Connect with us

Σαμιακά

Το Επιμελητήριο Σάμου για την Παναιγιακή απεργία

Published

on

Για την Παναιγιακή απεργία που πραγματοποιήθηκε χθές για την επικείμενη αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, με  την συμμετοχή όλων των φορέων του τόπου και την καθολική συμμετοχή όλων των επιχειρήσεων του Νομού Σάμου αναφέρεται με δελτίο Τύπου το Επιμελητήριο Σάμου.

Το Επιμελητήριο Σάμου σημειώνει:

“Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους Συλλόγους και τα σωματεία που άμεσα ενεργοποιήθηκαν και συμμετείχαν στην απεργία, όλες τις επιχειρήσεις του τόπου, με φωτεινή εξαίρεση για άλλη μια φορά το Lidl και τα εταιρικά πρατήρια καυσίμων Shell.

Δυστυχώς, υπήρξαν και εκείνοι που θεώρησαν ότι με το να χαιρετήσουν την συγκέντρωση ο Περιφερειάρχης ή ο Δήμαρχος ή σε εκπρόσωπους πολιτών είναι ένα είδος «φιέστας» και ότι είναι «δεμένοι στο άρμα της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής» και δεν θα έπρεπε να έχουν το λόγο στην συγκέντρωση. Τελικά, εκείνοι που θέλησαν συμμετείχαν στην συγκέντρωση μαζί με όλους τους Συλλόγους, τα σωματεία και τους πολίτες του νησιού και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική πολιτική της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά.

Επειδή όμως οι εξελίξεις τρέχουν, ο χρόνος πιέζει, και  επειδή πράττουμε με έργα,  σήμερα, Πέμπτη 23/11 εστάλη ψήφισμά προς τον Πρόεδρο της Βουλής, τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες και αρμόδια Υπουργία, ώστε  να κατατεθεί και να ψηφιστεί τροπολογία με την οποία θα διατηρούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Επίσης, με το ψήφισμα αυτό ζητάμε από τους Βουλευτές του Β. Αιγαίου να καταψηφίσουν το προϋπολογισμό αν αναφέρει την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου”.

 

Share this post:

Comments

comments

Σαμιακά

Πώς η βρετανική μετάλλαξη κυριάρχησε στην Κρήτη (VIDEO)

Published

on

By

Οδεύουμε προς την κορύφωση του τρίτου κύματος κορωνοϊού. Αναμένουμε σοβαρή αύξηση κρουσμάτων στη χώρα τις επόμενες ημέρες και αύξηση των διασωληνωμένων», αναφέρει στο zougla.gr, o καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής στην Κρήτη, Νίκος Τζανάκης, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και προσθέτει:

«Εν τω μεταξύ, η βρετανική μετάλλαξη έχει κυριαρχήσει στην Κρήτη και θα επικρατήσει και στην υπόλοιπη χώρα. Το 97-99% των κρουσμάτων πλέον στο νησί, είναι της βρετανικής παραλλαγής. Η Κρήτη είναι το μοναδικό μέρος αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα όπου το συγκεκριμένο στέλεχος επικρατεί και θα πρέπει να γίνει παράδειγμα για τις υπόλοιπες περιοχές».

Όπως είναι γνωστό, ο καθηγητής του ΠΑΓΝΗ μαζί με τους συνεργάτες του διαχειρίζονται και ένα υπολογιστικό μοντέλο από το οποίο προκύπτουν δεδομένα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα. Έχοντας επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής στους υπολογισμούς του, διευκρινίζει πως σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέγουν, «τα ημερήσια κρούσματα αναμένεται να ξεπεράσουν σύντομα τις 2.000 και σε κάποιες ημέρες μπορεί να φτάσουν και πάνω από τα 2.500». Την ίδια ώρα επισημαίνει πως «ενώ μπορεί αυτή την περίοδο να δέχεται την πίεση της επιδημίας η Αττική, σε άλλες πόλεις – περιοχές τώρα ξεκινά, ενώ σε άλλες αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα».

Στο ερώτημα για ποιο λόγο το βρετανικό στέλεχος επικράτησε στην Κρήτη, ένα νησί το οποίο αποτελούσε τους προηγούμενους μήνες παράδειγμα, αφού τα κρούσματα ήταν πολύ λίγα, ο καθηγητής Τζανάκης είναι σαφής: «Λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης του νησιού, της καλοκαιρίας αλλά και των μέτρων, εξαφανίσαμε έως έναν βαθμό το παλαιό στέλεχος. Ο εκτοπισμός αυτός έδωσε έδαφος στο να αναπτυχθεί το βρετανικό στέλεχος το οποίο ποια δεν έχει να ανταγωνιστεί κανέναν. Και κυριάρχησε σε λιγότερο από έναν μήνα.Προφανώς χρειαζόμαστε άλλου είδους μέτρα».

Ο καθηγητής κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρεται και στη διασπορά του μεταλλαγμένου ιού στα παιδιά και στους εφήβους. Όπως τονίζει, «στα μικρά παιδιά παρατηρείται λιγότερος χρόνος μεταδοτικότητας, αλλά τα κρούσματα σε παιδιά και εφήβους έχουν αυξηθεί κατά 14,5%». Υπενθυμίζεται πως οι Ιταλοί ειδικοί έχουν ήδη προειδοποιήσει για σαρωτική διασπορά της συγκεκριμένης μετάλλαξης σε παιδιά και εφήβους.

Ερωτηθείς σχετικά με τα νέα δεδομένα για την κλινική εικόνα ασθενών με βρετανική μετάλλαξη, διευκρινίζει ότι «η βαρύτητα της νόσου δεν φαίνεται να διαφέρει σε σχέση με αυτή του αρχικού στελέχους, όμως διασωληνώνονται πια ασθενείς μικρότερων ηλικιών».

  Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης

Δείτε αναλυτικά όσα αναφέρει ο καθηγητής:

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Κοινή επιστολή δημάρχων Σάμου με αίτημα τη διενέργεια τεστ σε όλες τις πύλες εισόδου και στον τοπικό πληθυσμό

Published

on

By

Κοινή επιστολή απέστειλαν σήμερα, οι Δήμαρχοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου στα αρμόδια Υπουργεία, αιτούμενοι για ακόμη μια φορά τη λήψη έκτακτων μέτρων περιορισμού της διασποράς στο νησί της Σάμου με κύριο αίτημα τη διενέργεια τεστ σε όλες τις πύλες εισόδου του νησιού, (αεροδρόμιο, λιμάνια) και δειγματοληπτικά τεστ στον τοπικό πληθυσμό με διάθεση ικανού αριθμού τεστ εξέτασης ενισχύοντας το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή