Connect with us

Πολιτικά

Ταξίδι Κυψέλη – Σάμος με υπερωκεάνιο

Published

on

Το ταξίδι Πειραιάς – Σάμος με το ατμόπλοιο “Μυρτιδιώτισσα” διαρκούσε σχεδόν δύο μέρες. Αν ζαλιζόσουν, την είχες βάψει. Έπιανε άπειρα λιμάνια, έπλεε αργά και βαριά. Μαύρο με άσπρα καταστρώματα, είχε κάθετη πλώρη και οι λαμαρίνες δένονταν μεταξύ τους με «πριτσίνια». Οι καμπίνες πρώτης θέσης ήταν σαν δωμάτια σπιτιού. Ξυλόγλυπτα συμπλήρωναν τα κρεβάτια, μεγάλα φινιστρίνια με υπέροχες κουρτίνες, σφαιρικοί αεραγωγοί. Πριν ακουστεί η σφυρίχτρα, έβγαζε μαύρο καπνό απ΄ το φουγάρο. Έριχνε τις σκάλες στο πλάι, να κατέβει ο κόσμος. Ειδικά στην Ικαρία, που σε πολλά λιμάνια χρησιμοποιούσαν «ακάτους» -μεγάλες βάρκες- αφού το καράβι δεν μπορούσε να πλευρίσει στους ανύπαρκτους προβλήτες των χωριών. Να σημειώσουμε ότι πολλά Ικαριώτικα χωριά ήταν απρόσιτα από την ξηρά.

Τα καλοκαίρια κατέβαινε λαός για τα ιαματικά λουτρά, οι γριές μετεωρίζονταν ανάμεσα στη σκάλα και τη βάρκα, οι ναύτες τις κράταγαν σφικτά (από τις τελευταίες αντρικές αγκαλιές που θα ’νιωθαν). Κόσμος, καλάθια, αχθοφόροι με τις καρό βαλίτσες στους ώμους. Στα καταστρώματα, φτωχολογιά. Μαύροι, αδύνατοι, ρυτιδιασμένοι, κάπνιζαν. Έβγαζαν μια πετσέτα, ξετύλιγαν λίγο φαΐ, ψωμί, ελιές, ντομάτα. Είχαν ανέβει στην Αθήνα για υποθέσεις. Άλυτα ζητήματα, είχαν πάει σ’ ένα γνωστό δικηγόρο, φίλο γνωστού τους, που ήξερε τα κόλπα. Νύχτα, πλησίαζε η Σάμος. Είχε σχεδόν πάντα φουρτούνα, το καράβι σκαμπανέβαζε, είχε ρυθμό, προέβλεπε κανείς την κλίση, μετρούσε τα ρυθμικά τριξίματα και χτυπήματα.

Τα πρώτα φώτα από τους Δρακαίους, ημιορεινό βορειοδυτικό χωριό, φάτσα στον καιρό. Ο πατέρας ήταν εξόριστος στο Παρθένι της Λέρου, είχα κάνει την τρίτη Δημοτικού στην Κυψέλη. Γυρίζαμε τα τρία παιδιά με τη μάνα μας. Πήραμε ταξί απ’ το λιμάνι. Το σπίτι μας σκοτεινό, μόνο, βρεγμένο. Μπροστά, η φουρτουνιασμένη θάλασσα είχε διαβρώσει αρκετά την παραλία τον χειμώνα. Μπήκαμε από την πίσω πόρτα. Η μάνα μας άνοιξε τον γενικό, οι λάμπες φώτισαν ισχνά με το ρεύμα «των 120» που παρείχε τότε η Δημοτική Ηλεκτρική. Το σπίτι ήταν παγωμένο, υγρό, γεμάτο ποντίκια που έτρεχαν να κρυφτούν. Το θέρος που πλησίαζε, ήταν χειμωνιάτικο, κοπιαστικό, ειδικά για τη μάνα μας.

Τα χρόνια του ‘60 ήταν δύσκολα στα νησιά. Κόβονταν το νερό, οι άνθρωποι ζούσαν από τα αγροτικά, το ψάρεμα και τα εμβάσματα των ναυτικών ή των μεταναστών. Οι οικογένειες των αριστερών που έλειπαν στην εξορία ζούσαν ακόμα πιο δύσκολα. Απομονωμένες, φτωχές, τα παιδιά αποκλεισμένα από τις κρατικές δομές.

Φυσικά σήμερα κανείς δεν συνδέει το καλοκαίρι με κάτι έξω από τις διακοπές, ιδίως στα νησιά. Όλοι δεσμεύονται από ένα θέρος, ανίκητο, δημαγωγικό, σκηνοθετημένο. Αυτό, ενώ φαίνεται αυτονόητο, στην πραγματικότητα ενέχει μια τεράστια παραγωγική και πολιτιστική μετάπλαση. Αυτά που περιγράφω στο πρώτο μέρος του κειμένου ακουμπάνε στην προ-τουριστική μορφή οικονομίας. Σήμερα αυτό που μπορεί κανείς να περιγράψει είναι το ανάποδο. Το τότε διήμερο ταξίδι με το “Μυρτιδιώτισσα” σήμερα είναι 8ωρο, τα πλοία είναι τεράστια, σαν τα παλιά υπερωκεάνια, τα σαλόνια είναι λαμπρά – παίζουν οι σχεδιαστές με τους καθρέφτες και τους φωτισμούς. Υπάρχει όμως ένας σιωπηλός, που θα μείνει και φέτος στην Κυψέλη, θα βγει το απόγευμα στη Φωκίωνος, θα πιει μια μπύρα στο παγκάκι. Θα θεωρεί τα νησιά τόπους προνομίων, απρόσιτους και δυσεύρετους. Δεν θα είναι ηλιοκαμένος και ρυτιδιασμένος από τον ήλιο των χωραφιών, θα είναι περίλυπος όμως χαζεύοντας την οθόνη στο πρακτορείο του ΟΠΑΠ. Κατάγεται ίσως ο Κυψελιώτης απ’ τον γέρο τού “Μυρτιδιώτισσα”. Σε κάποιο ταξίδι ίσως έμεινε, έζησε, και σαν να συναντάει τη δυσκολία, μια παραλλαγμένη δυσκολία του προγόνου του. Το πρόβλημα δεν είναι η επάνοδος μιας φτώχειας όσο ο περίλυπος θαμώνας της.

 

ΠΗΓΗ:ΑΥΓΗ

Share this post:

Comments

comments

Πολιτικά

ΚΚΕ – Κανένας εφησυχασμός – Καμιά απογοήτευση

Published

on

By

Κανένας εφησυχασμός – καμιά απογοήτευση

Αγώνας τώρα για να μη γίνουν τα νησιά μας φυλακές προσφύγων και μεταναστών

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους δημάρχους του Β. Αιγαίου ήταν άκρως αποκαλυπτική και χρειάζεται ο λαός του νησιού μας να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα.

Καμιά εμπιστοσύνη δε μπορεί να έχει ο λαός στις υποσχέσεις της κυβέρνησης τη στιγμή που το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι άμεση και φυσική συνέπεια της κλιμάκωσης των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων στους οποίους και η χώρα μας διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο, τη στιγμή που αποτελεί «εργαλείο διαπραγμάτευσης» στα παζάρια της Τουρκίας με την ΕΕ.

Καμιά εγγύηση δε μπορεί να δώσει ο Πρωθυπουργός για τη μείωση των ροών (εκτός κι εννοεί τις παράνομες επαναπροωθήσεις), όταν το προσφυγικό είναι σημαντικό κομμάτι της ευρωενωσιακής πολιτικής. Μια σειρά συμφωνίες της ΕΕ και ιδιαίτερα η συμφωνία με την Τουρκία είναι αυτές που εγκλωβίζουν στα νησιά χιλιάδες ανθρώπους και που τα μετατρέπουν σε νησιά φυλακές απ’ όπου κατά βούληση θα αντλούν εργατικό δυναμικό οι μονοπωλιακοί όμιλοι των ισχυρότερων ευρωπαϊκών κρατών.

Όσο για το σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου της ΕΕ που υπόσχεται ο Πρωθυπουργός, είναι σίγουρο ότι θα είναι σε αντιδραστική κατεύθυνση και θα επιδεινώσει τη ζωή προσφύγων, μεταναστών και κατοίκων. Είναι σύμφωνο που θα πατήσει στις προηγούμενες απάνθρωπες συμφωνίες και θα συνταχθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και για μια σειρά άλλα σοβαρά θέματα της περιοχής μας.

Επιβεβαιώνεται ο ρόλος της τοπικής διοίκησης ως βραχίονας της κεντρικής κρατικής πολιτικής προκειμένου να περνά ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και της ΕΕ. Η κυνική ομολογία «αδειάσματος» των αγώνων και των διεκδικήσεων των Σαμιωτών από το Δήμαρχο Αν. Σάμου τι άλλο δείχνει; Τα περί ΚΥΤ στο «χώρο που υποδείξατε» τι σημαίνουν;

Ο Σαμιώτικος λαός δε χρειάζεται τέτοιους «προστάτες» κι εκπροσώπους. Χρειάζεται να πιστέψει στη δύναμή του και με συλλογικό, οργανωμένο αγώνα να βάλει φρένο στα απάνθρωπα σχέδια κυβέρνησης – ΕΕ και συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική. Να συνεχίσει την πάλη του για:

  • Κανένα κέντρο φυλακή πουθενά στο νησί
  • Άμεσο μαζικό απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών από το νησί προς την ηπειρωτική χώρα. Εκεί να υποβάλουν τα αιτήματα ασύλου και να προωθούνται με γρήγορες διαδικασίες και με ευθύνη του κράτους προς τις χώρες προορισμού τους. εξασφάλιση ανοιχτών αξιοπρεπών δομών φιλοξενίας.
  • Υπηρεσίες ασύλου μέσα στην Τουρκία και στα σύνορα με την Ελλάδα
  • Κατάργηση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και όποιας άλλης εγκλωβίζει τους ανθρώπους αυτούς στη χώρα μας.
  • Μέτρα για την προστασία προσφύγων – μεταναστών και εργαζομένων στα ΚΥΤ από τον κορονοϊό (μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ, εξασφάλιση ατομικών μέσων προστασίας και μέτρα υγιεινής).

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Παρέμβαση Βουλευτή Σάμου για τους δασικούς χάρτες

Published

on

By

Μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών προκύπτει μεγάλο αντικειμενικά πρόβλημα στο Νομό Σάμου, έγινε παρέμβαση από τον Βουλευτή Ν. Σάμου, Χριστόδουλο Στεφανάδη, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να προβεί σε ενέργειες άμεσου επαναπροσδιορισμού.

Ο βουλευτής αναφέρει στην παρέμβαση του:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Το παρόν αίτημα αφορά σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών της Σάμου.

Συγκεκριμένα στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν, χαρακτηρίζονται ως δασικές εκτάσεις ακόμη και περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως μη δασικές με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Όπως γίνεται αντιληπτό, θα ήταν ορθό να γίνουν οι ανάλογες αναμορφώσεις στους δασικούς χάρτες, λαμβάνοντας υπόψη τις δικαστικές αποφάσεις και τις πράξεις χαρακτηρισμού, καθώς κινδυνεύουν πολίτες με την απώλεια των περιουσιών τους.

Θα παρακαλούσαμε θερμά να εξετάσετε το παρόν αίτημα, το οποίο όπως γνωρίζετε δεν αφορά μόνο τη Σάμο αλλά και πολλές περιοχές ολόκληρης της Ελλάδας».

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Πολιτικά4 εβδομάδες ago

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε Φούρνους και Ικαρία

Σαμιακά6 ημέρες ago

Στο “κόκκινο” μπαίνει η Σάμος

Αστυνομικά - Λιμενικά3 εβδομάδες ago

Προσάραξε στα αβαθή λόγω κακοκαιρίας περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού

Δήμος3 εβδομάδες ago

Δήμος Ανατολικής Σάμου: Να αρθεί η εξαίρεση ελεύθερης μετακίνησης από και προς το νησί της Σάμου

COVID-195 ημέρες ago

Δημοσιεύθηκε η απόφαση με τα νέα μέτρα που ισχύουν στην Σάμο

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Ακτοπλοϊκή σύνδεση αποκτά ξανά η Σάμος με την Θεσσαλονίκη

COVID-191 εβδομάδα ago

ΠΕΝΕΝ: Κρούσμα Κορωνοϊού στο “BLUE STAR MYCONOS”

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Προκήρυξη θέσεων ειδικευμένων μόνιμων ιατρών του κλάδου Ε.Σ.Υ.

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Τι απαντά ο βουλευτής Στεφανάδης – Ζάχαρης: Να επιβληθεί το ελάχιστο διοικητικό πρόστιμο (3000 €)

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Η νυχτερινή καταιγίδα στο Πυθαγόρειο Σάμου

Δημοφιλή