Connect with us

Πολιτικά

Ταξίδι Κυψέλη – Σάμος με υπερωκεάνιο

Published

on

Το ταξίδι Πειραιάς – Σάμος με το ατμόπλοιο “Μυρτιδιώτισσα” διαρκούσε σχεδόν δύο μέρες. Αν ζαλιζόσουν, την είχες βάψει. Έπιανε άπειρα λιμάνια, έπλεε αργά και βαριά. Μαύρο με άσπρα καταστρώματα, είχε κάθετη πλώρη και οι λαμαρίνες δένονταν μεταξύ τους με «πριτσίνια». Οι καμπίνες πρώτης θέσης ήταν σαν δωμάτια σπιτιού. Ξυλόγλυπτα συμπλήρωναν τα κρεβάτια, μεγάλα φινιστρίνια με υπέροχες κουρτίνες, σφαιρικοί αεραγωγοί. Πριν ακουστεί η σφυρίχτρα, έβγαζε μαύρο καπνό απ΄ το φουγάρο. Έριχνε τις σκάλες στο πλάι, να κατέβει ο κόσμος. Ειδικά στην Ικαρία, που σε πολλά λιμάνια χρησιμοποιούσαν «ακάτους» -μεγάλες βάρκες- αφού το καράβι δεν μπορούσε να πλευρίσει στους ανύπαρκτους προβλήτες των χωριών. Να σημειώσουμε ότι πολλά Ικαριώτικα χωριά ήταν απρόσιτα από την ξηρά.

Τα καλοκαίρια κατέβαινε λαός για τα ιαματικά λουτρά, οι γριές μετεωρίζονταν ανάμεσα στη σκάλα και τη βάρκα, οι ναύτες τις κράταγαν σφικτά (από τις τελευταίες αντρικές αγκαλιές που θα ’νιωθαν). Κόσμος, καλάθια, αχθοφόροι με τις καρό βαλίτσες στους ώμους. Στα καταστρώματα, φτωχολογιά. Μαύροι, αδύνατοι, ρυτιδιασμένοι, κάπνιζαν. Έβγαζαν μια πετσέτα, ξετύλιγαν λίγο φαΐ, ψωμί, ελιές, ντομάτα. Είχαν ανέβει στην Αθήνα για υποθέσεις. Άλυτα ζητήματα, είχαν πάει σ’ ένα γνωστό δικηγόρο, φίλο γνωστού τους, που ήξερε τα κόλπα. Νύχτα, πλησίαζε η Σάμος. Είχε σχεδόν πάντα φουρτούνα, το καράβι σκαμπανέβαζε, είχε ρυθμό, προέβλεπε κανείς την κλίση, μετρούσε τα ρυθμικά τριξίματα και χτυπήματα.

Τα πρώτα φώτα από τους Δρακαίους, ημιορεινό βορειοδυτικό χωριό, φάτσα στον καιρό. Ο πατέρας ήταν εξόριστος στο Παρθένι της Λέρου, είχα κάνει την τρίτη Δημοτικού στην Κυψέλη. Γυρίζαμε τα τρία παιδιά με τη μάνα μας. Πήραμε ταξί απ’ το λιμάνι. Το σπίτι μας σκοτεινό, μόνο, βρεγμένο. Μπροστά, η φουρτουνιασμένη θάλασσα είχε διαβρώσει αρκετά την παραλία τον χειμώνα. Μπήκαμε από την πίσω πόρτα. Η μάνα μας άνοιξε τον γενικό, οι λάμπες φώτισαν ισχνά με το ρεύμα «των 120» που παρείχε τότε η Δημοτική Ηλεκτρική. Το σπίτι ήταν παγωμένο, υγρό, γεμάτο ποντίκια που έτρεχαν να κρυφτούν. Το θέρος που πλησίαζε, ήταν χειμωνιάτικο, κοπιαστικό, ειδικά για τη μάνα μας.

Τα χρόνια του ‘60 ήταν δύσκολα στα νησιά. Κόβονταν το νερό, οι άνθρωποι ζούσαν από τα αγροτικά, το ψάρεμα και τα εμβάσματα των ναυτικών ή των μεταναστών. Οι οικογένειες των αριστερών που έλειπαν στην εξορία ζούσαν ακόμα πιο δύσκολα. Απομονωμένες, φτωχές, τα παιδιά αποκλεισμένα από τις κρατικές δομές.

Φυσικά σήμερα κανείς δεν συνδέει το καλοκαίρι με κάτι έξω από τις διακοπές, ιδίως στα νησιά. Όλοι δεσμεύονται από ένα θέρος, ανίκητο, δημαγωγικό, σκηνοθετημένο. Αυτό, ενώ φαίνεται αυτονόητο, στην πραγματικότητα ενέχει μια τεράστια παραγωγική και πολιτιστική μετάπλαση. Αυτά που περιγράφω στο πρώτο μέρος του κειμένου ακουμπάνε στην προ-τουριστική μορφή οικονομίας. Σήμερα αυτό που μπορεί κανείς να περιγράψει είναι το ανάποδο. Το τότε διήμερο ταξίδι με το “Μυρτιδιώτισσα” σήμερα είναι 8ωρο, τα πλοία είναι τεράστια, σαν τα παλιά υπερωκεάνια, τα σαλόνια είναι λαμπρά – παίζουν οι σχεδιαστές με τους καθρέφτες και τους φωτισμούς. Υπάρχει όμως ένας σιωπηλός, που θα μείνει και φέτος στην Κυψέλη, θα βγει το απόγευμα στη Φωκίωνος, θα πιει μια μπύρα στο παγκάκι. Θα θεωρεί τα νησιά τόπους προνομίων, απρόσιτους και δυσεύρετους. Δεν θα είναι ηλιοκαμένος και ρυτιδιασμένος από τον ήλιο των χωραφιών, θα είναι περίλυπος όμως χαζεύοντας την οθόνη στο πρακτορείο του ΟΠΑΠ. Κατάγεται ίσως ο Κυψελιώτης απ’ τον γέρο τού “Μυρτιδιώτισσα”. Σε κάποιο ταξίδι ίσως έμεινε, έζησε, και σαν να συναντάει τη δυσκολία, μια παραλλαγμένη δυσκολία του προγόνου του. Το πρόβλημα δεν είναι η επάνοδος μιας φτώχειας όσο ο περίλυπος θαμώνας της.

 

ΠΗΓΗ:ΑΥΓΗ

Comments

comments

Πολιτικά

Χρ. Στεφανάδης- Κραυγή αγωνίας αλλά και αγανάκτησης από την Σάμο

Published

on

By

Τις τελευταίες ημέρες το νησί της Σάμου κατακλύζεται από κύματα προσφύγων – μεταναστών

Μόνο χθες αποβιβάσθηκαν στις ακτές του νησιού πάνω από 250 άνθρωποι…

Σήμερα ο αριθμός αυτός προβλέπεται ακόμα περισσότερος.

Ήδη, η κατάσταση έχει γίνει εκρηκτική. Η αναλογία μόνιμων κατοίκων και προσφύγων-μεταναστών, έχει φθάσει στο ένα προς ένα…

Μια αναλογία, που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο νησί του Αιγαίου…

Μια αναλογία, που δημιουργεί στην τοπική κοινωνία , αισθήματα ανασφάλειας, αγανάκτησης, απογοήτευσης ,.

-Ανασφάλειας, γιατί οι άθλιες συνθήκες που διαβιούν στο κέντρο «φιλοξενίας» οι πρόσφυγες–μετανάστες, μπορεί να πυροδοτήσουν αντιδράσεις και των ίδιων.
-Αγανάκτησης, γιατί εισπράττουν μια άδικη μεταχείριση από το Ελληνικό κράτος, ενός ακριτικού πληθυσμού με τα τόσα άλλα προβλήματα επιβίωσης.
-Απογοήτευσης, γιατί παρακολουθούν δυναμικές αντιδράσεις κατοίκων άλλων περιοχών της πατρίδας μας, να αντιδρούν έστω και στην ιδέα να φιλοξενήσουν αριθμό προσφύγων-μεταναστών.

Δυναμικές αντιδράσεις, που δυστυχώς πολλές φορές έχουν αποτέλεσμα…

Το πρόβλημα βέβαια, το κληρονόμησε η παρούσα κυβέρνηση από την προηγούμενη.

Την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που από ένα μίγμα ιδεοληψίας, ανικανότητας και ενδοτικότητας στα κελεύσματα των κεντροευρωπαίων , για τεσσεράμισι χρόνια δεν έκανε πρακτικά τίποτα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Αντίθετα, άφησε το πρόβλημα να διογκώνεται συνεχώς..

Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, έχει ξεκάθαρα διατυπωθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Με προτεραιότητες στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, στα κλειστά κέντρα ταχείας ταυτοποίησης και στην επιστροφή στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

Και παράλληλα ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες.

Είναι απαραίτητο και ο νεοεκλεγμένος Δήμαρχος της Ανατολικής Σάμου, να κινείται σε αυτό το πλαίσιο. Δηλαδή της συλλογικής δράσης με τους άλλους θεσμικούς παράγοντες του Νομού. Και να αποφεύγει αυτόνομες ενέργειες που ενδεχόμενα αποδυναμώνουν το αίτημα για άμεσες λύσεις…

Όπως κάνει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σάμου κ.κ Ευσέβιος, ένας φωτισμένος ιεράρχης ,που το πρωί με αγωνία μου τηλεφώνησε ζητώντας συλλογική δράση μπροστά στην «θύελλά» από το προσφυγικό , που πιστεύει ότι έρχεται.

Και είναι, κατά την άποψή μας, απαραίτητο, ο αρμόδιος Αναπλ. Υπουργός κ. Κουμουτσάκος, που είμαστε σίγουροι ότι έχει πρόθεση αλλά και εντολή από τον Πρωθυπουργό, να εφαρμόσει τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για το προσφυγικό, να επικοινωνεί θεσμικά και με όλους τους παράγοντες του νομού της Σάμου.

Για να έχει έγκυρη ενημέρωση αλλά και συμπαράσταση στο δύσκολο έργο του…

Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης
Καθηγητής Καρδιολογίας
Βουλευτής Ν. Σάμου

Πρώτο Θέμα

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Δεν ενημερώθηκε ο Βουλευτής Σάμου για την συνάντηση Στάντζου- Κουμουτσάκου

Published

on

By

Όσον αφορά στη συνάντηση που πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γεώργιος Στάντζος, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γεώργιο Κουμουτσάκο, ο Βουλευτής Ν. Σάμου Καθηγητής Καρδιολογίας κ. Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης, γνωστοποιεί  τα ακόλουθα.

Η συνάντηση προγραμματίστηκε από το δήμαρχο και πραγματοποιήθηκε χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του βουλευτή. Είναι αυτονόητο ότι αν υπήρχε σχετική ενημέρωση, στη συνάντηση θα έπρεπε να παρευρίσκεται ως βασικός θεσμικός παράγων ο βουλευτής, για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων που απαιτεί το μείζον πρόβλημα της μετανάστευσης.

Ο Βουλευτής, ανεξάρτητα από αυτό, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους Υπουργούς για την αντιμετώπιση του προβλήματος και πιστεύει ότι ασχέτως των συναντήσεων του κ. Δημάρχου θα βρεθεί αποτελεσματική και άμεση λύση στο πρόβλημα που ταλανίζει το νησί μας.

 

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Στεφανάδης: Η κατάσταση στη Σάμο με τις ροές είναι απίστευτη

Published

on

By

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών στη Σάμο από τα παράλια της Τουρκίας.

Συνολικά 219 νέοι αιτούντες άσυλο έφτασαν στο νησί από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 12 το μεσημέρι σήμερα Τρίτη  17  Σεπτεμβρίου.

Στην εκπομπή «One Line» μίλησε ο βουλευτής Σάμου, κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο Μεταναστευτικό.


«Η κατάσταση στη Σάμο είναι απίστευτη. Οι ροές αυξάνονται και σε έναν χώρο για 600 άτομα φιλοξενούνται περισσότεροι από 6.000. Είναι μια καυτή πατάτα που δυστυχώς έφτασε σε αυτήν την κατάσταση λόγω πολιτικών και γεωπολιτικών παραγόντων και αδυναμίας διαχείρισης από την προηγούμενη Κυβέρνηση», είπε ο κ. Στεφανάδης  και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα πρέπει να μοιραστεί σε όλη τη χώρα. Είναι ένα πρόβλημα που πρέπει η Ελλάδα να το αντιμετωπίσει σαν  χώρα με συνέπεια και συνοχή».

Την εβδομαδιαία επισκόπηση για τη Σάμο έδωσε στη δημοσιότητα η Ύπατη Αρμοστεία σήμερα , σύμφωνα με την οποία 181 άτομα έφτασαν στη Σάμο από 9 έως 15 Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υ. Α περίπου 5.100 μετανάστες βρίσκονται στη Σάμο η πλειονότητα των οποίων είναι από το Αφγανιστάν (32%), τη Συρία (18%), το Κονγκό (15%), το Ιράκ (11%) κλπ.

Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 22%, τα παιδιά το 29% και οι άνδρες το 43% του πληθυσμού.

Αυτήν την εβδομάδα 196 αιτούντες άσυλο μετά από σχετική έγκριση των αρχών αναχώρησαν από τη Σάμο, 172 μεταφέρθηκαν από την Ύπατη Αρμοστεία σε συνεργασία με το ΚΥΤ Σάμου και 7 επιπλέον άτομα μεταφέρθηκαν με την υποστήριξη της Υ.Α σε διαμερίσματα της Ύπατης Αρμοστείας στην ενδοχώρα.

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017