14.9 C
Σάμος
01/03/2024
Αστυνομικά - Λιμενικά

Σύλληψη και στο αεροδρόμιο της Σάμου για online απάτες στις αερομεταφορές

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 12η διεθνούς κλίμακας αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο παγκόσμιας δράσης για την αντιμετώπιση των απατών, μέσω διαδικτύου, στον τομέα των αερομεταφορών, στην οποία συμμετείχαν υπηρεσίες και εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η επιχείρηση που έφερε την ονομασία « GAAD » ( Global Airport Action Days ), υλοποιήθηκε το διάστημα από 18 έως 22 Νοεμβρίου 2019 με τη συμμετοχή αστυνομικών υπηρεσιών από (60) χώρες, (56) αεροπορικών εταιρειών και (12) (online) ταξιδιωτικών γραφείων, με επιχειρησιακές δράσεις σε περισσότερα από (200) αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο.

Ο συντονισμός της επιχείρησης, υλοποιήθηκε από τη Europol, την Interpol και την Ameripol, με την υποστήριξη του Καναδά και των αστυνομικών Αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής μέσω της μη κερδοσκοπικής εταιρείας NCFTA (National Cyber Forensics and Training Alliance). Υποστηρικτικό ρόλο διαδραμάτισε η Eurojust, από κοινού με τον Frontex, που διέθεσε εκπροσώπους του σε είκοσι οκτώ (28) αεροδρόμια, ενώ στο πλαίσιο του έργου AIRCOP, συμμετείχαν αστυνομικές Αρχές για πραγματοποίηση ελέγχων σε αερολιμένες χωρών της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Ο απολογισμός της επιχείρησης περιλαμβάνει εντοπισμό (165) ύποπτων συναλλαγών και εβδομήντα εννέα (79) συλλήψεις.

Η χώρα μας συμμετείχε υπό τον συντονισμό και εποπτεία της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών και τις αστυνομικές Υπηρεσίες όλων των αερολιμένων της Χώρας μας.

Την επιχείρηση υποστήριξαν εκπρόσωποι της Europol, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν τα Συστήματα Καρτών (Card Schemes) και οι Πάροχοι Υπηρεσιών Πληρωμών, οι οποίοι κατόπιν επικοινωνίας με τον νόμιμο κάτοχο των πιστωτικών/χρεωστικών καρτών που χρησιμοποιήθηκαν για τις επίμαχες συναλλαγές-εκδόσεις αεροπορικών εισιτηρίων, παρείχαν άμεση πληροφόρηση επιβεβαίωσης της απάτης.

Εξετάσθηκαν συνολικά (27) ειδοποιήσεις, για ύποπτες συναλλαγές – εκδόσεις αεροπορικών εισιτηρίων και συνελήφθησαν (6) άτομα, για παραβάσεις της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς και του κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης. Από τις συλλήψεις, πέντε πραγματοποιήθηκαν στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και μία στον Κρατικό Αερολιμένα Σάμου.

Περισσότερες πληροφορίες, καθώς και γραφήματα σχετικά με την επιχείρηση, έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της EUROPOL :

Η Europol με αφορμή την προαναφερόμενη δράση εφιστά την προσοχή στους επιβάτες, δίνοντας τις κάτωθι συμβουλές:

  • Πραγματοποίησε κρατήσεις για τις διακοπές σου, απ’ ευθείας από την ιστοσελίδα του ξενοδοχείου, της αεροπορικής εταιρείας ή ενός αξιόπιστου ταξιδιωτικού πρακτορείου. Αναζήτησε το λογότυπο της ΙΑΤΑ στην ιστοσελίδα της εταιρείας.
  • Πραγματοποίησε διαδικτυακό έλεγχο για να βεβαιώσεις ότι η εταιρεία είναι νόμιμη. Εάν είναι ύποπτη, ίσως υπάρχουν σχετικές προειδοποιητικές αναρτήσεις από άλλους χρήστες που είχαν εμπειρία πραγματοποίησης συναλλαγών με την εταιρεία.
  • Να είσαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός με το όνομα της ιστοσελίδας και το όνομα χώρου. Μικρές αλλαγές στον όνομα της ιστοσελίδας ή στο όνομα χώρου – όπως από .com σε .eu, μπορεί να σε ανακατευθύνει σε διαφορετική εταιρεία.
  • Έλεγξε την ασφάλεια των πληρωμών. Βεβαιώσου ότι κατά τη διαδικασία κράτησης η γραμμή διεύθυνσης url αρχίζει με https://.
  • Έλεγξε εάν η ιστοσελίδα προσφέρει όρους και προϋποθέσεις, πολιτική επιστροφής χρημάτων και πολιτική απορρήτου-προστασίας προσωπικών δεδομένων.
  • Εάν μια προσφορά ακούγεται πολύ καλή για να είναι αλήθεια, πιθανότατα να μην είναι.
  • Αν πέσεις θύμα απάτης, διατήρησε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και ανάφερε το στην αστυνομία.

Related posts

Σύλληψη ατόμου στο Καρλόβασι για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας του περιβάλλοντος

admin

Εξιχνιάστηκε υπόθεση κλοπής στη Σάμο

admin

Σύλληψη δύο ατόμων στη Σάμο, για το αδίκημα της πλαστογραφίας πιστοποιητικών

admin

Δύο συλλήψεις στη Σάμο για αδικήματα της ποινικής νομοθεσίας

admin

Σάμος: Συνελήφθη κύκλωμα που έφτιαχνε όπλα… 3D!

admin

Αλλοδαπός πιάστηκε να έχει στην χειραποσκευή του 297 πακέτα λαθραία τσιγάρα

admin

Συνάντηση Συνοριοφυλάκων με τον νέο Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Βορείου Αιγαίου

admin

Συνάντηση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Σάμου με το τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Βορείου Αιγαίου

admin

Η τελετή παράδοσης – παραλαβής της Διοίκησης της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου

admin