27.8 C
Σάμος
30/09/2022
Δήμος

Την έκδοση ψηφίσματος για το Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο ζητά η παράταξη «η Σάμος αλλάΖΕΙ»

Πρόταση για συζήτηση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης με έκδοση σχετικού ψηφίσματος, σχετικά με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων των δήμων σε ιδιώτες, ζητά η παράταξη «η Σάμος αλλάΖΕΙ».

Σε επιστολή της η παράταξη αναφέρει πως το λεγόμενο αναπτυξιακό νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις», που συζητείται στη Βουλή, όπου μεταξύ πολλών ρυθμίσεων για τη διαμόρφωση «φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος», στο άρθρο 179 περιλαμβάνονται διατάξεις, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα για εκχώρηση αρμοδιοτήτων των Δήμων σε ιδιώτες. Συγκεκριμένα δίνεται τη δυνατότητα σε δήμους να συνάπτουν με ιδιώτες δημόσιες συμβάσεις παροχής υπηρεσιών Καθαριότητας, Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού (συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού), τροποποιώντας το άρθρο 61 του ν. 2979/2011.

«Η ψήφιση αυτής της διάταξης εκτιμούμε ότι θα εκχωρήσει βασικές ανταποδοτικές και κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων με αποτέλεσμα η ιδιωτικοποίηση να μετακυλήσει το αυξημένο κόστος στους δημότες και συνακόλουθα την απαξίωση, τη διάλυση οργανικών υπηρεσιών και την μείωση των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Σας καταθέτουμε πρόταση, στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο, να εισάγετε σχετικό θέμα στην ημερήσια διάταξη για την έκδοση ψηφίσματος, σχέδιο του οποίου ως δημοτική παράταξη σας επισυνάπτουμε», αναφέρει η παράταξη

ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

«1. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανατολικής Σάμου υπερασπιζόμενο τον αποκλειστικά δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών του Δήμου και διεκδικώντας την σταθερή και επαρκή χρηματοδότησή του από την Κεντρική Διοίκηση και την επαρκή στελέχωση με μόνιμο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα είναι ριζικά αντίθετο με τις ρυθμίσεις του άρθρου 179 που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τον τίτλο “Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις”.

Το εν λόγω άρθρο, εφόσον αποτελέσει Νόμο του κράτους, θα οδηγήσει ουσιαστικά, χωρίς κανένα περιορισμό, στην σταδιακή και μετέπειτα πλήρη ιδιωτικοποίηση κοινωνικών και ανταποδοτικών υπηρεσιών του Δήμου, όπως της συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού κ.α.

  1. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανατολικής Σάμου δεσμεύεται, ότι ακόμη και εάν ψηφιστεί το εν λόγω άρθρο, δεν θα το ενεργοποιήσει και θα κινηθεί αποκλειστικά στο πνεύμα όσων ορίζονταν στο άρθρο 61 του ν. 3979/2011, στο οποίο προβλέπεται ότι με αιτιολογημένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του, τεκμηριώνεται η αδυναμία εκτέλεσης με ίδια μέσα του δήμου και καθορίζεται με σαφήνεια το αντικείμενο των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και η διάρκεια και η περιοχή, εντός της οποίας αυτές παρέχονται.
  1. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανατολικής Σάμου απαιτεί σταθερή και μόνιμη χρηματοδότηση από την Κεντρική Διοίκηση και επιπλέον την κάλυψη όλων των θέσεων του ΟΕΥ με μόνιμο προσωπικό πλήρους απασχόλησης, ώστε να μπορεί ο Δήμος να παρέχει ικανοποιητικές υπηρεσίες στους δημότες του».

Related posts

Δήμαρχος Δυτικής Σάμου: Παρουσίασε τον απολογισμό της τριετίας

admin

Συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Δυτικής Σάμου

admin

Σε απολογισμό πεπραγμένων προχωρά ο Δήμος Δυτικής Σάμου

admin

Παραδόθηκε η μελέτη για τη μείωση σεισμικής διακινδύνευσης και την ασφαλή ανάπτυξη του Δήμου Ανατολικής Σάμου

admin

Ξεκινούν οι εργασίες για την τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα στο Δημοτικό Γήπεδο Καρλοβασίου

admin

ΛΑΣ:«Kολοβό» το διεκδικητικό πλαίσιο της δημοτικής αρχής που δεν απηχεί τις πραγματικές ανάγκες του Νοσοκομείου

admin

“Η Σάμος αλλάΖΕΙ” για το Επικούρειο Πολιτιστικό Κέντρο Σάμου

admin

O δημοτικός συνδυασμός “Μ.ΠΡΟ.ΣΤΑ” για το “ΞΕΝΙΑ”

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Δυτικής Σάμου για το θάνατο του Αρχιμουσικού Χαράλαμπου Κοτζαμάνη

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα