Connect with us

Σαμιακά

Συνέντευξη της Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Σάμου, Βάσως Βρυνιώτη

Published

on

Η ιστοσελίδα ALT.GR μίλησε με την Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, Βάσω Βρυνιώτη.

Κυρία πρόεδρε, ποια είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό – επισιτισμό στη Σάμο και την Ικαρία, μετά την εκδήλωση της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης;

Η φετινή χρονιά είναι πιο δύσκολη για τους εργαζόμενους συνολικότερα πόσο μάλλον για τους εργαζόμενους στον επισιτισμό – τουρισμό. Πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια δεν άνοιξαν. Χιλιάδες εργαζόμενοι στα νησιά μας βρίσκονται χωρίς δουλειά, χωρίς κανένα εισόδημα. Κάποιοι λαμβάνουν τα 534 ευρώ της αναστολής μετά από τρομερές καθυστερήσεις, βέβαια, ή τα 400 ευρώ του ταμείου ανεργίας για λίγους μήνες, με τα οποία, όμως, καλούνται να ζήσουν όλο το χρόνο. Όσοι εργάζονται ανησυχούν σχετικά με την τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού και βέβαια με λιγότερους εργαζόμενους στα ανοιχτά ξενοδοχεία και στον επισιτισμό έχει ενταθεί η δουλειά.

Η κατάσταση στον τουρισμό παρασύρει και τους υπόλοιπους κλάδους, έτσι όλο το προηγούμενο διάστημα και τώρα παρατηρείται αύξηση των λεγόμενων «οικειοθελών παραιτήσεων», δηλαδή των απολύσεων, των δυσμενών αλλαγών, της εκ περιτροπής εργασίας. Το ΕΚΣ στέκεται μαζί με το σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων στο πλευρό των εργαζομένων με παρεμβάσεις όπου χρειάζεται στον ΟΑΕΔ, στην Ένωση Ξενοδόχων και προσπάθεια οργάνωσης του αγώνα τους, με γενική συνέλευση, συσκέψεις ανά περιοχές στα νησιά μας και περιοδείες.

Σταμάτης Φιλιππής- Σάμος
Φώτο Αρχείου / Από την Απεργία του Εργατικού Κέντρου Σάμου ενάντια στον αντιασφαλιστικό νόμο (Κατρούγκαλου – Βρούτση) 18/2/2020 – Πηγή: Eurokinissi

Πολλοί νέοι που σήμερα υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία, μετά την απόλυσή τους θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της ανεργίας. Τι μέτρα παίρνει το Εργατικό Κέντρο για την οργάνωση της νεολαίας, αλλά και πως θα οργανώσει τον αγώνα των εργαζόμενων το επόμενο διάστημα;

Ένα μεγάλο κομμάτι της νεολαίας εργάζεται στον επισιτισμό τουρισμό και στο εμπόριο. Το ΕΚΣ κάνει προσπάθεια να απευθυνθεί πιο ειδικά στη νεολαία γιατί δε πρέπει η νέα γενιά εργαζομένων να συμβιβαστεί με τις απώλειες δεκάδων δικαιωμάτων που κέρδισαν οι εργαζόμενοι παλιότερα με αγώνες, πόσο μάλλον σήμερα που η επιστήμη και η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα με την αύξηση της παραγωγικότητας οι εργαζόμενοι να δουλεύουν λιγότερες ώρες.

Ειδικά για τους στρατευμένους που τώρα απολύονται πρέπει να έρθουν σε επαφή με τα σωματεία τους, να ενημερωθούν γα τα δικαιώματα τους και να μην προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους αυτή την κατάσταση.

Στρατιώτες στη Σάμο
Φώτο Αρχείου / Τάγμα Εθνοφυλακής, Σάμος / Πηγή: Eurokinissi

Η νέα γενιά εργαζομένων έχει μεγαλώσει ήδη σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και απώλειας δικαιωμάτων. Τώρα ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει μια νέα, για την οποία δεν ευθύνεται και δεν πρέπει να πληρώσει ξανά. Να μη θεωρήσει ότι είναι δεδομένο η ανυπαρξία ή η καταπάτηση των Σ.Σ.Ε., των μειωμένων μισθών, της ανασφάλιστης εργασίας, της απληρωσιάς, της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Η επαφή με το οργανωμένο εργατικό κίνημα θα τους βοηθήσει να έχουν αποκούμπι και συμπαραστάτη στις δυσκολίες, να μάθουν τα δικαιώματά τους, να μάθουν τι θα πει αγώνας για ζωή και δουλειά με δικαιώματα, να γαλουχηθούν με τα ιδανικά και τις αξίες της εργατικής τάξης και του λαϊκού κινήματος, να οργανώνουν τη δράση τους και τις διεκδικήσεις τους μαζί με άλλους συναδέλφους.

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα με τις δομές προσφύγων στο νησί και ποια η θέση του ΕΚΣ;

Αυτή την περίοδο πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο νησί μας στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες στο ΚΥΤ στο Βαθύ χωρίς στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής. Πολλοί από αυτούς είναι εγκλωβισμένοι για μήνες περιμένοντας τα χαρτιά τους για να φύγουν. Τα περιβόητα μέτρα της κυβέρνηση με την «αποτροπή» των αφίξεων και την επιτάχυνση των διαδικασιών για την απόδοση ασύλου, ουσιαστικά δε λύνουν το πρόβλημα του εγκλωβισμού στη χώρα ενώ έχουν δει το φως της δημοσιότητα καταγγελίες για επαναπροωθήσεις με όποιο κίνδυνο σημαίνει για τους ανθρώπους που προσπαθούν να βρουν καλύτερη ζωή σε χώρες της ΕΕ. Η δημιουργία νέου ΚΥΤ στην περιοχή Ζερβού που έγινε με τη συναίνεση και την ανοχή της δημοτικής αρχής και άλλων φορέων του νησιού, αφού μπήκαν σε μια λογική παζαριού του μεγέθους του νέου ΚΥΤ και μεταφοράς του απλά εκτός πόλης, αποδυνάμωσε τους αγώνες του λαού και τελικά θα εντείνει το πρόβλημα του εγκλωβισμού.

Hotspot Σάμος
Φώτο Αρχείου / Από το Κέντρο «φυλακή» που βρίσκεται στη Σάμο / Πηγή: Eurokinissi

Το νέο ΚΥΤ δε θα είναι τίποτε άλλο από μια τεράστια φυλακή ανθρώπων στο νησί μας. Το ΕΚΣ έχει δώσει πολλούς αγώνες μαζί με το σαμιακό λαό και σταθερά παλεύει και διεκδικεί:

  • Απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από το νησί και τη χώρα.
  • Κανένα hotspot πουθενά
  • Κατάργηση της συμφωνίας ΕΕ –  Τουρκίας και όποιας άλλης συνθήκης τους εγκλωβίζει.
  • Δημιουργία επιτροπών ασύλου με ευθύνη ΕΕ και ΟΗΕ μέσα στην Τουρκία στα σύνορα με Ελλάδα και Συρία

Παλεύει σταθερά ενάντια στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και τους πολέμους στην ευρύτερη Μεσόγειο που είναι μια από της βασικές αιτίες της προσφυγιάς. Επίσης, όλα αυτά τα χρόνια το ΕΚΣ σταθερά παίρνει πρωτοβουλίες αλληλεγγύης είτε με εκδηλώσεις μαζί με το φιλειρηνικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, είτε με έμπρακτη αλληλεγγύη σε είδη πρώτης ανάγκης, ρουχισμό κλπ.

Με ευθύνη της κυβέρνησης της Ν.Δ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ υπογράφτηκε ο “Στρατηγικός Διάλογος” με τις ΗΠΑ και επεκτάθηκαν οι αμερικανονατοϊκές βάσεις στη χώρα μας. Τι μέτρα παίρνει το Εργατικό Κέντρο για την οργάνωση του λαού της Σάμου και της Ικαρίας απέναντι σε αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις;

Το ΕΚΣ διαρκώς και με συνέπεια ενημερώνει τους εργαζόμενους και το λαό των νησιών μας για τις εξελίξεις στην περιοχή μας και κάνει προσπάθειες οργάνωσης του αγώνα ενάντια στις επικίνδυνες εξελίξεις στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Το γεγονός ότι είμαστε σε μια περιοχή που το κουβάρι των ανταγωνισμών τυλίγεται και ξετυλίγεται με θύματα τους λαούς κάνει ακόμη μεγαλύτερη την ανάγκη να δυναμώσει το κίνημα και η δράση των σωματείων ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στη συμμετοχή της χώρας.

Επίσης κάνουμε προσπάθειες αλληλεγγύης και ανάδειξης ότι οι λαοί της περιοχής δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Το ότι για παράδειγμα η Τουρκική κυβέρνηση και οι βιομήχανοι της έχουν άλλα συμφέροντα από της ελληνικής κυβέρνησης και της ελληνικής αστικής τάξης δε σημαίνει ότι ο ελληνικός και ο τούρκικος λαός έχουν να χωρίσουν κάτι και να δώσουν το αίμα και τη ζωή τους για τα «ξένα» συμφέροντα. Πολλές φορές και στο παρελθόν έχουμε κάνει εκδηλώσεις με Τούρκους συναγωνιστές και στηρίζουμε αντίστοιχες της Επιτροπής Ειρήνης.

Σάμος Γενική Απεργία ενάντια στις φυλακές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο νησί
Φώτο Αρχείου 22/1/2020 – Σάμος Γενική Απεργία ενάντια στις φυλακές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο νησί / Πηγή: Eurokinissi

Η συμμετοχή στρατευμένων σε αποστολές εκτός συνόρων είναι ένα ζήτημα που απασχολεί, συζητιέται λόγω του ότι υπάρχουν πολλές στρατιωτικές μονάδες στο νησί μας. Το ΕΚΣ υιοθετεί το αίτημα για επιστροφή όλων των Ελλήνων στρατιωτικών από το εξωτερικό, το κλείσιμο όλων των ξένων βάσεων από την ελληνική επικράτεια, καθώς και την έξοδο από το ΝΑΤΟ. Τα 4 δις που δίνει κάθε χρόνο η χώρα μας θα μπορούσαν, για παράδειγμα, να αναβαθμίσουν σημαντικά τον τομέα της υγεία ειδικά στα νησιά μας σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και σε προσλήψεις όλου του απαραίτητου δυναμικού με σταθερή δουλειά.

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Στo “κόκκινο” μπαίνει η Σάμος

Published

on

By

Στο Επίπεδο Β – Αυξημένου Κινδύνου του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας εντάσσεται η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου.

Στo “κόκκινο” μπαίνει η Σάμος, απο αύριο Σάββατο 27 Φεβρουάριου ως την Δευτέρα 8 Μαρτίου, μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού το τελευταίο διάστημα. Οι ανακοινώσεις έγιναν από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκο Χαρδαλιά, κατά την διάρκεια της σημερινής επίσημης ενημέρωσης για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Ο κ. Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση, ανέφερε πως παρατηρείται αύξηση του ιικού φορτίου, καθώς από 7 κρούσματα στις 17 Φεβρουαρίου μέχρι και χτες είχαν αυξηθεί σε 45.

Aποστολή SMS για τις μετακινήσεις, απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00-05.00, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα μέτρα που θα ισχύουν από αύριο, στις 6 το πρωί στη Σάμο, μετά την ένταξή της σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου και σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται για τις περιοχές της κατηγορίας Β.

Όσον αφορά τις μετακινήσεις:

Μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση δηλαδή σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).
Σε αυτή την περίπτωση αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 1.
Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών ειδών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή τους.
Σε αυτή την περίπτωση στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 2.
Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία, εφόσον δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική ή τηλεφωνική εξυπηρέτηση και μόνο για κατεπείγουσες ανάγκες, μετά από τον καθορισμό ραντεβού για το οποίο ενημερώνεται εγγράφως ή ηλεκτρονικώς ο πολίτης και υπό την επιπλέον προϋπόθεση επίδειξης της ως άνω ενημέρωσης. Καθώς και μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
Για μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 3.
Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, καθώς και για μεταφορά συζύγου ή συγγενούς πρώτου βαθμού από και προς τον τόπο εργασίας του, εφόσον υφίσταται σχετική ανάγκη, ή συνοδεία μαθητού στο σχολείο από γονέα ή κηδεμόνα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις (δηλαδή παροχή βοήθειας, μεταφορά συζύγου ή συγγενούς στην εργασία του και συνοδεία μαθητή), αποστέλλεται SMS με τον κωδικό 4.
Μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή για μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Στις περιπτώσεις αυτές στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 5.
Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο (2) άτομα, υπό την προϋπόθεση τήρησης στην τελευταία αυτή περίπτωση της αναγκαίας απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου. Καθώς και μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων, εφόσον η μετάβαση πραγματοποιείται εντός του δήμου κατοικίας του πολίτη. Στις περιπτώσεις αυτές, στο SMS χρησιμοποιείται ο κωδικός 6.

Σχολεία

Η εκπαίδευση των μαθητών που φοιτούν σε δημοτικά και γυμνάσια θα γίνεται δια ζώσης, ενώ στα Λύκεια με τηλεκπαίδευση

Λιανεμπόριο, κομμωτήρια

Η λειτουργία του λιανεμπορίου θα γίνεται με τη μέθοδο click away, ενώ με προκαθορισμένο ραντεβού θα μπορούν να γίνονται οι αγορές σε καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, και η μετάβαση σε κομμωτήρια και καταστήματα προσωπικής περιποίησης.

Να σημειωθεί πως πέραν αυτών των μέτρων αναμένεται το σχετικό ΦΕΚ, που να προσδιορίζει επακριβώς το τι θα ισχύει για την περίπτωση της Σάμου.

Νωρίτερα ευρεία σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, με συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιου Πέτσα, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρου Λιβάνιου, του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρη Παπαστεργίου, και του προέδρου του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης οι 13 περιφερειάρχες της χώρας, ενώ ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ενημέρωσε εκτενώς τους παριστάμενους για την επιδημιολογική εικόνα κάθε μίας από τις 13 Περιφέρειες.

Σκοπός της σύσκεψης ήταν η σε βάθος ενημέρωση των περιφερειαρχών για την κατάσταση που επικρατεί σε σχέση με τη διασπορά του κορωνοϊού και ο καλύτερος συντονισμός όλων των υπό την εποπτεία τους φορέων για τη διαχείριση της πανδημίας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης συμφωνήθηκε η σύσκεψη να επαναλαμβάνεται κάθε Παρασκευή για την αμφίδρομη ενημέρωση των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των δράσεών τους.

 

 

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Νέο Τμήμα για χορήγηση αδειών διαμονής επενδυτών Πολιτών Τρίτων Χωρών στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Published

on

By

Από την Δευτέρα 1η Μαρτίου ανοίγει τις πόρτες του το νέο Τμήμα για χορήγηση αδειών διαμονής επενδυτών Πολιτών Τρίτων Χωρών στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. 

Στόχος είναι η ενίσχυση της νόμιμης μετανάστευσης και η προσέλκυση νέων επενδύσεων με προφανή οφέλη για την ελληνική οικονομία, μέσα από την καλύτερη και πιο άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών τρίτων χωρών που θέλουν να καταθέσουν αίτημα επενδυτικής άδειας ( golden visa).  

Oι πολίτες τρίτης χώρας με τα μέλη της οικογένειά τους, καθώς και οι πληρεξούσιοι δικηγόροι που επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση χορήγησης άδειας διαμονής:

Α) για επενδυτική δραστηριότητα, βάσει των διατάξεων του άρθρου 16 του ν.4251/2014, όπως ισχύει, ή  

Β) μόνιμου επενδυτή, βάσει των διατάξεων του άρθρου 20Β του ν. 4251/2014, όπως ισχύει  

θα εξυπηρετούνται από το Τμήμα Αδειών Διαμονής Επενδυτών Πολιτών Τρίτων Χωρών που βρίσκεται στο κτίριο του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου επί της Λεωφ. Θηβών 196-198, Άγιος Ιωάννης ΡέντηςΝίκαια. 

  • Το τηλέφωνο επικοινωνίας για ημερομηνία και ώρα προσέλευσης στην Υπηρεσία είναι : (+30) 213-162-9039 

  • Για πληροφορίες, το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι (+30) 213-162-9031 

Ερωτήματα και διευκρινήσεις σχετικά με  

  • αιτήματα που έχουν υποβληθεί στο Τμήμα Αδειών Διαμονής Επενδυτών του Υπουργείου αποστέλλονται στο e-mail:  [email protected]  

  • γενικές πληροφορίες, προς εξυπηρέτηση των πολιτών στο e-mail[email protected] 

Επισημαίνεται ότι οι πληρεξούσιοι δικηγόροι που έχουν ορίσει ραντεβού για την υποβολή αιτημάτων πλην των ανωτέρω κατηγοριών (επενδυτή άρθρου 16 και μόνιμου επενδυτή άρθρου 20Β, του ν.4251/2014) παρακαλούνται όπως καλέσουν στο τηλέφωνο 210-4141664 προκείμενου να τα τροποποιήσουν. 

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή