Connect with us

Πολιτικά

ΣΥΡΙΖΑ Σάμου :Απομόνωση και περιθωριοποίηση των ρατσιστικών κύκλων

Published

on

Η μεγάλη αύξηση του αριθμού των προσφύγων και  μεταναστών στο νησί το τελευταίο διάστημα, απαιτεί ψύχραιμη ανάλυση των δεδομένων, συνεννόηση και συνεργασία της κυβέρνησης με τις τοπικές αρχές και άμεση εφαρμογή μέτρων για την αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης.

Τα δεδομένα έχουν ως εξής:

 • Από τον Οκτώβριο του 2016 μέχρι σήμερα έχουν φύγει από το νησί 3500 πρόσφυγες και μετανάστες
 • Από τον Νοέμβριο του 2016, μέχρι τον Απρίλιο του 2017, οι αναχωρήσεις ήταν περισσότερες από τις αφίξεις, με αποτέλεσμα ο αριθμός να μειωθεί από 2800 σε 700
 • Το δίμηνο Αύγουστος – Σεπτέβριος του 2017, είχαμε εκρηκτική αύξηση των αφίξεων και, παρά την αναχώρηση το ίδιο διάστημα 1000 ατόμων, σύμφωνα με την τελευταία επισκόπηση της UNHCR, οι πρόσφυγες και μετανάστες είναι περίπου 2500
 • Η ιστορική εμπειρία δείχνει ότι το φαινόμενο θα έχει την ίδια ένταση και τον Οκτώβριο και στη συνέχεια θα αποκλιμακωθεί

 

Από τα παραπάνω αντικειμένικά δεδομένα προκύπτει, ότι απαιτείται η άμεση εκπόνηση και εφαρμογή ενός σχεδίου που α) θα μεγιστοποιήσει το ρυθμό αναχωρήσεων προς την ενδοχώρα και β) θα εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαμονής. Ένα τέτοιο  σχέδιο μπορεί να περιλαμβάνει:

 1. Άμεση άρση γεωγραφικού περιορισμού όσων ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και μεταφορά τους στην ενδοχώρα.
 2. Ενίσχυση, με μεταφορά προσωπικού, την υπηρεσίας ασύλου.,
 3. Κατά προτεραιότητα εξέταση των αιτημάτων , όσων έχουν προφανή χαρακτηριστικά προσφυγα και δικαιούνται διεθνούς προστασίας.
 4. Εξασφάλιση επαρκούς υδροδότησης στο Κεντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
 5. Αναζήτηση εναλλακτικών χώρων φιλοξενίας για 3 – 4 μήνες.

Η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου, που θα σέβεται τη διεθνή νομιμότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή, προϋποθέτει συνεννόηση των τοπικών αρχόντων με το αρμόδιο Υπουργείο, αντί επιστολών μετάθεσης ευθυνών και άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών από το Υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής. Προϋποθέτει επίσης απομόνωση και περιθωριοποίηση των ρατσιστικών κύκλων, που εκμεταλεύονται τους φόβους και την ανασφάλεια των κατοίκων και προσπαθούν να διχάσουν την κοινωνία και να την δηλητηριάσουν με το μίσος και την εχθρότητα.

 

 

Share this post:

Comments

comments

Πολιτικά

Παρέμβαση Βουλευτή Σάμου για τους δασικούς χάρτες

Published

on

By

Μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών προκύπτει μεγάλο αντικειμενικά πρόβλημα στο Νομό Σάμου, έγινε παρέμβαση από τον Βουλευτή Ν. Σάμου, Χριστόδουλο Στεφανάδη, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να προβεί σε ενέργειες άμεσου επαναπροσδιορισμού.

Ο βουλευτής αναφέρει στην παρέμβαση του:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Το παρόν αίτημα αφορά σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών της Σάμου.

Συγκεκριμένα στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν, χαρακτηρίζονται ως δασικές εκτάσεις ακόμη και περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως μη δασικές με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Όπως γίνεται αντιληπτό, θα ήταν ορθό να γίνουν οι ανάλογες αναμορφώσεις στους δασικούς χάρτες, λαμβάνοντας υπόψη τις δικαστικές αποφάσεις και τις πράξεις χαρακτηρισμού, καθώς κινδυνεύουν πολίτες με την απώλεια των περιουσιών τους.

Θα παρακαλούσαμε θερμά να εξετάσετε το παρόν αίτημα, το οποίο όπως γνωρίζετε δεν αφορά μόνο τη Σάμο αλλά και πολλές περιοχές ολόκληρης της Ελλάδας».

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Ν. Κακλαμάνης: Να δουν οι τοπικοί μας άρχοντες τι μπορούν να κάνουν για να μην πάμε όλοι μαζί αδιάβαστοι

Published

on

By

Το γεγονός, ότι ο αξιότιμος αντιπεριφερειάρχης κ. Πανουράκης μου έκανε την τιμή να εκδώσει δημόσια ανακοίνωση, για να σχολιάσει ραδιοφωνική μου δήλωση για την πανδημία, με υποχρεώνει, για λόγους ευγένειας να απαντήσω. Δυστυχώς, με πρόλαβαν τα πεισματάρικα τα γεγονότα: η Σάμος πέρασε σε μια εβδομάδα από το πράσινο στο κόκκινο, αποδεικνύοντας, πέραν πάσης αμφιβολίας, πόσο έγκαιρα, ολοκληρωμένα, δραστικά και αποτελεσματικά ήταν τα μέτρα που πήρε η πολυχρονεμένη μας κυβέρνηση και οι τοπικοί μας άρχοντες.

Βέβαια, ο κ. αντιπεριφερειάρχης, στο κείμενό του αποδεικνύει ό ίδιος πόσο βάσιμη και ακριβής είναι η εκτίμηση, ότι οι δύο αρμόδιες για την διαχείριση της πανδημίας, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας και η διεύθυνση δημόσιας υγείας της περιφερειακής ενότητας Σάμου, υπήρξαν ανεπαρκείς και κατώτερες των περιστάσεων, όταν μετά από ένα χρόνο πανδημίας το μόνο έργο που παρουσιάζει είναι η πρόσληψη δυο υπαλλήλων προ διμήνου( κυκλοφορούν φήμες ότι δεν έχουν σχέση με επαγγέλματα υγείας ) και η σύνταξη μιας εισήγησης για τα σχολεία προ εβδομάδος.

Επί της ουσίας, η έξαρση της πανδημίας στο νησί οφείλεται σε δυο ολέθρια σφάλματα:

 1. Δεν υπήρξε έλεγχος των εισερχομένων και ποιοτική εξέταση αντιγόνου ( rapid test ) στα λιμάνια και το αεροδρόμιο.
 2. Δεν έκλεισαν τα σχολεία, μόλις έγινε αντιληπτό ότι αποτελούσαν εστίες μετάδοσης και διασποράς του ιού.

ΥΓ: Αντί να αντιδικούμε ποιοι είναι διαβασμένοι και ποιοι ανορθόγραφοι, καλό θα είναι, έστω την ύστατη στιγμή, να δουν οι τοπικοί μας άρχοντες ( βουλευτής, αντιπεριφερειάρχης, δήμαρχοι ) τι μπορούν να κάνουν για να μην πάμε όλοι μαζί αδιάβαστοι.

Σάμος, 27/02/2021

Νίκος Σ. Κακλαμάνης

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά10 ώρες ago

Αναστέλλεται η λειτουργία των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών

Σαμιακά14 ώρες ago

Στο «Βαθύ κόκκινο» η Σάμος

Σαμιακά14 ώρες ago

‘Εξι νέα κρούσματα στη Σάμο

Δήμος15 ώρες ago

Στάντζος σε Μητσοτάκη: «Επικαλούμαι την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη που συμπαρατάσσομαι μαζί σας, συμπαρατάσσομαι με τον Μητσοτάκη»

Σαμιακά15 ώρες ago

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν πρόκειται να επιστρέψουμε σε μία λογική όπου τα νησιά μας θα επιβαρύνονται με αυξημένους αριθμούς προσφύγων

Σαμιακά17 ώρες ago

Η Λαϊκή Συσπείρωση Ανατολικής Σάμου για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Σαμιακά19 ώρες ago

Εξιτήριο από το ΓΝ Σάμου πήραν δύο ασθενείς που νοσηλεύονταν με κορωνοϊό

Δήμος22 ώρες ago

Νέο απορριμματοφόρο στον στόλο του Δήμου Ανατολικής Σάμου

Περιφερειακά23 ώρες ago

Ανακοίνωση της Π.Ε. Σάμου για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από το σεισμό και το τσουνάμι

Σαμιακά2 ημέρες ago

Π.Ε. Σάμου: Κανένα κρούσμα covid-19

Δημοφιλή