16.1 C
Σάμος
19/03/2024
Πολιτικά

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Ο λαός να πάρει στα χέρια του τη ζωή του και την υπόθεση της δημοκρατίας στη χώρα

 

 

Το πολίτευμα και η χώρα διέρχονται την πιο σκοτεινή περίοδο από την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Είναι πια αποδεδειγμένο ότι πολιτικοί, δημόσια πρόσωπα, ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι, καθώς και δημοσιογράφοι παρακολουθούνταν, με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας, από την υπαγόμενη στον πρωθυπουργό ΕΥΠ. Και υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα ίδια πρόσωπα παρακολουθούνταν και με τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator.

Η ευθύνη του πρωθυπουργού ατομικά και της κυβέρνησης συλλογικά είναι τεράστια, αυταπόδεικτη, αντικειμενική και αμεταβίβαστη.

Η παραμονή στη διακυβέρνηση της χώρας όσων εργαλειοποίησαν την εθνική ασφάλεια χάριν αλλότριων συμφερόντων είναι επικίνδυνη για τα δικαιώματα, για τη δημοκρατία και για την ασφάλεια της χώρας.

 

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης θεωρούν κατόρθωμα την ακραία φτωχοποίηση της κοινωνίας και νομίζουν ότι κάποια ανεπαρκή κουπόνια, τα οποία μάλιστα προέρχονται από τα υπερέσοδα του ΦΠΑ, θα  διασώσουν πολιτικά τον ίδιο και την κυβέρνησή του.

Αυτό που συμβαίνει ειδικά τις τελευταίες ημέρες δεν είναι απλά ακρίβεια είναι ληστεία. Το σούπερ μάρκετ έχει γίνει ένας εφιάλτης για κάθε νοικοκυριό, καθώς η τρομακτική αύξηση των τιμών είναι ανεξέλεγκτη σχεδόν έναν χρόνο τώρα.

Το “καλάθι του νοικοκυριού” έχει γίνει σύντομο ανέκδοτο καθώς από την έναρξη της εφαρμογής του έχουμε τρομακτικές ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα κατανάλωσης, ως 70% σε βρεφικές τροφές.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί το κύμα  αλλεπάλληλων ανατιμήσεων σαν άβουλος θεατής, ανίκανη να παρέμβει. Υπάρχει τρομακτική αισχροκέρδεια, δεν υπάρχουν ουσιαστικοί έλεγχοι. Υπάρχει συγκάλυψη μίας τακτικής που έχει σαν στόχο να διογκώσει τα κέρδη κάποιων αλλά να λεηλατήσει το εισόδημα των πολιτών.

Έτσι θυμήθηκαν μετά από έναν χρόνο αισχροκέρδειας και μείωσης εισοδημάτων να μιλήσουν για μισθούς όταν επί των ημερών τους τα νοικοκυριά με εισοδήματα μέχρι 750 ευρώ έχουν χάσει το 40% της αγοραστικής τους δύναμης και ο κατώτατος μισθός έχει χάσει ήδη ο 20% της αγοραστικής του δύναμη – κι αυτό μετά τις όποιες αυξήσεις έγιναν.

Δεν βρήκαν όμως μισή λέξη να πουν για την αύξηση του ιδιωτικού χρέους και την έκρηξη των δόσεων στα τραπεζικά δάνεια, που σήμερα ακόμα και ο συνεπής δανειολήπτης βλέπει μια δόση δανείου να αυξάνεται μέχρι και 300 ευρώ απ’ τη μια μέρα στην άλλη και να κινδυνεύει το δάνειο του να «κοκκινίσει».

 

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

  1. Δίκαιη αύξηση εισοδημάτων:
  • Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και τιμαριθμική αναπροσαρμογή. Για το τρέχον έτος ο κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 880 ευρώ με πληθωρισμό 10%. Μηχανισμός τιμαριθμικής αναπροσαρμογής και για μισθούς δημοσίου, κάτι που σημαίνει αύξηση 10% στους δημοσίους υπαλλήλους μετά από μια δεκαετία.
  • Επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους σε τρεις ετήσιες δόσεις και επαναφορά της 13ης σύνταξης.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
  • Αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και θέσπιση αφορολόγητου 10.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, μπλοκάκια, μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
  1. Δίκαιη αναδιανομή με τέλος στην αισχροκέρδεια και την άδικη αναδιανομή του εισοδήματος προς όφελος των λίγων και ισχυρών:
  • Με επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, ώστε να παίξει ρόλο καθοριστικό στη συγκράτηση των τιμών του ρεύματος.
  • Με μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και κατανάλωσης.
  • Με μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και στη θέρμανση.
  • Με έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών δισεκατομμυρίων σε τράπεζες, παρόχους ενέργειας και διυλιστήρια.
  • Με πραγματικούς και εντατικούς ελέγχους στην αγορά για φαινόμενα αισχροκέρδειας.
  1. Δίκαιη ρύθμιση χρεών και νέος πτωχευτικός:
  • Ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας με κούρεμα μέρους της βασικής οφειλής και ρύθμιση του υπόλοιπου σε 120 δόσεις (στα πρότυπα του 2019 για τα ασφαλιστικά ταμεία),  για την ελάφρυνση των βαρών που γεννήθηκαν στην πανδημία και διογκώνονται από την ακρίβεια.
  • Κατάργηση του πτωχευτικού κώδικα της κυβέρνησης Μητσοτάκη που αίρει την προστασία της πρώτης κατοικίας για χάρη των «Πάτσηδων» και η θέσπιση νέου πτωχευτικού κώδικα με προστασία της λαϊκής πρώτης κατοικίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί το λαό να πάρει στα χέρια του την υπόθεση της δημοκρατίας  και να αναδείξει μέσα από την κάλπη την προοδευτική κυβέρνηση που θα βγάλει για άλλη μια φορά τη χώρα από το αδιέξοδο και θα δώσει πίσω στους πολίτες τη ζωή που δικαιούνται.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΣΑΜΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Related posts

Εκδήλωση του ΚΚΕ Σάμου ενάντια στην πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας

admin

Συζητήσαν τα τρέχοντα προβλήματα της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου – Ικαρίας

admin

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο διοργανώνει το ΚΚΕ στο Εργατικό Κέντρο

admin

Γ. Γεραπετρίτης: Visa express σε Τούρκους πολίτες – Θα ξεκινήσει στις 30 Μαρτίου σε πέντε νησιά

admin

Παράταση ενός έτους διατήρησης υπαίθριων σκιάστρων & προστεγασμάτων στην χερσαία ζώνη λιμένων της Σάμου

admin

Συντονιστής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σάμου ο Ιωάννης Αξιώτης

admin

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ στο Βαθύ

admin

Παρέμβαση Στεφανάδη στον Γεωργιάδη: Ακόμα μια θέση Ιατρού στο Νοσοκομείο Σάμου

admin

Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος ανάμεσα στα τέσσερα νέα πρόσωπα στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ

admin