21.7 C
Σάμος
04/10/2022
Περιφερειακά

Τα άτομα με αναπηρία, η Σύρος και η κόρη του Περιφερειάρχη B. Αιγαίου

Πως θα αισθανόσασταν αν εσείς ή κάποιος συγγενείς ή φίλος σας βρισκόταν καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο και ζούσε στην πόλη της Μυτιλήνης;

Σίγουρα θα ένιωθε πως βρίσκεται σε μια τριτοκοσμική πόλη που η πρόσβαση σε άτομα με κινητικά προβλήματα μοιάζει περισσότερο ως ανέκδοτο. Και όμως υπάρχουν περιοχές και νησιά, όχι πολύ μακριά από μας, που δείχνουν να έχουν μεγαλύτερο σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη και στους συμπολίτες μας με αναπηρικά προβλήματα. Και αν τα παραπάνω που θα διαβάσετε, θεωρούνται από κάποιους ως δύσκολα και άλυτα σταυρόλεξα, η απάντηση είναι πολύ απλή και φαίνεται στην πράξη.

Η συνεργασία του εκεί Δήμου, φορέων και των ιδιωτών που έχουν παιδεία, κοινωνική ευαισθησία και ικανότητες έχουν ως αποτέλεσμα η Σύρος να αποτελεί πλέον έναν φιλικό για τα άτομα με αναπηρία προορισμό.

Και σε αυτό έχει βάλει το «λιθαράκι» της και η Λέσβος. Πως? Με την παρουσία της Μάγδας Μουτζούρη, κόρης του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη, η οποία είναι και η υπεύθυνη του προγράμματος Extra Milers, μέσω της οποίας υλοποιήθηκε όλο αυτό το έργο υπέρ των ατόμων με αναπηρία.

Στις 21 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Προσβασιμότητα, η οργάνωση Άγονη Γραμμή Γόνιμη, η Microsoft Hellas και η ATCOM, ανακοίνωσαν τη δημιουργία της νέας πλατφόρμας «Extra Milers» που τέθηκε σε πιλοτική λειτουργία τον υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και στόχο έχει να προάγει τον προσβάσιμο τουρισμό στα Ελληνικά νησιά. Στόχος είναι η δημιουργία ενός πλήρους δικτύου πληροφοριών που θα εξασφαλίζει σε άτομα με μόνιμη ή προσωρινή αναπηρία ή άλλες δυσκολίες πρόσβασης, το ισότιμο δικαίωμα στον τουρισμό και στην απόλαυση των μοναδικών ομορφιών των ελληνικών νησιών.

Η πλατφόρμα (ιστοσελίδα και εφαρμογή), που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα τελικά στάδια της ανάπτυξης, θα διατίθεται δωρεάν και απευθύνεται κυρίως σε άτομα με οπτική και κινητική αναπηρία, ενώ έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται από χρήστες με μερική/μειωμένη όραση (ΑΑ).

Οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν το προφίλ τους βάσει των προσωπικών τους αναγκών και να ανακαλύψουν τις προσβάσιμες δομές και υπηρεσίες που διαθέτουν τα σημεία ενδιαφέροντος που ταιριάζουν στο εξατομικευμένο προφίλ τους.

Πρώτοι προορισμοί για τη φετινή χρονιά η Σύρος, η Χίος και η Ρόδος, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα θα συνεχίσουν να συμπληρώνονται στον «πιλότο» προορισμοί αλλά και εφαρμογές που θα αξιoποιούν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (μετατροπή κειμένου σε ομιλία, αναγνώριση προσώπου, αναλύσεις κειμένων), έτσι ώστε να ενδυναμωθεί η προσβασιμότητα της πλατφόρμας και να βελτιωθεί η εμπειρία των χρηστών της. Μακάρι η προσπάθεια αυτή της Μάγδας Μουτζούρη να βρει ανταπόκριση και στα νησιά μας και να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε οι άνθρωποι με αναπηρία να μην αισθάνονται πολίτες τρίτης κατηγορίας και ξεχασμένοι. Χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς Σε έναν προορισμό προσβάσιμο και φιλικό για τα άτομα με αναπηρία έχει μετατραπεί το νησί της Σύρου έπειτα από μια σειρά δράσεων και παρεμβάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί από τις δημοτικές αρχές και άλλους φορείς.

Μέσα σε λίγα χρόνια η Σύρος έχει αναδειχθεί ως ένας τόπος όπου μπορούν να κάνουν διακοπές όλοι χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς και να συμμετέχουν σχεδόν σε όλες τις δραστηριότητες που θα επιλέξουν, νιώθοντας ισότιμα μέλη της τοπικής κοινωνίας. Το 2011 ο Νίκος Ρούσσος μόνιμος κάτοικος Σύρου είχε ένα τροχαίο ατύχημα με αποτέλεσμα να χτυπήσει και να αποκτήσει κινητικά προβλήματα. Μέσα από το ατύχημά του αυτό κατάλαβε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία σε τόπους που δεν υπάρχουν υποδομές και εγκαταστάσεις φιλικές ως προς αυτούς. Όπως αναφέρει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Σύρος του 2011 με την Σύρο του 2020 δεν έχει καμία σχέση καθώς «έχουν γίνει άλματα στο κομμάτι της προσβασιμότητας».

Για παράδειγμα μέχρι πριν τέσσερα χρόνια η παραλία της Ερμούπολης δεν ήταν καθόλου προσβάσιμη στα άτομα με κινητικά προβλήματα ενώ τώρα είναι. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τουρισμού του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, Παναγιώτη Κουταβά τα προηγούμενα χρόνια έγινε ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, ώστε να είναι πλήρως προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρία. «Υπάρχουν σχεδόν παντού ράμπες, καθώς και ειδικός διάδρομος για άτομα με οπτική αναπηρία, οπότε γενικότερα όλο το παραλιακό μέτωπο αλλά και οι χώροι του παραλιακού μεγάρου είναι προσβάσιμοι. Παράλληλα έχουμε προμηθευτεί μέσω προγραμμάτων 4 μηχανήματα seatrac που έχουν τοποθετηθεί σε 4 παραλίες μας οπότε έχουμε εξασφαλίσει και τη δυνατότητα για μπάνιο», τονίζει χαρακτηριστικά.

Το δύσκολο στοίχημα ήταν το κομμάτι της Άνω Σύρου που διαθέτει εκατοντάδες σκαλιά και μέχρι τώρα αποτελούσε ”απαγορευτική ζώνη” για τα άτομα που διαθέτουν κινητικά προβλήματα. Βλέποντας λοιπόν τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία ώστε να επισκεφθούν μία από τις πιο όμορφες πλευρές του νησιού, η Ιερά Μητρόπολη της Σύρου αποφάσισε να δωρίσει ειδικά αναβατόρια που προσαρμόζονται σε όλα τα αμαξίδια ώστε κάποιος να μπορεί να περιηγηθεί στο μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου που είναι ένας οικισμός που κατά βάση έχει κλιμακωτές οδούς.

«Στην Άνω Σύρο υπάρχουν μόνο σκαλάκια, εγώ είχα να πάω εκεί 8 χρόνια από το ατύχημα μου και έλεγα θα βρω τρόπο να πάω και τελικά βρήκα ένα μουλάρι με ανέβασαν πάνω στο μουλάρι και πήγα», λέει ο κ. Ρούσσος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, που τώρα μπορεί να επισκέπτεται την Άνω Σύρο με το αμαξίδιό του και τα ειδικά αναβατόρια. Μάλιστα έπειτα από προτροπή του κ. Ρούσσου και σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή και τη ΜΚΟ Άγονη Γραμμή- Γόνιμη, αποφάσισαν να φτιάξουν ένα βίντεο που παρουσιάζει τις υποδομές της Σύρου και τις δραστηριότητες στις οποίες μπορούν να λάβουν μέρος τα άτομα που διαθέτουν κάποια αναπηρία.

Η πλατφόρμα Extra Milers για το ισότιμο δικαίωμα στον τουρισμό

Η προσπάθεια του νησιού της Σύρου να αναδειχθεί ιδανικός προορισμός για τα άτομα με αναπηρία δεν σταματά εδώ. Μαζί με τη Σκιάθο, τη Χίο, τη Ρόδο και τη Μύκονο συμμετέχει στην πλατφόρμα extra milers, μια πρωτοβουλία της οργάνωσης Άγονη Γραμμή- Γόνιμη, με την ιδρυτική χορηγία της Microsoft υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού, που ξεκίνησε πιλοτικά τον Ιούλιο και στόχο έχει τη δημιουργία ενός πλήρους δικτύου πληροφοριών που θα εξασφαλίζει σε άτομα με μόνιμη ή προσωρινή αναπηρία ή άλλες δυσκολίες πρόσβασης, το ισότιμο δικαίωμα στον τουρισμό και στην απόλαυση των μοναδικών ομορφιών των ελληνικών νησιών. «Η πλατφόρμα απευθύνεται σε τουρίστες με αναπηρία, κινητική και οπτική, αλλά και στους ίδιους τους κατοίκους των νησιών. Ο κάθε χρήστης που μπαίνει στο site κατεβάζει την εφαρμογή, δημιουργεί το προφίλ του και συμπληρώνει τι είδους αναπηρία έχει, τι βοηθήματα χρησιμοποιεί και του βγάζει το site σε ποια νησιά μπορεί να πάει και σε αυτά τα νησιά τι μπορεί να κάνει, τι δραστηριότητες μπορεί να κάνει, που μπορεί να μείνει σε ποια εστιατόρια μπορεί να φάει», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη του προγράμματος Extra Milers, Μάγδα Μουτζούρη. ( Κόρη του Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μουτζούρη)

Η Μάγδα Μουτζούρη με τους γονείς της Κώστα και Δήμητρα Μουτζούρη

Όσον αφορά τη Σύρο, όπως αναφέρει η κ. Μουτζούρη, η πλατφόρμα στάθηκε η αφορμή για να επισκεφθούν το νησί. «Πήγαμε πρώτη φορά τον περασμένο Νοέμβριο κάνοντας καταγραφή των υποδομών σε συνεργασία με τις οργανώσεις “ΛΑΡΑ Ελληνική Σχολή Σκύλων- Οδηγών Τυφλών” και “ΠΕΡΠΑΤΩ Σύλλογος Ατόμων με Κινητικά Προβλήματα και Φίλων”. Επισκεφτήκαμε τις παραλίες που έχει με seatrac, και είδαμε τις δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κανείς εκεί. Επισκεφτήκαμε το νησί, μείναμε τέσσερις μέρες και καταγράψαμε όλη την προσβασιμότητα του νησιού, πώς μπόρεσαν να κινηθούν άνετα με τα αμαξίδια οι άνθρωποι στο νησί και να ευχαριστηθούν το νησί όπως κι εμείς.

Στη Σύρο ο Δήμος έχει κάνει φοβερή προσπάθεια, κατά μήκος του λιμανιού έχει γίνει πεζοδρόμηση σωστή, έχει παντού ράμπες, ενώ δεν της λείπει το εκπαιδευμένο προσωπικό», σημειώνει η κ. Μουτζούρη ενώ προσθέτει ότι οι τουρίστες που έχουν κάποιου είδους αναπηρία πρέπει να έχουν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες από πριν για να μπορέσουν να οργανώσουν το ταξίδι τους με ασφάλεια. «Ουσιαστικά αυτό που χρειάζονται είναι η σωστή πληροφόρηση πριν για να προγραμματίσουν το ταξίδι τους.

Γι αυτό και οι περισσότεροι, χρήστες αμαξιδίων κυρίως ή με άλλου είδους αναπηρία, όταν ανακαλύψουν έναν προορισμό που είναι προσβάσιμος μένουν σε αυτόν. Δηλαδή αν ξέρουν ότι η Σύρος είναι προσβάσιμη θα πηγαίνουν εκεί», υπογραμμίζει. Για πρώτη φορά λοιπόν μέσω αυτής της πλατφόρμας αλλά και των προσπαθειών που κάνει το κάθε νησί ξεχωριστά αναδεικνύονται προορισμοί που αντιμετωπίζουν όλους τους επισκέπτες τους ισότιμα χωρίς διακρίσεις.

Πηγή : lesvospost.com με στοιχεία από ΑΠΕ / ΜΠΕ

Related posts

450.000 ευρώ για την αποκατάσταση του δρόμου στη περιοχή «Ζερβού»

admin

«Αυλάκια»: Τέλος Οκτωβρίου η χρήση και της δεύτερης λωρίδας κυκλοφορίας

admin

Κάρλας: Να διεκδικήσουμε, την ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής Μουσικών Επιστημών με έδρα την πόλη της Σάμου

admin

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου για τον οδικό άξονα «Παράκαμψη Πυθαγορείου – Χώρας»

admin

Από τα εγκαίνια του Επικούρειου Πολιτιστικού Κέντρου στη Σάμο

admin

Με υπογραφή Μουτζούρη ξεκινά η Παράκαμψη Πυθαγορείου – Χώρας αξίας 12.448.430 €

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Σπύρου Τζιβάρα

admin

Εγκαινιάζεται το Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο

admin

Επίσκεψη Διοικητών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα