Connect with us

Σαμιακά

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Σάμου: Ο παραλογισμός και η εμπάθεια κάποιων δεν εξυπηρετεί τα παιδιά μας

Published

on

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ                                                                                                                                                                                                         7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020
ΤΟΥ 2ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΑΜΟΥ

ΠΡΟΣ: ΔΗΜΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ

ΚΟΙΝ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ &  ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Δ/ΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ  ΕΚΠ/ΣΗΣ ΣΑΜΟΥ

Δ/ΝΣΗ 2ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΑΜΟΥ

Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΒΑΘΕΟΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Έπειτα από την απόφαση  που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανατολικής Σάμου κατά τη συνεδρίαση του στις 02 Δεκεμβρίου 2020 με θέμα  την λειτουργία των Σχολικών μονάδων του Δήμου έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020, θέτουμε υπόψη των αρμοδίων αρχών  τις απόψεις μας καθώς και τα κάτωθι ερωτήματα

  • Ως γνωστόν όταν κατά το παρελθόν τα παιδιά που φοιτούν στο 2ο Δημοτικό Σχολείο χρειάστηκε προσωρινά να μετεγκατασταθούν σε άλλο οίκημα, για τις ανάγκες ανακαίνισης του κτηρίου του 2ου Δημοτικού, κανένα από τα δημοτικά της πόλεως του Βαθέος δεν δέχθηκε να φιλοξενήσει τους μαθητές μας. Παρόλα αυτά μετά τον καταστροφικό σεισμό τόσο η Διεύθυνση όσο και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων , ουδέποτε αρνηθήκαμε να φιλοξενήσουμε μαθητές στο χώρο του σχολείου μας.  Η μόνη ένταση υπήρξε όταν ενημερωθήκαμε από την Διευθύντρια  μας για την πρόθεση της Πρωτοβάθμιας να μεταστεγαστεί  στο σχολείο μας  έπειτα από την καταστροφή των γραφείων της.

 

  • Δυστυχώς με μεγάλη δυσαρέσκεια πληροφορούμαστε την εμπαθή και μεροληπτική στάση της Διευθύντριας της Πρωτοβάθμιας εις βάρος των μαθητών και εν γένει του σχολείου μας. Η ίδια  υπήρξε  πολύ θετική σε πρόταση που της είχαμε κάνει, πριν από περίπου ένα μήνα τηλεφωνικά,   να στεγαστούν κάποιοι από τους μαθητές  του Δημοτικού Βαθέος στον χώρο της Πινακοθήκης και ταυτόχρονα οι υπόλοιποι μαθητές του σχολείου αυτού να στεγαστούν στο χώρο του 2ου Δημοτικού. Να σας θυμίσουμε δε ότι ο χώρος της πινακοθήκης φιλοξένησε τις έξι  από τις δώδεκα τάξεις του σχολείου μας  επί τρία περίπου έτη!!

 

 

  • Όταν λοιπόν ο κος Δήμαρχος πρότεινε στην Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας την χρήση και του χώρου της Πινακοθήκης, εκείνη παρά την πρωτύτερη  θετική της διάθεση στην λύση αυτή, με επιμονή και σθένος διατείνονταν περί της  ακαταλληλότητας και επικινδυνότητας του χώρου της πινακοθήκης!  Άραγε ο ίδιος ακριβώς χώρος δεν ήταν το ίδιο επικίνδυνος και ακατάλληλος, εννέα μήνες πριν, όταν και στεγαζόταν οι μαθητές μας; Να τονίσουμε πως ο χώρος της Πινακοθήκης δεν έχει υποστεί ζημιές από τον σεισμό  και φέρει παράλληλη έξοδο κινδύνου.

 

  • Και ενώ υπήρξαν αξιόλογες εναλλακτικές προτάσεις, αντ’αυτού προτιμήθηκε από τις αρμόδιες αρχές η εύκολη και γρήγορη  λύση  της συστέγασης δύο σχολείων με συνολικό αριθμό ατόμων (μαθητές και διδάσκοντες) να ξεπερνά τους 340!! Η πρόχειρη αυτή ¨λύση της στιγμής¨ δεν έλαβε υπόψη της παράγοντες που στην δεδομένη στιγμή είναι εγκληματικό να αγνοούνται. Ειδικότερα, σκέφτηκε άραγε ποτέ κανείς πόσοι από τους διαθέσιμους  χώρους του σχολείου μας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αίθουσες διδασκαλίας, να  πληρούν τους όρους υγιεινής και ασφαλείας και μάλιστα εν μέσω πανδημίας  Covid-19;;  Έχει αναλογιστεί άραγε κανείς τους το φαινόμενο  της έντονης μετασεισμικής δραστηριότητας και πόσο δραματικά μπορεί να εξελιχθεί  σε ένα ασφυκτικά γεμάτο προαύλιο χώρο και σε κοινόχρηστους διαδρόμους με μαθητές και δάσκαλους στριμωγμένους;;  Οι μισές  διαθέσιμες  αίθουσες είναι μόλις των 10m2 ή των 15m2 όπου χρησιμοποιούνται ήδη ως βοηθητικοί ή ως ένταξης.

 

  • Η παράλληλη λειτουργία και των δύο Σχολείων στον ίδιο χώρο με διαφορετικές ώρες προσέλευσης –διαλλειμάτων-αποχώρησης θα φέρει περαιτέρω προβλήματα και τίποτα άλλο. Ήδη κατά την προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών μας δημιουργούνται τεράστια κυκλοφοριακά προβλήματα. Φανταστείτε ένα διπλάσιο αριθμό οχημάτων ,μαθητών και γονέων στους στενούς δρομίσκους που περιβάλουν το σχολείο μας, αναλογιστείτε το μέγεθος της  κυκλοφοριακής συμφόρησης που θα προκαλείται  και σε τι ταλαιπωρία θα υποβάλλονται καθημερινά, όχι μόνο οι γονείς των μαθητών, αλλά και εν γένει οι κάτοικοι του Βαθέος που χρησιμοποιούν  τον πολυσύχναστο κατά τ’άλλα δρόμο πέριξ του σχολείου μας.

 

  • Ζητούμε να ληφθεί εκ νέου υπόψη η πρότασή μας περί στέγασης μέρους των μαθητών του Δημοτικού Βαθέος στον  χώρο της Πινακοθήκης, με παράλληλη συστέγαση των υπόλοιπων μαθητών του Δημοτικού Βαθέος στο σχολείο μας, και την ύπαρξη μίας κοινής ώρας προσέλευσης και διαλλειμάτων προκειμένου αποφευχθούν τα προβλήματα που αναφέραμε.

 

 

  • Εφόσον δεν εισακουστούν οι απόψεις μας και κάποιοι φορείς επιμένουν στην υλοποίηση της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την τοποθέτηση τεσσάρων(04) διπλών κοντέινερ και όχι μόνο ενός (01) στον χώρο στάθμευσης που βρίσκεται κάτω από το σχολείο μας, προκειμένου να τηρηθούν οι περισσότεροι κανόνες ασφαλείας  υγιεινής και αποφυγής  συγχρωτισμού  ελέω Covid-19.

Έχουμε επιδείξει και αποδείξει την αλληλεγγύη μας ως γονείς κατά την διάρκεια των τηλεφωνικών μας συνομιλιών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και είναι ευπρόσδεκτοι οι μαθητές του Δημοτικού Βαθέος και όλες οι λογικές απόψεις .

Ο παραλογισμός και η εμπάθεια κάποιων δεν εξυπηρετεί τα παιδιά μας.

 

Για το Δ.Σ.

 

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                                         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                                         ΤΣΙΜΠΡΙΔΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Και ο άσωτος επιστρέφει.

Published

on

By

Το Ευαγγέλιο της Κυριακής αναφέρεται σε μία ακόμη παραβολή∙ την παραβολή του ασώτου υιού (Λουκ. 15, 11-32). Ο πατέρας της παραβολής δέχεται τον υιό του που τον έχει εγκαταλείψει, έχει ζήσει με άσωτο τρόπο χρησιμοποιώντας την περιουσία του πατέρα και στο τέλος χωρίς καμία οικονομική υποστήριξη επιστρέφει στον πατέρα. Πόση στεναχώρια βίωσε ο πατέρας τη στιγμή που ο υιός του, ζήτησε από τον ίδιο το μερίδιο που του αναλογεί για να φύγει στα ξένα;

Ο υιός της παραβολής αφού ξόδεψε τα πάντα, σκέφτηκε να επιστρέψει στον πατέρα του. Η επιστροφή εγείρει ερωτήματα. Αναζητά επιτακτικά ακραιφνείς απαντήσεις, απαντήσεις δεκτικές μιας εμβάθυνσης στο μυστήριο της οντολογικής μεταμόρφωσης του υιού. Γιατί γύρισε στον υιό ο πατέρας; Επειδή ξόδεψε όλη την περιουσία και δεν μπορούσε να ζήσει αλλιώς; Επειδή βρέθηκε στα δύσκολα; Επειδή απέκτησε συναίσθηση της ασωτίας του; Κι αν η συναίσθηση αυτή εμφορούταν από μία συναισθηματική έξαρση, έναν ακροβατικό συναισθηματικό παρορμητισμό; Η παραβολή μας βεβαιώνει για κάτι πολύ σημαντικό. ‘’Τότε συνήλθε στον εαυτό του’’ και επέστρεψε στον πατέρα του λέγοντας του ‘’αμάρτησα κατά του ουρανού και ενώπιον σου, δεν είμαι πλέον άξιος να ονομάζομαι υιός σου’’ (Λουκ. 15, 17-19).

Ας δούμε στον πατέρα τον Θεό Πατέρα και στον υιό τον κάθε άνθρωπο. Πόσες φορές μας ευεργετεί ο Θεός; Μας δίνει ευλογίες, τις οποίες δεν αξίζουμε. Δεχόμαστε τις ευεργεσίες. Όχι, όμως πάντοτε. Πώς ανταποκρίνεται ο άνθρωπος; Συνάπτει σχέση με τον Θεό; Αναγνωρίζει πως όλα όσα έχει, του τα έχει δωρίσει ο Θεός; Ο άνθρωπος πολλές φορές σηκώνεται και φεύγει από τη σχέση αυτή. Εγκαταλείπει τον Θεό. Άλλες φορές επιστρέφει, άλλες πάλι όχι. Έτσι ενεργεί ο άνθρωπος. Πολλές φορές καθίσταται αχάριστος απέναντι στον Θεό, απέναντι στους συνανθρώπους του. Κι ο Θεός; Πώς ενεργεί; Μήπως έχει πολλές επιλογές; Γνωρίζουμε πως στον Σταυρό δεν υπάρχει άνετη θέση. Αυτή είναι η στάση του Θεανθρώπου. Ελπίζει, υπομένει, ταπεινώνεται, συγχωρεί, έχει αμέτρητο έλεος και φιλανθρωπία άρρητη. Αυτός είναι ο τρόπος του Θεού Πατέρα.

Ο άνθρωπος δραπετεύει από την σχέση με τον Πατέρα. Πολλές φορές. Κι όταν επιστρέφει, πάντοτε ο Πατέρας τον δέχεται. Δεν θέτει όρια και κριτήρια ο Θεός. Το μοναδικό Του μέτρο, κριτήριο και προϋπόθεση είναι η αγάπη. Αυτές είναι οι ‘’αντοχές’’ του Θεού. Εκτός κι αν ο άνθρωπος δεν θέλει να σωθεί ποτέ και εμμένει σε μία άρνηση του Θεού. Ακόμη και τότε δεν εκδικείται ο Θεός, δεν τιμωρεί όπως ακούγεται να λένε διάφορες φωνές εντός των τειχών της Εκκλησίας. Ας κρατήσουν την τιμωρία για τον εαυτό τους. Ο Θεός έχει άλλον τρόπο και βαδίζει άλλον δρόμο. Διαφορετικό από τις ανθρώπινες αντιλήψεις, μακριά από την κοσμικότητα της κτίσης αυτής. Ο όσιος Μάξιμος Ομολογητής στα Κεφάλαια περί Αγάπης σημειώνει πως ‘’τόν δέ φαῦλον, δι᾿ ἀγαθότητα ἐλεεῖ, καί ἐν τῷ αἰῶνι τούτῳ παιδεύων ἐπιστρέφει’’.

Βάζει δύσκολα στον Θεό ο άνθρωπος. Και παίζει με την σωτηρία του. Την εξωθεί στα άκρα. Δεν ξεκινάει από την αγάπη, αλλά ο ίδιος την ίδια στιγμή απαιτεί αγάπη, κάποιες φορές. Άλλοτε, έχει την αίσθηση πως πιστεύει πραγματικά με όσα κάνει και πως οι άλλοι φταίνε πάντα, ο πατέρας ή ο γιος ή ο διπλανός, αλλά ο άγιος Γρηγόριος Παλαμάς με σαφή λόγο ξεκαθαρίζει τα πράγματα∙ η πίστη ωφελεί, ένα κάποιος πολιτεύεται κατά συνείδηση και καθαρίζει τον εαυτό του μέσα από την εξομολόγηση και την μετάνοια. Δεν μπορείς να εγκαταλείπεις τους γονείς σου στο γηροκομείο και να χαίρεσαι με όσα σου δώρισαν όλα αυτά τα χρόνια. Είσαι σάρκα από τη σάρκα τους και αίμα από το αίμα τους. Ο Θεός ευλογεί τους ανθρώπους που σέβονται τους γονείς και διακονούν τους γονείς. Δεν μπορείς να ησυχάζεις μέσα σου την στιγμή που ο γιος σου ή η κόρη σου δεν μιλάνε μεταξύ τους ή εσύ με κάποιο παιδί. Ούτε όταν τα αδέλφια δεν θέλουν να δουν το ένα το άλλο. Δεν υπάρχει ευλογία Θεού στην περίπτωση αυτή. Ο δρόμος της σωτηρίας είναι ο άλλος. Τίποτε παραπάνω και τίποτε λιγότερο. Αυτό λέει όλο το ευαγγέλιο. Παρατημένοι γονείς, μαλωμένα αδέλφια, μαλωμένοι γονείς με τα παιδιά και άλλα πολλά δυσάρεστα επιβεβαιώνουν την ασχήμια και το δράμα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Αυτό το ανθρώπινο πρόσωπο, απώλεσε την ωραιότητα, έκλαψε στις χαρές των άλλων και έστησε χορό στις δυστυχίες τους. Στην Εκκλησία υπάρχει μία όμορφη λέξη, ελκυστική, που γίνεται ελκυστικότερη και ένα ολάκερο βίωμα, μία ζωντανή εμπειρία, όταν εισέρχεται στην καρδιά του ανθρώπου. Είναι η λέξη μετάνοια. Ο άνθρωπος έγινε πολύ σκληρός, εχθρικός, ένας σκέτος μόνος. Δεν θα επιβιώσει έτσι. Θα βρίσκει παντού και πάντα αδιέξοδα. Δεν βλέπετε πόσο δυστυχισμένοι έγιναν οι χριστιανοί; Στην Ανάσταση πενθούν ακόμη. Μέσα στην ζωή της Εκκλησίας υπάρχουν βήματα που οδηγούν στον Θεό. Υπάρχει η μετάνοια, η συγχωρητικότητα, το έλεος, η φιλανθρωπία, η σιωπή, ο πνευματικός. Υπάρχει και η επιστροφή. Το Ευαγγέλιο είναι γεμάτο από τέτοια πρόσωπα. Κι ο Θεός πάντα περιμένει την μετάνοια του ανθρώπου. Και μετά; Ε, στήνεται κι ένας πανηγυρικός χορός στους ουρανούς και ο άνθρωπος γεμίζει από Θεό.

 

Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος (Βαλκανιολόγος, Θεολόγος)

Κληρικός Ι.Μ Σταγών & Μετεώρων

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Συνεχίζονται οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Published

on

By

Εντατικοί έλεγχοι στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού

Συνελήφθησαν, κατά το τελευταίο διήμερο στη Λέσβο, τέσσερα (4) άτομα που κατηγορούνται, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της απείθειας και της βίας κατά υπαλλήλων, καθώς και για παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών

 

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται καθημερινά από Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Στο πλαίσιο αυτό, συνελήφθησαν κατά το τελευταίο διήμερο στη Λέσβο, τέσσερα (4) άτομα, που κατηγορούνται, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της απείθειας και της βίας κατά υπαλλήλων, καθώς και για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών.

Ειδικότερα, απογευματινές ώρες χθες (26-02-2021), στο πλαίσιο διενέργειας ελέγχων από ειδικό αστυνομικό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου, συνελήφθησαν στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης, δύο (2) αλλοδαποί, οι οποίοι αρνήθηκαν να επιδείξουν απαιτούμενα για τη μετακίνησή τους έγγραφα και να συμμορφωθούν σε υποδείξεις των αστυνομικών, ενώ ακολούθως τους απώθησαν βίαια. Σε βάρος των συλληφθέντων βεβαιώθηκαν πρόστιμα ύψους -300- ευρώ, για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Επίσης, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (27-02-2021), συνελήφθησαν στη Μυτιλήνη, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Μυτιλήνης, δύο (2) αλλοδαποί, οι οποίοι όπως διαπιστώθηκε είχαν προβεί στη διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης στην οικία τους, στην οποία συμμετείχαν οκτώ (8) ακόμη άτομα [-6- αλλοδαποί (-2- άνδρες και -4- γυναίκες) και -2- ημεδαπές]. Σε βάρος των συλληφθέντων, διοργανωτών της συνάθροισης, βεβαιώθηκαν πρόστιμα ύψους -3.000- ευρώ, ενώ στους λοιπούς συμμετέχοντες, επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους -300- ευρώ, για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, αποδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στην προστασία της δημόσιας υγείας, έχει δώσει τις απαραίτητες κατευθύνσεις στις Υπηρεσίες της, για τη συστηματική διενέργεια ελέγχων σε δημόσιους χώρους, επιχειρήσεις, μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και σε οδικά δίκτυα, τόσο στα αστικά κέντρα αλλά και στην περιφέρεια.

Ο κίνδυνος του κορωνοϊού είναι υπαρκτός και απειλεί ευθέως το κοινωνικό αγαθό της δημόσιας υγείας, ως εκ τούτου αποτελεί θέμα κοινωνικής συνείδησης και πρωτίστως ατομικής ευθύνης, να υψώσουμε τείχος προστασίας για εμάς, τις οικογένειές μας, τους συνανθρώπους μας.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή