Connect with us

Σαμιακά

Τα ατίθασα παιδιά μιας ήμερης φτώχειας

Published

on

Του Δημήτρη Σεβαστάκη στην Αυγή 

Το πρώτο κείμενο στο Αναγνωστικό της Δ’ Δημοτικού ήταν το «Όργωμα». Το δεύτερο κείμενο ήταν ένα δημώδες ποίημα «Το αμπέλι», το τρίτο ένα αφήγημα με τίτλο «Στους ελαιώνες και τα νυχτέρια του χωριού», το επόμενο ένα ωραίο ποίημα του Παλαμά, «Η ελιά».

Τα παιδιά μαθαίναμε γράμματα μέσα από την πιο διαδεδομένη αισθητική κατηγορία της περιόδου της δεκαετίας του ’60, που ήταν η φύση, οι αγροτικές εργασίες. Η περιοδικότητα των εποχών, όπως εκδηλώνονταν στις αγροτικές εργασίες, συνεργούσε στην αναγνωστική και γλωσσική εκπαίδευση. Τα κείμενα εξελίσσονταν με τη φύση, την Ιστορία και την εργασία. Ο αστικός χώρος στα κείμενα ήταν ελάχιστος.

Η δομή του αναγνωστικού βιβλίου ήταν οργανωμένη σε μέρη, με κέντρο τις τέσσερις εποχές και υποκύκλους από τη «θρησκευτική ζωή», την «οικογενειακή», την «εθνική», την «Ιστορία», τα «επαγγέλματα» κ.λπ. Στην έκδοση του 1964 που έχω (τα βιβλία τα κληρονομούσαμε από τους προηγούμενους μαθητές), η εξαιρετική εικονογράφηση είναι του Τάσσου Αλεβίζου και η επιμέλεια του Βασίλη Σφυρόερα.

Τα κείμενα, η θεματολογία, η διάρθρωση ενσωματώνουν τις ιδεολογικές, αισθητικές, παραγωγικές διήκουσες μιας εποχής που επιθυμούσε τη συγκρότηση του κράτους και του υπάκουου πολίτη. Μέσα, βέβαια, στις ρωγμές παρεισφρέουν γλωσσικές και εκφραστικές ποιότητες, εικονογραφική και αισθητική δύναμη, αλλά οι δεσπόζουσες ορίζονται από τα ιδανικά του μετεμφυλίου, παρ’ όλο που η αντικομμουνιστική κανονικότητα κάπως διαταράσσεται από τη δράση της ΕΔΑ, τον εκπαιδευτικό δημοκρατισμό του Κέντρου κ.λπ.

Η ιδεολογική δραστικότητα, βέβαια, μετριάζεται και από την άτσαλη προσήλωση και μαθησιακή πειθαρχία των παιδιών της εποχής. Οι συμμαθητές μου ήταν πάμφτωχα, μπαλωμένα παιδιά, κουρεμένα γουλί, που το μέγιστο ενδιαφέρον τους δεν ήταν ο Καρκαβίτσας, ο Τέλλος Άγρας ή ο Παλαμάς, ήταν η μπάλα και οι παγίδες για να πιάνουν πουλιά. Παιδιά μιας ημιαγράμματης ζώνης, λιπόσαρκα και ατίθασα. Δυσκολεύονταν να μάθουν απέξω έμμετρο του Πολέμη ή του Δροσίνη, μην πω του Βιζυηνού το άπιαστο «φως ηλίου θαλπερό…», μπερδεύονταν με τη μετακίνηση από την καθαρεύουσα στη δημοτική και τούμπαλιν, τους έρχονταν πιο εύκολο να ρίξουν μια πετριά στο κεφάλι του ανύποπτου, να τσιμπήσουν τη συμμαθήτρια, να κόψουν με τρικλοποδιά τον αντίπαλο επιθετικό.

Αδικημένα παιδιά που η ιδεολογία τους διαμορφώθηκε στα χωράφια όταν βοηθούσαν στον τρύγο, στις ελιές, στις σπορές, συχνά, συγκροτήθηκαν από το άγριο ξυλοκόπημα από τους μεγάλους (δεν έδερναν μόνο οι γονείς και οι δάσκαλοι, αλλά και οι γείτονες και ο οποιοσδήποτε αυτοσχέδιος παιδαγωγός). Αυτά τα παιδιά δεν μάθαιναν, εσωτερίκευαν τη βιοποριστική αγωνία. Τέλειωναν το Δημοτικό όπως – όπως, πήγαιναν βοηθοί στα ξυλουργεία, στην οικοδομή, στα χωράφια, στα καράβια.

Το 1968 πήγα στο υπέροχο σχολικό συγκρότημα στη Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη. Άλλος κόσμος. Πουθενά γη. Πολλές ώρες ανάγνωσης στο διαμέρισμα. Δεν ελεγχόταν η ιδιωτική σου ζωή στο πυκνό χάος του αθηναϊκού κέντρου, 30 παιδιά στην τάξη, εξεταζόσουν μια στις τόσες. Αναγκαζόσουν να δημιουργήσεις συμμαχικές φιλίες, δίκτυα. Μεγαλύτερες ελευθερίες, περισσότερες αναγωγές – επιλογές, πιο ισχυρή η γνωστική κωδικοποίηση, λιγότεροι χώροι, μικρότερη η σωματικότητα στο παιχνίδι.

Τα παιδιά διάβαζαν στο Αναγνωστικό για «εξωτικές χώρες» μέσα στη χώρα μας. «Χώρες» με αγρούς, οργώματα και ιδρωμένους «ξωμάχους», ενώ οι παραστάσεις τους ήταν οι ταξιτζήδες και οι υπάλληλοι στα εμπορικά καταστήματα. Σ’ αυτή την ασυμμετρία ανάμεσα στους αστικούς πληθυσμούς και την υπαιθριστική αισθητική των αναγνωσμάτων πρέπει να «παράπεσε η αληθινή μας μέρα». Η τηλεόραση 21 ιντσών και ο Simon Templar – Saint με τον Φρέντυ Γερμανόέμπαιναν ορμητικά στα σπίτια. Η ασυμμετρία του αστού και του «κουρεμένου κεφαλιού» αρχίζει να αίρεται δραματικά.

Τα σχολεία άνοιξαν προχθές. Θυμάμαι και ξανασκέφτομαι τα «παιδιά» από το Μεσαίο Καρλόβασι της Σάμου και τη Φωκίωνος Νέγρη της Κυψέλης. Τα παιδιά με τη διάσπαση στην ψυχή.

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Υπεγράφη η σύμβαση της μελέτης για τον βιολογικό καθαρισμό της πόλης της Σάμου

Published

on

By

Υπεγράφη η σύμβαση μετά τη δημοπράτηση της μελέτης : «Διερεύνηση- εκτίμηση σκοπιμότητας και λειτουργίας σχεδιασμού αποχετευτικού δικτύου Σάμου.

Η μελέτη, μετά την ολοκλήρωση της, θα υποβληθεί για χρηματοδότηση από το «Αντώνης Τρίτσης».

«Ξεκινάμε την προσπάθεια επίλυσης του μεγάλου και πολυετούς προβλήματος που ταλαιπωρεί την πόλη μας, της λειτουργιάς του αποχετευτικού δικτύου και του βιολογικού καθαρισμού» αναφέρει σχετικά ο δήμος Ανατολικής Σάμο.υ

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Γ. Ν Σάμου για τις μετακινήσεις προσωπικού

Published

on

By

Στις 30/11/2020 ο Διοικητής του Νοσοκομείου προέβει  σε άλλη μια  μετακίνηση εργαζομένου, επικαλούμενος την υποστελέχωση της διοικητικής υπηρεσίας, την οποία ο Σύλλογος αναγνωρίζει και αιτείται από χρόνια την στελέχωση της με προσλήψεις.

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου με την απόφαση του αυτή, αποδυναμώνει ένα πολύ σημαντικό τμήμα του νοσοκομείου (ακτινολογικό) που λόγο έλλειψη προσωπικού, η  υπηρεσία χρωστά στους εργαζόμενους  εκατοντάδες ρεπό και ημέρες κανονικής άδειας.  Οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο τμήμα,  βάση νόμου πρέπει να δουλεύουν συγκεκριμένες ώρες και με συγκεκριμένο αριθμό λήψεων ακτινογραφιών.

  Στο ακτινολογικό τμήμα υπηρετούν λιγότεροι εργαζόμενοι από ότι υπηρετούσαν πριν την πανδημία.  

 Το ΔΣ του Συλλόγου ζητά από τον Διοικητή του Νοσοκομείου αντί να αποδυναμώνει τμήματα, να προχωρήσει άμεσα σε μόνιμες προσλήψεις προσωπικού σε όλα τα τμήματα και τις υπηρεσίες του νοσοκομείου.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Πολιτικά2 ώρες ago

Δράση της Ν.Ε. Σάμου του Κινήματος Αλλαγής στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού

Πολιτικά2 ώρες ago

Η Ν.Ε. Σάμου του Κινήματος Αλλαγής αποχαιρετά τον Δήμαρχο Φούρνων – Κορσεών

Περιφερειακά5 ώρες ago

Συλλυπητήριο μήνυμα από τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου για τον θάνατο του Γιάννη Μαρούση

Σαμιακά6 ώρες ago

Υπεγράφη η σύμβαση της μελέτης για τον βιολογικό καθαρισμό της πόλης της Σάμου

Πολιτικά7 ώρες ago

Η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα για τον σεισμό στη Σάμο στο alt.gr

Ικαριακά7 ώρες ago

Συλλυπητήριο μήνυμα της Λαϊκής Συσπείρωσης Φούρνων για την απώλεια του Δημάρχου Φούρνων

Περιφερειακά9 ώρες ago

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου για τον θάνατο του Γιάννη Μαρούση

Πολιτικά10 ώρες ago

Ο Υπουργός Τουρισμού στη Διεθνή Αεροπορική Έκθεση «Routes Reconnected 2020»

Ικαριακά21 ώρες ago

Έφυγε από τη ζωή ο Δήμαρχος Φούρνων Γιάννης Μαρούσης

Δήμος1 ημέρα ago

«η Σάμος αλλάΖΕΙ» για το πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Χαρδαλιάς για Σάμο: Χωρίς SMS στις μετακινήσεις

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Υπό ελέγχο η φωτιά στο ΚΥΤ Σάμου – Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στη Σάμο

Περιφερειακά4 εβδομάδες ago

Έως και την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου η διακοπή μαθημάτων στη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Δήμος4 εβδομάδες ago

Δήμος Ανατ. Σάμου: Απομάκρυνση πολιτών απο περιοχές της πόλης της Σάμου και της Κοινότητας Βαθέος

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Εξαιρείται η Σάμος απο την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας

Δήμος4 εβδομάδες ago

Διανομή γευμάτων απο το εθελοντικό κλιμάκιο Πυθαγορείου

Πολιτικά4 εβδομάδες ago

Σάμος:Τα 8 μέτρα στήριξης των πληγέντων από τον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου

Δήμος4 εβδομάδες ago

Μέλη του Ελληνικού Τμήματος Αντισεισμικής Μηχανικης Ε.Τ.Α.Μ. στη Σάμο

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Διοικητής Γ.Ν Σάμου: «Τηρήστε τα μέτρα προστασίας – Προσοχή στις μετακινήσεις προς το νησί»

Περιφερειακά4 εβδομάδες ago

Συνεχίζει να είναι κλειστός ο δρόμος στα Αυλάκια

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή