Connect with us

Ικαριακά

Συναντήσεις του εντεταλμένου της Κυβέρνησης με φορείς στην Ικαρία

Published

on

Κατά το διήμερο 26 και 27 Απριλίου επισκέφθηκε την Ικαρία ειδικός απεσταλμένος του Μαξίμου,  μέλος του Τεχνικού κλιμάκιου της Κυβέρνησης. Κατά τις εργασίες του διημέρου, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με φορείς, συλλόγους αλλά και εκπροσώπους του δημοτικού συμβουλίου του νησιού προκειμένου να συγκεντρωθούν οι προτάσεις τους και να αξιοποιηθούν στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου που θα πραγματοποιηθεί  στις 2 & 3 Μαΐου στη Μυτιλήνη.

Συγκεκριμένα υπήρξαν συναντήσεις με τους παρακάτω φορείς: τον Αντιδήμαρχο Ικαρίας κ. Ν. Λαρδά, τον Έπαρχο Ικαρίας-Φούρνων κ. Π. Γενούζο, τον Διοικητή του Γ.Ν-Κ.Υ Ικαρίας κ. Σ. Καρδάση, την Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Ικαρίας-Φούρνων κα. Α. Μαυρογιώργη και τον Λιμενάρχη Αγ. Κηρύκου κ. Μ. Ζήση. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις εργασίας με  εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων: Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής, ΙΚΑ.ΡΙ.Α. και  ΑΣΠΙ, καθώς και με τον Σύλλογο Επαγγελματιών Θερμών «Απόλλωνας», τον αθλητικό σύλλογο «Ηρακλής», τον πολιτιστικό σύλλογο «Εργάνη-Αθηνά» και τον σύλλογο του παραλιακού οικισμού Φάρος. Υπήρξαν επίσης επαφές με τους φορείς των Φούρνων και με τον Δήμαρχο Φούρνων κ. Γ. Μαρούση.

Το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου στο οποίο θα μιλήσει και ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιείται σε μια χρονική περίοδο κρίσιμη για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, καθώς έχουν εγκριθεί πολύ σημαντικά έργα από την Κυβέρνηση, ενώ ειδικά για το νομό Σάμου και μέσα από τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης έχουν εγκριθεί το τελευταίο δίμηνο περί  τα 21.293.883, 00 Ευρώ εκτός αυτών  που «τρέχουν» ήδη για  όλα τα μεγάλα έργα που πραγματοποιούνται στο νομό μέσα από την Περιφέρεια και τους Δήμους αλλά και άλλους φορείς, όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η εφορία Αρχαιοτήτων κλπ, και αποτελούν απτή απόδειξη της βούλησης της Κυβέρνησης και του Βουλευτή Σάμου για την ξεκάθαρη αναπτυξιακή πορεία της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων. Ιδίως για την Ικαρία και τους Φούρνους χρηματοδοτούνται έργα υποδομής στους λιμένες, για δρόμους, για δίκτυα αποχέτευσης, και δίκτυα άρδευσης.

Κατά τις μετασυνεδριακές εργασίες θα γίνουν προγραμματισμένες επισκέψεις Υπουργών στο νομό Σάμου, σηματοδοτώντας ότι η προσπάθεια για τη συνολική αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στα νησιά μας και κυρίως η αξιοπιστία και η κατασκευαστική ποιότητα των έργων,  είναι ένα διαρκές αίτημα που θα το κερδίσουμε όλοι μαζί.

 

Από το γραφείο  του Βουλευτή

Comments

comments

Ικαριακά

Ικαρία: Ξεκίνησε το σχέδιο εθελοντισμού με τίτλο «Μονοπάτια Πολιτισμού»

Published

on

By

Το σχέδιο θα διαρκέσει τέσσερεις μήνες, μετά την πιστοποίηση της Εταιρείας Ικαριακών Μελετών (ΕΙΜ) ως φορέα υποδοχής και αποστολής εθελοντών από το Ινστιτούτο Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.

Η ΕΙΜ με χαρά υποδέχτηκε τους εθελοντές Mário Miguel Fernandes (Πορτογαλία),  Roberta Palazzini (Ιταλία) και Séverine Lamarre (Γαλλία) την πρώτη Οκτωβρίου, και την πρώτη εβδομάδα τους ξενάγησε σε όλη την Ικαρία και τους σύστησε στις τοπικές αρχές.

Τη δεύτερη εβδομάδα ξεκίνησε το έργο των εθελοντών στο κεντρικό μονοπάτι της Ικαριακής οροσειράς. Για ένα μήνα θα ολοκληρώσουν το εθελοντικό έργο της τοποθέτησης των 147 Δελφικών Παραγγελμάτων, που έχει ξεκινήσει το 2013 από την ΕΙΜ.

Στη συνέχεια θα στηρίξουν τη σηματοδότηση στο κεντρικό μονοπάτι από το Δράκανο μέχρι το ακρωτήρι του Κάβο Πάπα και θα βοηθήσουν στην κατασκευή χώρων προσωρινής καταφυγής στην οροσειρά του Αθέρα. Επιπλέον, μέχρι το τέλος του σχεδίου η εθελοντική τους προσφορά θα συμπεριλαμβάνει και υποστήριξη σε τοπικές δράσεις που διοργανώνουν τοπικοί σύλλογοι και φορείς.

Οι εθελοντές ήδη δημιούργησαν ένα δικό τους blog, όπου δημοσιεύουν υλικό και φωτογραφίες, το οποίο βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.

Η ΕΙΜ με χαρά θα συνεργαστεί με όσους φορείς και συλλόγους διοργανώνουν αυτή την περίοδο δράσεις σχετικές με μονοπάτια και άλλα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς (πέτρινα γεφύρια, νερόμυλους κλπ). Επίσης, ανακοινώνει ότι έχει ζητήσει και δεύτερη ομάδα εθελοντών από τον Μάρτιο 2019 έως τον Ιούνιο 2019 με διάφορες επιμέρους δράσεις σε μονοπάτια, ιστορικά μνημεία και κτίρια.

Τέλος, ως φορέας αποστολής εθελοντών, ηλικίας από 17 έως 30 ετών, για διάρκεια έως ένα χρόνο σε χώρες της Ευρώπης, καλεί κάθε ενδιαφερόμενο νέο και νέα να έρθει σε επαφή με την ΕΙΜ για πληροφορίες.

Ο τίτλος του σχεδίου είναι: PATHS TO CULTURE: RAISING ENVIRONMENTAL AND CULTURAL AWARENESS IN SMALL AND REMOTE COMMUNITIES

Το blog που ετοίμασαν οι εθελοντές: https://volunteeringikaria.wordpress.com/the-project/

Θα εκδοθεί βιβλίο για τα 147 Δελφικά Παραγγέλματα των σοφών της Αρχαίας Ελλάδας με ερμηνείες, και  σχετικός χάρτης.

 

 

 

Comments

comments

Continue Reading

Ικαριακά

58 αρχαία ναυάγια βρέθηκαν στον βυθό των Φούρνων

Published

on

By

Ενθουσιασμένοι είναι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες που συμμετέχουν στις αρχαιολογικές έρευνες της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων στο αρχιπέλαγος των Φούρνων. Το τελευταίο διάστημα ανακαλύφθηκαν 58 αρχαία ναυάγια και οι αρχαιολόγοι λένε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αρχαίων ναυαγίων που βρέθηκαν ποτέ στο Αιγαίο και ενδεχομένως σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Τα 58 ναυάγια καλύπτουν μια τεράστια περίοδο από την αρχαία Ελλάδα μέχρι τον 20ο αιώνα. Τα περισσότερα χρονολογούνται στην ελληνιστική, ρωμαϊκή και βυζαντινή εποχή.

«Θα το αποκαλούσα μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του αιώνα, από την άποψη ότι τώρα έχουμε να διηγηθούμε μια νέα ιστορία για μια διαδρομή ναυσιπλοΐας που συνέδεε την αρχαία Μεσόγειο και αυτό ήταν το κεντρικό σημείο, αυτός ήταν ο τόπος όπου όλοι διασταυρώνονταν», δήλωσε στο Euronews ο αρχαιολόγος Πίτερ Κάμπελ, που συντονίζει από κοινού την αρχαιολογική έρευνα στους Φούρνους.

Bασικό εύρημα στα ναυάγια αυτά είναι οι αμφορείς που έχουν διατηρηθεί σε αρκετά καλή κατάσταση, ενώ σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα πλοία έπεφταν πάνω σε ξαφνικές καταιγίδες και βυθίζονταν.

«Το 90% των ναυαγίων που βρήκαμε στο αρχιπέλαγος των Φούρνων είχαν φορτίο από αμφορείς. Έτσι τα αγαθά που μετέφεραν ήταν κυρίως λάδι, κρασί, σάλτσες ψαριών, ίσως μέλι», εξήγησε ο Έλληνας συντονιστής της έρευνας, δρ Γιώργος Κουτσουφλάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα έμφορτα πλοία  «προέρχονταν από πολύ μακρινές περιοχές. Είναι κυρίως από τη Μαύρη Θάλασσα και τη Βόρεια Αφρική και αυτό είναι ένα γεγονός που συνεχίζει να μας εκπλήσσει, γιατί υπάρχουν πολύ λίγα φορτία από αυτές στις περιοχές στο Αιγαίο».

Πηγή-Καθημερινή 

Comments

comments

Continue Reading

Ικαριακά

Παράσταση διαμαρτυρίας στο Επαρχείο Ικαρίας

Published

on

By

Παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας και Φούρνων στο Επαρχείο Ικαρίας.Ο σύλλογος διαμαρτύρεται για τις σοβαρές ελλείψεις στα σχολεία της Ικαρίας και των Φούρνων και για τα προβλήματα που παρατηρουνται στις μεταφορές των μαθητών.

Την ίδια ήμερα κηρύχθηκε  στάση εργασίας τις 3 τελευταίες ώρες του πρωινού ή τις 3 πρώτες του ολοήμερου.

Ο σύλλογος σημειώνει στην ανακοίνωση του τα εξής :

“Άλλη μια χρονιά ξεκίνησε χωρίς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, με όλα όσα συνεπάγεται αυτό για εκπαιδευτικούς, σχολεία και μαθητές. Άλλη μια χρονιά ξεκίνησε με ελλείψεις  στα σχολεία και προβλήματα στις μεταφορές μαθητών.

Ξέρουμε καλά όμως, ότι οι όποιες αλλαγές γίνουν προς όφελος των εκπαιδευτικών και μαθητών, δε θα γίνουν μετά από υπομονετική προσμονή, αλλά μετά από δική μας πίεση.

Διεκδικούμε:

  • Να καλυφθούν όλα τα κενά εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Ειδική Αγωγή!
  • Να μην κλείσει κανένα τμήμα σε ΕΠΑΛ, Λύκεια και Γυμνάσια! Να λειτουργήσει παντού το Ολοήμερο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο με όλους τους εκπαιδευτικούς!
  • Να στελεχωθούν όλα τα Τμήματα Ένταξης, οι Τάξεις Υποδοχής και οι ΔΥΕΠ!
  • Ένας εκπαιδευτικός για κάθε μαθητή που χρειάζεται παράλληλη στήριξη! 
  • Επίδομα στέγασης, δωρεάν μετακίνηση και σίτιση για όλους τους αναπληρωτές!
  • Εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και συμβασιούχων εκπαιδευτικών!
  • Άμεση χρηματοδότηση για τις απαραίτητες δομές και προσωπικό, ώστε η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή να γίνει πραγματικότητα για όλα τα παιδιά!
  • Ασφαλή και έγκαιρη δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών από και προς τα σχολεία τους, χωρίς μεγάλη αναμονή και χωρίς «εκπτώσεις» στην ασφάλειά τους, με κατάλληλα διαμορφωμένα και ασφαλή οχήματα και εξειδικευμένους μόνιμους οδηγούς και συνοδούς!

 Την Τετάρτη, 26/09/2018 καλούμε γονείς, εκπαιδευτικούς και όσους άλλους ενδιαφέρονται στις 7:00 το απόγευμα, στην αίθουσα του παλιού Δημαρχείου (Κουτσουφλάκιο) στον Εύδηλο να μιλήσουμε για τα προβλήματα και τις ελλείψεις στα σχολεία μας.

Την Παρασκευή 28/09/2018 συμμετέχουμε στην Πανελλαδική μέρα δράσης και καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας στη 1:30 το μεσημέρι στο Επαρχείο Ικαρίας.

Κηρύσσουμε στάση εργασίας για τις 28/09/2018, τις 3 τελευταίες ώρες του πρωινού ή τις 3 πρώτες του ολοήμερου για να διευκολύνουμε τους συναδέλφους που έχουν να διανύσουν μεγάλη απόσταση για να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση στον Άγιο Κήρυκο  ή εργάζονται στο ολοήμερο. Οι συνάδελφοι που εργάζονται και στο πρωινό και στο ολοήμερο τμήμα μπορούν να εφαρμόσουν τη στάση σε τρεις συνεχόμενες ώρες (τις 2 τελευταίες του πρωινού και την πρώτη του ολοήμερου ή την τελευταία του πρωινού και τις 2 πρώτες του ολοήμερου) για να μπορέσουν να παρευρεθούν στην κινητοποίηση.

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

SPONSORED

Sponsored

Advertisement Enter ad code here

Δημοφιλή

Copyright © 2017