Connect with us

Περιφερειακά

Συνεργασία Π.Β.Α με Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Μουσείο Μυτιληνιών

Published

on

Η  έναρξη στενής συνεργασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που ξεκίνησε με την δωρεάν παραχώρηση του κτηρίου του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής το οποίο ανήκει στην Περιφέρεια , ανακοινώθηκε στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε στις 13.10.2020, από τον Περιφερειάρχη Κωνσταντίνο Μουτζούρη, από κοινού με τον Πρόεδρο του Δ/Σ  του Μουσείου Νίκο Σουλακέλλη και τον Διευθυντή του Μουσείου Καθ. Νίκο Ζούρο. Συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο πρώην Νομάρχης  Σάμου νυν Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κάρλας.

Θέμα της  συνέντευξης ήταν οι περαιτέρω δράσεις συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων στο πλαίσιο της 5ετούς Σύμβασης που υπογράφηκε και υλοποιήθηκε, ως ιδέα του Περιφερειάρχη Κωνσταντίνου Μουτζούρη και των  προσπαθειών του Εκτελεστικού Γραμματέα Απόστολου Αλατζά και του Ειδικού Συμβούλου Μιχάλη Ταμβακέλλη, με την σύμφωνη  γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την Σύμβαση παραχωρείται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το κτίριο Περιβαλλοντικής ενημέρωσης Καλλονής προκειμένου να το λειτουργεί τουλάχιστον επί 8 μήνες ανά έτος, οργανώνοντας περιβαλλοντικές δράσεις , στο πλαίσιο του στόχου αξιοποίησης των Υγροτόπων Καλλονής και της πλούσιας ορνιθοπανίδας τους.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης  ξεκινώντας τη συνέντευξη, αφού αναφέρθηκε στην πρώτη Δράση Παρατήρησης Πουλιών ,που έλαβε χώρα την Κυριακή 11 Οκτωβρίου με αφορμή την Ημέρα Αποδημητικών Πτηνών , υπό τον τίτλο : ΄’Τα πουλιά που ενώνουν τον κόσμο’, στη συνέχεια  τόνισε ότι «πρόκειται να δημιουργηθεί ένα site   «Ορνιθολογικού ενδιαφέροντος» και Αναφέρθηκε στην επικείμενη συνεργασία  μεταξύ του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του  Μουσείου των Μυτιληνιών Σάμου, το οποίο είναι εμπλουτισμένο με πλούσια εκθέματα-απολιθώματα .».  Στο πλαίσιο ενός μελλοντικού σχεδιασμού αξιοποίησης της Πολιτιστικής και  Ιστορικής Κληρονομιάς του νησιού  κατέθεσε την πρότασή του «να ξεκινήσει  μία προσπάθεια συνεργασίας και ενοποίησης του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με το Μουσείο Βρύσας» καθώς όπως είπε τη θεωρεί «πολύ σημαντική, για την ανάδειξη και των δύο Μουσείων» και ολόκληρης της περιοχής και της Λέσβου. Τέλος ο Περιφερειάρχης εκφράζοντας την απόλυτη ικανοποίησή του για την συνεργασία που ξεκίνησε,   υπογράμμισε ότι  «μαζί με την ολοκλήρωση του έργου του Λιμανιού του Σιγρίου και της Επαρχιακής οδού Καλλονής –Σιγρίου , καθώς και την  κατασκευή της Παραλιακής οδού που θα ενώσει το Σίγρι με την Ερεσό ,   η περιοχή πρόκειται να αποκτήσει πολύ θετικές προϋποθέσεις Τουριστικής ανάπτυξης και αξιοποίησης.

Ο Πρόεδρος του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κος  Σουλακέλλης, μετέφερε από πλευράς Δ/Σ την ικανοποίηση για την πρόταση του Περιφερειάρχη που ξεκίνησε να υλοποιείται,  τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό και «υπάρχει ανάγκη ,για συνέργειες αυτή τη περίοδο που όλοι διέρχονται από αντικειμενικές δυσκολίες».

Ο Διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κ. Ν. Ζούρος , αφού ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την παραχώρηση των υποδομών, τόνισε το εξαιρετικό ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι υγρότοποι του νησιού και η ορνιθοπανίδα, παρουσίασε το στόχο μετατροπής της περιοχής σε ένα Κέντρο Ορνιθοπαρατήρησης, Διεθνούς εμβέλειας, με προσέλκυση επισκεπτών, ιδιαίτερα τους μήνες κυρίως εκτός τουριστικής αιχμής.

«Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε την Φυσική Κληρονομιά του νησιού, το Γεωλογικό ενδιαφέρον, το οικολογικό απόθεμα και την πολιτιστική του κληρονομιά , αντιστρέφοντας την εικόνα που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια», τόνισε ο κ. Ζούρος .Επεσήμανε επίσης ότι ξεκίνησαν επισκευές και απολυμάνσεις στο κτίριο του Κέντρου που διαθέτει όλες τις υποδομές σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου, ενώ το επόμενο διάστημα σχεδιάζεται η φιλοξενία Καθηγητών , που θα συμμετέχουν σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής και οικολογικής ενημέρωσης με παράλληλα μαθήματα , ώστε να γίνουν οι πρέσβεις  για να επισκεφθούν το νησί, μαθητές ,φοιτητές και άτομα με ενδιαφέρον την ορνιθοπαρατήρηση.

Από τη Σάμο ο Περιφερειακός  Σύμβουλος Μανώλης Κάρλας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ενδεχόμενη έναρξη προσπάθειας συνεργασίας των δύο Μουσείων, του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Μουσείου των Μυτιληνιών,  εκφράζοντας το ενδιαφέρον  του για την προσπάθεια προβολής των νησιών και έλξης επισκεπτών με περιβαλλοντικά κίνητρα .

Share this post:

Comments

comments

Advertisement

Περιφερειακά

Υπεγράφη η σύμβαση για την αποκατάσταση του κωδωνοστασίου Ιερού Ναού Αγίου Θεοδώρου

Published

on

By

Την Προγραμματική Σύμβαση του έργου αποκατάσταση και συντήρηση Ιερών Ναών και Μονών Σάμου, Υποέργο κωδωνοστασίου Ιερού Ναού Αγίου Θεοδώρου και ανέγερση νέου, υπέγραψε σήμερα ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.

Το έργο είναι προϋπολογισμού δαπάνης 106.000€.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

Συνάντηση Μουτζούρη με την ευρωπαία αξιωματούχο για το μεταναστευτικό Beate Gminder

Published

on

By

Με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου Μάνο Λογοθέτη, συνοδευόμενο από στελέχη του Υπουργείου και την Beate Gminder Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Γενικής Διευθύνσεως της Ε.Ε. για το Μεταναστευτικό DG HOME και Επικεφαλής του TASK Force της Ε.Ε. για Λέσβο και τους συνεργάτες της συναντήθηκε σήμερα 20.10.2020 ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης. Τόνισε ακόμα μια φορά την μεγάλη οικονομική και κοινωνική ζημιά που υπέστησαν οι νησιώτες όλα αυτά τα χρόνια και υπογράμμισε για πολλοστή φορά την πάγια θέση την δική του και της Περιφέρειας για πλήρη αποσυμφόρηση των νησιών του Βορείου Αιγαίου και για καμιά δομή.

Ο Περιφερειάρχης ζήτησε την έμπρακτη στήριξη της Ευρώπης για την αποκατάσταση της οικονομικής καταστροφής που έχουν υποστεί τα νησιά λόγω του μεταναστευτικού από το 2015 μέχρι σήμερα. Κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση αναπτυξιακής ανατάξεως και ζήτησε την άμεση χρηματοδότηση της από την Ε.Ε

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Περιφερειακά11 ώρες ago

Υπεγράφη η σύμβαση για την αποκατάσταση του κωδωνοστασίου Ιερού Ναού Αγίου Θεοδώρου

COVID-1913 ώρες ago

Ένα κρούσμα covid-19 στη Π.Ε Σάμου

Αστυνομικά - Λιμενικά14 ώρες ago

Εορτασμός της Ημέρας της Αστυνομίας και του προστάτη του Σώματος Αγίου Αρτεμίου 

Σαμιακά15 ώρες ago

Επιστολή διαμαρτυρίας της ΕΜΔΥΔΑΣ Σάμου προς το Δήμο Ανατολικής Σάμου

Σαμιακά15 ώρες ago

Δωρεάν τεστ ΠΑΠ στο Περιφερειακό Ιατρείο του Όρμου Μαραθοκάμπου

Περιφερειακά15 ώρες ago

Συνάντηση Μουτζούρη με την ευρωπαία αξιωματούχο για το μεταναστευτικό Beate Gminder

Σαμιακά19 ώρες ago

Αναβολή αρχαιρεσιών του Συλλόγου Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Δωματίων & Διαμερισμάτων

Σαμιακά20 ώρες ago

Θετική στον κορωνοϊό νοσηλεύτρια του νοσοκομείου Σάμου

Δήμος1 ημέρα ago

35 στειρώσεις αδέσποτων σκύλων στο Δήμο Δυτικής Σάμου

Σαμιακά2 ημέρες ago

Δημήτρης Κασμιρλής: Καταστροφική ήταν η φετινή τουριστική χρονιά

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή