Connect with us

Σαμιακά

Τιμητικές διακρίσεις σε δύο γυναίκες Κυβερνήτες του Λ.Σ Σάμου

Published

on

Τιμητικές διακρίσεις σε τρεις γυναίκες κυβερνήτες του Ανατολικού Αιγαίου για το σημαντικό έργο που επιτελούν κάτω από δύσκολες συνθήκες. Στην Επικελευστή Λ.Σ Καλλιοντζή Έφη – Γεωργία, στην Επικελευστή Λ.Σ. Διακοβασίλη Δέσποινα, καθώς και στην Επικελευστή Λ.Σ. Κόντη Μαρία.
Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων και σημαντικών παρεμβάσεων ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του Ελληνικού νηολογίου, αλλαγή της λιμενικής διακυβέρνησης, εκμετάλλευση των λιμένων της χώρας και παρεμβάσεις στο ανθρώπινο δυναμικό του Λιμενικού Σώματος προανήγγειλε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης στην εκδήλωση της κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Υπουργείου.
 «Θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου», είπε ο κ. Πλακιωτάκης,  «να ευχηθώ στην κάθε μία και στον καθένα ξεχωριστά, να έχετε υγεία, το 2020 να είναι έτος δημιουργικό, ευτυχισμένο.
Ζούμε», πρόσθεσε, «σε δύσκολους καιρούς με έντονο το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό ενδιαφέρον στην ευρύτερη περιοχή μας, επομένως, πρώτα και πάνω από όλα απαιτείται Εθνική ενότητα και Εθνική ομοψυχία στα θέματα αμυντικής και εξωτερικής πολιτικής».
  Στη συνέχεια ο κ. Πλακιωτάκης, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του Υπουργείου για τη νέα χρονιά, επισημαίνοντας – μεταξύ άλλων – και τα εξής  :
«Για τη Ναυτιλία μας το 2020 θα είναι ένα έτος όπου θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές, σε όλα τα επίπεδα, σε όλο το φάσμα των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων. Η Ναυτιλία μας για μία ακόμη χρονιά θα είναι το στρατηγικό πλεονέκτημα της χώρας μας. Έχουμε πει πολλές φορές ότι δεν συμβάλει μόνο σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Κυρίως συμβάλει στην ήπιας μορφής, στρατηγική ενίσχυση της χώρας μας», είπε χαρακτηριστικά.
   Επιτρέψτε μου», συνέχισε, «για μία ακόμη φορά, να ευχαριστήσω δημοσίως τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, που νύχτα – μέρα, επί 24ωρου βάσεως, σώζουν ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα, ενώ την ίδια ώρα κάποιοι άλλοι διακινδυνεύουν για να προστατεύσουν τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας.
   Επίσης, οφείλω να συγχαρώ και τους πολιτικούς υπαλλήλους του Υπουργείου μας που και αυτοί έχουν το δικό μερίδιο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ναυτιλίας μας», κατέληξε.
Βράβευση στελεχών Λ.Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ.
    Στην διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής βράβευσε στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, τα οποία στην διάρκεια του περασμένου έτους διακρίθηκαν στην έρευνα και διάσωση ανθρώπων, αλλά και σε αθλήματα.
   Συγκεκριμένα απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις σε τρεις γυναίκες κυβερνήτες του Ανατολικού Αιγαίου για το σημαντικό έργο που επιτελούν κάτω από δύσκολες συνθήκες.
Στην Επικελευστή Λ.Σ Καλλιοντζή Έφη – Γεωργία, στην Επικελευστή Λ.Σ. Διακοβασίλη Δέσποινα, καθώς και στην Επικελευστή Λ.Σ. Κόντη Μαρία.
   Επίσης τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν σε επτά στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για την συμμετοχή τους σε ειδικές επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης πραγματοποιώντας καταδύσεις σε ιδιαίτερα μεγάλα βάθη.
  Τιμητική διάκριση εξάλλου έλαβαν οι Κελευστές Λ.Σ. Σκαλτσάς Θεόδωρος και Μουρτζίνης Παναγιώτης,του Λιμεναρχείου Κυλλήνης, διότι στις  23/12/2019 στο λιμένα Κυλλήνης, με κίνδυνο της ζωής τους, διέσωσαν γυναίκα επιβάτη όταν κατά την προσπάθεια αποβίβασης από πλοίο, το αυτοκίνητο της έπεσε στη Θάλασσα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν.
  Τέλος, έπαινοι  απονεμήθηκαν από τον κ. Πλακιωτάκη :
Στον Αντιπλοίαρχο Λ.Σ. Μπουγιούρη Αντώνιο, διότι ως αθλητής της ιστιοπλοΐας πέτυχε διεθνή διάκριση κατακτώντας την τρίτη θέση και το  χάλκινο μετάλλιο  στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα  lazer Master ηλικίας 45 έως 55 στο port Zelande  της Ολλανδίας, καθώς και την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο στο Alexandria forum στην Αίγυπτο.
Στον Ανθυποπλοίαρχο Λ.Σ. Καραμάνη Νικόλαο προπονητή της Εθνικής Ομάδας Νέων Ανδρών της Υδατοσφαίρισης για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο Παγκόσμιο  Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών στο Κουβέιτ,
Στον Ανθυπασπιστή Λ.Σ. Μπουδραμή Νικόλαο διότι συμμετείχε, ως διαιτητής, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υδατοσφαίρισης Νέων Ανδρών στο Κουβέιτ, και,
Στη Λιμενοφύλακα Αναγνωστοπούλου Χρυσούλα, διότι ως μέλος της Εθνικής Ομάδας Γυναικών Στίβου, πέτυχε διεθνή διάκριση κατακτώντας την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Διεθνούς Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού στην Κίνα, καθώς και την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων.

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Το πρόγραμμα παραλαβής σταφυλιών από 21 έως 26 Σεπτεμβρίου

Published

on

By

Το πρόγραμμα παραλαβής σταφυλιών από 21 έως 26 Σεπτεμβρίου, έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΣ Σάμου.

Να σημειωθεί πως το οινοποιείο Μαλαγαρίου την ερχόμενη εβδομάδα θα παραλαμβάνει σταφύλια Μοσχάτα τη Δεύτερα 21και την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, ενώ η παραλαβή θα συνεχιστεί στο οινοποιείο Καρλοβάσου σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί.

Πατήστε στην εικόνα για μεγέθυνση

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

«Αρχιπέλαγος»: Πληθυσμιακές Εξάρσεις Μεδουσών – Βοηθήστε στην Καταγραφή τους

Published

on

By

Το Παρατηρητήριο Πολιτών του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, συμβάλλει στις καταγραφές των πληθυσμιακών εξάρσεων μεδουσών – αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι η επιστήμη των πολιτών – citizen science – αποτελεί είναι μία ανεκτίμητη πηγή πληροφοριών για τη βιοποικιλότητα αλλά και για τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι θάλασσες μας. Όλοι μαζί μπορούμε και οφείλουμε να συνεργαζόμαστε και να ανταλλάζουμε πληροφορίες έτσι ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε αλλά και να επιβιώσουμε στις θάλασσές μας που αλλάζουν.

119601607 10157685372715878 6278433229783545561 o

Μέδουσα Rhizostoma pulmo Φωτογραφία από το Παρατηρητήριο Πολιτών του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος

Από την άνοιξη έως και σήμερα παρατηρούνται πληθυσμιακές εξάρσεις μεδουσών σε διάφορες περιοχές των ελληνικών θαλασσών, κυρίως σε θάλασσες όπου υπάρχει χαμηλός ρυθμός ανανέωσης των νερών, σε συνδυασμό με την έντονη ανθρωπογενή υποβάθμιση. Αυτές οι εξάρσεις είναι αθροιστικό αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, με βασικό την υπεραλίευση και τη συστηματική και εντατική αλιεία μεγάλων ψαριών θηρευτών κατά τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί «οικολογικός χώρος» στα οικοσυστήματα που επιτρέπει στις μέδουσες να ευδοκιμούν. Εξίσου σημαντική όμως είναι και η γενικότερη επίδραση που προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως οι απορροές από τις εντατικές καλλιέργειες, οι απορροές των πόλεων, αλλά και τα λύματα από τις τουριστικές περιοχές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καθώς εκατομμύρια Έλληνες και επισκέπτες, μετακινούνται ιδίως του καλοκαιρινούς μήνες στις παράκτιες περιοχές η παρουσία τους προκαλεί ένα ιδιαίτερα έντονο αποτύπωμα στις θάλασσές μας.

119552756 10157685372585878 3306571706226524681 o

Μέδουσα Chrysaora hysoscella – Φωτογραφία από το Παρατηρητήριο Πολιτών του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος

Σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή για την Επιστημονική Εξερεύνηση της Μεσογείου CIESM – Mediterranean Science Commission το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος συμμετέχει στη διαμεσογειακή δράση “Jellywatch”. Μέσω της δράσης αυτής, συγκεντρώνουμε από μέσω των ερευνητών μας αλλά και από το κοινό, στοιχεία σχετικά με τις εξάρσεις μεδουσών σε όλη τη Μεσόγειο.

119474769 10157685372945878 7967835697003411486 o

Στόχος μας είναι να αποκτήσουμε μια καλύτερη εικόνα των πληθυσμιακών εξάρσεων των μεδουσών, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Η δράση αυτή πραγματοποιείται χάρη στη συμβολή των τοπικών κοινωνιών, των ψαράδων, ιστιοπλόων, δυτών, κολυμβητών, επισκεπτών και όλων όσων παρατηρούν τις θάλασσες μας με ενδιαφέρον, και στηρίζουν με τις παρατηρήσεις τους αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία.
Η συμβολή σας στην καταγραφή των εξάρσεων που τυχόν παρατηρήσετε (ή παρατηρήσατε τους προηγούμενους μήνες) αποτελεί ανεκτίμητη βοήθεια.

***

Στείλτε τις καταγραφές και τις φωτογραφίες σας στο medousa@archipelago.gr και ενημερωθείτε από τη σελίδα http://archipelago.gr/ti-kanoume/thalassia-prostasia/medouses/

119556894 10157685372590878 2605436749624404165 o

Μέδουσα Pelagia noctiluca – Φωτογραφία από το Παρατηρητήριο Πολιτών του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή