16.6 C
Σάμος
19/04/2024
Πολιτικά

ΤΕ ΚΚΕ Σάμου: «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό»

Στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Αιολίς, το Σάββατο το απόγευμα 1η Απρίλη, έγινε η εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Σάμου του ΚΚΕ με θέμα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό. Με το ΚΚΕ για υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους. Η πάλη του κινήματος στο νομό Σάμου».

Την εκδήλωση άνοιξε ο Σταμάτης Φιλιππής γραμματέας της Τ.Ε. Σάμου και πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου, όπου έκανε αναφορά στη προτεραιότητα που δίνει το ΚΚΕ στην διεκδίκηση και τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για το λαό, με βάση τις ανάγκες του, με προσλήψεις και σύγχρονη υλικοτεχνική στελέχωση σε όλες της δομές δημόσιας υγείας, κόντρα στην πολιτική της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης, της συνεχούς υποβάθμισης και της ιδιωτικοποίησης.

Στην κεντρική εισήγηση η Ελένη Μπάγια, παθολόγος και μέλος του Τμήματος Υγείας και Πρόνοιας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, έκανε ειδική αναφορά στους νόμους που έχουν ψηφιστεί από όλες τις κυβερνήσεις με τους οποίους έκλεισαν νοσοκομεία ή μετέτρεψαν άλλα σε ΑΕ όπως αυτό της Σαντορίνης από τον ΣΥΡΙΖΑ, έφεραν πληρωμές επισκέψεων και χειρουργείων για τους ασθενείς, καθώς και τους ιδιώτες, με τελευταίο το νόμο έκτρωμα για το «νέο ΕΣΥ» όπου διάλυσε ό,τι είχε απομείνει από το δημόσιο χαρακτήρα στην υγεία. Ανάφερε ότι η αρχή του κόστους-οφέλους είναι αυτή που καθορίζει για όλα τα αστικά κόμματα τις παροχές υγεία του λαού μας, όπου με βάση αυτό και τα νοσοκομεία πρέπει να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και να είναι αυτοχρηματοδοτούμενα.

Επισήμανε ότι η υπόθεση της Υγείας  είναι υπόθεση όχι μόνο των υγειονομικών αλλά όλου του λαού και ότι πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου για τις 21 Μάη. Ενώ κάλεσε σε ανυποχώρητο αγώνα για την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία, σημειώνοντας ότι οι βουλευτές του κόμματος κατέθεσαν στη βουλή 622 ερωτήσεις για την Υγεία την τελευταία τετραετία, σημειώνοντας ότι η εκλογική ενδυνάμωση του ΚΚΕ θα οδηγήσει σε απόσπαση κατακτήσεων, θα βάλει φραγμό στα αντιλαϊκά σχέδια για να ξημερώσουν καλύτερες ημέρες για το λαό μας.

Στην παρέμβασή της η υποψήφια βουλευτής του κόμματος στο νομό Σάμου Βάσω Βρυνιώτη, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ν.Σάμου, αναφέρθηκε στις τεράστιες και επικίνδυνες ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που υπάρχει στο νοσοκομείο, κέντρα υγείας, περιφερειακά και αγροτικά ιατρεία, στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας και στο ΚΕΦΥΑΠ του νησιού, σε σημείο που κινδυνεύει να κλείσει η παιδιατρική κλινική, στην ανάγκη ανάπτυξης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που να εμπεριέχει την πρόληψη και την αποκατάσταση με βάση τα ιδιαίτερα πληθυσμιακά, γεωγραφικά και επιδημιολογικά χαρακτηριστικά και να είναι συνδεδεμένη με του χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης. Ιδιαίτερη πτυχή της υγείας που ανέδειξε ήταν αυτή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, τα δεκάδες ατυχήματα, ακόμη και θανατηφόρα, η ανυπαρξία γιατρών εργασίας σε μεγάλους χώρους, ελεγκτικών μηχανισμών και η αδυναμίας της μοναδικής επιθεώρησης εργασίας των 2 εργαζομένων στην Χίο να καλύψει όλα τα νησιά του Β.Α. Αιγαίου, επισημαίνοντας ότι η αντιλαϊκή πολιτική ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ έκαναν του χώρους δουλειάς επιβλαβείς για τους εργαζόμενους και πεδίο μεγάλης κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο Βαγγέλης Μαρούπας, υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στο νομό και μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, σε γραπτή τοποθέτηση που έστειλε αφού εκτάκτως χρειάστηκε να βρίσκεται εκτός νησιού, επισήμανε ότι και στην υγεία υπάρχει συμφωνία στην πολιτική της κυβέρνησης με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ψηφίσει το 50% και του ΠΑΣΟΚ, που έχει ψηφίσει το 70% των νόμων της ΝΔ αυτή την τετραετία. Επισήμανε ότι και η επόμενη κυβέρνηση θα είναι ντε φάκτο αντιλαϊκή, όποιος και με όποιο σχήμα και να κυβερνήσει, ενώ κάλεσε το λαό να δυναμώσει το μοναδικό αντίβαρο στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση που δεν είναι άλλο από το ΚΚΕ, που ήταν το μοναδικό που πολέμησε την κυβέρνηση Μητσοτάκη και ήταν μπροστά, οργανωτής και ψυχή κάθε εργατικού αγώνα, κάθε αγωνιστικού σκιρτήματος, θυμίζοντας κινητοποιήσεις, απεργίες, συλλαλητήρια και παρεμβάσεις και στο νομό και πανελλαδικά από τους κομμουνιστές μέσα από τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς όπως πχ την πρώτη απεργία υγειονομικών σε συνθήκες καραντίνας, το Πολυτεχνείο του 2020 κόντρα στην απαγόρευση και την καταστολή, τις δεκάδες παρεμβάσεις και για τα ζητήματα της υγείας από το Ε.Κ., τα σωματεία και άλλους φορείς στη Σάμο και την Ικαρία, που έρχονται σε αντιδιαστολή με τις τοποθετήσεις και πράξεις των διάφορους εκπροσώπων ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στο νομό μας.

Σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις παραβρισκόμενων στην εκδήλωση όπως γιατρών, εκπροσώπων από συλλόγους γυναικών, συνταξιούχων και άλλων στην εκδήλωση, όπου πρόσθεσαν πτυχές όπως τις ελλείψεις γιατρών αλλά και φαρμάκων, το κόστος για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή για γυναίκες που βρίσκεται στο νησί μας, τις τραγικές ελλείψεις στον τομέα της πρόνοιας και της ψυχικής υγείας, ενώ καταγγέλθηκε και το κόψιμο επιδόματος αναπηρίας από οικογένεια με σοβαρά οικονομικά προβλήματα και πως οι παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις από το κίνημα έφεραν αποτελέσματα, ενώ ιδιαίτερης σημασία ήταν και η αναφορά στην ανωτερότητα του σοσιαλισμού που οικοδομήθηκε και της προσφοράς της Κούβας σήμερα στη δημόσια και δωρεάν υγεία.

Τέλος έγινε κάλεσμα συμμετοχής του λαού του νησιού μας στην κινητοποίηση για την Υγεία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γ.Νοσοκομείου Σάμου την Πέμπτη στις 6 Απρίλη στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Πυθαγόρα στο Βαθύ.

Related posts

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατέθεσε τροπολογία για την παράταση της απαλλαγής από τον Ε.Ν.Φ.Ι.Α. και για το έτος 2024 των σεισμόπληκτων κτηρίων της Σάμου

admin

“Μ. Αγγελόπουλος: Κυρίαρχο ζήτημα η ασφάλεια στην καθημερινότητα των πολιτών”

admin

Κοινοβουλευτική ερώτηση για τη διάσωση του πυργόσπιτου του Καπετάν Λαχανά

admin

Η Έρη Ρίτσου στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ

admin

Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ι.Τ.Α επανεξελέγη ο Μ. Αγγελόπουλος

admin

Οι ΚΟ του ΚΚΕ Δυτικής Σαμου προς Παπαθεοφάνους : Η «μάχη της κολώνας» μπορεί να περιμένει….

admin

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Οι προτεινόμενοι Υποψήφιοι Ευρωβουλευτές Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

admin

Ο Γιώργος Αυτιάς υποψήφιος με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές

admin

Ευρεία σύσκεψη με τον Πανσαμιακό Αγροτικό Σύλλογο

admin