15.5 C
Σάμος
10/12/2023
Σαμιακά

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Σάμου

Συνεδρίασε σήμερα το μεσημέρι το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Σάμου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα ,τα πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης μηχανισμού δασοπυρόσβεσης, ιδιαιτέρως όταν ο δείκτης επικινδυνότητας είναι υψηλός (3) και πολύ υψηλός (4).

Στη συνεδρίαση αναφέρθηκε ότι θα τεθούν όλα τα διαθέσιμα μέσα και το προσωπικό σε μέγιστη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν έκτακτες ανάγκες και συνέπειες από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών. 

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Σάμου μετά από εντολή του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος προκάλεσε την σύσκεψη σημειώνοντας οτι παραμένει σε επιφυλακή για την εξασφάλιση της μέγιστης ετοιμότητας για τον άμεσο έλεγχο και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών.

Οι εκπρόσωποι από την Πολιτική προστασία της Περιφερειακή Ενότητας Σάμου, της Αστυνομικής διεύθυνσης Σάμου, του Λιμεναρχείου Σάμου, της Δασικής υπηρεσίας Σάμου καθώς και απο την  79 ΑΔΤΕ τόνισαν οτι είναι σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες ώστε να συνδράμουν εάν χρειαστεί στην εφαρμογή των μέτρων.

Ο Δήμαρχος Σάμου αναφέρθηκε στα διαχρονικά κενά του συστήματος της Πολιτικής Προστασίας και προσδιόρισε τις άμεσες προτεραιότητες που πρέπει να δρομολογηθούν από τους αρμόδιους φορείς.

Οι άμεσες προτεραιότητες του Δήμου Σάμου είναι τα ακόλουθα:

Να δίνεται άμεσα αδειοδότηση για καθαρισμούς περιαστικών Δασών και με υπόδειξη της Δασικής Υπηρεσίας να δημιουργούνται αντιπυρικές ζώνες σε οικισμούς που το έχουν ανάγκη. Πολλά ορεινά, κυρίως,  χωριά κρίνουμε  απαραίτητο ότι πρέπει να οχυρωθούν με την δημιουργία περιμετρικά ζωνών ήπιας βλάστησης ώστε να είναι προφυλαγμένα σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Η νομοθεσία για τον καθαρισμό των οικοπέδων μέσα στους οικισμούς να γίνει αυστηρότερη. Η νομοθεσία προβλέπει σχετικά μέτρα, αλλά θα πρέπει να επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις στους ιδιώτες που δεν συμμορφώνονται, με «βαριά» πρόστιμα, καθώς η ύπαρξη εντός του αστικού ιστού ακαθάριστων οικοπέδων αποδεδειγμένα έχει οδηγήσει σε τραγωδίες. Σημειωτέον λόγω της απαγόρευσης προσλήψεων η δυνατότητες παρέμβασης των δήμων στο συγκεκριμένο θέμα έχουν ελαχιστοποιηθεί, ενώ το προβλεπόμενο τέλος δεν έχει καμία σχέση με το κόστος καθαρισμού, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη κατάσταση να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από αρκετούς ιδιοκτήτες.

Είναι ανάγκη να γίνει προμήθεια 2 JCB με εξοπλισμό κοπής κλαδιών για τον άμεσο καθαρισμό και τη διάνοιξη των αγροτοδασικών δρόμων. Παρατηρείται η ύπαρξη  αγροτοδασικών δρόμων που ενώ είναι σωστά διαστρωμένοι,  η διάβαση τους από μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα είναι αδύνατη λόγω της ύπαρξης υπερβολικής βλάστησης. Τα παραπάνω μηχανήματα έργου θα επιλύσουν τα προβλήματα αυτού του είδους.

Είναι επιβεβλημένη ανάγκη η προμήθεια 2 Βυτιοφόρων οχημάτων 8-10 τόνων για την υποστήριξη του έργου της Π.Υ. και των εθελοντικών ομάδων μας, σε μέρη που δεν είναι εύκολη η υδροληψία. Η μορφολογία του νησιού μας με τους μεγάλους ορεινούς όγκους και δασικές περιοχές απομακρυσμένες από οικισμούς όπου δεν υπάρχουν πλησίον τους δίκτυα κρουνών επιβάλλει την ύπαρξη τέτοιων οχημάτων για την έγκαιρη και σωστή αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Να εγκρίνεται άμεσα η εποχιακή πρόσληψη χειριστών μηχανημάτων έργου και υδραυλικών και πριν την αντιπυρική περίοδο, με την ανάλογη πάντοτε χρηματοδότηση, ώστε  να υπάρχει η δυνατότητα έγκυρης αντιμετώπισης των προβλημάτων στα δίκτυα των κρουνών και της αγροτικής οδοποιίας

Η Δασική υπηρεσία να βοηθήσει το έργο της Πολιτικής Προστασίας ακόμη περισσότερο, με το προσωπικό της καθώς και με την συνεργασία της με της υπηρεσίες του Δήμου

Να υπάρξει χρηματοδότηση για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων  στον ορεινό όγκο του όρους Καρβούνη. Υπάρχει πλήθος πηγών που με την αντίστοιχη χρηματοδότηση μπορούν να μαστευτούν με σκοπό την  δημιουργία ενός ακόμη καλύτερου δικτύου δεξαμενών πυρόσβεσης στα ορεινά και απομακρυσμένα τμήματα του νησιού μας.

Να χρησμοδοτηθεί πρόγραμμα σήμανσης των αγροτοδασικών δρόμων καθώς αυτό θα διευκολύνει τις δυνάμεις πυρόσβεσης σε ένα πιθανό συμβάν.

Να μεριμνήσει η Π.Υ. σε συνεργασία με το Δήμο για δράσεις συνεχούς εκπαίδευσης των νέων εθελοντών πυροσβεστών και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, Αντιδήμαρχος Πάρης Παπαγεωργίου , οι αντιδήμαρχοι, Βασίλης Βαλκαμλής και Χριστόδουλος Σεβαστάκης , ο πύραρχος Δημοσθένης Ραγκαβάς συνοδευομενος από υψηλόβαθμα στελέχη της υπηρεσίας.

Επίσης παρευρέθηκαν ο υπεύθυνος Πολιτική Προστασία της Περιφερειακή Ενότητας Σάμου, Αλέξανδρος Τατούρης ,ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Δημήτρης Καλατζής , εκπρόσωποι απο την  79 ΑΔΤΕ , το Λιμεναρχείο Σάμου, την Δασική υπηρεσία Σάμου καθώς και εθελοντές πυροσβεστικών κλιμακίων του νησιού.

Related posts

Μεγάλη νίκη της ΣΥΝΕΚ στις εκλογές της ΕΛΜΕ Σάμου

admin

Πόσο θα κοστίζει η νέα τουριστική βίζα για τους Τούρκους

admin

Συνάντηση του Επιμελητηρίου Σάμου με τον νέο Γενικό Πρόξενο Σμύρνης

admin

Ευχαριστήριο προς την Μαιευτική Κλινική του Νοσοκομείου Σάμου

admin

Νέα γενική συνέλευση αγροτών στον Πύργο

admin

ΕΚΤ Σάμου: Έκοψαν το ρεύμα για… 370 ευρώ, σε οικογένεια με μωρό!

admin

Αγιασμός της νέας εκπαιδευτικής σειράς Εθελοντών Υγείας του Ερυθρού Σταυρού Σάμου

admin

Εκδηλώσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Σάμο για τις 16 Ημέρες Ακτιβισμού κατά της Έμφυλης Βίας

admin

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για κάλυψη αναγκών του Γ. Ν. Σάμου με ιατρικό προσωπικό

admin