Connect with us

Σαμιακά

Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων-Επισιτισμού: Για το Δώρο Χριστουγέννων

Published

on

Παράνομη η μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων από τους εργοδότες!

Να δοθεί τώρα σε όποιους εργαζόμενους δεν έχει καταβληθεί!

 

Συναδέλφισσα/ε  που εργάζεσαι στο εμπόριο, σε σουπερ μάρκετ, στην καθαριότητα, στη φύλαξη, σε υπηρεσίες, σε ξενοδοχεία, στον επισιτισμό, εσύ που φέτος δεν πήρες το Δώρο Χριστουγέννων γιατί ο εργοδότης σου ψευδώς σου είπε ότι «δεν το δικαιούσαι γιατί το παίρνεις με το μισθό σου τμηματικά», ότι «θα το καταθέσει και πρέπει να το γυρίσεις πίσω», ότι «αντί για δώρο θα πάρεις είδη του καταστήματος που εργάζεσαι ή δωροεπιταγή για κάποια ψώνια», ότι «αν το καταγγείλεις τότε θα χάσεις τη δουλειά σου», ότι «έτσι γίνεται παντού» κλπ…δεν είσαι μόνος σου! Μη φοβάσαι! Σπάσε τη σιωπή! Έλα στο σωματείο σου!

Μην ανέχεσαι να σου κλέβουν από την τσέπη τα χρήματα που έχεις δουλέψει και τα δικαιούσαι για να μπορέσεις να πάρεις δώρο στο παιδί σου, να στρωθεί το γιορτινό τραπέζι, να πληρώσεις τις υποχρεώσεις σου. Το Δώρο Χριστουγέννων, όπως το Δώρο Πάσχα και το Επίδομα Αδείας, είναι δικαίωμά σου που κατακτήθηκε με πολλούς εργατικούς αγώνες .

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΟΤΙ: όλοι οι μισθωτοί του Ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με μισθό ή ημερομίσθιο και εργάστηκαν από 1/5 – 31/12 ή μέρος αυτού του διαστήματος, δικαιούνται από τους εργοδότες τους Δώρο Χριστουγέννων. Φέτος το κράτος απάλλαξε τους εργοδότες για το διάστημα που οι εργαζόμενοι ήταν σε αναστολή και την αναλογία του κατέβαλε αυτό.

Το Δώρο Χριστουγέννων δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά σε χρήμα. Πρέπει να εξοφληθεί από τους εργοδότες εφάπαξ από 21/12 έως 31/12. Οι εργαζόμενοι που δεν το έχουν ακόμη λάβει έχουν δικαίωμα, μαζί με το Σωματείο, να προσφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας για να το διεκδικήσουν, όπου γίνεται μηνυτήρια αναφορά και αυτόφωρη διαδικασία, αφού η μη καταβολή του είναι ποινικό αδίκημα! Καλούμε την Επιθεώρηση Εργασίας άμεσα να προχωρήσει σε ελέγχους και να επιβάλει κυρώσεις σε εργοδότες που δεν το έχουν καταβάλει.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα να απευθυνθούν στα Σωματεία τους και στο Εργατικό Κέντρο. Η σιωπή και ο φόβος δεν έσωσε κανέναν! Αντίθετα μεγάλωσε το πρόβλημα, την εκμετάλλευση, την απληρωσιά! Τα έκανε κανόνα! Δεν μας αξίζει αυτό!

Δυναμώνουμε την Αλληλεγγύη. Συνεχίζουμε να μαζεύουμε και να δίνουμε είδη διατροφής και υγιεινής σε όποιον έχει ανάγκη. Ένας για όλους και όλοι για έναν!

Συνάδελφοι ευχόμαστε Καλή και Αγωνιστική χρονιά! Μόνο παλεύοντας συλλογικά μέσα από τα σωματεία μας μπορούμε και να έχουμε κατακτήσεις, να κερδίσουμε δικαιώματα και τη ζωή που μας αξίζει, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

ΤΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Πώς η βρετανική μετάλλαξη κυριάρχησε στην Κρήτη (VIDEO)

Published

on

By

Οδεύουμε προς την κορύφωση του τρίτου κύματος κορωνοϊού. Αναμένουμε σοβαρή αύξηση κρουσμάτων στη χώρα τις επόμενες ημέρες και αύξηση των διασωληνωμένων», αναφέρει στο zougla.gr, o καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής στην Κρήτη, Νίκος Τζανάκης, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και προσθέτει:

«Εν τω μεταξύ, η βρετανική μετάλλαξη έχει κυριαρχήσει στην Κρήτη και θα επικρατήσει και στην υπόλοιπη χώρα. Το 97-99% των κρουσμάτων πλέον στο νησί, είναι της βρετανικής παραλλαγής. Η Κρήτη είναι το μοναδικό μέρος αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα όπου το συγκεκριμένο στέλεχος επικρατεί και θα πρέπει να γίνει παράδειγμα για τις υπόλοιπες περιοχές».

Όπως είναι γνωστό, ο καθηγητής του ΠΑΓΝΗ μαζί με τους συνεργάτες του διαχειρίζονται και ένα υπολογιστικό μοντέλο από το οποίο προκύπτουν δεδομένα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα. Έχοντας επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής στους υπολογισμούς του, διευκρινίζει πως σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέγουν, «τα ημερήσια κρούσματα αναμένεται να ξεπεράσουν σύντομα τις 2.000 και σε κάποιες ημέρες μπορεί να φτάσουν και πάνω από τα 2.500». Την ίδια ώρα επισημαίνει πως «ενώ μπορεί αυτή την περίοδο να δέχεται την πίεση της επιδημίας η Αττική, σε άλλες πόλεις – περιοχές τώρα ξεκινά, ενώ σε άλλες αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα».

Στο ερώτημα για ποιο λόγο το βρετανικό στέλεχος επικράτησε στην Κρήτη, ένα νησί το οποίο αποτελούσε τους προηγούμενους μήνες παράδειγμα, αφού τα κρούσματα ήταν πολύ λίγα, ο καθηγητής Τζανάκης είναι σαφής: «Λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης του νησιού, της καλοκαιρίας αλλά και των μέτρων, εξαφανίσαμε έως έναν βαθμό το παλαιό στέλεχος. Ο εκτοπισμός αυτός έδωσε έδαφος στο να αναπτυχθεί το βρετανικό στέλεχος το οποίο ποια δεν έχει να ανταγωνιστεί κανέναν. Και κυριάρχησε σε λιγότερο από έναν μήνα.Προφανώς χρειαζόμαστε άλλου είδους μέτρα».

Ο καθηγητής κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρεται και στη διασπορά του μεταλλαγμένου ιού στα παιδιά και στους εφήβους. Όπως τονίζει, «στα μικρά παιδιά παρατηρείται λιγότερος χρόνος μεταδοτικότητας, αλλά τα κρούσματα σε παιδιά και εφήβους έχουν αυξηθεί κατά 14,5%». Υπενθυμίζεται πως οι Ιταλοί ειδικοί έχουν ήδη προειδοποιήσει για σαρωτική διασπορά της συγκεκριμένης μετάλλαξης σε παιδιά και εφήβους.

Ερωτηθείς σχετικά με τα νέα δεδομένα για την κλινική εικόνα ασθενών με βρετανική μετάλλαξη, διευκρινίζει ότι «η βαρύτητα της νόσου δεν φαίνεται να διαφέρει σε σχέση με αυτή του αρχικού στελέχους, όμως διασωληνώνονται πια ασθενείς μικρότερων ηλικιών».

  Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης

Δείτε αναλυτικά όσα αναφέρει ο καθηγητής:

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Κοινή επιστολή δημάρχων Σάμου με αίτημα τη διενέργεια τεστ σε όλες τις πύλες εισόδου και στον τοπικό πληθυσμό

Published

on

By

Κοινή επιστολή απέστειλαν σήμερα, οι Δήμαρχοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου στα αρμόδια Υπουργεία, αιτούμενοι για ακόμη μια φορά τη λήψη έκτακτων μέτρων περιορισμού της διασποράς στο νησί της Σάμου με κύριο αίτημα τη διενέργεια τεστ σε όλες τις πύλες εισόδου του νησιού, (αεροδρόμιο, λιμάνια) και δειγματοληπτικά τεστ στον τοπικό πληθυσμό με διάθεση ικανού αριθμού τεστ εξέτασης ενισχύοντας το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή