Connect with us

Πολιτικά

Το έμεσμα..Του Δημήτρη Σεβαστάκη

Published

on

Του Δημήτρη Σεβαστάκη στην Αυγή.

Ψηλός, κομψός, βάφει έξυπνα τα μαλλιά κόκκινα με λευκές φαβορίτες. Στην εφημερίδα διαβάζει τα αθλητικά και τα κοσμικά. Πολιτεύεται πολλά χρόνια. Όνειρό του ήταν η Βουλή. Υπήρξε όμως υποψήφιος για κάθε διαθέσιμη θέση. Δεν τα κατάφερε ποτέ, παρά μόνο μια φορά που εξελέγη δήμαρχος. Σιχαινόταν την άτυχη τύχη να υπηρετεί κάτι που θεωρούσε κατώτερο της αξίας του, σε μια πόλη κατώτερη των προσδοκιών του.

Η κεντρική μέριμνά του ήταν να βρίσκεται -ως μύγα- στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Να κολλάει, να ζητάει, να μεθοδεύει, να βάζει βέτο για εσωκομματικούς αντιπάλους του, να προσπαθεί γενικώς να «πουλήσει». Συχνά διοριζόταν σε πολιτικές θέσεις, σε υψηλές, περιστασιακές, διοικητικές θέσεις και να τα κάνει μπάχαλο.

Παροιμιώδους ανικανότητας, μπορούσε να αφήσει τον ερειπιώνα σε κάθε περίπτωση και σε καθετί που αποπειράθηκε. Άλλαζε όμως (εσωκομματική) διεκδίκηση, άλλαζε πόστο, ώστε να μη βρίσκεται δεύτερη φορά στην ίδια θέση και να συλλέγει τις επιπτώσεις την ανικανότητά του. Μέγας ψεύτης, όχι μόνο ως προς την πληροφορία, κυρίως ως προς τη συμπεριφορά. Όσοι τον γνώριζαν ψάχνονταν. «Νερό το αίμα του». Δεν εννοεί τίποτα, όλα είναι μεταμφιέσεις.

Υπάρχει ένα αγροτικό έγκλημα, πιο εγκληματικό από τα συνήθη. Να κλέψει κάποιος τις ελιές του άλλου όταν είναι μαζεμένες και μέσα στα σακιά. Δεν είναι η κλοπή του προϊόντος μόνο, αλλά η επαίσχυντη αρπαγή του κόπου. Η αισχρή πράξη εκμηδενίζει την εύφορη γη και τον προσωπικό κόπο και τέχνη του αγρότη. Ε, τέτοιες πράξεις έκανε καθημερινά ο τύπος που περιγράφω. Τέτοιας μορφής κλοπές πολιτικού κόπου και κάματου.

Γύρω από το πολιτικό σύστημα φύονται πολλοί τέτοιοι τύποι. Για την ακρίβεια, αυτοί είναι η «εμπροσθοφυλακή» της νόσου. Δεν δουλεύουν, δεν παράγουν πολιτικά, συνωμοτούν, μεθοδεύουν, μηχανεύονται. Είναι εκτός ιδεολογιών, κυριολεκτικά γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια, κάθε αρχή, κάθε ιδέα, κάθε άυλο αγαθό. Όλα πρέπει να είναι υλικά και μεταφράσιμα σε προσωπικό όφελος.

Ο τύπος του δικού μου αφηγήματος είναι ο κλασικός «Θανασάκης ο πολιτευόμενος». Παλιός δεξιός, που, όμως, μπορεί να γίνει οτιδήποτε ή να πάει με όλους τους αρχηγούς και όλες τις εσωκομματικές ομάδες. «Δίνει» τον έναν στον άλλον, πουλάει εσωκομματικές εκδουλεύσεις, ένας πλασιέ του τίποτα. Μεγαλεία στους επαρχιώτες, στρατιωτική σκληραγωγία στους κεντρικούς. Πασαλείμματα στην επιστήμη, βεβαιώσεις (και όχι αποδείξεις) σπουδών, καμία βαθύνοια, εξαιρετική οξύνοια όμως στα κόλπα και τις μικρομαλακίες.

Αυτό είναι ένα σύνηθες, καμιά φορά παγιωμένο μοντέλο «πολιτευτάκια». Ο στίχος του Νιόνιου «στη φοιτητριούλα που σ’ έχει ερωτευτεί θα σε καταγγείλω πονηρέ πολιτευτή» δεν παραταιριάζει. Ο τύπος που περιγράφω, ως παράσιτο και ολικά κάλπικος, είναι εκτός του πεδίου. Δεν μπορεί κανείς να τον ανεχτεί. Στην πραγματικότητα δεν είναι ο χαρακτήρας του απλώς ή μόνο αποκρουστικός, αλλά το ότι έχει δημιουργηθεί κατ’ εικόνα της ποιότητας της εμπράγματης πολιτικής.

Ο χαρακτήρας του είναι εσωτερικευμένη η τερατωδία της παραδοσιακής πολιτικής χαλβαδόπιτας. Αυτής που διεκδικεί εκδικητικά την επιστροφή, αυτής που ποθεί την επάνοδο καταστρέφοντας ακόμα και το μητρικό της κόμμα.

Comments

comments

Πολιτικά

Δ. Σεβαστάκης – Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 νίκησε ηττώμενος, τον Ιούλιο του 2019 έχασε κερδίζοντας

Published

on

By

Ο Δημήτρης Σεβαστάκης γράφει στην Αυγή.

Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 νίκησε ηττώμενος, τον Ιούλιο του 2019 έχασε κερδίζοντας.

 Μοιάζει με λογοπαίγνιο, εν τούτοις η νίκη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ενείχε την ιδεολογική και φυσιογνωμική ήττα, ενώ στις φετινές εθνικές εκλογές η εκλογική ήττα ενείχε μια κατ’ αρχήν στρατηγική νίκη. Μεγάλο μέρος του κόσμου που συνέρρευσε κατά τα χρόνια της κρίσηςπαρέμεινε, αν και γνώριζε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα επικρατούσε στην αναμέτρηση. Έμεινε επενδύοντας σε ένα νέο ισχυρό πολιτικό κοινωνικό και κομματικό στέγαστρο.

Συνέταξαν οι πολίτες ένα νέο μεγάλο προοδευτικό κόμμα, στη θέση μιας ποιοτικής, πολυκαταγωγικής, μικρής όμως, Αριστεράς. Πολλοί αναλυτές προέβλεπαν τη μαζική διαρροή, το ξεφούσκωμα ενός κόμματος που θεώρησαν παρείσακτο και άξεστο. Και με τους όρους μιας κληρονομικής κανονικότητας, όντως ήταν -και δεν μπορούσε να μην είναι- φαινόμενο πολιτικής διαταραχής.

Τα νέα ισχυρά σχήματα δεν δημιουργούνται από το πολιτικό styling, αλλά από την κοινωνική ανάγκη. Ο αντιφατικός, ενίοτε ατσούμπαλος και κακότροπος ΣΥΡΙΖΑ παρεισέφρησε σε μια πολιτική σκηνή αμηχανίας, αδυναμίας, κενών και ασυμμετριών. Δημιούργησε νέες πολιτικές ισορροπίες, τις οποίες βεβαίως πολλοί δημόσιοι κατήγοροι δεν αναγνωρίζουν, αιχμάλωτοι της πολεμικής τους έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αντί της αναλυτικής, κριτικής ψυχραιμίας προς τον πολιτικό τους αντίπαλο.

Οι νέες ισορροπίες, στις οποίες αναφέρομαι, έχουν να κάνουν και με τον ανασχεδιασμό του πεδίου της Κεντροαριστεράς, ανασχεδιασμό που σχετίζεται και με τα ποσοστά των εκατέρωθεν δυνάμεων και με την ταξινόμηση των ιδεολογικών τους χαρακτηριστικών. Αλλά οι νέες ισορροπίες που επέβαλε έχουν να κάνουν και με την αναγκαστική υπερ-συσπείρωση γύρω από τη Νέα Δημοκρατία, στοιχείο που οριοθετεί και περιφράσσει έναν αχανή, συντηρητικοποιούμενο κοινωνικό χώρο, του δίνει κλειστό σχήμα, αποτρέποντας τη δυναμική επέκτασή του.

Αναδιανομή και περίφραξη. Νά η ενέργεια που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό διαμορφώνει τη νέα ισχύ του. Το ενδιαφέρον ωστόσο είναι όχι ακριβώς η ακούσια ή εκούσια συνεισφορά του ΣΥΡΙΖΑ όσο η αδυναμία του να καταλάβει τα ποιοτικά στοιχεία αυτής της συνδρομής, να εκλογικεύσει, να μεταχειριστεί πιο ενεργητικά τις παρεμβατικές του δυνατότητες. Πάσχει από τον παραδοσιακό εμπειρισμό των «πραγματωμένων», κυβερνητικά, δυνάμεων. Συχνά ξοδεύει το πολιτικό ενεργητικό του σε ανούσιες αψιμαχίες για θέματα τριτεύουσας σημασίας. Τσαμπουκάδες και ταμπούρια ή, από την άλλη, μια ανεξήγητη «υπομονή».

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει βρει τους πυκνούς κώδικες αυτής της νέας και ενδιαφέρουσας φάσης. Και η αδυναμία αυτοκατανόησης γίνεται μεγαλύτερη γιατί δεν πρέπει να νοείται ως κόμμα αντιπολίτευσης, αλλά ως κόμμα εν δυνάμει κυβέρνησης. Πρέπει να σχεδιάζει, όχι να σχεδιάζεται αντιδραστικά από τον άλλο (τη Νέα Δημοκρατία κ.λπ.). Πρέπει να ιεραρχεί και όχι να ετεροκαθορίζεται με βάση την κυβερνητική και κοινοβουλευτική πλοκή. Τέλος πάντων δεν είναι τέλειος, ούτε η επιτομή των ελαττωμάτων.

Εκείνο που θεωρώ ως σημαντικότερο είναι ότι η ιδιότυπη νίκη που περιγράφω τον εμποδίζει να αυτοαναλυθεί τολμηρότερα. Σαν να πρέπει να κρατηθεί στην κοιλιά του μια πολιτική αεροφαγία. Η ιστορία δείχνει πως ό,τι δεν λύνεται, πυορροεί αργότερα. Γιατί η νέα φυσιογνωμία συγκροτείται κυρίως από την αφομοίωση των χαρακτηριστικών του κοινωνικού σώματος που ενσωματώνεις.

Οι ιδιοτυπίες συμφερόντων, συμπεριφορών, προσλαμβανουσών, εργασιακών σχέσεων κ.λπ., προσωποποιούνται μεν αλλά κυρίως υπερκαθορίζουν. Με άλλα λόγια, αν τα πρόσωπα δεν «σημαίνουν» τα νέα χαρακτηριστικά, τότε απλώς θα τα εικονογραφούν. Άλλο σήμανση, άλλο εικονογράφηση, καλοί μου σύντροφοι. (Θα συνεχίσω σε επόμενο).

 

 

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Γενική Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής η Χριστιάνα Καλογήρου

Published

on

By

Μετά τα 28 στελέχη που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, η Kυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα 24 νέους Γενικούς Γραμματείς οι οποίοι θα αναλάβουν και αυτοί άμεσα τα καθήκοντά τους.

Γενική Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής ορίστηκε η Χριστιάνα Καλογήρου.

Η Χριστιάνα Καλογήρου είναι οικονομολόγος. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Σπούδασε οικονομικά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ). Έχει κάνει μεταπτυχιακές σπουδές και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου.

Για περισσότερα από 20 χρόνια έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα σε θέσεις ευθύνης, ως διευθυντικό στέλεχος και σύμβουλος επιχειρήσεων στους τομείς οργάνωσης, ανάπτυξης και οικονομικής διαχείρισης.

Έχει εκπονήσει μελέτες και επιστημονικές εργασίες στον τομέα της οικονομικής και περιφερειακής ανάπτυξης.

Το 2004 εκλέχθηκε βουλευτής του νομού Λέσβου. Το 2012 τοποθετήθηκε στη θέση της Γενικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Το 2014 εκλέχθηκε Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου.

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Η ΔΗΜ.ΤΟ Αν.Σάμου συγχαίρει τον Ειδικό Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής Μάνο Λογοθέτη

Published

on

By

Η ΔΗΜ.ΤΟ Ανατολικής Σάμου συγχαίρει τον Μάνο Λογοθέτη για τον ορισμό του στην θέση του Ειδικού Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η επιλογή του Προέδρου μας και Πρωθυπουργού της Χώρας   στο πρόσωπο του Μάνου αποτελεί τιμή για το νησί μας και ταυτόχρονα μας  δίνει ελπίδες για την λύση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος που ταλανίζει όχι μόνο την Σάμο μας αλλά και ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο.

Μάνο καλή επιτυχία στα νέα σου καθήκοντα!

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017