11.7 C
Σάμος
29/03/2023
Πολιτικά

Σύριζα Σάμου : “Δυσοίωνες εξελίξεις. Δυστυχώς ο κ. Δήμαρχος επέλεξε την τακτική του εντυπωσιασμού”

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Σάμου

Οι σκηνές που διαδραματίστηκαν την Τρίτη 17/12/20019 στην κεντρική πλατεία της πόλης, με πρωταγωνιστή τον Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου κ. Στάνζο Γεώργιο, να προπηλακίζει και να καθυβρίζει με χυδαίο τρόπο πρόσφυγες, μετανάστες και όποιον ρωτούσε τι συμβαίνει ή κατέγραφε τα γεγονότα, συνεπικουρούμενος από «αγανακτισμένους πολίτες», πέρα από την αυτονόητη, χωρίς αλλά…, αποδοκιμασία, πρέπει να μας προβληματίσουν βαθύτατα, διότι προεικονίζουν ένα εφιαλτικό αύριο.

Πριν λίγο καιρό, σχολιάζοντας την κυνική και ανήθικη απόφαση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, να θυσιάσει τα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, φυλακίζοντας σε αυτά δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, επισημαίναμε: «Μετά το αρχικό shock, χρειάζεται να παραμείνουμε ψύχραιμοι, ιδιαίτερα οι τοπικοί άρχοντες και οι συλλογικοί φορείς, να αξιολογήσουμε τα δυσμενή δεδομένα και να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διεκδίκησης, για να αποτρέψουμε τον εφιάλτη που έρχεται. Να διατηρήσουμε την συνοχή και την κοινωνική ειρήνη. Να αποκαταστήσουμε τη μετριοπάθεια και τη λογική στο δημόσιο λόγο. Να απομονώσουμε τη ρητορική της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, που διχάζει την τοπική κοινωνία και διαχέει τον φόβο και την εχθρότητα για τους πρόσφυγες στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τα δικαιώματα και τα συμφέροντα ντόπιων και προσφύγων, όχι μόνο δεν συγκρούονται, δεν συγκλίνουν απλώς, αλλά ταυτίζονται στο πάνδημο αίτημα να μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα και στη συνέχεια να μοιραστούν αναλογικά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Δυστυχώς ο κ. Δήμαρχος επέλεξε την τακτική του εντυπωσιασμού, της προσωπικής προβολής, των απειλών για παραίτηση, των κινητοποιήσεων εκτόνωσης και κυρίως την ακατάσχετη κινδυνολογία, που με την χτεσινή, σχεδιασμένη κίνηση, τείνει να μετατραπεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Αντί να αξιοποιήσει την παρουσία υψηλόβαθμων κυβερνητικών παραγόντων στο νησί και να οργανώσει μια μεγάλη κινητοποίηση, η οποία θα ασκούσε τρομακτική πίεση στην κυβέρνηση, λόγω της παρουσίας του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, επέλεξε να γίνει αρεστός σε συγκεκριμένο ακροατήριο, αδιαφορώντας για τη δυσφήμηση του νησιού και των κατοίκων του.

Σε αυτή την πραγματικά δύσκολη, κρίσιμη και επικίνδυνη κατάσταση, απόλυτη προτεραιότητα έχουν:

Η διατήρηση της ειρηνικής συμβίωσης των μόνιμων κατοίκων με τους πρόσφυγες και μετανάστες, παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα και το αίσθημα απογοήτευσης αμφοτέρων των πλευρών. Η οργή και η αγανάκτηση, ας στραφούν εναντίων όσων αποφάσισαν τον ακούσιο εγκλωβισμό αυτών των ανθρώπων στο νησί. Οι βίαιες πράξεις αυτοδικίας, η δημιουργία ομάδων κρούσης – πολιτοφυλακής, η αντίληψη «να πάρουμε το νόμο στα χέρια μας και να διώξουμε τους εισβολείς», αν επικρατήσουν και γενικευτούν, θα οδηγήσουν, με μαθηματική ακρίβεια σε ανάλογη αντίδραση και τότε η πόλη θα μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη, με ανυπολόγιστες συνέπειες επί δικαίων και αδίκων.

Η οργανωμένη διεκδίκηση της μεταφοράς των προσφύγων και μεταναστών στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Η ματαίωση της απόφασης της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να θυσιάσει τα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, φυλακίζοντας σε αυτά δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, προϋποθέτει την άσκηση πίεσης σε κεντρικό επίπεδο και την μεταφορά των κινητοποιήσεων στην Αθήνα. Ελπίζουμε ο κ. Δήμαρχος να συναισθανθεί το βάρος και τις απαιτήσεις του θεσμικού του ρόλου, να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να αλλάξει ρότα και να αναλάβει πρωτοβουλία για τη διοργάνωση μεγάλης διαδήλωσης στην πλατεία συντάγματος, μετά τις γιορτές, για να απαιτήσουμε δυναμικά, μαζί με τη Λέσβο, τη Χίο, τη Λέρο κι την Κω, τον απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά μας.

 

Related posts

Γιάννης Μπουρνούς: Γιατί στερούνται οι ιδιοκτήτες ταξί του Βορείου Αιγαίου το δικαίωμα λειτουργίας πολυθέσιων οχημάτων;

admin

Πρόγραμμα περιοδείας Ανδρέα Ξανθού στις δομές υγείας της Σάμου

admin

Στεφανάδης προς Δήμο Ανατ. Σάμου: 3.525.000 ευρώ για την αποκατάσταση των σχολικών κτιρίων από τον σεισμό

admin

Εκλογές στις 21 Μαΐου ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

admin

Ο Σταμάτης Βαρδαρός σε συνέδριο με θέμα: “Εθνικό Σύστημα Υγείας. Νικητής ή ηττημένος μετά τον κορονοϊό;”

admin

Επίσκεψη των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στο αεροδρόμιο της Σάμου

admin

Γιάννης Μπουρνούς στη Βουλή: Η κυβέρνηση συνεχίζει να κοροϊδεύει τους νησιώτες για το Μεταφορικό Ισοδύναμο

admin

Συγκέντρωση-Εκδήλωση της Τ.Ε. Σάμου του ΚΚΕ για την Υγεία

admin

Σάμος: Η αύξηση στις προκρατήσεις σκορπούν χαμόγελα αισιοδοξίας στους επαγγελματίες του τουρισμού

admin