26.7 C
Σάμος
22/06/2024
Σαμιακά

Σύσκεψη με τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης Χρήστο Τριαντόπουλο – Κατάθεση Υπομνήματος

Την Τετάρτη 5 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στον Δήμο Ανατολικής Σάμου με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, συνοδευόμενο από τον Γ.Γ. Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, κ. Πέτρο Καμπούρη, και την Προϊσταμένη της ΔΑΕΦΚ, κ. Μαρία Κλεάνθη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, κ. Πάρης Παπαγεωργίου, ο Βουλευτής Σάμου, Καθηγητής κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου, κ. Ελισσαίος Μαυρατζώτης, αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, η Προϊσταμένη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, κ. Καζάκου, ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ-Παραρτήματος Σάμου, κ. Γιάννης Πνευματικάκης, καθώς και οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου ΑΝΑ.Σ.Α., κ. Γιώργος Στάντζος, και «Λαϊκή Συσπείρωση», κ. Τίμος Χατζηλαγός.

Παρουσίαση Αιτημάτων

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, κ. Πάρης Παπαγεωργίου, παρουσίασε σειρά αιτημάτων σε υπόμνημα που επιδόθηκε στον κ. Τριαντόπουλο. Το υπόμνημα συντάχθηκε έπειτα από διαβούλευση με το ΤΕΕ και μηχανικούς που χειρίζονται φακέλους σεισμοπλήκτων. Τα αιτήματα περιλαμβάνουν:

 • Ηλεκτρονική αδειοδότηση σεισμοπλήκτων: Η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη διευκόλυνση της διαδικασίας και την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων.
 • Παράταση απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ: Λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Σάμο.
 • Επανεργοποίηση και εντατικοποίηση των αυτοψιών μηχανικών: Για την παραλαβή ζημιών σε φακέλους επισκευών.
 • Επιτάχυνση μικρών αδειών: Μέσω ευθύνης των μηχανικών για την ολοκλήρωση εργασιών μικρής κλίμακας.
 • Αναδρομική αύξηση τιμών αποζημίωσης: Για την επισκευή και ανακατασκευή κτιρίων με ειδική πρόβλεψη για τη Σάμο.
 • Εμπρόθεσμη καταβολή επιδομάτων ενοικίου και συγκατοίκησης: Για την αποφυγή επιπλέον προβλημάτων στους πολίτες.
 • Παράταση προθεσμίας υποβολής φακέλων: Για τα κτίσματα που έχουν χαρακτηριστεί ως «κίτρινα» μέχρι τουλάχιστον τον Οκτώβριο 2025.
 • Άμεση στελέχωση της ΔΑΕΦΚ: Με πρόσληψη τουλάχιστον τριών μηχανικών για την υποστήριξη των αυξημένων αναγκών της Σάμου.
 • Συμπληρωματική χρηματοδότηση για σχολικές μονάδες: Που πλήγησαν σοβαρά από τον σεισμό και εξακολουθούν να φιλοξενούν μαθητές σε κοντέινερ.

 

ΘΕΜΑ: ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΑΝΑΓΚΑΙΩΝ ΚΑΙ ΑΜΕΣΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ

 

Κύριε Υπουργέ,

Ο καταστροφικός σεισμός της 30ής Οκτωβρίου 2020 στο νησί της Σάμου δυστυχώς έχει αφήσει πολλές και ανεπούλωτες πληγές που δυσχεραίνουν την ζωή των πολιτών του νησιού αλλά και μεγάλες ομάδες πληθυσμού αφού τόσο δημόσιες υποδομές πρωτεύουσας σημασίας όσο και ιδιωτικές περιουσίες δεν έχουν αποκατασταθεί μέχρι σήμερα.

Είναι, ως εκ τούτου, επιβεβλημένη και εξαιρετικά επείγουσα η λήψη σειράς μέτρων και η χρηματοδότηση παρεμβάσεων που θα βοηθήσουν την τοπική κοινωνία και τις τοπικές αρχές να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και να επαναφέρουν την κανονικότητα προκειμένου το νησί να επουλώσει τις πληγές του και να προχωρήσει επιτέλους στον σχεδιασμό του μέλλοντος.

Προς τούτο παρακαλούμε θερμά να εξετάσετε και να ανταποκριθείτε στα κάτωθι αιτήματά μας, που αποτελούν αιτήματα τόσο των πολιτών όσο και των θεσμικών φορέων του νησιού μας.

 • Ηλεκτρονική αδειοδότηση σεισμοπλήκτων. Η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας θα διευκολύνει τα μέγιστα την διαδικασία και θα αντιμετωπιστούν καθυστερήσεις.
 • Παράταση του ευεργετικού μέτρου απαλλαγής των σεισμοπλήκτων από τον ΕΝΦΙΑ καθώς η Σάμος εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
 • Να επανεργοποιηθούν από την ΔΑΕΦΚ και να εντατικοποιηθούν οι επιτόπιες αυτοψίες μηχανικών για την παραλαβή ζημιών σε φακέλους επισκευών που έχουν κατατεθεί.
 • Οι μικρές άδειες με βλάβες τοπικού χαρακτήρα να βγαίνουν με ευθύνη του μηχανικού ώστε να επιταχυνθεί μια διαδικασία που είναι απλή τεχνικά και μπορεί να συνδράμει στο να ολοκληρωθούν εργασίες μικρής κλίμακας.
 • Να αυξηθούν με αναδρομική ισχύ οι τιμές αποζημίωσης ανά τ.μ. (πλαφόν σε φέροντα και μη φέροντα στοιχεία από 330 ευρώ ανά/τ.μ. και 180 ευρώ ανά/τ.μ που είναι αντίστοιχα σήμερα για επισκευή και 1.100 ευρώ ανά/τ.μ. για ανακατασκευή) με ειδική πρόβλεψη για τη Σάμο όπου οι τιμές προσαυξάνονται από παράγοντες όπως το αυξημένο μεταφορικό κόστος, οι δυσκολίες εκτέλεσης έργων αφού συχνά απαιτούνται σε μεγάλο ποσοστό χειρωνακτικές εργασίες κ.ά. Να σημειωθεί ότι η τελευταία αύξηση του τιμολογίου επισκευαστικών εργασιών του 2011 μεσοσταθμικά κατά 25%, η οποία έγινε στις 05/09/2022,  με την παράλληλη κατάργηση του 20% προσαύξησης επί των άρθρων του προηγούμενου τιμολογίου για λόγους νησιωτικότητας,  στην πράξη σχεδόν μηδενίστηκε (μεσοσταθμική αύξηση 5%).
 • Εμπρόθεσμη καταβολή των επιδομάτων ενοικίου και συγκατοίκησης καθώς δεκάδες συμπολίτες μας υφίστανται εξώσεις λόγω μη έγκαιρης καταβολής τους και έτσι προστίθεται ένα δυσβάσταχτο άλγος στα ήδη μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Με τον τρόπο καθίστανται «άστεγοι» για δεύτερη φορά!!!
 • Παράταση της προθεσμίας υποβολής φακέλων για τα κτίσματα που έχουν χαρακτηριστεί ως «κίτρινα» και πέραν του Οκτωβρίου 2024 και για ένα τουλάχιστον χρόνο ώστε να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στους δικαιούχους, ανεξάρτητα από το αν έχουν λάβει ή όχι την προκαταβολή πρώτης αρωγής.
 • Άμεση στελέχωση της ΔΑΕΦΚ τόσο στις κεντρικές της υπηρεσίες όσο και σε τοπικό επίπεδο στο νησί μας, το μοναδικό που δεν διαθέτει γραφείο που να μπορεί να υποστηρίξει τις αυξημένες ανάγκες με πρόσληψη τουλάχιστον τριών μηχανικών.
 • Αναγκαία και άμεση κρίνεται η συμπληρωματική χρηματοδότηση για τις σχολικές μονάδες του νησιού που, όπως γνωρίζετε, πλήγησαν σοβαρά με αποτέλεσμα εκατοντάδες μαθητές να στεγάζονται τέσσερα χρόνια μετά ακόμη στα κοντέινερ με άγνωστο το πότε θα επανέλθουν στις σχολικές αίθουσες.

Προς αυτή την κατεύθυνση είναι αναγκαία: 1) Η έγκριση χρηματοδότησης σχολικών μονάδων που δεν έχουν ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα και ειδικότερα των: Δ.Σ. Αγίου Κωνσταντίνου, 3ο Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Σάμου, Γυμνάσιο Πύργου και ολοκλήρωση αναβάθμισης Δ.Σ. Παγώνδα. Και 2) Η πρόσθετη χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων για τις οποίες, από τις εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις, έχει διασφαλιστεί μόνο η στατική επάρκεια η οποία όμως δεν θα οδηγήσει σε σχολικές μονάδες λειτουργικές αφού απαιτούνται πρόσθετες αναγκαίες εργασίες, όπως Η/Μ εργασίες και εργασίες αποκατάστασης της τοιχοποιίας.

 • Εξασφάλιση χρηματοδότησης για την αποκατάσταση των εκκλησιών του νησιού. Το θρησκευτικό αίσθημα των δημοτών μας είναι πληγωμένο από την απουσία χώρων άσκησης των λατρευτικών τους καθηκόντων, κάτι που αποτελεί μια ακόμη πληγή για τους ανθρώπους της Σάμου.
 • Πρόταξη εξέτασης των αιτημάτων των σεισμοπλήκτων της Σάμου σε ό,τι αφορά διαδικασίες που σχετίζονται με δημόσιες υπηρεσίες και ειδικότερα στις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται για τη γνωμοδότηση της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων (Μυτιλήνη) και Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) κ.ά. Τόσο οι μεγάλες ανάγκες του νησιού όσο και η ίδια η νησιωτικότητα που θα πρέπει να οδηγεί σε συγκεκριμένα μέτρα και όχι να αποτελεί ένα γενικόλογο ευχολόγιο επιβάλλουν το εν λόγω μέτρο που δεν συνεπάγεται ούτε διοικητικό ούτε οικονομικό φόρτο.
 • Εκπόνηση αναπτυξιακής μελέτης για τους οικισμούς που πλήγηκαν από τον σεισμό η οποία θα εναρμονιστεί με το υπό εκπόνηση χωροταξικό σχέδιο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το σημείο εκκίνησης θα είναι το ίδιο με άλλες περιοχές και έτσι θα διασφαλιστεί ένας σχεδιασμός για το μέλλον ρεαλιστικός και στοιχισμένος με τις επιδιώξεις των κατοίκων των οικισμών.

 

 

 

Κύριε Υπουργέ,

Πέραν των παραπάνω θα θέλαμε να επισημάνουμε δύο ακόμη ζητήματα που αποτελούν ή θα αποτελέσουν, μελλοντικά, τροχοπέδη σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια του δήμου μας.

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός σεισμόπληκτων κτιρίων για τα οποία δεν έχει υπάρξει ενδιαφέρον από τους ιδιοκτήτες τους και αυτά θα αποτελέσουν ένα τεράστιο πρόβλημα στο μέλλον γιατί τα κτίρια αυτά έχουν περαιτέρω επιβαρυνθεί στο μεσοδιάστημα από το σεισμό και θα επιβαρύνονται συνεχώς με  αποτέλεσμα να καταστούν εξαιρετικά επικίνδυνα για τους οικισμούς, τις πόλεις αλλά κυρίως για τους ανθρώπους.  Προς την κατεύθυνση αυτή απαιτείται από μέρους σας η λήψη μέριμνας για νομοθετικές ρυθμίσεις που θα αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα μετά την παρέλευση ενός εύλογου χρονικού διαστήματος στο οποίο οι ιδιοκτήτες δεν θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Οι όποιες ρυθμίσεις θα πρέπει να έχουν και σχετική πρόβλεψη χρηματοδότησης των απαιτούμενων ενεργειών. Διαφορετικά θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια κατάσταση μη διαχειρίσιμη και εξοντωτική τόσο οικονομικά όσο και για λόγους ασφαλείας των κατοίκων που είναι και το πρωτεύον.

Τέλος ένα μείζον ζήτημα αποτελεί και η στελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου μας που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των προβλημάτων λόγω σεισμού (Τεχνικές Υπηρεσίες, Οικονομική Υπηρεσία, Πολιτική Προστασία κ.ά). Καθώς ο Δήμος μας βρίσκεται σε κατάσταση μεταβατικού ΟΕΥ είναι κρίσιμο να μεριμνήσετε για κατ` εξαίρεση προσλήψεις προκειμένου να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν στα προσεχή έτη, κάτι που θα μπορούσε να επιτευχθεί άμεσα με τη διάθεση στο Δήμο μηχανικών από επιλαχόντες προηγούμενων προκηρύξεων του ΑΣΕΠ.

Κύριε Υπουργέ,

Θεωρούμε δεδομένη την πρόθεσή σας να στηρίξετε το νησί της Σάμου που δοκιμάστηκε και συνεχίζει να δοκιμάζεται σκληρά από τον καταστροφικό σεισμό.

 

 

Με εκτίμηση

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

Related posts

Τα Ονομαστήρια του Μητροπολίτη Σάμου Ευσεβίου

admin

Εκπτωτικά ακτοπλοϊκά εισιτήρια για Αναπληρωτές Εκπαιδευτικούς που επιστρέφουν στον τόπο μόνιμης διαμονής τους

admin

Διάσωση Σουηδών τουριστών στον Κέρκη

admin

Έντονη διαμαρτυρία του Μητροπολίτη Σάμου προς τον Υπουργό Υγείας

admin

Η Ε.Ν.Ι.Σ για τα συνεχιζόμενα προβλήματα στελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου

admin

Δωρεά στο Μουσικό Σχολείο Σάμου

admin

Παρέμβαση Ιατρικού Συλλόγου Σάμου – Προτεραιότητα το έμψυχο δυναμικό του Νοσοκομείου

admin

Η διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου για την Μ.Ε.Θ.

admin

“Η υγεία είναι δικαίωμα και όχι εμπόρευμα”

admin