14.4 C
Σάμος
19/03/2024
Σαμιακά

Το ΕΚ Σάμου για το εργατικό ατύχημα στο Βαθύ

Με αφορμή ένα νέο εργατικό ατύχημα στο Βαθύ της Σάμου, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Σάμου εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας την αναγκαιότητα της τήρησης των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής στους χώρους εργασίας, καθώς επίσης και την άμεση στελέχωση Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης στη Σάμο και ενίσχυση της Χίου και με άλλους Επόπτες.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει:

“Καθημερινά σε όλους τους κλάδους μετράμε εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα στις κατασκευές, στα ξενοδοχεία, στον επισιτισμό, στους σιδηροδρόμους, στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, στα νοσοκομεία, στην καθαριότητα, στις ιχθυοκαλλιέργειες, στα λατομεία, στην βιομηχανία, σε οδηγούς…και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο όλες τις επισημάνσεις μας για το σε τι συνθήκες εργάζονται οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς. Ότι δεν φταίει η «κακιά η ώρα».

Την προηγούμενη εβδομάδα και στο νησί μας ένας συνάδελφος οικοδόμος κινδύνεψε να τραυματιστεί σοβαρά και από τύχη δεν είχε χειρότερα, μετά από πτώση από σκαλωσιά στο έργο του κλειστού γυμναστηρίου στο Βαθύ, ενώ σχεδόν καθημερινά έχουμε μικροτραυματισμούς σε μικρότερα ή μεγαλύτερα εργοτάξια και έργα στο νησί. Το Εργατικό Κέντρο άμεσα βρέθηκε στο χώρο δουλειάς ενώ έκανε και παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας στη Χίο.

Η ανυπαρξία ελέγχων στον νομό αφού δεν υπάρχει Σώμα Επιθεώρηση Εργασίας για την Υγιεινή και την Ασφάλεια, η διάλυσή, υποστελέχωση και η μετατροπή της από το Υπουργείο Εργασία σε ανεξάρτητη διακοσμητική αρχή που κοιτά τους χώρους δουλειάς εξ αποστάσεων, έχει μετατρέψει όλους τους χώρους δουλειάς σε μια απέραντη «κοιλάδα των Τεμπών» που πας για δουλειά και δεν ξέρεις λόγω ελλιπέστατων μέτρων ασφαλείας τι θα ξημερώσει.

Αυτό, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της δουλειάς στους περισσότερους χώρους, θέτει την ασφάλειά μας, τη σωματική μας ακεραιότητα, την ίδια μας τη ζωή σε κίνδυνο.

Δεν θα τους επιτρέψουμε να παίζουν άλλο με τη ζωή μας.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς,
  • τακτικούς και αυστηρούς ελέγχους για να μη γίνουμε νούμερα στις λίστες τραυματιών και νεκρών εργαζομένων,
  • άμεση στελέχωση Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης στη Σάμο και ενίσχυση της Χίου και με άλλους Επόπτες (έχει μόλις 3 για όλο το Β.Α. Αιγαίο)
  • Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, σε όλους τους κλάδους
  • Να στηριχθεί ο συνάδελφος με ότι χρειάζεται για να αποκατασταθεί η υγεία του.

Η υπεράσπιση της ζωής μας είναι υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων και των σωματείων τους. Η οργή και η αγανάκτησή μας για τις συνθήκες που εργαζόμαστε να γίνει δύναμη οργανωμένου αγώνα. Σταθμός της οργάνωσής μας και η σύσκεψη του ΕΚΣ και του ΝΤ Σάμου της ΑΔΕΔΥ, τη Δευτέρα 27 Μάρτη στις 6:30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο”.

 

Related posts

Η πόλη της Σάμου γιόρτασε παραδοσιακά τα Κούλουμα

admin

Το καρλοβασίτικο καρναβάλι στη Σάμο

admin

Απαγόρευση ανύψωσης χαρταετών στην περιοχή του αεροδρομίου Σάμου

admin

Ἀλλαγή Διοίκησης Ταξιαρχίας 79 ΑΔΤΕ «ΜΥΚΑΛΗ»

admin

Έναρξη εργασιών επισκευής και ανακαίνισης των κτιριακών υποδομών των Νοσοκομείων Σάμου & Ικαρίας

admin

Νίκος Ζάχαρης:Τα λάθη για την τροποποίηση του χωροταξικού της Σάμου

admin

Συνάντηση αντιπροσωπείας του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου με τον Βουλευτή Σάμου

admin

e-ΕΦΚΑ: Προειδοποίηση για απόπειρες εξαπάτησης – Το περιστατικό με ασφαλισμένο στη Σάμο

admin

Σάμος: Άσκηση “ΥΓΡΟ ΠΥΡ 2024”

admin