Connect with us

Πολιτικά

ΣΥΡΙΖΑ Σάμου : Οι μύθοι κατέρρευσαν

Published

on

Δελτίο τύπου για το Μεταναστευτικό/Προσφυγικό εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Σάμου.

Το δελτίο τύπου αναλυτικά:

ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

Οι μύθοι κατέρρευσαν. Ο ΣΥΡΙΖΑ, που «προσκαλούσε» τους μετανάστες, δεν κυβερνάει πλέον, όμως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες συνεχίζουν να έρχονται στο νησί. Οι 3500, που παρέδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ήδη γίνει 6000 και συνεχώς αυξάνονται. Ο αρμόδιος υπουργός ανακάλυψε ότι οι αιτίες του προσφυγικού ζητήματος είναι γεωπολιτικές και τα θαλάσσια σύνορα δεν στεγανοποιούνται. Η Νέα Δημοκρατία σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, όλα τα προηγούμενα χρόνια, αντιμετώπισε την προσφυγική κρίση σαν μια ευκαιρία να πλήξει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και να αποκομίσει κομματικό όφελος. Αγκάλιασε και ενθάρρυνε  κάθε ακραία, ξενοφοβική, ρατσιστική πρωτοβουλία. Τα κατάφερε και τώρα καλείται να αναμετρηθεί με τους δαίμονες, που η ίδια απελευθέρωσε, χωρίς προετοιμασία, χωρίς σχέδιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανάλαβε με απόφαση του Ελληνικού λαού το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία, σκοπεύουμε να ασκήσουμε υπεύθυνη και δημιουργική αντιπολίτευση. Καταθέτουμε στην κοινωνία, τις αρχές και τους συλλογικούς φορείς μια ολοκληρωμένη πρόταση, προϊόν συλλογικής επεξεργασίας, που αξιοποιεί τη γνώση και τις εμπειρίες της περιόδου 2015 – 2019. Πιστεύουμε ότι μπορεί να αποτελέσει έναυσμα και βάση για μια σοβαρή συζήτηση και να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός ευρέως αποδεκτού σχεδίου.

 

Α. ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών είναι ένα τεραστίων διαστάσεων παγκόσμιο φαινόμενο, με εξαιρετικά σύνθετα και συνεχώς μεταβαλλόμενα χαρακτηριστικά και εκφάνσεις. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους ( 2018 ), μετακινήθηκαν από τον τόπο τους 70. 000.000 άνθρωποι. Οι  μετακινήσεις πληθυσμών αποτελούν μόνιμο χαρακτηριστικό, παρατηρούνται σε όλες τις ιστορικές περιόδους, αλλά στις μέρες μας παρουσιάζουν έξαρση για τρεις βασικούς λόγους:

 1. Το τέλος του ψυχρού πολέμου και η ρήξη των ισορροπιών που είχαν παγιωθεί, προκαλεί έντονο ανταγωνισμό ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Ο κόσμος και οι φυσικοί του πόροι ξαναμοιράζονται, αυτό προκαλεί γεωπολιτική αστάθεια, τροφοδοτεί εντάσεις, συγκρούσεις, αλλαγές καθεστώτων, πολέμους και δημιουργεί κύματα προσφύγων.
 2. Η κυριαρχία ενός, επιθετικού, αδηφάγου καπιταλισμού αυξάνει ραγδαία την οικονομική ανισότητα, συσσωρεύει τον πλούτο σε λίγους, οδηγεί εκατοντάδες εκατομμύρια στη φτώχεια και την εξαθλίωση και τους αναγκάζει να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να αναζητήσουν αλλού καλύτερη ζωή.
 3. Η κλιματική κρίση, η οποία εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς σε κλιματική κατάρρευση, θα καταστήσει σε λίγες δεκαετίες, μεγάλες περιοχές του πλανήτη μη κατοικήσιμες, λόγω συχνών ακραίων καιρικών φαινομένων ή ερημοποίησης. Είναι πολύ πιθανό, οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών να αποτελέσουν το κύριο χαρακτηριστικό του 21 αιώνα.

Β. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Επειδή κανένα κράτος, όσο ισχυρό και να είναι, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του την προσφυγική κρίση, η χώρα μας το εντάσσει στο πλαίσιο μια κοινής Ευρωπαϊκής πολιτικής. Η ηγεσία της Ε. Ε., πιεζόμενη από τη ραγδαία άνοδο του ακροδεξιού εθνικισμού, εφαρμόζει μια πολιτική, που στοχεύει να κρατήσει τους προσφυγικούς πληθυσμούς μακριά από την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο κινείται η κοινή δήλωση Ε. Ε – Τουρκίας ( Μάρτιος 2016 ), με την οποία χρηματοδοτείται η Τουρκία για να κρατάει του πρόσφυγες στο έδαφός της. Δυστυχώς, δεν αρκείται σε αυτό. Καταπατώντας κάθε έννοια κοινοτικής αλληλεγγύης και κοινών συνόρων, επιβάλλει την παραμονή , όσων περνάνε τα σύνορα, στην χώρα πρώτης εισόδου ( με μοναδική εξαίρεση την επανασύνδεση οικογενειών ), αντί της αναλογικής κατανομής σε όλα τα κράτη της Ε. Ε. Επιπλέον, με τον περίφημο γεωγραφικό περιορισμό, δηλαδή την υποχρεωτική παραμονή των αιτούντων διεθνούς προστασίας ( άσυλο ) στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, μέχρι την οριστική εκδίκαση του αιτήματος, τοποθετεί ένα ακόμη εμπόδιο στη κίνηση προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη και αναγκάζει τη Σάμο και τα υπόλοιπα 4 νησιά, να φιλοξενούν πολλαπλάσιο αριθμό ανθρώπων, από αυτούς που επιτρέπουν τα πληθυσμιακά δεδομένα, οι χώροι και οι υποδομές, με αποτέλεσμα, οι μεν πρόσφυγες να εξαθλιώνονται, οι δε κάτοικοι να βλέπουν την κοινωνική και οικονομική ζωή να δυσκολεύει. Η κατάργηση του γεωγραφικού περιορισμού και η αναλογική κατανομή προσφύγων και μεταναστών σε όλη την επικράτεια, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για δοθεί αποτελεσματική  λύση που θα αντέξει στο χρόνο.

Γ. ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ Ή ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ – Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΣΥΛΟΥ

Η συζήτηση για το αν πρόκειται για πρόσφυγες ή μετανάστες, είναι ανούσια και αποπροσανατολιστική. Η χρήση των λέξεων πρόσφυγας, μετανάστης, λαθρομετανάστης στο δημόσιο διάλογο είναι απολύτως ιδεολογική και περιγράφει τη διάθεση του χρήστη απέναντί τους( φιλική, ουδέτερη, εχθρική ).

Σύμφωνα με το διεθνές και εθνικό δίκαιο, χαρακτηρίζονται άτομα αιτούντα διεθνούς προστασίας. Με τη υποβολή του αιτήματος ασύλου, τους χορηγείται νομιμοποιητικό έγγραφο, που τους δίνει το δικαίωμα να διαμένουν και να εργάζονται στη χώρα, μέχρι να λάβουν οριστική απάντηση. Αν η απάντηση είναι καταφατική, αποκτούν τη ιδιότητα του πρόσφυγα με τη βούλα του Ελληνικού κράτους. Αν η απάντηση είναι αρνητική, δεν θεωρούνται πρόσφυγες και εκδίδεται διαταγή απέλασης. Κατά συνέπεια η απόφαση για το αν κάποιος είναι πρόσφυγας ή όχι, λαμβάνεται εκ των υστέρων από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και δεν προδικάζεται. Η εξέταση του αιτήματος είναι αυστηρά ατομική και περιέχει την ενδελεχή αξιολόγηση και διερεύνηση των λόγων που επικαλείται ο αιτών, για να κριθεί η αξιοπιστία τους και είναι από τη φύση της χρονοβόρα. Η πρόσφατη εξαγγελία της κυβέρνησης της Ν Δ, για κατάργηση της εξέτασης σε δεύτερο βαθμό, αφ’ ενός μεν. έρχεται σε αντίθεση με μια γενική αρχή του δικαίου ( το δικαίωμα ένστασης σε διοικητικές αποφάσεις ), αφ’ ετέρου δε, ενδέχεται να καθυστερήσει, αντί να επιταχύνει την διαδικασία, διότι θα αυξηθεί ο αριθμός των προσφυγών στα διοικητικά δικαστήρια.

Δ. Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ( Μ. Κ. Ο. )

Η παγκόσμια, αλλά και η εγχώρια ακροδεξιά ενοχοποιεί τις Μ. Κ. Ο. για ότι κακό συμβαίνει στη γη, από τις φωτιές στον Αμαζόνιο, μέχρι την προσφυγική κρίση. Η αλήθεια είναι ότι η προσφυγική κρίση και η αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί με επάρκεια, δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για να δραστηριοποιηθούν  Μ. Κ. Ο. Η μεγάλη αύξηση του προσφυγικού πληθυσμού στη Σάμο από το φθινόπωρο του 20018 μέχρι σήμερα, οδήγησε σε αντίστοιχη αύξηση του αριθμού των Μ. Κ. Ο. στο νησί. Υπάρχουν Μ. Κ. Ο. που κερδοσκοπούν, άλλες που παρέχουν αμφίβολες υπηρεσίες και κάποιες που είναι απαραίτητες. Αν για παράδειγμα, αποχωρήσει η Μ. Κ. Ο., που προσφέρει υπηρεσίες διερμηνείας, την επομένη θα καταρρεύσουν η υπηρεσία πρώτης υποδοχής, η υπηρεσία ασύλου και θα βουλιάξει το νοσοκομείο. Αυτό που χρειάζεται δεν είναι η δαιμονοποίηση ή η αγιοποίηση των  Μ. Κ. Ο., αλλά αυστηρός έλεγχος του κράτους στις δραστηριότητές τους, με έμφαση στην οικονομική διαχείριση, ιδιαίτερα όσων υλοποιούν χρηματοδοτούμενα προγράμματα.

 

Ε. ΑΜΚΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει την έκδοση ΑΜΚΑ στους αιτούντες διεθνούς προστασίας, εκτός από απάνθρωπη, διότι στερεί την πρόσβαση σε γιατρό και φάρμακα από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, είναι επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, ειδικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Τα προηγούμενα χρόνια η υγειονομική επιτήρηση, οι μαζικοί εμβολιασμοί και η πρόσβαση στο νοσοκομείο, δηλαδή η ευχερής και ανεμπόδιστη σχέση του προσφυγικού πληθυσμού με το δημόσιο σύστημα υγείας, απέτρεψε την εκδήλωση επιδημιών και τη μετάδοση νοσημάτων στον τοπικό πληθυσμό. Ο αποκλεισμός από το σύστημα υγείας, η διακοπή των εμβολιασμών, η αδυναμία εντοπισμού και έγκαιρης θεραπείας των μεταδοτικών νοσημάτων, θα δημιουργήσουν συνθήκες για εκδήλωση μαζικών επιδημιών, οι οποίες αργά ή γρήγορα θα εξαπλωθούν στην κοινότητα.

ΣΤ. ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

Είναι αυτονόητο, ότι μια πολιτισμένη, δημοκρατική κοινωνία οφείλει να αντιμετωπίζει την προσφυγική κρίση σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες του ανθρωπισμού και εφαρμόζοντας τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Η ιδέα του διπλού δικαιώματος, προάγει μια πολιτική που θα διασφαλίζει ταυτόχρονα, τόσο, τα δικαιώματα των φιλοξενούμενων ( στέγη- τροφή – ατομική υγιεινή – υγεία – εκπαίδευση ), όσο και τα δικαιώματα των μονίμων κατοίκων ( αίσθημα ασφάλειας, ανεμπόδιστη πρόσβαση στο δημόσιο χώρο και τις υπηρεσίες, καθαριότητα, ομαλή κοινωνική και οικονομική ζωή ).  Η εμπειρία 25 χρόνων διαχείρισης προσφυγικών ροών στη Σάμο έχει αποδείξει, ότι η περιοχή μπορεί να φιλοξενήσει προσωρινά περιορισμένο αριθμό προσφύγων, ώστε οι ίδιοι να ζουν  σε ανθρώπινες συνθήκες και η ζωή της πόλης να μην διαταράσσεται. Αυτό ο αριθμός καθορίζεται από τον πληθυσμό, τους χώρους, τις υποδομές και τις υπηρεσίες και δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 1000 – 1500 ανθρώπους. Όσο αυτό το όριο ξεπερνιέται οι πρόσφυγες εξαθλιώνονται και η ζωή των κατοίκων δυσκολεύει.

Η ευρεία αποδοχή αυτού του στόχου και η επιτυχής διεκδίκησή του προϋποθέτει νηφάλια προσέγγιση, ψυχραιμία και ρεαλισμό, σύνθεση απόψεων και κυρίως απομόνωση των ακραίων φωνών, που καλλιεργούν την εχθροπάθεια, αυξάνουν την ένταση, σπέρνουν το μίσος, διχάζουν τους ανθρώπους και θέτουν σε δοκιμασία την κοινωνική συνοχή. Το τελευταίο διάστημα, οι ακροδεξιοί, συμπεριλαμβανομένων και στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, χρησιμοποιούν, όλο και πιο συχνά τις λέξεις «εισβολή» και «εισβολείς». Πέρα από το αναληθές του πράγματος, αυτή η ρητορική, σε συνθήκες κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης, διεγείρει αντανακλαστικά κοινωνικού αυτοματισμού και μπορεί να πυροδοτήσει βίαιες πράξεις αυτοδικίας, με απρόβλεπτα, καταστροφικά αποτελέσματα για την πόλη μας.

 

Ζ. ΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ

 1. Πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που απαιτεί την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων με στόχο, μέχρι το τέλος του έτους ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών να περιοριστεί στους 2000 ανθρώπους.
 2. Σε αυτό το διάστημα να εξασφαλιστούν αντίστοιχες θέσεις φιλοξενίας στην ενδοχώρα ( υπάρχοντα κέντρα φιλοξενίας, δημιουργία νέων, αξιοποίηση προγραμμάτων για στέγαση σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα ).
 3. Άμεση μεταφορά όσων έχουν άρση γεωγραφικού περιορισμού ( ευάλωτοι ).
 4. . Προσωρινή άρση γεωγραφικού περιορισμού με απόφαση του αρμόδιου υπουργού ( προβλέπεται από το νόμο ) για να αντιμετωπιστεί σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.
 5. Σταδιακή μεταφορά των υπολοίπων, μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος ( μείωση στους 2000 μέχρι 31/12/2019 ).
 6. Ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου κέντρου υποδοχής στην περιοχή Ζερβού, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020.
 7. Μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στο νέο κέντρο υποδοχής τον Μάρτιο του 2020, μήνα κατά τον οποίο διαχρονικά παρατηρείται ο μικρότερος αριθμός προσφύγων και μεταναστών στο νησί.
 8. Οριστική διακοπή της λειτουργίας του κέντρου υποδοχής στο Βαθύ και παραχώρησή του στο Δήμο ανατολικής Σάμου.
 9. Γραπτή δέσμευση της κυβέρνησης, ότι δεν θα λειτουργήσουν ταυτόχρονα τα δυο κέντρα υποδοχής και ολοκλήρωση της παραχώρησης πριν την έναρξη λειτουργίας του νέου κέντρου.
 10. Θεσμοθέτηση ασφαλιστικής δικλείδας, που θα προβλέπει ότι, εάν ο αριθμός προσφύγων και μεταναστών υπερβαίνει την χωρητικότητα του νέου κέντρου υποδοχής, θα γίνεται αυτόματα άρση γεωγραφικού περιορισμού και οι πλεονάζοντες θα μεταφέρονται άμεσα στην ενδοχώρα.

Comments

comments

Πολιτικά

Ν.Μηταράκης: «Εφαρμόζουμε στις δομές φιλοξενίας αυστηρότερους κανόνες περιορισμού κυκλοφορίας»

Published

on

By

 

Ν. Μηταράκης: «Εφαρμόζουμε στις δομές φιλοξενίας αυστηρότερους κανόνες περιορισμού κυκλοφορίας από αυτούς που ισχύουν για την ελληνική κοινωνία»           

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία των δομών φιλοξενίας από τον κορωνοϊό, ανέδειξε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ1 και τη δημοσιογράφο, Αντριάνα Παρασκευοπούλου.

«Έχουμε διαχωρίσει όλες τις νέες αφίξεις, οι οποίες, μετά από ιατρικό έλεγχο, έχουν μεταφερθεί σε ειδικές κλειστές δομές. Εφαρμόζουμε κανόνες περιορισμού της κυκλοφορίας αυστηρότερους από τους γενικούς κανόνες που εφαρμόζονται για τις τοπικές κοινωνίες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης, συμπληρώνοντας ότι «έχουμε πάρει έκτακτα μέτρα υγειονομικής προστασίας και καθαριότητας στις δομές και έχουμε ενισχύσει και την ενημέρωση των διαμενόντων στις γλώσσες που κατανοούν, ώστε να καταλάβουν τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν για τον κορωνοϊό.».

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε πως «στην προσπάθεια προστασίας της χώρας σημαντικότατο ρόλο παίζει η πράξη νομοθετικού περιεχόμενου, η οποία ουσιαστικά έχει σφραγίσει τα σύνορα της χώρας μας και έχουμε πλέον αισθητά μειωμένες ροές και στα νησιά και στον Έβρο, όπου η Ελληνική αστυνομία και το Λιμενικό δίνουν μια πολύ μεγάλη μάχη για να προστατεύσουν τα σύνορα της χώρας μας».

Ερωτηθείς για το αν οι νέες αφίξεις μπαίνουν σε καραντίνα, απάντησε: «τα άτομα που εισήχθησαν σε καραντίνα, μένουν ξεχωριστά και μετά που παρέρχεται το επαρκές χρονικό διάστημα, μεταφέρονται και επανεξετάζονται σε αυτές τις ειδικές κλειστές δομές που έχουν δημιουργηθεί για τις αφίξεις μετά την 1η Μαρτίου».

Για το χρονοδιάγραμμα για τις κλειστές δομές στα νησιά, ο κ. Μηταράκης σχολίασε ότι «καταφέραμε τις κλειστές δομές Μαλακάσα και στις Σέρρες σε 15 ημέρες από το μηδέν να τις κάνουμε λειτουργική. Θα προσπαθήσουμε σε αντίστοιχους χρόνους στη Λέρο, στην Κω και στη Σάμο, όπου υπάρχει θετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να προχωρήσουμε σε ανάλογες ενέργειες. Είμαστε ακόμα σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με την περιφερειακή διοίκηση και τους δήμους και στην Λέσβο και στη Χίο».

Για τη Μόρια και τη ΒΙΑΛ, ο κ. Μηταράκης είπε ότι «αυτή τη στιγμή προσπαθούμε στις υπάρχουσες δομές της Μόριας και της ΒΙΑΛ, με καλή συνεργασία με τον αρμόδιο Aντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας, κ. Παντελή Βρουλή, να λάβουμε τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για τη θωράκιση αυτών των δομών. Έχουμε μεταφέρει οικίσκους, έχουμε δημιουργήσει περίμετρο. Θα εγκατασταθούν γιατροί οι οποίοι θα έρχονται από την Περιφέρεια και θα προσλάβουμε και εμείς όπου χρειάζεται έκτακτο προσωπικό ώστε ό,τι συμπτώματα υπάρχουν να εξετάζονται στη δομή».

«Στη δομή πρέπει να εξετάζονται και οι λίγοι εργαζόμενοι που ακόμα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στις δομές ώστε να μην μεταφερθεί μέσα και έξω από τις δομές ο κορωνοϊός», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Published

on

By

1. Τι σημαίνει απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών και γιατί λαμβάνεται τώρα ως μέτρο; Η εύκολη μετάδοση και διασπορά του κορονοϊού θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία ευάλωτων και ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και σε μεγάλη πίεση το σύστημα υγείας που καλείται να παρέχει ταυτόχρονη νοσηλεία σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό νοσούντων. Η κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία άλλων χωρών που δεν έλαβαν εγκαίρως δραστικά μέτρα μιλάει από μόνη της. Η απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών με ρητές εξαιρέσεις σε αυστηρά περιορισμένες δραστηριότητες σπάει την αλυσίδα της διασποράς και μας κρατάει υγιείς στα σπίτια μας ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα. Λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία άλλων χωρών, είναι αναγκαίο να γίνει τώρα.

2. Από πότε τίθεται σε ισχύ η απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών; Από τη Δευτέρα 23/3/2020 στις 6πμ με ισχύ έως τις 6 Απριλίου 2020 και ώρα 6πμ.

3. Αφορά συγκεκριμένες περιοχές ή όλη την επικράτεια; Αφορά όλη την ελληνική Επικράτεια χωρίς καμία εξαίρεση.

4. Υπάρχουν εξαιρέσεις στους πολίτες που οφείλουν να την εφαρμόζουν; Ναι υπάρχουν εξαιρέσεις. Η απαγόρευση δεν καταλαμβάνει όσους υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και το εξουσιοδοτημένο προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους.

5. Σε ποιες περιπτώσεις θα επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών; Η κυκλοφορία των πολιτών θα επιτρέπεται για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους:

α) Μετάβαση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες.

β) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

γ) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σουπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

δ) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

ε) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
στ) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
ζ) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

η) Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας.

6. Ποιος και πώς θα ελέγχει την τήρηση των παραπάνω εξαιρέσεων; Η ελληνική αστυνομία είναι επιφορτισμένη με τους ελέγχους στην κίνηση των πολιτών. Επιπλέον η Δημοτική Αστυνομία, οι Λιμενικές Αρχές στην περιοχή ευθύνης τους και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας συμμετέχουν όπου χρειάζεται στο ελεγκτικό έργο. Οι πολίτες θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και βεβαίωση κίνησης.

7. Θα υπάρχουν πρόστιμα σε όσους δεν συμμορφώνονται; Ναι. Για κάθε παράβαση που εντοπίζει θα επιβάλλει διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150) ευρώ.

8. Τι είναι η βεβαίωση κίνησης; Για τις ανάγκες των περιορισμένων μετακινήσεων δημιουργούνται δυο τύποι εγγράφων. Το πρώτο, η βεβαίωση τύπου Α, αφορά τις μετακινήσεις των εργαζόμενων, συμπληρώνεται μια φορά και παρέχεται με προσωπική ευθύνη του υπογράφοντος από τον εργοδότη ή τον νόμιμο εκπρόσωπό του σε περίπτωση νομικού προσώπου ή, σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου, από τον ίδιο. Περιέχει το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο εργασίας  του εργαζόμενου, καθώς και το ωράριο προσέλευσης και αποχώρησής του. Ο εργαζόμενος τη φέρει υποχρεωτικά μαζί του κατά τις μετακινήσεις του προς και από την εργασία του.

9. Και για τις υπόλοιπες μετακινήσεις που εξαιρούνται τι κάνουμε; Για τις άλλες περιπτώσεις (μετάβαση σε σούπερ μάρκετ, φαρμακείο, τράπεζα κοκ) και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν κάθε φορά τη βεβαίωση τύπου Β με το ονοματεπώνυμο, τον τόπο κατοικίας και τον τόπο προορισμού του πολίτη, καθώς και τον συγκεκριμένο λόγο της μετακίνησης.

10. Πού βρίσκω αυτές τις βεβαιώσεις; Οι βεβαιώσεις μπορεί να λαμβάνονται αυτούσιες από την ηλεκτρονική σελίδα forma.gov.gr και να συμπληρώνονται από τον πολίτη. Μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

• Άδεια Ελεύθερης Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (PDF)
• Άδεια Ελεύθερης Κυκλοφορίας Εργαζόμενου (MS-Word)
• Δήλωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (PDF)
• Δήλωση Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών (MS-Word)

Δίνεται επίσης η δυνατότητα και για τη συμπλήρωση χειρόγραφης φόρμας σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η πρόσβαση στην ιστοσελίδα. Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

Όνομα/Επίθετο
Διεύθυνση κατοικίας
Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού
Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

11. Μπορώ να δηλώνω εναλλακτικά τις μετακινήσεις μου με άλλο τρόπο (πχ κινητό) ώστε να μην συμπληρώνω χειρόγραφα τις βεβαιώσεις; Ναι, παρέχεται η δυνατότητα αποστολής δωρεάν τηλεπικοινωνιακού μηνύματος (sms) στον ειδικό αριθμό 13033 απευθείας από το κινητό τηλέφωνο του ενδιαφερομένου κάθε φορά που ο πολίτης εξέρχεται της οικίας του. Σε αυτό το μήνυμα θα πρέπει ο πολίτης να δηλώνει το ονοματεπώνυμο του, τη Διεύθυνση κατοικίας του και τον λόγο που αντιστοιχεί στην έξοδο από το σπίτι (περιπτώσεις β έως η).  Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X κενό Όνομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:
1) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
2) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
3) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
4) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
5) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
6) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση κενό Χ κενό Όνομα Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας

Σε περίπτωση ελέγχου, επιδεικνύετε το SMS μαζί με την αστυνομική σας ταυτότητα.

12. Αν η εργασία μου βρίσκεται εκτός της πόλης που κατοικώ; Σε περίπτωση που είναι απολύτως αναγκαία η μετακίνηση εργαζομένου εκτός έδρας θα πρέπει να φέρει μαζί του δύο βεβαιώσεις (Βεβαίωση τύπου Α’ και Βεβαίωση τύπου Β’).

13. Και αν κατά την έναρξη ισχύος του περιορισμού μετακινήσεων βρίσκομαι σε άλλο σημείο της Ελλάδας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας μου και πρέπει να επιστρέψω; Θα μου επιτραπεί; Φυσικά, σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί και μια Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης, που λαμβάνεται ατελώς από τον ιστότοπο https://www.aade.gr/bebaiosi-katoikias-eidikis-hrisis, ή αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης εισοδήματος Ε1.

14. Σε ποιους δημόσιους χώρους δεν επιτρέπεται να πηγαίνω; Από τη Δευτέρα 23/3 δεν λειτουργούν και απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε παιδικές χαρές, χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

15. Η απαγόρευση κυκλοφορίας επηρεάζει τη λειτουργία όσων επιχειρήσεων έχουν μείνει ανοιχτές έως σήμερα με σχετική απόφαση του κράτους (π.χ. Σούπερ μάρκετ, φούρνοι, φαρμακεία, βενζινάδικα κοκ); Όχι. Η λειτουργία των επιχειρήσεων και των δημοσίων υπηρεσιών που έχουν μείνει ανοικτές συνεχίζεται κανονικά, λαμβάνοντας πλέον αυστηρά υπόψη τις οδηγίες για την κυκλοφορία των εργαζομένων από και προς αυτές.

16. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα συνεχίσουν να λειτουργούν; Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν σε περιορισμένη συχνότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση ιδίως κατά τις ώρες κίνησης των εργαζομένων.  Ιδιωτικής χρήσεως οχήματα κυκλοφορούν για όλους τους λόγους-εξαιρέσεις που προβλέπονται παραπάνω μόνο με τον οδηγό και έως έναν επιβάτη.

17. Τι σημαίνουν τα νέα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας για τη λειτουργία του κράτους και των επιχειρήσεων; Το κράτος και ο παραγωγικός ιστός δεν παραλύουν. Συνεχίζουν να λειτουργούν με το αναγκαίο προσωπικό και με βάση τις οδηγίες που δίνουν οι διοικήσεις κάθε φορέα, υπό το αυστηρό όμως πλαίσιο κανόνων που θέτουν οι νέοι περιορισμοί στις μετακινήσεις μας.

18. Τι συμβαίνει με ειδικές ομάδες του πληθυσμού, όπως τοξικοεξαρτημένοι, Ρομά και άστεγοι; Με ειδική μέριμνα του οικείου δήμου ενημερώνονται με κάθε πρόσφορο μέσο οι πληθυσμοί Ρομά κάθε περιοχής, ώστε να παραμείνουν καθ’ όλο το διάστημα του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας εντός των καταυλισμών. Άστεγοι και τοξικοεξαρτημένα ανέστια άτομα μετακινούνται, με μέριμνα του δήμου, σε κατάλληλους δημοτικούς χώρους φιλοξενίας και τους παρέχεται κάθε δυνατή φροντίδα, συσσίτιο και περίθαλψη. Οι κοινωνικές υπηρεσίες/δομές των δήμων μεριμνούν για την κατ’ οίκον παράδοση του ημερησίου συσσιτίου σε δικαιούχους οργανωμένων συσσιτίων και δικαιούχους προγραμμάτων επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής (ΤΕΒΑ). Σε περίπτωση που ο δικαιούχος για οποιονδήποτε λόγο δεν είχε δηλώσει διεύθυνση διαμονής, αυτή δηλώνεται τηλεφωνικά από τον ίδιο στην αρμόδια υπηρεσία.

 

 

 

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Μητσοτάκης: Απαγόρευση κυκλοφορίας για να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον

Published

on

By

Διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό έκανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ανακοίνωσε απαγόρευση κυκλοφορίας για να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον.

Συμπατριώτες μου,

Στην Ιταλία χάνεται, δυστυχώς, ένας άνθρωπος κάθε δύο λεπτά. Και η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη παντού στον κόσμο. Έχω χρέος, λοιπόν, να μην επιτρέψω να υποστεί μια τέτοια δοκιμασία και η χώρα μας. Δεν πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να διαλέγουμε ποιος θα ζήσει και ποιος θα χαθεί. Δική μου επιλογή είναι μόνο μία: Η ζωή και η υγεία των Ελλήνων!

Ευχαριστώ τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών που κατάλαβαν την απειλή και μένουν στο σπίτι. Ερημώνοντας δρόμους και πλατείες, εξορίζουμε τον κίνδυνο. Και μένοντας στις εστίες μας, τις μετατρέπουμε σε οχυρά ζωής.

Δεν θα αφήσω, ωστόσο, μερικούς επιπόλαιους να υπονομεύσουν την ασφάλεια των πολλών. Γιατί οι λίγοι ανεύθυνοι μπορούν να βλάψουν χιλιάδες υπεύθυνους. Καθώς, λοιπόν, στη μάχη έρχονται δύσκολες στιγμές, πρέπει να κλείσει κάθε κερκόπορτα στο κακό. Και αυτόν τον στόχο έχει ο περιορισμός της κυκλοφορίας από αύριο.

Απ’ την πρώτη στιγμή της υγειονομικής κρίσης, η κυβέρνηση ενημέρωσε τους πολίτες με ειλικρίνεια. Οργάνωσε κατάλληλα τις ιατρικές δομές της χώρας, προχωρώντας σε προσλήψεις πρόσθετου νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και σε προμήθειες δυσεύρετου ιατρικού εξοπλισμού. Αναδιάταξε τις υπηρεσίες του Δημοσίου.

Και, μέσα σε λίγες ημέρες, ανακοίνωσε τρείς δέσμες γενναίων μέτρων για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων. Όλα αυτά, κρατώντας -παράλληλα- απόρθητα τα σύνορά μας και τα σύνορα της Ευρώπης. Το κράτος, συνεπώς, απέδειξε ότι ήταν και είναι παρόν παντού.
Τώρα, όμως, είναι η ώρα που το ατομικό ταυτίζεται όσο ποτέ με το συλλογικό: Τώρα είναι η ώρα του πολίτη!

Ο κορονοϊός δεν ξεχωρίζει σύνορα ή έθνη, εισοδήματα ή κοινωνικές ομάδες. Απειλεί τον άνθρωπο, όποιος κι αν είναι, όπου κι αν κατοικεί. Απέναντί του, είμαστε όλοι ίσοι.

Μόνο που κάποιοι είναι πιο ευάλωτοι. Οι παππούδες, οι γιαγιάδες, οι γονείς μας. Οι συμπολίτες μας με χρόνια νοσήματα που και αυτοί πρέπει, εν μέσω κρίσης, να βρουν καταφύγιο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν σταμάτησαν οι Έλληνες να αρρωσταίνουν και από άλλες ασθένειες. Και πρέπει να μεριμνήσουμε και γι’ αυτούς.

Χθες, ο καθηγητής κ. Τσιόδρας μίλησε για την ευθύνη των νέων προς τους ηλικιωμένους με έναν κόμπο στο λαιμό. Ας γίνει αυτή η συναισθηματική αντίδραση ενός ανθρώπου που σηκώνει τεράστιο βάρος, με καθαρό μυαλό και μοναδική αξιοπρέπεια, κραυγή αφύπνισης.

Τώρα είναι η στιγμή να ορθώσουμε όλοι το δικό μας μέτωπο, να ξαναγράψουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Με πρώτη δέσμευση, να σπάσει η αλυσίδα μετάδοσής του ιού: Ο καθένας από εμάς να πάψει να γίνεται κρίκος μεταφοράς στο διπλανό του.

Συμπολίτες μου,

Η κυβέρνηση μένει όρθια στο καθήκον, απλώνοντας την φροντίδα της σε κάθε γωνιά του τόπου μας. Όμως, θα το ξαναπώ: Το μεγαλύτερο όπλο κατά του αόρατου εχθρού είναι η προσωπική μας συμπεριφορά: Δεν κυκλοφορούμε χωρίς αιτία. Μένουμε σπίτι. Δεν προσβάλλουμε με τη στάση μας εκείνους που μάχονται νύχτα-μέρα στα νοσοκομεία για τη δική μας υγεία.

Γιατί η παραμονή στο σπίτι είναι, στον πυρήνα της, ένα εξόχως δημοκρατικό σύνθημα συλλογικής ευθύνης. Δεν είναι περιορισμός. Αλλά κατάθεση σεβασμού στο σύνολο.

Έτσι θα αποδείξουμε ότι ο κοινωνικός μας ιστός είναι συμπαγής και με συνείδηση. Και ότι μαζί σηκώνουμε το βάρος της πατρίδας. Θα χρειαστεί να επιστρατεύσουμε όλα τα αποθέματα σθένους και υπομονής για να ξεπεράσουμε την κρίση.

Κλείνω με τα λόγια του Αμερικάνου προέδρου Θεόδωρου Ρούζβελτ, που ταιριάζουν, νομίζω, σε αυτούς που ήδη μάχονται εναντίον της απειλής και θα κληθούν να κάνουν πολύ περισσότερα στις επόμενες μέρες: «Ο έπαινος ανήκει στον άνθρωπο που είναι πραγματικά στην αρένα, με πρόσωπο γεμάτο ιδρώτα και αίμα. Που έχει, όμως, ενθουσιασμό και αφοσίωση. Γιατί ξοδεύει τον εαυτό του σε ένα άξιο σκοπό».

Εκ μέρους των Ελληνίδων και των Ελλήνων τους ευχαριστώ. Και σας καλώ όλους να δείξουμε την ευγνωμοσύνη μας με την καθημερινή μας στάση. Καθώς η ατομική επιθυμία υποχωρεί μπροστά στην συλλογική βούληση, η πατρίδα περνά στα χέρια μας. Ελλάδα είμαστε όλοι. Ας την προφυλάξουμε, λοιπόν! Ώστε να συναντήσουμε το αύριο πιο υγιείς, πιο δυνατοί και πιο αισιόδοξοι.

Δεν κυκλοφορούμε. Και δίνουμε όλοι ενωμένοι, πάνδημη απάντηση στην πανδημία.

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Αστυνομικά - Λιμενικά13 λεπτά ago

Διέρρηξαν για τέταρτη φορά το κυλικείο του 1ου και 2ου Γυμνασίου

Σαμιακά5 ώρες ago

Ύπατη Αρμοστεία: 7.000 πρόσφυγες και μετανάστες στη Σάμο

Περιφερειακά17 ώρες ago

Επιστολή σε 5 Υπουργούς της Κυβέρνησης για στήριξη του Πρωτογενούς τομέα

Σαμιακά19 ώρες ago

«Το νησί μας να το προστατέψουμε, μένοντας σπίτια μας στον τόπο που ζούμε τώρα»

Αστυνομικά - Λιμενικά22 ώρες ago

Αστυνομικό δελτίο Σάμου

Σαμιακά22 ώρες ago

Στηρίζουμε όλοι μας με υγειονομικό υλικό το Ε.Κ.Α.Β. Σάμου

Δήμος23 ώρες ago

Συνεδριάζει εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο Ανατολικής Σάμου

Περιφερειακά24 ώρες ago

316.000€ για τα νοσοκομεία από την Π.Β.Α εισηγείται ο Κώστας Μουτζούρης

Σαμιακά1 ημέρα ago

Σε ισχύ η προσωρινή αναβολή του μηνιαίου χρηματικού βοηθήματος στους μετανάστες

Σαμιακά1 ημέρα ago

Όλο το νέο πακέτο μέτρων στήριξης της ελληνικής οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο

Δήμος3 ημέρες ago

Έκκληση του δήμου Ανατολικής Σάμου σε όσους ταξίδεψαν την Παρασκευή 20-03-2020 με το πλοίο της γραμμής από Πειραιά προς Σάμο

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Αποτροπή μεταναστών στο στενό της Μυκάλης

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Λυκούργου Λογοθέτη. 19 καταστήματα έβαλαν λουκέτο

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Σάμος. Βολές πολυβόλων όπλων, αντιαεροπορικών πυροβόλων και όπλων καμπύλης τροχιάς όλμων σε θαλάσσιους στόχους

Αστυνομικά - Λιμενικά4 εβδομάδες ago

ΖΕΡΒΟΥ – Σχηματίσθηκε δικογραφία σε τουλάχιστον10 άτομα για παρακώλυση συγκοινωνιών

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Κάτοικοι από το μπλόκο : «Μας ξεπουλήσατε!»

Ικαριακά2 ημέρες ago

Ο δήμος Ικαρίας θα κινηθεί νομικά εναντίον του 25χρονου

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Απαγόρευση ναυσιπλοΐας από Λέσβο μέχρι Σάμο για ανακοπή των ροών

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Συνοριοφύλακες Σάμου: Στη δημοσιότητα τα ονόματα των επιτυχόντων (πίνακες)

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Ανακοίνωση Blue Star Ferries για το F/B Blue Star MYCONOS

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Το πλοίο «Aqua Blue» στη Σάμο για μεταφορά μεταναστών

Δήμος2 εβδομάδες ago

Απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους ευθύνης του Δήμου Αν.Σάμου

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Αποδοκιμασίες κατοίκων εναντίον του Νότη Μηταράκη για τη νέα δομή μεταναστών

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Λυκούργου Λογοθέτη. 19 καταστήματα έβαλαν λουκέτο

Σαμιακά2 μήνες ago

Η Σάμος έστειλε το δικό της ηχηρό μήνυμα

Πολιτικά3 μήνες ago

Χ.Στεφανάδης: Πιστεύω του χρόνου αυτή την εποχή η Σάμος θα είναι ελεύθερη από τους μετανάστες – πρόσφυγες

Σαμιακά3 μήνες ago

ΝΟΔΕ Σάμου. Σε κλίμα ενότητας η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας

Δήμος3 μήνες ago

Στάντζος από τον λιμένα Μαλαγαρίου : Ζητάμε άμεση και μαζική αποσυμφόρηση τώρα. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή

Σαμιακά3 μήνες ago

Υπό βροχή τελέσθηκε ο Αγιασμός των υδάτων στη Σάμο

Σαμιακά3 μήνες ago

Στο λιμένα Μαλαγαρίου τα Αρματαγωγά “Χίος και Λέσβος”

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017