Connect with us

Πολιτικά

«Τι σηματοδοτεί η 3η Σεπτέμβρη για την νησιωτική Ελλάδα»

Published

on

«Τι σηματοδοτεί η 3η Σεπτέμβρη για την νησιωτική Ελλάδα».

Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής του Κινήματος Αλλαγής

Η 3η Σεπτέμβρη  σηματοδοτεί κάτι περισσότερο από μια υπενθύμιση γεγονότων- σταθμών.

Σηματοδοτεί την μεγάλη Ανατροπή στις συμπεριφορές, αντιλήψεις και πρακτικές στην  μεταπολιτευτική ελληνική πραγματικότητα.

Είναι μια εμβληματική ημερομηνία για τη δημοκρατία, την κοινωνική δικαιοσύνη, την εθνική συμφιλίωση, την ισότητα, το εθνικό σύστημα υγείας,  το εκπαιδευτικό σύστημα, τον συνδικαλισμό, τη δημιουργία της μεσαίας τάξης, την ισότιμη συμμετοχή στα ευρωπαϊκά δρώμενα και την αξιοποίηση πολύτιμων πόρων για την οικοδόμηση  μια σύγχρονης ευρωπαϊκής Ελλάδας .

Είναι η έκφραση της πατριωτικής εξωτερικής πολιτικής, η καθιέρωση του « νέου αμυντικού δόγματος» για τον εξ’ ανατολών κίνδυνο και υπαγωγή σε αυτό της «παλλαϊκής άμυνας» στα νησιά, (Π.Δ. του 1986) , συμβολή στη προπαρασκευή και κινητοποίηση των πολιτικών δυνάμεων στα νησιά του Αιγαίου σε θέματα Άμυνας.

Το ΠΑΣΟΚ δεν έδωσε όμως πνοή και δύναμη στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά ανέδειξε και ενδυνάμωσε την νησιωτική Ελλάδα. Στις στις 21 Μαρτίου 2001, στην Αναθεώρηση του Συντάγματος, ψηφίστηκε- με εισήγηση ΠΑ.ΣΟ.Κ, το άρθρο  101 παρ 4 του  Συντάγματος όπου «Ο κοινός νομοθέτης και η διοίκηση όταν δρα κανονιστικά, έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν υπ’ όψη τους τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών», απ’ όπου και θεσμοθετήθηκε η ρήτρα νησιωτικότητας με τον Ν. 4150/2013.

Είναι πάρα πολλές και σημαντικές οι νησιωτικές πολιτικές που καθιέρωσε το ΠΑΣΟΚ στα χρόνια διακυβέρνησης του.

Θα υπενθυμίσουμε  εμβληματικές πολιτικές, όπως είναι:

 • Η ίδρυση του πανεπιστημίου Αιγαίου με τμήματα σχολών στα μεγαλύτερα νησιά ( Π.Δ. 83/ΦΕΚ 31 Α /84) ως φυτώριο μάθησης αλλά και εργαλείο πολιτικής ήπιας ισχύος  για τη θωράκιση του Αιγαίου.

-Ίδρυση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής  (Ν.4150/2013), ως φορέας Νησιωτικής Πολιτικής, το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής, ενός επιστημονικού οργάνου τεκμηρίωσης και επεξεργασίας προτάσεων σχετικά με την νησιωτική πολιτική συνολικά και την εξειδίκευση της πολιτικής στους κρίσιμους για τα νησιά τομείς.

-Η αναγνώριση και ενσωμάτωση ειδικών μέτρων πολιτικής υπέρ των νησιών από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

α) Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ρόδου, μετά από εισήγηση του προεδρεύοντος, Ανδρέα Παπανδρέου, το  Δεκέμβριο 1988 και,

β)  Στην Συνθήκη του  Άμστερνταμ (1997), το  άρθρο 130 Α της Συνθήκης (νομική βάση), όπου : «Η Κοινότητα αποσκοπεί ιδιαίτερα ση μείωση των διαφορών, μεταξύ των επιπέδων ανάπτυξης , περιοχών και στη μείωση της καθυστέρησης των νησιών», και  τη Δήλωση 30 (αναπόσπαστο μέρος της νέας Συνθήκης) που προβλέπει τα εξής: « Η διάσκεψη αναγνωρίζει ότι οι νησιωτικές περιοχές αντιμετωπίζουν διαρθρωτικά προβλήματα, οφειλόμενα στον νησιωτικό χαρακτήρα τους, τα οποία επειδή είναι μόνιμα, εμποδίζουν την οικονομική  και κοινωνική ανάπτυξη τους. Η κοινοτική νομοθεσία, έχοντας λάβει υπόψη της αυτά τα στοιχεία δεσμεύεται να αναλάβει ειδικά μέτρα υπέρ των περιοχών αυτών για την καλύτερη ένταξη τους στην αγορά της ΕΕ, με δίκαιους όρους».

Στο τομέα της υγείας, καθιερώθηκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) με τη δημιουργία νοσοκομείων στα μεγάλα νησιά  και τη δημιουργία δομών πρωτοβάθμιας υγείας σχεδόν σε όλα τα νησιά καθώς και την καθιέρωση της τηλεϊατρικής.

Σε αναπτυξιακό επίπεδο, έχουμε τη θεσμοθέτηση μειωμένων κατά 30% συντελεστών Φ.Π.Α. στα Δωδεκάνησα (Ν.1686/1986) σε προϊόντα η ψήφιση  ειδικών ευνοϊκών διατάξεων  για τα νησιά (κυρίως τα μικρά νησιά), την ανάπτυξη συγκοινωνιακού πλέγματος δρομολογίων- κυρίως αεροπορικών μεταξύ των μεγάλων νησιών του Αιγαίου, αλλά και ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών, κα.

Σε επίπεδο υποδομών έχουμε τη δημιουργία υποδομών δημοσίου συμφέροντος με την οικοδόμηση λιμανιών, αεροδρομίων και ελικοδρομίων στα νησιά προκειμένου να αρθεί ο διπλός αποκλεισμός των νησιών.

 • Θεσμικές παρεμβάσεις για τη διασφάλιση των εργαζομένων στον τουρισμό, όπως είναι π.χ. η θεσμοθέτηση του δικαιώματος επαναπρόσληψης στα ξενοδοχεία των εποχικών ξενοδοχοϋπαλλήλων, η νομοθετική πρόβλεψη επιχορήγησης ξενοδοχοϋπαλλήλων που τυχόν εργαστούν Μάρτιο και Νοέμβριο ( ως κίνητρο  επιμήκυνσης της   τουριστικής περιόδου), ο χαρακτηρισμός της εργασίας των ξεναγών που επί χρόνια απασχολεί το ίδιο το τουριστικό πρακτορείο, ως εξαρτημένη εργασίας, ώστε να διασφαλίζεται στο Ι.Κ.Α, κα.

Είναι πάρα πολλά αυτά που δημιούργησε και καθιέρωσε το ΠΑΣΟΚ για τη νησιωτική Ελλάδα. Όμως είναι και πολλά από αυτά που καταστρατηγήθηκαν από άλλες κυβερνήσεις στο βωμό της αδιαφορίας για τη νησιωτική Ελλάδα. Ας μην ξεχνάμε πως ακόμα είναι σε εκκρεμότητα το φλέγον ζήτημα για τα νησιά, της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που δυστυχώς ακόμα δεν έχει αποκατασταθεί παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις. Ειδικά, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τα νησιά μας που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο τις καταστροφικές συνέπειες μιας  λόγω COVID,  τα νησιά μας πρέπει να ανακάμψουν από την οικονομική κρίση με αναπτυξιακές πολιτικές και όχι επιδοματικές.

Για εμάς τους νησιώτες, η καταξίωση της νησιωτικής Ελλάδας και η ισότιμη αντιμετώπιση της μέσα από νησιωτικές πολιτικές που ανέδειξαν τα νησιά μας ως πυλώνες ανάπτυξης,  παγκόσμιους προορισμούς και τόπους προσέλκυσης και επαναπατρισμού Ελλήνων που κάποτε έφυγαν από αυτά λόγω της παντελής απουσίας βιώσιμων συνθηκών διαβίωσης, είναι η βασική στόχευση την οποία συνεχίζουμε να υπηρετούμε αταλάντευτα  ως τομέας νησιωτικής πολιτικής.

Η μακροχρόνια πολιτική  του ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ  για τη νησιωτική Ελλάδα στο εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές πολιτικό γίγνεσθαι είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία λόγω των γεωπολιτικών  εξελίξεων στη Ν.Α. Μεσόγειο.

 

Η νησιώτικη Ελλάδα  αποτελεί τον προμαχώνα και βασικό πυλώνα της ανάπτυξης  για την χώρα μας. Η αξία του Αρχιπελάγους και η σπουδαία θέση των ελληνικών νησιών στον γεωπολιτικό χάρτη αποτελούν τα εχέγγυα  των ειδικών πολιτικών που πρέπει να δημιουργηθούν για τα νησιά τόσο σε ευρωπαϊκό , όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Η χάραξη με την συμμετοχή και των νησιωτών μιας Εθνικής Στρατηγικής για τη Νησιωτική Ελλάδα , αποτελεί την κεφαλαιοποίηση όλων των νησιωτικών πολιτικών που καθιέρωσε το ΠΑΣΟΚ. Χωρίς να σημαίνει πως δεν έγιναν λάθη, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως το ΠΑΣΟΚ μίλησε, ανέδειξε, καθιέρωσε και δυνάμωσε τα νησιά μας.

Επομένως, για εμάς τους νησιώτες ο εορτασμός της 3ης Σεπτεμβρίου αποτελεί ημερομηνία- σταθμό και οφείλουμε όλοι οι νησιώτες- ανεξάρτητα από ιδεολογικές και κομματικές αναφορές- να την τιμούμε.

 

 

Comments

comments

Πολιτικά

Το σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού που παρουσίασε ο Υπουργός κ. Χάρης Θεοχάρης υιοθέτησε η Παγκόσμια Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού

Published

on

By

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού παρουσίασε ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (Π.Ο.Τ), σε συνεδρίαση η οποία πραγματοποιήθηκε υβριδικά υπό την αιγίδα της Σαουδικής Αραβίας. Αντικείμενο της συνεδρίασης αποτέλεσε η επανέναρξη του παγκόσμιου τουρισμού για το 2021.

Ο κ. Χάρης Θεοχάρης εισηγήθηκε ένα σχέδιο δράσης το οποίο περιλαμβάνει τέσσερις άξονες: 1) Την επανεκκίνηση του ασφαλούς διασυνοριακού ταξιδιού, 2) την ασφαλή μετακίνηση των τουριστών, 3) την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, 4) τη στήριξη της εργασίας και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών.

Οι προτάσεις του Έλληνα Υπουργού Τουρισμού εγκρίθηκαν ομόφωνα από την ολομέλεια της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του Π.Ο.Τ. και αποτελούν τις συστάσεις του προς τα μέλη του.

Όπως επεσήμανε ο κ. Θεοχάρης, «η υιοθέτηση ψηφιακών λύσεων υγείας, ή αλλιώς τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της CΟVID-19, θα εξασφαλίσουν την ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας μεταξύ των κρατών. Η Ευρώπη υιοθέτησε την πρόταση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και προχωρά με την εισαγωγή ενός Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού, το οποίο θα συμβάλλει στη διευκόλυνση των μετακινήσεων και στη συνακόλουθη ενίσχυση του τουρισμού».

Όσον αφορά στη στήριξη της ρευστότητας και της εργασίας στον κλάδο, ο Υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι «στο σύνολό τους τα κράτη-μέλη της τεχνικής ομάδας της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του Π.Ο.Τ. συμφωνούν ότι προτεραιότητα θα πρέπει να έχει η εφαρμογή προγραμμάτων ρευστότητας, για την υποστήριξη του κεφαλαίου κίνησης των ευάλωτων τουριστικών επιχειρήσεων. Εξίσου σημαντική είναι η ενίσχυση της πρόσβασης σε χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως τα επιδοτούμενα δάνεια, σε εκείνες τις τουριστικές επιχειρήσεις που προτάσσουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Ειδικά ως προς τη στήριξη της εργασίας, ο κ. Χάρης Θεοχάρης τόνισε ότι «η ανάπτυξη δεξιοτήτων και η προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού εγγυώνται την τεχνολογική μετάβαση των τουριστικών επιχειρήσεων. Κατ’ αυτό τον τρόπο γίνονται περισσότερο ανταγωνιστικές. Η δωρεάν πρόσβαση σε προγράμματα κατάρτισης, με την υποστήριξη ψηφιακών πλατφορμών, όπως αυτά που προσφέρει η Ακαδημία του Π.Ο.Τ. για την Ψηφιακή Εκπαίδευση, αποτελεί βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Σε ό,τι αφορά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών, ο Υπουργός Τουρισμού υπογράμμισε ότι «είναι πρωτεύουσας σημασίας το να γνωρίζουν οι τουρίστες με σαφήνεια τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφάλειας σε κάθε προορισμό, καθώς και τα δικαιώματά τους για πιθανές ακυρώσεις ή επαναπρογραμματισμό του ταξιδιού τους».

Στη συνάντηση της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του Π.Ο.Τ. μετείχαν με παρεμβάσεις ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού κ. Ζουράμπ Πολολικασβίλι, υπουργοί Τουρισμού από όλο τον κόσμο, στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών. Μεταξύ αυτών, ήταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας και η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Ναυσιπλοΐας κ.ά.

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Χ. Στεφανάδης: Τοπικός Συντονιστής ο Θ. Θαλασσινός για την αποκατάσταση των καταστροφών στη Σάμο

Published

on

By

Στα 121εκ. ευρώ ανέρχεται η συνολική χρηματοδότηση για την αποκατάσταση των ζημιών για την σεισμόπληκτη Σάμο, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο Γ. Γ του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, στον Βουλευτή Ν. Σάμου, Χριστόδουλο Στεφανάδη.

Υστέρα από πρόταση του Βουλευτή Σάμου, προκειμένου να υπάρχει καλύτερος συντονισμός στις διαδικασίες, ο κ. Θ. Θαλασσινός αναλαμβάνει ως τοπικός συντονιστής.

Αναλυτικα η ενημέρωση απο το γραφείο του Χ. Στεφαναδη.

Μετά τον καταστροφικό σεισμό της 30ης Οκτωβρίου που έπληξε τη Σάμο, ως γνωστόν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το πρώτο εικοσιτετράωρο ήρθε στη Σάμο και υποσχέθηκε πλήρη αποκατάσταση των καταστροφών, γεγονός που πραγματοποιείται.

Ζήτησα προσωπική ενημέρωση από τον Γ. Γ του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, με τα συνολικά ποσά που έχουν ήδη διατεθεί ή δεσμευθεί και πρόκειται να διατεθούν, ο οποίος μου έστειλε την ακόλουθη αναλυτική κατάσταση, το αθροιστικό πόσο της οποίας ανέρχεται κοντά στα 121.000.000 ευρώ. 

Παραθέτω αυτούσια την απάντηση που έλαβα από τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών:

«Η συνολική χρηματοδότηση είτε μέσω χορηγήσεων, είτε μέσω πιστώσεων, είτε μέσω εξασφαλίσεων που θα χορηγηθεί την επόμενη περίοδο κατανέμεται σε:

 • 7.050.000ευρώ προς τους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για επιδιορθώσεις υποδομών, αποκαταστάσεις δικτύων, κατεδαφίσεις επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων, μελέτες, πρώτες ανάγκες, μέτρα αντιστήριξης και άλλες δαπάνες εκτάκτου ανάγκης και αποκατάστασης ζημιών.
 • 2.390.000 ευρώπρος τους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου για την κοινωνική προστασία μέσω της χορήγησης επιδόματος πρώτων βιοτικών αναγκών, καθώς και απλών κατασκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση της οικοσκευής, σε πολίτες των οποίων οι οικίες επλήγησαν από τις πλημμύρες στην περιοχή, μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών.
 • 230.000 ευρώπρος τους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου μέσω του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την αποκατάσταση δικτύων και υποδομών.
 • 200.000 ευρώπρος την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για την κάλυψη των πρώτων αναγκών στη διαχείριση ζημιών από το σεισμό.
 • 734.000 ευρώ για την προμήθεια και τη μεταφορά προκατασκευασμένων σχολικών αιθουσών για τα σχολεία των Δήμων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου μέσω της εταιρείας Κτηριακών Υποδομών (ΚΤΥΠ) από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
 • 1.091.000 ευρώ για την προώθηση μέτρων άρσης ετοιμορροπίας για ιερούς ναούς και το κάστρο μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
 • 9.810.000 ευρώ προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την Περιφερειακή Ενότητα Σάμου μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την αποκατάσταση ζημιών σε δίκτυα και υποδομές, καθώς τις επιδιορθώσεις και αναπτύξεις των λιμένων του νησιού, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
 • 81.123.840 ευρώ για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια, σύμφωνα με την ΚΥΑ Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών.
 • 17.520.000 ευρώ για την επιδότηση ενοικίου / συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης κατοίκων που επλήγησαν από το σεισμό, σύμφωνα με την ΚΥΑ Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και Υποδομών και Μεταφορών.
 • 685.856 ευρώ για τη χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή προκαταβολής επί της επιχορήγησης σε 245 επιχειρήσεις που επλήγησαν είτε από το σεισμό είτε από τις πλημμύρες της 30ης Οκτωβρίου 2020».

Ευχαριστώ θερμά τον κύριο Τριαντόπουλο για την πολύτιμη συμβολή του στην εξελισσόμενη αποκατάσταση των καταστροφών του νησιού.

Προκειμένου να υπάρχει καλύτερος συντονισμός στις διαδικασίες, πρότεινα σε συνεννόηση με τον Αντιπεριφεριάρχη, κ. Β. Πανουράκη, και τους Δημάρχους, κ. Γ. Στάντζο, και, κ.  Α. Λυμπέρη, τον κ. Θ. Θαλασσινό ως τοπικό συντονιστή, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόταση.

Ο κύριος Θαλασσινός, ένα πρόσωπο υψηλού κύρους, που έχει διατελέσει νομάρχης και βουλευτής, γνωρίζει καλά τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του νησιού μας, προκειμένου να αξιολογούνται και να επιταχύνονται οι διαδικασίες αποτελεσματικά και με ταχύτητα.

 

 

Βουλευτής Ν. Σάμου     

Καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης

 

 

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Ν. Μηταράκης: Μείωση των ροών η οποία αγγίζει το 90% αλλά και αποσυμφόρηση στα νησιά 

Published

on

By

Στην τηλεδιάσκεψη, η οποία είχε ως βασικό θέμα «την τρέχουσα κατάσταση της οικονομίας και τις προοπτικές της σε περιφερειακό επίπεδο», ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Ν. Μηταράκης, ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των Παραγωγικών Φορέων, καθώς και τους Βουλευτές της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, για τις ενέργειες της κυβέρνησηςστην προσπάθεια εξεύρεσης μόνιμης λύσης στο ΦΠΑ των 5 νησιών, που φέρουν το μεγαλύτερο βάρος των μεταναστευτικών ροών  

Ο κ. Μηταράκης διευκρύνισε, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση να αφορά και την Λέρο και την Κω, παρά το γεγονός ότι υπό κανονικές συνθήκες, με τους αριθμούς των αιτούντων άσυλο που έχουν σήμερα, δεν θα έπρεπε να δικαιούντο μειωμένο ΦΠΑ.  

Στην παρέμβαση του, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στη ουσιαστική μείωση των ροών στα νησιά η οποία αγγίζει το 90% αλλά και την αποσυμφόρηση, καθώς από 41.000 διαμένοντες στα ΚΥΤ πέρυσι  φέτος καταγράφονται  11.000.  

Επιπλέον, ο  Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου,  επεσήμανε  ότι το πρώτο τρίμηνο του 2021, στα ελληνικά νησιά έφτασαν 798 μετανάστες, ενώ ο αριθμός την αντίστοιχη περίοδο του 2020ήταν 7.328. 

 

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement
Advertisement

Facebook

Σαμιακά7 ώρες ago

Απολογισμός δράσης της Πρωτοβάθμιας Σχολικής και της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Δήμου Δυτικής Σάμου

COVID-197 ώρες ago

Ένα νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19 στη Σάμο

Σαμιακά13 ώρες ago

Απογραφή Γεωργίας – Κτηνοτροφίας 2021

Δήμος13 ώρες ago

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ανατ. Σάμου για την ανακοίνωση του ΤΕΕ

Σαμιακά15 ώρες ago

Εθελοντική αιμοδοσία στο Πνευματικό Κέντρο Μυτιληνιών

Σαμιακά15 ώρες ago

Βραβείο στο Μουσικό Γυμνάσιο Σάμου – Παράσταση «Ζωή απ’ τη ζωή μου»

Δήμος16 ώρες ago

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ανατολικής Σάμου για το βιολογικό

Σαμιακά18 ώρες ago

Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου: 181 tablet διανεμήθηκαν σε μαθητές της Σάμου

Σαμιακά1 ημέρα ago

Τίμησαν τη μνήμη του αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 Καπετάν Κωνσταντή Λαχανά

Σαμιακά1 ημέρα ago

Πιθανές λασποβροχές τη Δευτέρα-Αίθριος καιρός από Τρίτη

COVID-192 εβδομάδες ago

ΕΟΔΥ: Δεκατρία νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο στη Σάμο

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Την Τετάρτη 7 Απριλίου ξεκινούν τα δρομολόγια του καταμαράν DODEKANISOS EXPRESS

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ο δωδεκάχρονος Σαμιώτης Χριστόδουλος Σπανός έφτιαξε μια stop motion lego ταινία για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Περιφερειακά2 εβδομάδες ago

Η αγανάκτηση των νησιωτών έφτασε στην Ευρώπη μέσω του Κώστα Μουτζούρη

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Πρόεδρος Κοινότητας Λέκκας για καραντίνα: Πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους μας

Δήμος2 εβδομάδες ago

Έκτακτο Σ.Τ.Ο για την αντιμετώπιση της επιδημιολογικής έξαρσης του Covid-19 στη Λέκκα

Δήμος3 εβδομάδες ago

Οι «παλικαριές» σε πολίτες μετά την επίσκεψη Γιόχανσον

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Ο Σταυρός και πάλι στην κορυφή του ιστού της Ελληνικής Σημαίας στη πλατεία Πυθαγόρα

Αστυνομικά - Λιμενικά4 εβδομάδες ago

Ικαρία: Σύλληψη για καλλιέργεια και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων στο ΚΥΤ στη θέση Ζερβού

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Dodekanisos Seaways: Διακομιδή ενός βρέφους 8 ημερών και ενός ενήλικα ασθενή από Σύμη στη Ρόδο

Σαμιακά1 εβδομάδα ago

Κοκκάρι: Το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου απο ψηλά

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Σάμος: Ύψωσαν τεράστια ελληνική σημαία για την 25η Μαρτίου

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Στρατιωτική Παρέλαση 25ης Μαρτίου- Αφιέρωμα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Ο δωδεκάχρονος Σαμιώτης Χριστόδουλος Σπανός έφτιαξε μια stop motion lego ταινία για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση

Σαμιακά1 μήνα ago

Παραλία Ψιλή Άμμος: Υποχώρησε η θάλασσα λόγω της άμπωτης

Σαμιακά2 μήνες ago

O «Aegean Explorer» στη Μάχη για την προστασία των Θαλασσών μας

Σαμιακά3 μήνες ago

Η νυχτερινή καταιγίδα στο Πυθαγόρειο Σάμου

Δήμος3 μήνες ago

Συνελήφθη για κλοπή κινητού απο Φαρμακείο

Αστυνομικά - Λιμενικά3 μήνες ago

Με το πλοίο Blue Star Mykonos η μεταγωγή στην Αθήνα του 38χρονου πρώην προπονητή | video

Δημοφιλή