20 C
Σάμος
29/11/2023
Σαμιακά

Τι είναι η Διαμεσολάβηση

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΜΕΣΟΛΆΒΗΣΗ;

Από τις 30 Νοεμβρίου 2019 ξεκινά η υποχρεωτική υπαγωγή των ιδιωτικών διαφορών στη διαδικασία της διαμεσολάβησης. Η διαμεσολάβηση είναι η υποβοηθούμενη από το διαμεσολαβητή διαπραγμάτευση μεταξύ δύο ή περισσότερων μερών με σκοπό την από κοινού εύρεση λύσης εξωδικαστικά. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να αποφευχθεί η χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία ενώπιον των δικαστηρίων. Τα μέρη δηλαδή οδηγούνται από μόνα τους, με τη βοήθεια του διαμεσολαβητή που είναι ειδικά εκπαιδευμένο και κατηρτισμένο πρόσωπο, σε λήψη απόφασης προς επίλυση της διαφοράς τους, η οποία, αφού υπογραφεί, δεσμεύει απόλυτα τα μέρη και είναι εκτελεστή σύμφωνα με τα άρθρα του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας περί αναγκαστικής εκτέλεσης των αποφάσεων ή εν γένει εκτελεστών εγγράφων. Στη διαμεσολάβηση μπορούν να ενταχθούν σχεδόν όλες οι ιδιωτικού δικαίου διαφορές, εφόσον τα μέρη έχουν την εξουσία να διαθέτουν το αντικείμενο της διαφοράς. Υπάρχουν υποθέσεις για τις οποίες δεν είναι δυνατή η προσφυγή στη διαμεσολάβηση και απαιτούν την έκδοση δικαστικής απόφασης. Ωστόσο, πληθώρα υποθέσεων μπορούν να επιλυθούν εξωδικαστικά.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ

Αρχικά περιγράψτε την υπόθεσή σας στο διαμεσολαβητή έτσι ώστε να συμβουλευτείτε αν είναι δυνατή η υπαγωγή αυτής στη διαμεσολάβηση. Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται με επιτυχία στο εξωτερικό και συμβάλλει όχι μόνο στην ομαλότερη διευθέτηση των διαφορών αλλά και κατά συνέπεια κάποιες φορές στην ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης, η οποία αυτή τη στιγμή πλήττεται από τις μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις των ελληνικών δικαστηρίων. Είναι μια διαδικασία με αρκετά οφέλη μερικά από τα οποία είναι το χαμηλότερο κόστος, η δυνατότητα διάσωσης της σχέσης μεταξύ των μερών που με τους δικαστικούς αγώνες σχεδόν αποκλείεται καθώς και η εξεύρεση προσαρμοσμένης λύσης στις ανάγκες των μερών σε σχέση με την απόφαση που εκδίδει τρίτο πρόσωπο. Εμπιστευθείτε τους ειδικά διαπιστευμένους διαμεσολαβητές που σκοπό έχουν να σας βοηθήσουν παράλληλα  πάντα με τη συνδρομή και του δικηγόρου σας  έτσι ώστε να διαφωτίσουν όλες τις πτυχές της διαφοράς και να σας οδηγήσουν στην καλύτερη  λύση.  Κάποιες φορές μια τέτοια διαδικασία απαιτεί χρόνο και η διαδικασία της διαμεσολάβησης τον δίνει. Αναζητείστε τον διαπιστευμένο διαμεσολαβητή, ο οποίος εναρμονίζεται με την ψυχοσύνθεσή σας και θεωρείτε ότι μπορεί να συνεισφέρει με τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα στη θετική έκβαση της  υπόθεσής σας.

Αθανασία Ι. Καλτάκη

Δικηγόρος-Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια

 

Related posts

Αναβολή της σημερινής συγκέντρωσης για την υγεία στη Σάμο

admin

Επανέναρξη λειτουργίας εμβολιαστικού κέντρου στο Κ.Υ. Καρλοβάσου κατά της Covid-19

admin

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας στη Θεσσαλονίκη για τον Εορτασμό της 111ης επετείου από της Ενσωματώσεως της Σάμου μετά της Μητρός Ελλάδος από τον Σύλλογο Σαμίων Θεσσαλονίκης “Πυθαγόρας”

admin

Παραμένει Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου ο Μάνος Βαλής

admin

Δεμένο στο λιμάνι του Πειραιά το πλοίο Blue Star Myconos

admin

Ψήφισμα της ΓΣ του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης

admin

Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Σάμου για την κινητοποίηση για την Υγεία

admin

“ΕυΠο”: Εκδήλωση με θέμα “Οικογένεια και Καρκίνος”

admin

Εσπερίδα για το πρόγραμμα Erasmus+ του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Σάμου

admin