Connect with us

Περιφερειακά

Συνεργασία Π.Β.Α με Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Μουσείο Μυτιληνιών

Published

on

Η  έναρξη στενής συνεργασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, που ξεκίνησε με την δωρεάν παραχώρηση του κτηρίου του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής το οποίο ανήκει στην Περιφέρεια , ανακοινώθηκε στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε στις 13.10.2020, από τον Περιφερειάρχη Κωνσταντίνο Μουτζούρη, από κοινού με τον Πρόεδρο του Δ/Σ  του Μουσείου Νίκο Σουλακέλλη και τον Διευθυντή του Μουσείου Καθ. Νίκο Ζούρο. Συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο πρώην Νομάρχης  Σάμου νυν Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κάρλας.

Θέμα της  συνέντευξης ήταν οι περαιτέρω δράσεις συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων στο πλαίσιο της 5ετούς Σύμβασης που υπογράφηκε και υλοποιήθηκε, ως ιδέα του Περιφερειάρχη Κωνσταντίνου Μουτζούρη και των  προσπαθειών του Εκτελεστικού Γραμματέα Απόστολου Αλατζά και του Ειδικού Συμβούλου Μιχάλη Ταμβακέλλη, με την σύμφωνη  γνώμη του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την Σύμβαση παραχωρείται από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, το κτίριο Περιβαλλοντικής ενημέρωσης Καλλονής προκειμένου να το λειτουργεί τουλάχιστον επί 8 μήνες ανά έτος, οργανώνοντας περιβαλλοντικές δράσεις , στο πλαίσιο του στόχου αξιοποίησης των Υγροτόπων Καλλονής και της πλούσιας ορνιθοπανίδας τους.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης  ξεκινώντας τη συνέντευξη, αφού αναφέρθηκε στην πρώτη Δράση Παρατήρησης Πουλιών ,που έλαβε χώρα την Κυριακή 11 Οκτωβρίου με αφορμή την Ημέρα Αποδημητικών Πτηνών , υπό τον τίτλο : ΄’Τα πουλιά που ενώνουν τον κόσμο’, στη συνέχεια  τόνισε ότι «πρόκειται να δημιουργηθεί ένα site   «Ορνιθολογικού ενδιαφέροντος» και Αναφέρθηκε στην επικείμενη συνεργασία  μεταξύ του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του  Μουσείου των Μυτιληνιών Σάμου, το οποίο είναι εμπλουτισμένο με πλούσια εκθέματα-απολιθώματα .».  Στο πλαίσιο ενός μελλοντικού σχεδιασμού αξιοποίησης της Πολιτιστικής και  Ιστορικής Κληρονομιάς του νησιού  κατέθεσε την πρότασή του «να ξεκινήσει  μία προσπάθεια συνεργασίας και ενοποίησης του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με το Μουσείο Βρύσας» καθώς όπως είπε τη θεωρεί «πολύ σημαντική, για την ανάδειξη και των δύο Μουσείων» και ολόκληρης της περιοχής και της Λέσβου. Τέλος ο Περιφερειάρχης εκφράζοντας την απόλυτη ικανοποίησή του για την συνεργασία που ξεκίνησε,   υπογράμμισε ότι  «μαζί με την ολοκλήρωση του έργου του Λιμανιού του Σιγρίου και της Επαρχιακής οδού Καλλονής –Σιγρίου , καθώς και την  κατασκευή της Παραλιακής οδού που θα ενώσει το Σίγρι με την Ερεσό ,   η περιοχή πρόκειται να αποκτήσει πολύ θετικές προϋποθέσεις Τουριστικής ανάπτυξης και αξιοποίησης.

Ο Πρόεδρος του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κος  Σουλακέλλης, μετέφερε από πλευράς Δ/Σ την ικανοποίηση για την πρόταση του Περιφερειάρχη που ξεκίνησε να υλοποιείται,  τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό και «υπάρχει ανάγκη ,για συνέργειες αυτή τη περίοδο που όλοι διέρχονται από αντικειμενικές δυσκολίες».

Ο Διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου κ. Ν. Ζούρος , αφού ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την παραχώρηση των υποδομών, τόνισε το εξαιρετικό ενδιαφέρον που παρουσιάζουν οι υγρότοποι του νησιού και η ορνιθοπανίδα, παρουσίασε το στόχο μετατροπής της περιοχής σε ένα Κέντρο Ορνιθοπαρατήρησης, Διεθνούς εμβέλειας, με προσέλκυση επισκεπτών, ιδιαίτερα τους μήνες κυρίως εκτός τουριστικής αιχμής.

«Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε την Φυσική Κληρονομιά του νησιού, το Γεωλογικό ενδιαφέρον, το οικολογικό απόθεμα και την πολιτιστική του κληρονομιά , αντιστρέφοντας την εικόνα που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια», τόνισε ο κ. Ζούρος .Επεσήμανε επίσης ότι ξεκίνησαν επισκευές και απολυμάνσεις στο κτίριο του Κέντρου που διαθέτει όλες τις υποδομές σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπουργείου, ενώ το επόμενο διάστημα σχεδιάζεται η φιλοξενία Καθηγητών , που θα συμμετέχουν σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής και οικολογικής ενημέρωσης με παράλληλα μαθήματα , ώστε να γίνουν οι πρέσβεις  για να επισκεφθούν το νησί, μαθητές ,φοιτητές και άτομα με ενδιαφέρον την ορνιθοπαρατήρηση.

Από τη Σάμο ο Περιφερειακός  Σύμβουλος Μανώλης Κάρλας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ενδεχόμενη έναρξη προσπάθειας συνεργασίας των δύο Μουσείων, του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Μουσείου των Μυτιληνιών,  εκφράζοντας το ενδιαφέρον  του για την προσπάθεια προβολής των νησιών και έλξης επισκεπτών με περιβαλλοντικά κίνητρα .

Share this post:

Comments

comments

Περιφερειακά

Στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO ο Καδής & τα Φρατζόλια – Αίτημα της Περιφέρειας

Published

on

By

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου-Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού ανέλαβε την πρωτοβουλία υποβολής πέντε προτάσεων  που αφορούν  τα έθιμα της Αποκριάς των νησιών του Βορείου Αιγαίου για την εγγραφή τους στο “Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς – Άυλων Πολιτιστικών Στοιχείων” της UNESCO. Η πρωτοβουλία αυτή έγινε εφικτή μετά από συνέργεια της Αντιπεριφέρειας με  τους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς των νησιών μας που δραστηριοποιούνται στα καρναβαλικά δρώμενα.

Αναλυτικότερα, υποβλήθηκαν στην “Εθνική Επιστημονική Επιτροπή για την εφαρμογή της Σύμβασης της UNESCO για τη προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς” για εγγραφή στο “Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς” τα κάτωθι πολιτιστικά στοιχεία:

«Αγιασώτικο καρναβάλι και συνοδευτικά έθιμα της Αποκριάς» σε συνεργασία με τo “Κέντρο Αναγνωστηρίου Αγιάσου «Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ»” και τον “Πολιτιστικό Καρναβαλικό Σύλλογο Αγιάσου «Ο Σάτυρος»”.

«Παραδοσιακό Καρναβάλι Μεσοτόπου» σε συνεργασία με το “Πολιτιστικό Σύλλογο Μεσοτόπου «Ο Μεσότοπος»”.

«Μόστρα Θυμιανών» σε συνεργασία με το “Μορφωτικό & Εκπολιτιστικό Σύλλογο Θυμιανών” Χίου.

«Ο Καδής στους Σπαθαραίους» σε συνεργασία με τον “Αθλητικό, Σκακιστικό, Πολιτιστικό, Εξωραϊστικό & Μορφωτικό Σύλλογο Σπαθαραίων Σάμου”

«Φρατζόλια» σε συνεργασία με το “Πολιτιστικό & Εξωραϊστικό Σύλλογο «Φίλων Μαραθοκάμπου»”.

H Ελλάδα με τον Ν. 3521/2006 (ΦΕΚ 275/τ.Α/22-12-2006) κύρωσε την σύμβαση για την προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO(2003). Σκοποί της σύμβασης αυτής, όπως αναφέρονται  είναι :  (α) η προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, (β) ο σεβασμός της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς των ενδιαφερομένων κοινοτήτων, ομάδων και ανθρώπων, (γ) η ευαισθητοποίηση σε επίπεδο τοπικό, εθνικό και διεθνές όσον αφορά τη σημασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και της αμοιβαίας εκτίμησης που πρέπει να τυγχάνει, (δ) η διεθνής συνεργασία και συνδρομή.

Στα πλαίσια της Σύμβασης αυτής προβλέπεται η δημιουργία και ο συνεχής εμπλουτισμός τριών καταλόγων:

1) ο Αντιπροσωπευτικός κατάλογος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας,

2) ο Κατάλογος της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς που απαιτεί επείγουσα προστασία,

3) προγράμματα, σχέδια και δραστηριότητες διαφύλαξης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Αυτή τη στιγμή στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς έχουν καταγράφει 55 στοιχεία. Οι καταχωρήσεις της Ελλάδας στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας είναι : 1) η καταχώρηση της Μεσογειακής διατροφής  από κοινού με τις Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο, Μαρόκο, Πορτογαλία, 2)“Η Τεχνογνωσία της Παραδοσιακής Μαστιχοκαλλιέργειας στη Χίο, 3) η Τηνιακή Μαρμαροτεχνία,  4) τα Μωμοέρια, ένα έθιμο του Δωδεκαημέρου όπως τελείται σε οκτώ χωριά της Κοζάνης, 5) το Ρεμπέτικο Τραγούδι, 6) η  Τέχνη της Ξερολιθιάς  κατόπιν υποβολής κοινού φακέλου υποψηφιότητας της Ελλάδας με Γαλλία, Ελβετία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρο, Σλοβενία, 7) η Βυζαντινή Μουσική/ Ψαλτική, 8)η  “Μετακινούμενη Κτηνοτροφία – Η εποχιακή μετακίνηση των κοπαδιών πάνω στις παραδοσιακές διαδρομές τους, στη Μεσόγειο και στις Άλπεις” από κοινού με την Αυστρία και την Ιταλία,9) «Το Πολυφωνικό Καραβάνι, Ερευνώντας, Διαφυλάσσοντας και Αναδεικνύοντας το Πολυφωνικό Τραγούδι της Ηπείρου».

Εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής, η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Αναστασία Αντωνέλη δήλωσε:

«Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου- Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού, έχοντας πυξίδα  κατεύθυνσης την ανάδειξη και προστασία της  διαχρονικής  πολιτιστικής κληρονομιάς- ταυτότητας των νησιών του Βορείου Αιγαίου, παραμένοντας πιστή στην πεποίθηση της ενεργής συμμετοχής των πολιτών και της συνεργασίας των τοπικών κοινωνιών, ξεκίνησε μια πρώτη προσπάθεια καταγραφής τους, με την υποβολή πέντε προτάσεων των  Καρναβαλικών Δρώμενων  των νησιών μας, προκειμένου να ενταχθούν   στο “Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς” της UNESCO.

Ως γνωστόν   τα  Καρναβαλικά  δρώμενα έχοντας  τις ρίζες τους στις Διονυσιακές γιορτές φτάνουν διαχρονικά στο σήμερα αποδεικνύοντας την συνέχεια του Ελληνισμού στους αιώνες και την εξέλιξη στο πέρασμα του χρόνου των λαϊκών δρώμενων, ηθών και εθίμων, στοιχείων του πολυδιάστατου Ελληνικού Πολιτισμού.

Οφείλουμε ένα Μεγάλο Ευχαριστώ στους τοπικούς Συλλόγους που προαναφέραμε για την θέληση τους να συμμετέχουν σε αυτήν μας την πρωτοβουλία και  από κοινού να δουλέψουμε  προκειμένου να καταφέρουμε τα Καρναβαλικά Δρώμενα των Νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου,  να εγγραφούν   στο “Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς” της UNESCO».»

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Περιφερειακά

Στη σεισμόπληκτη Βρίσα 3,5 χρόνια μετά

Published

on

By

Ρόλο συντονιστή ανέλαβε ο πρόεδρος της κοινότητας Βρίσας, Στρατής Παράκοιλας, για την διεκπεραίωση πολλών εκκρεμοτήτων που έχουν οι σεισμόπληκτοι της Βρίσας 3,5 χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό που ισοπέδωσε το χωριό.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου ο κ. Παράκοιλας, σημείωσε ότι ο συντονιστής που εδώ και έναν χρόνο έχει οριστεί από την κυβέρνηση για αυτήν ακριβώς τη δουλειά δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματά τους, ενώ εδώ και τρεισήμισι μήνες, μετά δηλαδή το σεισμό της Σάμου, κανένας μηχανικός της ΔΑΕΦΚ δεν επισκέφθηκε το νησί για τη συνέχιση εξέτασης των υποθέσεων των σεισμόπληκτων του νησιού.

Ο ίδιος ανέλαβε πρωτοβουλία και προώθησε στο Υπουργείο Υποδομών πάνω από 80 αιτήματα συγχωριανών του για τα οποία πήρε απάντηση για το κάθε ένα από αυτό, ενώ μετά από αίτημά του, από σήμερα και για τρεις εβδομάδες στο νησί βρίσκονται μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ.

Πάγιο αίτημα των σεισμόπληκτων να προσληφθούν στην ΔΑΕΦΚ περισσότεροι μηχανικοί, καθώς οι ίδιοι ελάχιστοι άνθρωπο προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους σε όλη την Ελλάδα για τις ανάγκες που συνεχώς προκύπτουν.

Στο χωριό παραμένουν περί τα 50 κόκκινα κτίρια που ακόμα δεν έχουν γκρεμιστεί και η Βρίσα παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που λήγει μέσα στο Μάρτη και θα ζητηθεί παράταση.

Κάτι όμως έχει αρχίσει και κινείται και για το δημοτικό σχολείο Βρίσας το οποίο κατέστρεψε ο Εγκέλαδος. Ιδιώτης μηχανικός ολοκλήρωσε αφιλοκερδώς και κατέθεσε τοπογραφικό, προκειμένου να προχωρήσει η εκπόνηση μελέτης κατασκευής του σχολείου, ενώ ο δήμος θα αναλάβει να προωθήσει το αίτημα να απομακρυνθούν τα μπάζα του μισογκρεμισμένου κτιρίου.

 

Πηγή ΕΡΤ

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή