Connect with us

Πολιτικά

Ταξίδι Κυψέλη – Σάμος με υπερωκεάνιο

Published

on

Το ταξίδι Πειραιάς – Σάμος με το ατμόπλοιο “Μυρτιδιώτισσα” διαρκούσε σχεδόν δύο μέρες. Αν ζαλιζόσουν, την είχες βάψει. Έπιανε άπειρα λιμάνια, έπλεε αργά και βαριά. Μαύρο με άσπρα καταστρώματα, είχε κάθετη πλώρη και οι λαμαρίνες δένονταν μεταξύ τους με «πριτσίνια». Οι καμπίνες πρώτης θέσης ήταν σαν δωμάτια σπιτιού. Ξυλόγλυπτα συμπλήρωναν τα κρεβάτια, μεγάλα φινιστρίνια με υπέροχες κουρτίνες, σφαιρικοί αεραγωγοί. Πριν ακουστεί η σφυρίχτρα, έβγαζε μαύρο καπνό απ΄ το φουγάρο. Έριχνε τις σκάλες στο πλάι, να κατέβει ο κόσμος. Ειδικά στην Ικαρία, που σε πολλά λιμάνια χρησιμοποιούσαν «ακάτους» -μεγάλες βάρκες- αφού το καράβι δεν μπορούσε να πλευρίσει στους ανύπαρκτους προβλήτες των χωριών. Να σημειώσουμε ότι πολλά Ικαριώτικα χωριά ήταν απρόσιτα από την ξηρά.

Τα καλοκαίρια κατέβαινε λαός για τα ιαματικά λουτρά, οι γριές μετεωρίζονταν ανάμεσα στη σκάλα και τη βάρκα, οι ναύτες τις κράταγαν σφικτά (από τις τελευταίες αντρικές αγκαλιές που θα ’νιωθαν). Κόσμος, καλάθια, αχθοφόροι με τις καρό βαλίτσες στους ώμους. Στα καταστρώματα, φτωχολογιά. Μαύροι, αδύνατοι, ρυτιδιασμένοι, κάπνιζαν. Έβγαζαν μια πετσέτα, ξετύλιγαν λίγο φαΐ, ψωμί, ελιές, ντομάτα. Είχαν ανέβει στην Αθήνα για υποθέσεις. Άλυτα ζητήματα, είχαν πάει σ’ ένα γνωστό δικηγόρο, φίλο γνωστού τους, που ήξερε τα κόλπα. Νύχτα, πλησίαζε η Σάμος. Είχε σχεδόν πάντα φουρτούνα, το καράβι σκαμπανέβαζε, είχε ρυθμό, προέβλεπε κανείς την κλίση, μετρούσε τα ρυθμικά τριξίματα και χτυπήματα.

Τα πρώτα φώτα από τους Δρακαίους, ημιορεινό βορειοδυτικό χωριό, φάτσα στον καιρό. Ο πατέρας ήταν εξόριστος στο Παρθένι της Λέρου, είχα κάνει την τρίτη Δημοτικού στην Κυψέλη. Γυρίζαμε τα τρία παιδιά με τη μάνα μας. Πήραμε ταξί απ’ το λιμάνι. Το σπίτι μας σκοτεινό, μόνο, βρεγμένο. Μπροστά, η φουρτουνιασμένη θάλασσα είχε διαβρώσει αρκετά την παραλία τον χειμώνα. Μπήκαμε από την πίσω πόρτα. Η μάνα μας άνοιξε τον γενικό, οι λάμπες φώτισαν ισχνά με το ρεύμα «των 120» που παρείχε τότε η Δημοτική Ηλεκτρική. Το σπίτι ήταν παγωμένο, υγρό, γεμάτο ποντίκια που έτρεχαν να κρυφτούν. Το θέρος που πλησίαζε, ήταν χειμωνιάτικο, κοπιαστικό, ειδικά για τη μάνα μας.

Τα χρόνια του ‘60 ήταν δύσκολα στα νησιά. Κόβονταν το νερό, οι άνθρωποι ζούσαν από τα αγροτικά, το ψάρεμα και τα εμβάσματα των ναυτικών ή των μεταναστών. Οι οικογένειες των αριστερών που έλειπαν στην εξορία ζούσαν ακόμα πιο δύσκολα. Απομονωμένες, φτωχές, τα παιδιά αποκλεισμένα από τις κρατικές δομές.

Φυσικά σήμερα κανείς δεν συνδέει το καλοκαίρι με κάτι έξω από τις διακοπές, ιδίως στα νησιά. Όλοι δεσμεύονται από ένα θέρος, ανίκητο, δημαγωγικό, σκηνοθετημένο. Αυτό, ενώ φαίνεται αυτονόητο, στην πραγματικότητα ενέχει μια τεράστια παραγωγική και πολιτιστική μετάπλαση. Αυτά που περιγράφω στο πρώτο μέρος του κειμένου ακουμπάνε στην προ-τουριστική μορφή οικονομίας. Σήμερα αυτό που μπορεί κανείς να περιγράψει είναι το ανάποδο. Το τότε διήμερο ταξίδι με το “Μυρτιδιώτισσα” σήμερα είναι 8ωρο, τα πλοία είναι τεράστια, σαν τα παλιά υπερωκεάνια, τα σαλόνια είναι λαμπρά – παίζουν οι σχεδιαστές με τους καθρέφτες και τους φωτισμούς. Υπάρχει όμως ένας σιωπηλός, που θα μείνει και φέτος στην Κυψέλη, θα βγει το απόγευμα στη Φωκίωνος, θα πιει μια μπύρα στο παγκάκι. Θα θεωρεί τα νησιά τόπους προνομίων, απρόσιτους και δυσεύρετους. Δεν θα είναι ηλιοκαμένος και ρυτιδιασμένος από τον ήλιο των χωραφιών, θα είναι περίλυπος όμως χαζεύοντας την οθόνη στο πρακτορείο του ΟΠΑΠ. Κατάγεται ίσως ο Κυψελιώτης απ’ τον γέρο τού “Μυρτιδιώτισσα”. Σε κάποιο ταξίδι ίσως έμεινε, έζησε, και σαν να συναντάει τη δυσκολία, μια παραλλαγμένη δυσκολία του προγόνου του. Το πρόβλημα δεν είναι η επάνοδος μιας φτώχειας όσο ο περίλυπος θαμώνας της.

 

ΠΗΓΗ:ΑΥΓΗ

Comments

comments

Πολιτικά

Ι.Καραγιάννη – Σήμερα ξεκινάμε μαζί από την αρχή να χτίζουμε εκείνο το μέλλον που όλοι έχουμε ονειρευτεί

Published

on

By

Φίλες και Φίλοι,

Πριν από λίγες ώρες ανακοινώθηκε από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας η υποψηφιότητα μου στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Θέλω μέσα από την καρδιά μου να ευχαριστήσω τον πρόεδρο, Κυριάκο Μητσοτάκη για την ευκαιρία που δίνει στη νέα γενιά να διεκδικήσει, να δοκιμαστεί και να προσφέρει.

Η φωνή των νέων ανθρώπων έχει δύναμη και πρέπει να ακούγεται. Ενωμένοι, έχοντας συνειδητοποιήσει την πολυπλοκότητα και τις δυσκολίες της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουμε μπορούμε πάντα σε κλίμα ενότητας να επιφέρουμε ουσιαστικά την πολιτική αλλαγή που η χώρα μας έχει ανάγκη . 

Γεννήθηκα ,μεγάλωσα και κατοικώ στο νησί της Σάμου. Καθημερινά λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων έρχομαι σε επαφή με επιχειρηματίες, εργαζόμενους και κατοίκους του νομού μας.

Οι αναφορές στα προβλήματα που ταλαιπωρούν την κοινωνία, στις σημαντικές ελλείψεις σε ζωτικούς για τα νησιά μας τομείς, στις ανάγκες που μέρα με την μέρα αλλάζουν σε συνδυασμό φυσικά με την απογοητευτική διακυβέρνηση του Σύριζα και την αδυναμία να διαχειριστεί σωστά κρίσιμα ζητήματα για τον νομό μας με οδήγησαν στο να τολμήσω και να πω το ναι στην τιμητική πρόταση της παράταξής μου. 

Οι εξελίξεις και η ιστορία της πολιτικής ζωής της χώρας αλλά και του τόπου μας με έχουν διδάξει μέχρι σήμερα πως τα εμπόδια και οι δυσκολίες ίσως και να φαντάζουν απροσπέλαστα, παρόλα αυτά με σύνεση, ενεργητικότητα, διάλογο πείσμα και προπάντων πίστη στους συμπολίτες μου και στον εαυτό μου ευελπιστώ ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε.

Διανύοντας την πιο παραγωγική ηλικία και βάζοντας ενέχυρο τα νιάτα και την εμπειρία μου από την τοπική αυτοδιοίκηση θα προσπαθήσω να διατηρήσω τη σχέση εμπιστοσύνης που όλα αυτά τα χρόνια έχουμε και να φανώ αντάξια της εμπιστοσύνης σας.

Στο νέο αυτό προσωπικό ξεκίνημα σας θέλω όλους μαζί συμπαραστάτες αλλά και καθοδηγητές μου γιατί μόνο ενωμένοι για το κοινό καλό και απόλυτα προσηλωμένοι στο στόχο μας θα καταφέρουμε η ευημερία των νησιών μας επιτέλους να γίνει πραγματικότητα. 

Σήμερα ξεκινάμε μαζί από την αρχή να χτίζουμε εκείνο το μέλλον που όλοι έχουμε ονειρευτεί για την Σάμο, την Ικαρία, τους Φούρνους και την Θύμαινα.

Με εκτίμηση,
Ιωάννα Κων. Καραγιάννη
Υποψήφια βουλευτής Νομού Σάμου

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Σεβαστάκης: Γιατί αποχώρησα από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Published

on

By

Μιλώντας στην εφημερίδα ”τα ΝΕΑ”, ο κ. Σεβαστάκης τονίζει ότι επιδίωξε να απαντήσει στο δίλημμα «μένεις για την καρέκλα ή φεύγεις από αυτοσυντήρηση», εκτιμώντας ότι «μπορώ να υπάρξω πολιτικά και πνευματικά και εντός και εκτός βουλευτικής ιδιότητας».

«Δεν θα είμαι υποψήφιος αλλά δεν αποχωρώ από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πρέπει να ολοκληρωθεί ως συνθετικός μηχανισμός των κληροδοτημάτων της Αριστεράς, του ΠΑΣΟΚ, του δημοκρατικού κέντρου και να ενσωματώσει πλευρές μιας φιλελεύθερης κουλτούρας», προσθέτει ο μέχρι πρότινος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ο κ. Σεβαστάκης καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να «συμφιλιωθεί» με τα πολιτισμικά και οικονομικά χαρακτηριστικά των στρωμάτων που εισέρρευσαν από το 2011 και εντεύθεν και που εμπλούτισαν την πυρηνική αριστερή κουλτούρα του παραδοσιακού 5% του κόμματος».

«Τα νέα στρώματα που στεγάζονταν μέχρι πρότινος στο ΠΑΣΟΚ, στην κεντροαριστερά κλπ., απαιτούν νέα ερμηνευτικά εργαλεία, πολιτικές συμπεριφορές και αναπτυγμένη κυβερνητική κουλτούρα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Ο ήπιος λίγος και το λογικό επιχείρημα είναι ακαταμάχητα εργαλεία για να συνομιλείς με το κοινό αλλά και τους αντιπάλους σου», σημειώνει ο κ. Σεβαστάκης.

«Η εκτράχυνση και η προσωποκεντρική , η λεκτική βία είναι ίσως επικοινωνιακώς δελεαστικές, αλλά θνησιγενείς και στο τέλος συμβάλλουν στη διαμόρφωση ενός κοινού ”δραπετών”, ”απορριπτών”, αποδομιστών, όχι στη συγκρότηση ενός έλλογου και συνεπούς ακροατηρίου. ”Θεσμικός”λόγος , έντεχνη, λόγια και πρωτότυπη πολιτική επεξεργασία. Αυτός είναι ο δρόμος», καταλήγει ο κ. Σεβαστάκης.

Real.

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Παρουσίαση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ

Published

on

By

Εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Σάμου του ΚΚΕ για την ανακοίνωση και παρουσίαση του ψηφοδελτίου του Κόμματος στην εκλογική περιφέρεια του νομού μας για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 .

Η ανακοίνωση – παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Ιουνίου, 7.30 μμ , στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Σάμος» στο Βαθύ

 

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Σαμιακά4 ώρες ago

Αίθριος καιρός με κανονικές θερμοκρασίες

Πολιτικά4 ώρες ago

Ι.Καραγιάννη – Σήμερα ξεκινάμε μαζί από την αρχή να χτίζουμε εκείνο το μέλλον που όλοι έχουμε ονειρευτεί

Αστυνομικά - Λιμενικά8 ώρες ago

Εξιχνιάστηκαν δύο περιπτώσεις διαρρήξεων- κλοπών σε οικία στο Βαθύ

Σαμιακά10 ώρες ago

ΝΔ- Οι υποψήφιοι βουλευτές για τη μονοεδρική της Σάμου

Δήμος11 ώρες ago

Συλλυπητήρια επιστολή του Δημάρχου Σάμου για την απώλεια του Θεμιστοκλή Σοφούλη

Πολιτικά13 ώρες ago

Σεβαστάκης: Γιατί αποχώρησα από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ

Σαμιακά16 ώρες ago

Ο πατήρ Λεόντιος, κατά κόσμον Παπα-Λεωνίδας

Ικαριακά1 ημέρα ago

Οι Φούρνοι και η Θύμαινα πλέον διαθέτουν 20 πιστοποιημένους πολίτες αλλά και 4 αυτόματους εξωτερικούς απινιδωτές

Πολιτιστικά1 ημέρα ago

Οι πρώτες φωτογραφίες των ομοιωμάτων σκαφών του ΜΝΝΤΑ

Σαμιακά2 ημέρες ago

Στην ιστορία πέρασε το Tour de Samos II 

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017