Connect with us

Πολιτικά

Το έμεσμα..Του Δημήτρη Σεβαστάκη

Published

on

Του Δημήτρη Σεβαστάκη στην Αυγή.

Ψηλός, κομψός, βάφει έξυπνα τα μαλλιά κόκκινα με λευκές φαβορίτες. Στην εφημερίδα διαβάζει τα αθλητικά και τα κοσμικά. Πολιτεύεται πολλά χρόνια. Όνειρό του ήταν η Βουλή. Υπήρξε όμως υποψήφιος για κάθε διαθέσιμη θέση. Δεν τα κατάφερε ποτέ, παρά μόνο μια φορά που εξελέγη δήμαρχος. Σιχαινόταν την άτυχη τύχη να υπηρετεί κάτι που θεωρούσε κατώτερο της αξίας του, σε μια πόλη κατώτερη των προσδοκιών του.

Η κεντρική μέριμνά του ήταν να βρίσκεται -ως μύγα- στα κεντρικά γραφεία του κόμματος. Να κολλάει, να ζητάει, να μεθοδεύει, να βάζει βέτο για εσωκομματικούς αντιπάλους του, να προσπαθεί γενικώς να «πουλήσει». Συχνά διοριζόταν σε πολιτικές θέσεις, σε υψηλές, περιστασιακές, διοικητικές θέσεις και να τα κάνει μπάχαλο.

Παροιμιώδους ανικανότητας, μπορούσε να αφήσει τον ερειπιώνα σε κάθε περίπτωση και σε καθετί που αποπειράθηκε. Άλλαζε όμως (εσωκομματική) διεκδίκηση, άλλαζε πόστο, ώστε να μη βρίσκεται δεύτερη φορά στην ίδια θέση και να συλλέγει τις επιπτώσεις την ανικανότητά του. Μέγας ψεύτης, όχι μόνο ως προς την πληροφορία, κυρίως ως προς τη συμπεριφορά. Όσοι τον γνώριζαν ψάχνονταν. «Νερό το αίμα του». Δεν εννοεί τίποτα, όλα είναι μεταμφιέσεις.

Υπάρχει ένα αγροτικό έγκλημα, πιο εγκληματικό από τα συνήθη. Να κλέψει κάποιος τις ελιές του άλλου όταν είναι μαζεμένες και μέσα στα σακιά. Δεν είναι η κλοπή του προϊόντος μόνο, αλλά η επαίσχυντη αρπαγή του κόπου. Η αισχρή πράξη εκμηδενίζει την εύφορη γη και τον προσωπικό κόπο και τέχνη του αγρότη. Ε, τέτοιες πράξεις έκανε καθημερινά ο τύπος που περιγράφω. Τέτοιας μορφής κλοπές πολιτικού κόπου και κάματου.

Γύρω από το πολιτικό σύστημα φύονται πολλοί τέτοιοι τύποι. Για την ακρίβεια, αυτοί είναι η «εμπροσθοφυλακή» της νόσου. Δεν δουλεύουν, δεν παράγουν πολιτικά, συνωμοτούν, μεθοδεύουν, μηχανεύονται. Είναι εκτός ιδεολογιών, κυριολεκτικά γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια, κάθε αρχή, κάθε ιδέα, κάθε άυλο αγαθό. Όλα πρέπει να είναι υλικά και μεταφράσιμα σε προσωπικό όφελος.

Ο τύπος του δικού μου αφηγήματος είναι ο κλασικός «Θανασάκης ο πολιτευόμενος». Παλιός δεξιός, που, όμως, μπορεί να γίνει οτιδήποτε ή να πάει με όλους τους αρχηγούς και όλες τις εσωκομματικές ομάδες. «Δίνει» τον έναν στον άλλον, πουλάει εσωκομματικές εκδουλεύσεις, ένας πλασιέ του τίποτα. Μεγαλεία στους επαρχιώτες, στρατιωτική σκληραγωγία στους κεντρικούς. Πασαλείμματα στην επιστήμη, βεβαιώσεις (και όχι αποδείξεις) σπουδών, καμία βαθύνοια, εξαιρετική οξύνοια όμως στα κόλπα και τις μικρομαλακίες.

Αυτό είναι ένα σύνηθες, καμιά φορά παγιωμένο μοντέλο «πολιτευτάκια». Ο στίχος του Νιόνιου «στη φοιτητριούλα που σ’ έχει ερωτευτεί θα σε καταγγείλω πονηρέ πολιτευτή» δεν παραταιριάζει. Ο τύπος που περιγράφω, ως παράσιτο και ολικά κάλπικος, είναι εκτός του πεδίου. Δεν μπορεί κανείς να τον ανεχτεί. Στην πραγματικότητα δεν είναι ο χαρακτήρας του απλώς ή μόνο αποκρουστικός, αλλά το ότι έχει δημιουργηθεί κατ’ εικόνα της ποιότητας της εμπράγματης πολιτικής.

Ο χαρακτήρας του είναι εσωτερικευμένη η τερατωδία της παραδοσιακής πολιτικής χαλβαδόπιτας. Αυτής που διεκδικεί εκδικητικά την επιστροφή, αυτής που ποθεί την επάνοδο καταστρέφοντας ακόμα και το μητρικό της κόμμα.

Comments

comments

Πολιτικά

Παρουσίαση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ

Published

on

By

Εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Σάμου του ΚΚΕ για την ανακοίνωση και παρουσίαση του ψηφοδελτίου του Κόμματος στην εκλογική περιφέρεια του νομού μας για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 .

Η ανακοίνωση – παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Ιουνίου, 7.30 μμ , στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Σάμος» στο Βαθύ

 

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

“Ο εθελοντισμός δεν έχει χρώμα αλλά μόνο σκοπό”

Published

on

By

Σε ένα σημαντικό βήμα ως προς την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης προέβησαν μέλη της Φοιτητικής Κίνησης ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Σάμου, καθώς την περασμένη Κυριακή καθάρισαν την παραλία της Αγίας Πελαγίας στο Καρλόβασι.

Στην παραλία βρέθηκαν από πλαστικά μπουκάλια, εφημερίδες, τελάρα μέχρι εκτεθειμένα σκουριασμένα σύρματα.

Δεν έλειψαν και γόπες από τσιγάρα, πλαστικές σακούλες καθώς και άλλα πολλά.  

Ο χρόνος αποσύνθεσης αυτών των αντικειμένων μπορεί να πάρει από λίγες εβδομάδες μέχρι εκατοντάδες χρόνια που σημαίνει ότι όταν κάποιος πετάει κάτι στην παραλία θα το βλέπουμε στην καλύτερη περίπτωση για λίγες βδομάδες ή στην χειρότερη για όσο ζούμε.

Οι φοιτητές τόνισαν την σημασία της δράσης επισημαίνοντας ότι ανάλογες εκστρατείες καθαρισμού παραλίων θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Σάμου αναφέρει :

“Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για την οικολογία, πρέπει να προστατεύουμε το περιβάλλον ώστε να μπορεί να μας προστατεύσει και αυτό. Αυτό το καλοκαίρι ας προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τις παραλίες μας καθαρές!!!!

Οι οικολογικές δράσεις θα συνεχιστούν σε όλη την διάρκεια του χρόνου αν θες και εσύ να συμμετέχεις επικοινώνησε με την σελίδα μας.
Ο εθελοντισμός δεν έχει χρώμα αλλά μόνο σκοπό”.

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Δεν θα είναι υποψήφιος Βουλευτής ο Δ.Σεβαστάκης

Published

on

By

Με δήλωση του, ο βουλευτής Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Σεβαστάκης, γνωστοποίησε τη μη συμμετοχή του στις επερχόμενες εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ακολουθεί το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα.

Να κοιτάμε μπροστά και με πίστη

 Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια μεγάλη παράταξη με σημαντικές πολιτικές δυνατότητες, που αναπτύσσει τα   χαρακτηριστικά της. Μπορεί και πρέπει να αποτελέσει τον κορμό μιας μεγάλης οργανωτικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης. Με πολιτική ψυχραιμία και τη νηφάλια αίσθηση της μεγάλης δημοκρατικής και προοδευτικής δύναμης, μπορεί να συγκεφαλαιώνει τις παραδόσεις της αριστεράς, της κεντροαριστεράς, του δημοκρατικού αστικού χώρου και να συν-καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις .

Όπως έπραξα όλα τα χρόνια, ήδη από την εποχή που ήμουν μαθητής, αδιάλειπτα, σταθερά και μαχητικά, όπως έπραξα στα τελευταία τέσσερα και μισό χρόνια, ως βουλευτής του νομού Σάμου, σε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές, θα είμαι πάντα παρών στη μεγάλη προσπάθεια.

Έχω εξηγήσει στους συντρόφους και φίλους,  ότι οι κεντρικές επιλογές μου είναι η ζωγραφική, η τέχνη μου, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, η συγγραφή.

 Οι πολιτικές απαντήσεις μπορούν να διατυπωθούν ευκρινέστερα και διαρκέστερα μέσα από την τέχνη, τη γλώσσα, τη διδακτική φυσικά και την πολιτική στράτευση .

Ιεραρχώντας έτσι, θεωρώ την υψηλή τιμή να περιλαμβάνομαι στα ψηφοδέλτια της νέας εκλογικής διαδικασίας, ως κάτι που ξεπερνάει τις σημερινές μου δυνατότητες.

Φυσικά θα συμμετέχω στην προεκλογική μάχη, στηρίζοντας την παράταξη, τις δυνάμεις της προόδου και της πολιτικής νηφαλιότητας και φυσικά θα είμαι σταθερά ενεργός και μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Με τιμή

Δημήτρης  Α. Σεβαστάκης

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017