10 C
Σάμος
01/02/2023
Περιφερειακά

Σύμμαχος το Υ.Π.Α.Α.Τ. στο δίκαιο αίτημα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

 

 

Η παράνομη, λαθραία και άναρχη αλιεία από τα τουρκικά αλιευτικά σκάφη εντός των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο Πέλαγος, είναι ένα ζήτημα το οποίο έχει τεθεί αρκετές φορές από τον αλιευτικό κόσμο των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Πρόσφατα ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κώστας Μουτζούρης, απέστειλε επιστολή στα αρμόδια Υπουργεία τονίζοντας τη σοβαρότητα του ζητήματος το οποίο μέρα με τη μέρα γιγαντώνεται με αποτέλεσμα η πολλάκις θιγόμενη αλιευτική οικονομία των νησιών μας να πλήττεται ακόμη περισσότερο. Ζητούμενο η άμεση παρέμβαση της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.Σπήλιος Λιβανός, στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο έθιξε το θέμα και ζήτησε την άμεση εφαρμογή των Ευρωπαϊκών κανόνων και βεβαίως την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Σε δήλωσή του ανέφερε ότι αυτές οι ενέργειες από την πλευρά της Τουρκίας έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις βασικές αξίες – και ιδιαίτερα τις σχέσεις καλής γειτονίας- και τον σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών μελών της ΕΕ. Υπογράμμισε ότι οι εν λόγω ενέργειες δεν αποτελούν διμερές θέμα, αλλά Eυρωπαϊκό, και ζήτησε να ενταθούν οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκική πλευρά για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Διαπιστώνουμε ότι είναι «ευήκοα τα ώτα» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στα δίκαια αιτήματα των κατοίκων των νησιών του Αΐ-Στράτη, της Λήμνου, της Λέσβου, της Σάμου και οι ενέργειες από πλευράς της Κυβέρνησης άμεσες και ουσιαστικές. Όπως δήλωσε ο Υπουργός «…η μεγάλη πλειοψηφία των εταίρων μας στηρίζει το Ελληνικό αίτημα, αντιλαμβάνεται την ανάγκη για αλληλεγγύη σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και διαπιστώνει ότι τα Ελληνικά χωρικά ύδατα αποτελούν και τα Ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα».

Ως κάτοικοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου, ως άνθρωποι με έντονη συναίσθηση του καθήκοντος θα συνεχίσουμε ακριβώς σε αυτήν την κατεύθυνση, σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, έως ότου, ο καθένας από τη θέση ευθύνης που κατέχει και στο μέτρο που μας αναλογεί, φέρουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα για τα νησιά μας και τους αλιείς που καθημερινά βιώνουν δύσκολες καταστάσεις στα Εθνικά μας ύδατα.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιου Λιβανού, μας βρίσκουν απολύτως σύμφωνους. Μένουμε σταθεροί στο δίκαιο αίτημα μας για άμεση εφαρμογή των Ευρωπαϊκών κανόνων και του Διεθνούς Δικαίου, μέχρις ότου η Τουρκία να σταματήσει να καταπατά το δίκαιο και να αλιεύει παράνομα στα χωρικά ύδατα της Ελλάδος και της Ευρώπης στο Αιγαίο.

 

 

Related posts

«Έκτακτη και κατεπείγουσα» συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου

admin

Συνέντευξη Τύπου από τη Δυτική Σάμο παραχώρησε ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης

admin

Στ. Γεωργούλας: Πρόταση για συνεργασία της Αριστεράς στις αυτοδιοικητικές εκλογές

admin

Δυο προτάσεις για την λειτουργία του «Επικούρειου» Πολιτιστικού Κέντρου Σάμου

admin

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του περιφερειάρχη στην Λήμνο

admin

Μανώλης Κάρλας – Η συντήρηση των διαφόρων έργων τα αξιοποιεί διαχρονικά

admin

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου στην Σάμο

admin

Επίσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης Βορείου Αιγαίου στην Π.Ε. Λήμνου

admin

Συμμετοχή Π.Β.Α. σε δράσεις εξωστρέφειας του κλάδου τροφίμων & ποτών

admin