Connect with us

Σαμιακά

Σύλλογος Εργαζομένων ΓΝ Σάμου: Απαράδεκτη η κατάσταση του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά

Published

on

 

Σαν Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου επισημαίνουμε τα εξής. Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη κατάσταση του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης τους  χωρίς επαρκή υγειονομική κάλυψη. Την ευθύνη αυτής της κατάστασης φέρνει εξολοκλήρου  η σημερινή Κυβέρνηση αλλά και όλες οι προηγούμενες  που εφαρμόζουν  την ίδια ακριβώς πολιτική και στον Τομέα της Δημόσιας Υγείας , τόσο για πρόσφυγες-  μετανάστες όσο και για τους ντόπιους κατοίκους των νησιών μας .

Είναι οι πολιτικές  που βάζουν στο ζύγι την ανθρώπινη ζωή και την Υγεία του λαού με βάση την λογική του κόστους και του οφέλους .  Πόσο άραγε να κοστίζει η ανθρώπινη ζωή και η περίθαλψη ανθρώπων ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος , την θρησκεία και την εθνικότητα ;

Είναι οι πολιτικές  που δεν θέλησαν να υπάρχουν μέσα και έξω από το ΚΥΤ οργανωμένα , στελεχωμένα και εξοπλισμένα δημόσια ιατρεία.

Είναι οι ίδιες πολιτικές  που έχουν αφήσει το Νοσοκομείο της Σάμου χωρίς ιατρούς ΤΕΠ, με έναν παιδίατρο , με έναν πνευμονολόγο , χωρίς ΩΡΛ , χωρίς ογκολόγο , χωρίς ενδοκρινολόγο , χωρίς γαστρεντερολόγο  και με ελάχιστο προσωπικό , που πασχίζει μέρα νύχτα να ανταπεξέλθει στις ανάγκες των ντόπιων κατοίκων και των προσφύγων – μεταναστών .

Είναι οι πολιτικές  που δεν φρόντισαν και δεν έχουν φροντίσει να υπάρχουν καθημερινά και όλο το 24ωρο πιστοποιημένοι μεταφραστές μέσα στο Νοσοκομείο , ώστε να μπορεί να καταλάβει ο γιατρός , ο νοσηλευτής από τι πάσχει ο προσερχόμενος στο Νοσοκομείο.

Είναι οι πολιτικές  που έχουν αφήσει κενά τα αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία του νησιού μας και κινδυνεύουν καθημερινά ανθρώπινες ζωές , ακόμη και από ένα απλό τσίμπημα εντόμου.

Είναι οι  πολιτικές  που έχουν αφήσει εδώ και χρόνια υποστελεχωμένο το παράρτημα του ΕΚΑΒ στο νησί μας, να  παραμένει  σε πολλές βάρδιες μόνο ένα ασθενοφόρο( λόγο έλλειψης πληρωμάτων) να καλύπτει όλο το νησί, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Είναι οι ίδιες πολιτικές , που έχουν αποψιλώσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας με σκοπό την ιδιωτικοποίηση του, που  όποιος έχει χρήματα να μπορεί να σωθεί , αλλά όποιος δεν έχει να είναι καταδικασμένος να πεθάνει .

Είναι οι ίδιες πολιτικές  που μεταφέρουν τους υγειονομικούς από μονάδα σε μονάδα και από νησί σε νησί καλύπτοντας περιστασιακά τα μεγάλα κενά , που οι ίδιες έχουν δημιουργήσει .

Είναι οι ίδιες πολιτικές που μας καταδικάζουν σε ότι αφορά την υγειονομική μας κάλυψη ντόπιους, επισκέπτες,  πρόσφυγες και  μετανάστες είτε υπάρχει μεταναστευτική κρίση,  πανδημία , ή οποιαδήποτε ανάγκη περίθαλψης του πληθυσμού .

Καλούμε όλο το σαμιακό λαό να αντιπαλέψουμε μαζί όλη  αυτή την κατάσταση και να απαιτήσουμε:

-Να κλείσουν όλα τα Hotspot κολαστήρια στα νησιά.

Άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά . Nα μεταφερθούν στην Ηπειρωτική Ελλάδα με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, να χορηγηθούν έγγραφα και να μεταφερθούν όσοι επιθυμούν στη χώρα προορισμού τους.

  • Δημιουργία ιατρείων με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό στο ΚΥΤ Σάμου.
  • Στελέχωση του Νοσοκομείο Σάμου , του ΕΚΑΒ και όλων των μονάδων Υγείας με μόνιμο προσωπικό .

 

 

Το Δ.Σ.

Comments

comments

Σαμιακά

36 προληπτικά μοριακά τεστ έγιναν σε επιβάτες του πρώτου τσάρτερ για Σάμο

Published

on

By

Περίπου 4.000 τεστ έγιναν μέχρι τις 20:00 η ώρα το βράδυ σε κόκκινους επιβάτες μόνο στα 8 από τα 27 συνολικά αεροδρόμια της χώρας.

Αν και το ειδικό λογισμικό είχε προβλέψει 5.634 μοριακά τεστ, ο αλγόριθμος ανέδειξε τελικά περισσότερα, γιατί είχε συνδυάσει τον αριθμό των διαθέσιμων τεστ, τη διαθεσμότητα και την κινητικότητα στα εργαστήρια και την επισκεψιμότητα σε κάθε είσοδο στη χώρα. Ωστόσο δεν είχε προβλέψει τον βαθμό επικινδυνότητας ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του τόπου διαμονής του κάθε επιβάτη.

Αναλυτικά, πρώτη μέρα άφιξης διεθνών πτήσεων στη χώρα μας διενεργήθηκαν τα παρακάτω μοριακά τεστ:

Αθήνα- Ελευθέριος Βενιζέλος: Περισσότερα από 2.000, αν και η πρόβλεψη ήταν στα 1.200
Θεσσαλονίκη, αεροδρόμιο Μακεδονία: 400, ωστόσο θα υπερβούν τα 500, καθώς αναμένονται 5 ακόμα πτήσεις
Ηράκλειο: 500
Ρόδος: 350 από τα 605 που είχαν προβλεφθεί
Κως: 309, αλλά ο αριθμός τους θα αυξηθεί δεδομένου ότι  αναμένονται ακόμα 2 πτήσεις
Κέρκυρα: 260 από τα 400 που είχαν προβλεφθεί, ωστόσο αναμένονται άλλες 2 πτήσεις
Σκιάθος: 66, ενώ είχαν προβλεφθεί 60
Σάμος: 36 από τα 50 που έβγαζε ο αλγόριθμος 
Ωστόσο, σε κάθε πτήση υπήρχαν 20 επιβάτες κατά μέσο όρο που δεν είχαν συμπληρώσει τη φόρμα εντοπισμού επιβατών.

Πηγή: https://www.skai.gr

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Στη μνήμη του Γιώργου Σπυρόπουλου: Διάσωση και ανάδειξη των αρχαίων ορυχείων Καταρούγας Σάμου

Published

on

By

Στη μνήμη του Γιώργου Σπυρόπουλου Προέδρου του Σπηλαιολογικού Συλλόγου Σάμου «Ο Ευπαλίνος»

 Διάσωση και ανάδειξη των αρχαίων ορυχείων Καταρούγας Σάμου

 Τα αρχαία ορυχεία (αρχαία λατομεία) Καταρούγας Σάμου βρίσκονται στον λόφο «Κουτσοδόντης» μεταξύ των οικισμών Πυθαγορείου-Μυτιληνιών και Χώρας Σάμου.

Η διάσωση και ανάδειξη τους πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν πριν καταρρεύσουν και καταστραφούν.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα για τα εν λόγω ορυχεία δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες χαρτογραφήσεις στο σύνολο τους, δεν έχουν εκπονηθεί οι αναγκαίες μελέτες, δεν έχουν γίνει οι εργασίες στερέωσης και υπάρχει ο κίνδυνος πτώσης λίθων και τραυματισμού επισκεπτών.

Γι’ αυτό άλλωστε έχουν τοποθετηθεί σχετικές απαγορευτικές πινακίδες.

Είναι καιρός να αναληφθούν πρωτοβουλίες προκειμένου:

  1. Να καταγραφούν τα γεωτεχνικά προβλήματα των αρχαίων αυτών μνημείων
  2. Να εκτιμηθεί το είδος και η δαπάνη των απαιτούμενων μελετών
  3. Να δρομολογηθεί η εκπόνηση μελέτης για την στερέωση και συντήρηση τους με απώτερο στόχο την διάσωση και ανάδειξη τους ώστε, το συντομότερο δυνατόν να δοθούν ασφαλή στην κοινωνία της Σάμου και στους επισκέπτες του νησιού μας.

Την διενέργεια επιτόπιας αυτοψίας για τον προγραμματισμό των απαραίτητων ενεργειών και δράσεων (μελετών, μετρήσεων, κλπ.) πρέπει να την αναλάβει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ή η Εγνατία Α.Ε που έχουν την κατάλληλη τεχνογνωσία και εμπειρία, σε περίπτωση που οι τεχνικές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού αδυνατούν για οποιοδήποτε λόγο.

Η χρηματοδότηση των ανωτέρω δράσεων μπορεί και πρέπει να γίνει από το Υπουργείο Πολιτισμού ή από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και άλλους φορείς του Ελληνικού Δημοσίου.

Μετά την ωρίμανση των σχετικών μελετών το έργο «Προστασία και ανάδειξη των αρχαίων ορυχείων Καταρούγας στη Σάμο» μπορεί και πρέπει να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού ή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προκειμένου να υλοποιηθεί.

Εξυπακούεται ότι όλες οι απαιτούμενες δράσεις για την προετοιμασία και στην συνέχεια για την υλοποίηση του έργου θα βρίσκονται πάντοτε υπό την καθοδήγηση και την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου που είναι οι άγρυπνοι και αυστηροί θεματοφύλακες της Εθνικής μας Κληρονομιάς.

Ζητούμε την σύμφωνη γνώμη, τις υποδείξεις και την ενεργοποίηση των αρμοδίων στη δρομολόγηση των απαραίτητων ενεργειών για την διάσωση, προστασία και ανάδειξη των αρχαίων ορυχείων (αρχαίων λατομείων) Καταρούγας στη Σάμο, το συντομότερο δυνατόν.

 

Μανώλης Ν. Κάρλας

Γιατρός

Περιφερειακός Σύμβουλος

 

 

 

 

Λατομεία αρχαία

Φώτο : isamos.gr

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Εθελοντική αιμοδοσία από τη Δ.Ε.Ε.Π. Σάμου και τις ΔΗΜ.Τ.Ο

Published

on

By

Εθελοντική αιμοδοσία πραγματοποιεί η Διοικούσα Επιτροπή Εκλογικής Περιφέρειας Σάμου και οι ΔΗΜ.Τ.Ο. Ανατολικής και Δυτικής Σάμου της Ν.Δ.

Η αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 8 Ιουλίου, από 10.00 έως 14.00 στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου.

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Σαμιακά49 λεπτά ago

36 προληπτικά μοριακά τεστ έγιναν σε επιβάτες του πρώτου τσάρτερ για Σάμο

Σαμιακά2 ώρες ago

Στη μνήμη του Γιώργου Σπυρόπουλου: Διάσωση και ανάδειξη των αρχαίων ορυχείων Καταρούγας Σάμου

Σαμιακά4 ώρες ago

Εθελοντική αιμοδοσία από τη Δ.Ε.Ε.Π. Σάμου και τις ΔΗΜ.Τ.Ο

Δήμος6 ώρες ago

Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης και καθαρισμού της παραλίας «ΡΟΔΙΤΣΕΣ»

Αστυνομικά - Λιμενικά6 ώρες ago

Τροχαίο ατύχημα στη πόλη της Σάμου

Δήμος10 ώρες ago

Πεζοδρομείται από σήμερα ο δρόμος περιμετρικά της πλατείας Βαλασκατζή

Σαμιακά12 ώρες ago

Έφτασαν στην Σάμο οι πρώτοι τουρίστες

Περιφερειακά12 ώρες ago

Στους Φούρνους ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου Βασίλης Πανουράκης

Σαμιακά23 ώρες ago

Από Νοέμβριο ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών του Β. Αιγαίου με την Θεσσαλονίκη

Σαμιακά23 ώρες ago

Επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στο σκάφος Aegean Explorer του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή