30 C
Σάμος
12/08/2022
Περιφερειακά

Συνεργασία Π.Β.Α με Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Μουσείο Μυτιληνιών

Η  έναρξη στενής συνεργασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που ξεκίνησε με την δωρεάν παραχώρηση του κτηρίου του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής το οποίο ανήκει στην Περιφέρεια , ανακοινώθηκε στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε στις 13.10.2020, από τον Περιφερειάρχη Κωνσταντίνο Μουτζούρη, από κοινού με τον Πρόεδρο του Δ/Σ  του Μουσείου Νίκο Σουλακέλλη και τον Διευθυντή του Μουσείου Καθ. Νίκο Ζούρο. Συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο πρώην Νομάρχης  Σάμου νυν Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κάρλας.

Θέμα της  συνέντευξης ήταν οι περαιτέρω δράσεις συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων στο πλαίσιο της 5ετούς Σύμβασης που υπογράφηκε και υλοποιήθηκε, ως ιδέα του Περιφερειάρχη Κωνσταντίνου Μουτζούρη και των  προσπαθειών του Εκτελεστικού Γραμματέα Απόστολου Αλατζά και του Ειδικού Συμβούλου Μιχάλη Ταμβακέλλη, με την σύμφωνη  γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την Σύμβαση παραχωρείται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το κτίριο Περιβαλλοντικής ενημέρωσης Καλλονής προκειμένου να το λειτουργεί τουλάχιστον επί 8 μήνες ανά έτος, οργανώνοντας περιβαλλοντικές δράσεις , στο πλαίσιο του στόχου αξιοποίησης των Υγροτόπων Καλλονής και της πλούσιας ορνιθοπανίδας τους.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης  ξεκινώντας τη συνέντευξη, αφού αναφέρθηκε στην πρώτη Δράση Παρατήρησης Πουλιών ,που έλαβε χώρα την Κυριακή 11 Οκτωβρίου με αφορμή την Ημέρα Αποδημητικών Πτηνών , υπό τον τίτλο : ΄’Τα πουλιά που ενώνουν τον κόσμο’, στη συνέχεια  τόνισε ότι «πρόκειται να δημιουργηθεί ένα site   «Ορνιθολογικού ενδιαφέροντος» και Αναφέρθηκε στην επικείμενη συνεργασία  μεταξύ του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του  Μουσείου των Μυτιληνιών Σάμου, το οποίο είναι εμπλουτισμένο με πλούσια εκθέματα-απολιθώματα .».  Στο πλαίσιο ενός μελλοντικού σχεδιασμού αξιοποίησης της Πολιτιστικής και  Ιστορικής Κληρονομιάς του νησιού  κατέθεσε την πρότασή του «να ξεκινήσει  μία προσπάθεια συνεργασίας και ενοποίησης του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με το Μουσείο Βρύσας» καθώς όπως είπε τη θεωρεί «πολύ σημαντική, για την ανάδειξη και των δύο Μουσείων» και ολόκληρης της περιοχής και της Λέσβου. Τέλος ο Περιφερειάρχης εκφράζοντας την απόλυτη ικανοποίησή του για την συνεργασία που ξεκίνησε,   υπογράμμισε ότι  «μαζί με την ολοκλήρωση του έργου του Λιμανιού του Σιγρίου και της Επαρχιακής οδού Καλλονής –Σιγρίου , καθώς και την  κατασκευή της Παραλιακής οδού που θα ενώσει το Σίγρι με την Ερεσό ,   η περιοχή πρόκειται να αποκτήσει πολύ θετικές προϋποθέσεις Τουριστικής ανάπτυξης και αξιοποίησης.

Ο Πρόεδρος του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κος  Σουλακέλλης, μετέφερε από πλευράς Δ/Σ την ικανοποίηση για την πρόταση του Περιφερειάρχη που ξεκίνησε να υλοποιείται,  τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό και «υπάρχει ανάγκη ,για συνέργειες αυτή τη περίοδο που όλοι διέρχονται από αντικειμενικές δυσκολίες».

Ο Διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κ. Ν. Ζούρος , αφού ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την παραχώρηση των υποδομών, τόνισε το εξαιρετικό ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι υγρότοποι του νησιού και η ορνιθοπανίδα, παρουσίασε το στόχο μετατροπής της περιοχής σε ένα Κέντρο Ορνιθοπαρατήρησης, Διεθνούς εμβέλειας, με προσέλκυση επισκεπτών, ιδιαίτερα τους μήνες κυρίως εκτός τουριστικής αιχμής.

«Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε την Φυσική Κληρονομιά του νησιού, το Γεωλογικό ενδιαφέρον, το οικολογικό απόθεμα και την πολιτιστική του κληρονομιά , αντιστρέφοντας την εικόνα που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια», τόνισε ο κ. Ζούρος .Επεσήμανε επίσης ότι ξεκίνησαν επισκευές και απολυμάνσεις στο κτίριο του Κέντρου που διαθέτει όλες τις υποδομές σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου, ενώ το επόμενο διάστημα σχεδιάζεται η φιλοξενία Καθηγητών , που θα συμμετέχουν σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής και οικολογικής ενημέρωσης με παράλληλα μαθήματα , ώστε να γίνουν οι πρέσβεις  για να επισκεφθούν το νησί, μαθητές ,φοιτητές και άτομα με ενδιαφέρον την ορνιθοπαρατήρηση.

Από τη Σάμο ο Περιφερειακός  Σύμβουλος Μανώλης Κάρλας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ενδεχόμενη έναρξη προσπάθειας συνεργασίας των δύο Μουσείων, του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Μουσείου των Μυτιληνιών,  εκφράζοντας το ενδιαφέρον  του για την προσπάθεια προβολής των νησιών και έλξης επισκεπτών με περιβαλλοντικά κίνητρα .

Related posts

Με υπογραφή Περιφερειάρχη η κατασκευή του έργου “Αγωγός μεταφοράς παραγόμενου νερού αφαλάτωσης για την ύδρευση του Οικισμού Φούρνων Κορσεών”

admin

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Εμπορικού, Βιομηχανικού και Αγροτικού Επιμελητηρίου της Τρίπολης της Λιβύης

admin

Παναγιώτης Χριστόφας: Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα. Προκήρυξη του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022

admin

Στο «National Geographic Traveller Food Festival» η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

admin

Ανοιχτή Επιστολή Μπουρνιά για παράταση των Δασικών χαρτών προς ΥΠΕΝ

admin

Προτάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πυρκαγιάς της 13ης Ιουλίου 2022 σε περιοχές της νοτιοδυτικής Σάμου

admin

Λέσβος: Εγκαινιάστηκε η νέα πύλη Σένγκεν στο Πλωμάρι

admin

Συνάντηση Περιφερειάρχη με Πρέσβη Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

admin

Υπογραφή συμβάσεων 2 έργων στην Π.Ε. Σάμου

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα