μας.

 

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ

 

Related posts

Η πόλη της Σάμου γιόρτασε παραδοσιακά τα Κούλουμα

admin

Το καρλοβασίτικο καρναβάλι στη Σάμο

admin

Απαγόρευση ανύψωσης χαρταετών στην περιοχή του αεροδρομίου Σάμου

admin

Ἀλλαγή Διοίκησης Ταξιαρχίας 79 ΑΔΤΕ «ΜΥΚΑΛΗ»

admin

Έναρξη εργασιών επισκευής και ανακαίνισης των κτιριακών υποδομών των Νοσοκομείων Σάμου & Ικαρίας

admin

Νίκος Ζάχαρης:Τα λάθη για την τροποποίηση του χωροταξικού της Σάμου

admin

Συνάντηση αντιπροσωπείας του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου με τον Βουλευτή Σάμου

admin

e-ΕΦΚΑ: Προειδοποίηση για απόπειρες εξαπάτησης – Το περιστατικό με ασφαλισμένο στη Σάμο

admin

Σάμος: Άσκηση “ΥΓΡΟ ΠΥΡ 2024”

admin