23.9 C
Σάμος
14/08/2022
Περιφερειακά

Τι λέει το ΓΠΑ για την μελλοντική πιστοποίηση της Μπούκνας και του κρεμμυδιού Κουμεϊκων ως προϊόντων ΠΟΠ ή ΠΓΕ

Στα νησιά της ΠΒΑ η βιοποικιλότητα είναι πλούσια, η παράδοση επίσης είναι πολύ πλούσια και υπάρχουν ιδιαίτερα προϊόντα με ιστορική αναδρομή ενώ παράλληλα  συνυπάρχει ο τουρισμός που συνδέεται με την παραγωγική διαδικασία

Η  αγροτική παραγωγή των νησιών μας έχει πολλά προϊόντα υψηλής ποιότητας που ξεχωρίζουν για το  γενετικό υλικό, τους  παραδοσιακούς τρόπους καλλιέργειας και τα  ιδιαίτερα γευστικά και οργανοληπτικά  χαρακτηριστικά τους.

Για την ανάδειξη των τοπικών μας προϊόντων ανετέθη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών η μελέτη με θέμα:

«Έρευνα για τον προσδιορισμό εθνολαογραφικών-παραδοσιακών στοιχείων και φυσικοχημικών-οργανοληπτικών παραμέτρων που αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες δέκα προϊόντων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και αποδεικνύουν το δεσμό τους με τον τόπο παραγωγής τους: Σύνταξη των φακέλων για την κατοχύρωση τριών εξ αυτών ως προϊόντων ΠΟΠ ή ΠΓΕ»

Ένα πιστοποιημένο προϊόν  Π.Ο.Π.(προϊόν ονομασίας προέλευσης) / Π.Γ.Ε. (Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης), συμβάλλει στην  αειφόρο ανάπτυξη  και στη συγκράτηση νέων στην Περιφέρεια αλλά και βοηθά στη διεκδίκηση τουριστών από την παγκόσμια τουριστική αγορά.

Στα πλαίσια αυτής της μελέτης προτείναμε την αξιολόγηση προς πιστοποίηση των παρακάτω παραδοσιακών προϊόντων τα οποία έχουν μεγάλη προοπτική για να διεκδικήσουν ένα τέτοιο σήμα  και να προχωρήσουν στην κατάκτηση μεριδίου της παγκόσμιας αγοράς:

  1. Σαρδέλα Καλλονής
  2. Μέλι Άναμα Ικαρίας
  3. Άνυδρο Τοματάκι Χίου
  4. Μέλι Χίου
  5. Τριαντάφυλλο Χίου
  6. Καθούρα Ικαρίας
  7. Μπούκνα Σάμου
  8. Κρεμμύδι Κουμεϊκων
  9. Μέλι Ψαρών
  10. Ελιά Κολοβή Λέσβου

Για τα τρία πρώτα εξ αυτών θα συνεχιστεί η έρευνα με στόχο τη σύνταξη φακέλου πιστοποίησης ως προϊόντων ΠΟΠ .

Για τα υπόλοιπα προϊόντα θα  εξεταστεί το εύρος της παραγωγής και οι ιδιαιτερότητές τους  ώστε να  γίνει  περαιτέρω μελέτη τους.

Το παραπάνω κείμενο συνέταξε η κ. Ευμορφία Χριστινίδου, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, κατόπιν αιτήματός μας προς την κ. Άννη Ανδρεάδου, Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης και Προώθησης Προϊόντων Βορείου Αιγαίου.

 

Ακολουθούν τα αποτελεσματα της μελέτης από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τα προϊόντα του τόπου μας (Μπούκνα Σάμου, Κρεμμύδι Κουμεϊκων, Καθούρα Ικαρίας, Μέλι Άναμα Ικαρίας).

Μια σημαντική προοπτική διαβλέπεται για τα προϊόντα της Σάμου σύκα ποικιλίας Μπούκνα και κρεμμύδια Κουμέικων, κυρίως λόγω της ιδιαιτερότητάς τους η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για τη μελλοντική τους πιστοποίηση.

Όμως, για την περαιτέρω συνέχιση της διαδικασίας πιστοποίησης των προϊόντων αυτών υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί που συνδέονται κυρίως με το εύρος της παραγωγής τους και ίσως κάποια σημεία της ιδιαιτερότητας που θα πρέπει να διευκρινιστούν περαιτέρω, κυρίως για το κρεμμύδι. Έτσι, απαιτείται άμεση συνεννόηση-συνεργασία με τοπικούς παράγοντες και -σε μεταγενέστερο χρόνο- η διενέργεια περαιτέρω έρευνας.

Αντίστοιχα είναι και τα δεδομένα που συλλέχθηκαν για την Καθούρα της Ικαρίας, ένα τυρί που θα μπορούσε μελλοντικά να αποτελέσει προϊόν προς κατοχύρωση και ανάδειξη αφού όμως ολοκληρωθεί μια σειρά μελετών για το προϊόν, τη διατροφική του αξία και την ιδιαιτερότητά του. Επίσης, εάν ληφθεί υπόψη ότι η πιστοποίηση στοχεύει στην επέκταση του όγκου της παραγωγής (και την αύξηση των παραγωγών-τυροκόμων) ερώτημα αποτελεί η δυνατότητα αύξησης της παραγωγής με δεδομένα τα όρια του νησιού και της τοπικής κτηνοτροφίας.,

Το μέλι Άναμα Ικαρίας είναι ένα από τα πλέον φημισμένα μέλια της Ελλάδας. Η παραγωγή του λαμβάνει χώρα στην Ικαρία, ένα νησί που βρίσκεται δυτικά της Σάμου και του συμπλέγματος των Φούρνων. Πολλές μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί ως προς τη βιοποικιλότητά και την πανίδα του. Η ερείκη είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φυτά του νησιού και το φυτό από το οποίο παράγεται το μέλι Άναμα.

Το συγκεκριμένο μέλι, αποτελεί τμήμα της διατρφοής των κατοίκων του νησιού και από πολλούς θεωρείται ότι η ευεργετική του ικανότητα είναι ένας από τους βασικούς λόγους της μακροζωίας αυτών. Ξεχωρίζει από μέλια άλλων ανθοφοριών και περιοχών με βάση τα οργανοληπτικά και φυσικοχημικά του χαρακτηριστικά. Ξεκινώντας από το χρώμα του, το οποίο είναι σκούρο καστανό και τη γεύση του που είναι έντονη. Πρόκειται για ένα μέλι λατρευτό από όσους γνωρίζουν από γευσιγνωσία.

 

 Φωτογραφία άρθρου από τον παραγωγό Βαγγέλη Καρρά.

Αναλυτικά η μελέτη .ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΠΟΠ ΠΓΕ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ (4)

 

Related posts

Με υπογραφή Περιφερειάρχη η κατασκευή του έργου “Αγωγός μεταφοράς παραγόμενου νερού αφαλάτωσης για την ύδρευση του Οικισμού Φούρνων Κορσεών”

admin

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του Εμπορικού, Βιομηχανικού και Αγροτικού Επιμελητηρίου της Τρίπολης της Λιβύης

admin

Παναγιώτης Χριστόφας: Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα. Προκήρυξη του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022

admin

Στο «National Geographic Traveller Food Festival» η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

admin

Ανοιχτή Επιστολή Μπουρνιά για παράταση των Δασικών χαρτών προς ΥΠΕΝ

admin

Προτάσεις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πυρκαγιάς της 13ης Ιουλίου 2022 σε περιοχές της νοτιοδυτικής Σάμου

admin

Λέσβος: Εγκαινιάστηκε η νέα πύλη Σένγκεν στο Πλωμάρι

admin

Συνάντηση Περιφερειάρχη με Πρέσβη Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

admin

Υπογραφή συμβάσεων 2 έργων στην Π.Ε. Σάμου

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα