Connect with us

Σαμιακά

Σύλλογος Εργαζομένων ΓΝ Σάμου: Απαράδεκτη η κατάσταση του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά

Published

on

 

Σαν Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου επισημαίνουμε τα εξής. Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη κατάσταση του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης τους  χωρίς επαρκή υγειονομική κάλυψη. Την ευθύνη αυτής της κατάστασης φέρνει εξολοκλήρου  η σημερινή Κυβέρνηση αλλά και όλες οι προηγούμενες  που εφαρμόζουν  την ίδια ακριβώς πολιτική και στον Τομέα της Δημόσιας Υγείας , τόσο για πρόσφυγες-  μετανάστες όσο και για τους ντόπιους κατοίκους των νησιών μας .

Είναι οι πολιτικές  που βάζουν στο ζύγι την ανθρώπινη ζωή και την Υγεία του λαού με βάση την λογική του κόστους και του οφέλους .  Πόσο άραγε να κοστίζει η ανθρώπινη ζωή και η περίθαλψη ανθρώπων ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος , την θρησκεία και την εθνικότητα ;

Είναι οι πολιτικές  που δεν θέλησαν να υπάρχουν μέσα και έξω από το ΚΥΤ οργανωμένα , στελεχωμένα και εξοπλισμένα δημόσια ιατρεία.

Είναι οι ίδιες πολιτικές  που έχουν αφήσει το Νοσοκομείο της Σάμου χωρίς ιατρούς ΤΕΠ, με έναν παιδίατρο , με έναν πνευμονολόγο , χωρίς ΩΡΛ , χωρίς ογκολόγο , χωρίς ενδοκρινολόγο , χωρίς γαστρεντερολόγο  και με ελάχιστο προσωπικό , που πασχίζει μέρα νύχτα να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των ντόπιων κατοίκων και των προσφύγων – μεταναστών .

Είναι οι πολιτικές  που δεν φρόντισαν και δεν έχουν φροντίσει να υπάρχουν καθημερινά και όλο το 24ωρο πιστοποιημένοι μεταφραστές μέσα στο Νοσοκομείο , ώστε να μπορεί να καταλάβει ο γιατρός , ο νοσηλευτής από τι πάσχει ο προσερχόμενος στο Νοσοκομείο.

Είναι οι πολιτικές  που έχουν αφήσει κενά τα αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία του νησιού μας και κινδυνεύουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές , ακόμη και από ένα απλό τσίμπημα εντόμου.

Είναι οι  πολιτικές  που έχουν αφήσει εδώ και χρόνια υποστελεχωμένο το παράρτημα του ΕΚΑΒ στο νησί μας, να  παραμένει  σε πολλές βάρδιες μόνο ένα ασθενοφόρο( λόγο έλλειψης πληρωμάτων) να καλύπτει όλο το νησί, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Είναι οι ίδιες πολιτικές , που έχουν αποψιλώσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με σκοπό την ιδιωτικοποίηση του, που  όποιος έχει χρήματα να μπορεί να σωθεί , αλλά όποιος δεν έχει να είναι καταδικασμένος να πεθάνει .

Είναι οι ίδιες πολιτικές  που μεταφέρουν τους υγειονομικούς από μονάδα σε μονάδα και από νησί σε νησί καλύπτοντας περιστασιακά τα μεγάλα κενά , που οι ίδιες έχουν δημιουργήσει .

Είναι οι ίδιες πολιτικές που μας καταδικάζουν σε ότι αφορά την υγειονομική μας κάλυψη ντόπιους, επισκέπτες,  πρόσφυγες και  μετανάστες είτε υπάρχει μεταναστευτική κρίση,  πανδημία , ή οποιαδήποτε ανάγκη περίθαλψης του πληθυσμού .

Καλούμε όλο το σαμιακό λαό να αντιπαλέψουμε μαζί όλη  αυτή την κατάσταση και να απαιτήσουμε:

-Να κλείσουν όλα τα Hotspot κολαστήρια στα νησιά.

Άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά . Nα μεταφερθούν στην Ηπειρωτική Ελλάδα με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, να χορηγηθούν έγγραφα και να μεταφερθούν όσοι επιθυμούν στη χώρα προορισμού τους.

  • Δημιουργία ιατρείων με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό στο ΚΥΤ Σάμου.
  • Στελέχωση του Νοσοκομείο Σάμου , του ΕΚΑΒ και όλων των μονάδων Υγείας με μόνιμο προσωπικό .

 

 

Το Δ.Σ.

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Οριοθετήθηκε γρήγορα η πυρκαγιά στη περιοχή του Παγώνδα

Published

on

By

Η φωτιά έκαψε τέσσερα στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης

Οριοθετήθηκε γρήγορα η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 16:59 το απόγευμα της Πέμπτης, στη περιοχή του Παγώνδα, παραλία Κυριακού.

Στο σημείο επιχείρησαν δεκαπέντε άνδρες με πέντε οχήματα καθώς επίσης και εθελοντικά πυροσβεστικά κλιμάκια του δήμου Ανατολικής Σάμου .

Στη περιοχή παραμένουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Μ. Κάρλας: Επιτακτική ανάγκη η ίδρυση Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Ευρωπαϊκών προδιαγραφών

Published

on

By

Οι συνέπειες του φονικού και καταστροφικού σεισμού της 30ης Οκτωβρίου 2020 και των μεγάλων πλημμυρών του Φλεβάρη του 21 που έπληξαν το νησί μας απ’ άκρη σ’ άκρη πρέπει να αποτελέσουν πεδίο σοβαρής συζήτησης σε πολιτικό, τεχνικό και κοινωνικό επίπεδο.

Έτσι είναι δυνατόν να οδηγηθούμε σε χρήσιμα συμπεράσματα που θα αποτελέσουν πυξίδα των δράσεών μας για το μέλλον, εγγύς και απώτερο.

Οι ζημιές στις υποδομές, δημόσιες και ιδιωτικές, πρέπει να αναλυθούν προσεκτικά και σε βάθος προκειμένου να αναζητηθούν οι αιτίες των όποιων αστοχιών  πέραν βέβαια των όσων οφείλονται πραγματικά στην σφοδρότητα του σεισμικού και πλημμυρικού φαινομένου.

Και βέβαια με βάση τα συμπεράσματα αυτά να προχωρήσουμε στον προγραμματισμό των ενεργειών μας προκειμένου να μην επαναληφθούν ή να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατόν τέτοιες συνέπειες στο μέλλον (τροποποίηση οικοδομικών κανονισμών, παγίωση αντισεισμικών και αντιπλημμυρικών ελέγχων κ.λ.π)

Πρέπει επίσης να γίνει ευρεία συζήτηση και για την ποιότητα των εκτελουμένων έργων, δημοσίων και ιδιωτικών καθώς και για την ανάγκη ίδρυσης  και λειτουργίας Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Ευρωπαϊκών προδιαγραφών και στη χώρα μας.

Η υπηρεσία αυτή με κεντρική διοίκηση και αντίστοιχες περιφερειακές δομές πρέπει να διαθέτει:

1 –Επαρκές και εξειδικευμένο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, απαραίτητο μηχανολογικό και τεχνολογικό εξοπλισμό καθώς και σοβαρό προϋπολογισμό, για τον σχεδιασμό της μελέτης, της παρακολούθησης και της αξιολόγησης των φυσικών φαινομένων,με στόχο τον περιορισμό των δυσμενών συνεπειών από τις ακραίες καιρικές καταστάσεις που φαίνεται ότι παγιόνονται πλέον και στη χώρα μας λόγω και της κλιματικής αλλαγής.

2 –Λειτουργική αυτονομία και κωδικοποιημένες συνέργειες με την Διοίκηση, την Αυτοδιοίκηση και το Κράτος ούτως ώστε να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο αποτελεσματική με άμεσες και αντιγραφειογραφικές ενέργειες.

Όσον αφορά τα έργα που εκτελούνται στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα πρέπει, ενδεχομένως, με την συνεργασία της επιστημονικής κοινότητας, του τεχνικού κόσμου και ειδικών εμπειρογνωμόνων, να επανεκτιμηθούν, ενδεικτικά, τα εξής:

1 –Το πλαίσιο των υφιστάμενων προδιαγραφών των μελετών.

2 –Η επάρκεια των προδιαγραφών των υλικών κατασκευής με ενδελεχείς ελέγχους τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά έργα, μικρά ή μεγάλα, σε εργαστήρια αξιόπιστης και υψηλής πιστοποίησης.

3 –Το επίπεδο επίβλεψης της κατασκευής των Δημόσιων και ιδιωτικών έργων.

Προς τούτο βέβαια απαιτούνται στελέχωση των Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμων και Περιφέρειας με επαρκές, έμπειρο και εξειδικευμένο, εν πολλοίς και όπου χρειάζεται, επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό καθώς και αξιόπιστα πρωτόκολλα για τους ιδιώτες.

Οι ορθές τεχνικές πρακτικές είναι παγκοσμίως αποδεκτό ότι εξοικονομούν χρήμα διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την περιουσία του Δημοσίου και τις ιδιοκτησίες των πολιτών.

Όσον αφορά τις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν ΑΜΕΣΑ για να μη θρηνήσουμε ξανά ανθρώπινα θύματα και μη μετρήσουμε πάλι καταστροφές στην δημόσια και ιδιωτική περιουσία είναι προφανές ότι οι επαναλαμβανόμενες φυσικές καταστροφές, στο Ηραίον, στον Μεσόκαμπο, στο Κοκκάρι, στα Αυλάκια, στην παραλία του κάμπου Βουρλιωτών, στον Άγιο Κωνσταντίνο και στα περίχωρα, στο Καρλόβασι και στα εγγύς, στο Κάμπο Μαραθοκάμπου και στην ευρύτερη περιοχή και ενδεχομένως κι αλλού, απαιτούν και επιβάλλουν άμεσες και ολοκληρωμένες μελέτες που διερευνώντας τα αίτια  θα προτείνουν μέτρα πρόληψης, προστασίας και διάσωσης με συγκεκριμένα έργα.

Η Πανεπιστημιακή Κοινότητα που έδειξε κατά την περίοδο του σεισμού την αλληλεγγύη της προς την πολύπαθη Σάμο μπορεί να μας βοηθήσει πολυεπίπεδα σε όλα αυτά και προσβλέπουμε στην ειλικρίνεια των προθέσεών της με εμπιστοσύνη και προσμονή.

Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η προγραμματισμένη και η ιεραρχημένη ένταξη των μελετών αυτών σε προγράμματα υλοποίησης με την διαδικασία του  κατεπείγοντος. Μετά από τόσες οδυνηρές εμπειρίες είμαστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να λειτουργήσουμε επί τέλους ως Προμηθείς και όχι, όπως πολλές φορές μέχρι τώρα, ως Επιμηθείς.

Και βέβαια δεν πρέπει, σε καμιά περίπτωση, να εμπιστευθούμε τον προγραμματισμό της Ανασυγκρότησης της  Σάμου και γενικότερα τον σχεδιασμό της Ανάπτυξης και της Πολιτικής Προστασίας των νησιών μας στα αμαρτωλά χέρια του πελατειακού Κράτους, με τις αποφάσεις να παίρνονται πίσω από κλειστές πόρτες, ερήμην της Κοινωνίας των Πολιτών.

Πρέπει, ανταποκρινόμενοι ΑΜΕΣΑ στο κάλεσμα των καιρών, να αναλάβουμε δράσεις ενωτικές για το νησί και τους ανθρώπους του.

Έχουμε όλοι μας βασική υποχρέωση και αναφαίρετο δικαίωμα, οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών τάξεων, οι Ακαδημαϊκοί και Κοινωνικοί  Φορείς καθώς και οι απλοί πολίτες, να προσπαθήσουμε μαχητικά, με σκληρή δουλειά και αγωνιστική διάθεση, να ξαναχτίσουμε το Παρόν και το Μέλλον του τόπου μας, όπως το ονειρεύεται και το στοχάζεται η Σαμιακή Κοινωνία, με τον προσήκοντα σεβασμό στην Παράδοση και την Ιστορία μας.

Μανώλης Νικ. Κάρλας

Γιατρός

Περιφερειακός Σύμβουλος.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή