Connect with us

Πολιτιστικά

Το καλοκαιρινό «κατεπείγον» της αγάπης

Published

on

Το να μιλάς για την αγάπη και μάλιστα για την πολιτική της διάσταση σήμερα ακούγεται αφελές – ίσως και μελοδραματικό. Το 1967, όμως, ακριβώς 50 χρόνια πριν, ο δυτικός κόσμος πέρασε το «Καλοκαίρι της αγάπης», την πρώτη προσπάθεια να ιδωθεί η πρωταρχική και ιδιωτική αυτή ανθρώπινη συνθήκη ως πολιτική, θέλοντας να ξεπεράσει τα όρια του ζευγαριού ή της οικογένειας και να μετατραπεί σε δημιουργική δύναμη για τη συγκρότηση κοινότητας.

Φέτος, το Art Space Pythagorion της Σάμου, η εικαστική πρωτοβουλία του Ιδρύματος Schwarz και της δραστήριας και επίμονης Χιόνας Ξανθοπούλου-Schwarz, επανεπισκέπτεται το «Καλοκαίρι της αγάπης». Η επιμελήτρια της έκθεσης, Κατερίνα Γρέγου, φωτίζει την έννοια του «κατεπείγοντος», όπως ίσχυε το 1967, όπου η πολιτική και η αγάπη έμοιαζαν επιτακτική απάντηση στο γεωπολιτικό συγκείμενο της περιόδου: Πόλεμος των Εξι Ημερών, πόλεμος του Βιετνάμ, ελληνική δικτατορία, αλλά και, κατά ειρωνεία της τύχης, αίτηση του Ηνωμένου Βασιλείου για ένταξη στην τότε ΕΟΚ.

Το «Καλοκαίρι της αγάπης» ήταν το απαύγασμα της πολιτικής ανυπακοής, του αντιαυταρχισμού, των μεγάλων αντιπολεμικών διαδηλώσεων, των «παιδιών των λουλουδιών» και του «flower power». Η Κατερίνα Γρέγου, την οποία συνάντησε η «Κ» στη Σάμο, θεωρεί ότι τα ζητήματα εκείνης της περιόδου, ακόμη κι αν έχουν περάσει 50 χρόνια από τότε, παραμένουν ανοικτά. «Οπως και πέρυσι με την έκθεση γύρω από το προσφυγικό, έτσι και φέτος, μου ήταν αδιανόητο να επιμεληθώ μια έκθεση ειδικά στη Σάμο, η οποία να μην περιστρέφεται γύρω από τα ζητήματα της αγάπης και του πόνου των ανθρώπων σήμερα. Κοιτάξτε» –λέει δείχνοντας το παράθυρο– «απέναντι είναι τα βουνά της Τουρκίας. Στο Βαθύ, έχουμε τα κέντρα φιλοξενίας. Πώς να τα αγνοήσεις όλα αυτά; Πώς να αγνοήσεις τα σωσίβια και τις βάρκες;» αφηγείται στην «Κ» η διεθνώς αναγνωρισμένη επιμελήτρια, η οποία έχει αναλάβει την καλλιτεχνική επιμέλεια της πρώτης Μπιενάλε της Ρίγας.

Στο ίδιο πνεύμα, το «Καλοκαίρι της αγάπης» στη Σάμο χτίζεται γύρω από τη θεωρία για την πολιτική αγάπη που έχει αναπτύξει ο θεωρητικός της λογοτεχνίας και πολιτικός φιλόσοφος Michael Hardt (γενν. 1960), μιλώντας για τη «συλλογική μεταμόρφωση» που μπορεί να προκαλέσει η αγάπη. Η Κατερίνα Γρέγου θεωρεί ότι αυτή η θεωρία είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, αφού σε πλανητικό επίπεδο έχουν εγερθεί ζητήματα εθνικισμού, ξενοφοβίας, σεξισμού, ομοφοβίας, κάτι που παρατηρείται ακόμη περισσότερο στην Ευρώπη.

Η περιήγηση στον χώρο του Art Space Pythagorion, ένα παλιό ξενοδοχείο της περιοχής, που, μάλιστα, κατασκευάστηκε επί Επταετίας και ανακατασκευάστηκε από το Ιδρυμα Schwarz και τους αρχιτέκτονες Πένη Πετράκου και Στέλιο Λουλούργα, για τις ανάγκες των εκθέσεων, των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του χειμώνα και των residencies των καλλιτεχνών, είναι ένα μικρό εικαστικό σεμινάριο για την αγάπη σήμερα, πάντοτε, όμως, στη συγκεκριμένη κοινωνική της διάσταση. Το βίντεο της Bonajo («Night Soil – Economy of Love», 2016) συγκινεί με την καταγραφή των γυναικών επαγγελματιών του σεξ στο Μπρούκλιν, οι οποίες βρίσκουν στην εργασία τους τον τρόπο να χειραφετηθούν. Ο Grimonprez, στο δικό του βίντεο («Every day words disappear», 2016), αντιπαραβάλλει τη φιλοσοφία του Hardt με το φιλμ του Ζαν-Λικ Γκοντάρ «Alphaville», για να μιλήσει για την αγάπη ως αντίδοτο στον φόβο. Από το Ινστιτούτο Κοινωνικής Ιστορίας του Αμστερνταμ βλέπουμε τις αφίσες του 1967 για τη σεξουαλική απελευθέρωση και τον πόλεμο στο Βιετνάμ, ενώ η Itakura δημιουργεί οδόσημα, τα οποία στη μία τους πλευρά αναφέρουν διεκδικήσεις του 1967 και στην άλλη εκείνες του 2017.

Ο Μιχαήλ Καρίκης δημιουργεί μια εγκατάσταση με βινύλια της εποχής και εμβληματικά βιβλία, κατασκευάζοντας ένα πολύχρωμο σαλόνι σπιτιού, ενώ οι Κοζάκης και Veneigem έχουν δύο βίντεο σε διάλογο, πραγματευόμενοι τον κόσμο μακριά από τα αδιέξοδα του καταναλωτισμού, του περιβάλλοντος και της κοινωνικής ανισότητας, χρησιμοποιώντας εικόνες από την Ελλάδα. Ο Mäetamm εκθέτει μια σειρά δέκα ζωγραφικών έργων, ακραίας pop αισθητικής, με συνθήματα που αντέχουν μέχρι το παρόν.

Η Monko, με το «Lucy in the sky» (2017), χρησιμοποιεί υλικά του ’60, όπως το βινύλιο και η ταπετσαρία, μιλώντας για το τσιγάρο ως φαλλικό σύμβολο αλλά και για το χάπι αντισύλληψης που έκανε θραύση την ίδια δεκαετία. Ο Orlow, από πλευράς του, στην εγκατάσταση «The short and the Long of it» (2010-2017), με σχέδιο, κείμενο, φωτογραφία και βίντεο, αφορμάται από την αποτυχία 14 πλοίων να διέλθουν τη Διώρυγα του Σουέζ λόγω του Πολέμου των Εξι Ημερών, μένοντας καθηλωμένα για οκτώ χρόνια, δημιουργώντας μια νέα κοινότητα.

«Με τα έργα αυτά», όπως μας λέει η Κατερίνα Γρέγου, «μπορούμε να αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε την αγάπη ως κάτι πιο κοινό. Η τέχνη, από τον ρασιοναλισμό του ’70 και μετά, έχασε την μπάλα της αγάπης, ιδιαίτερα με την κυριαρχία της εννοιολογικής τέχνης. Μαζί, χάθηκε και το χιούμορ. Η έκθεσή μας δεν είναι, όμως, νοσταλγική. Αλλωστε, δεν πιστεύω καθόλου σήμερα στο “flower power”. Αυτό που κάνουμε φέτος εδώ είναι περισσότερο πολιτική δήλωση ότι η αγάπη έχει παραγκωνιστεί. Να μην ξεχνάμε ότι σήμερα, η αγάπη είναι έκφραση της αποδοχής του διαφορετικού. Τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, εδώ στη νησί και αλλού, είναι ακριβώς μια έκφραση αγάπης».

​​ Art Space Pythagorion, Πυθαγόρειο Σάμου. Εως 15 Οκτωβρίου.

 

http://www.kathimerini.gr

Comments

comments

Πολιτιστικά

Τσαμπούνες στη πόλη της Σάμου

Published

on

By

 

Δήμος Ανατολικής Σάμου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βαθέος «Καπετάν Λαχανά» διοργανώνουν «Τσαμπουνοσύναξη» με Σαμιώτες Τσαμπουνιέριδες καθώς και με 50 ακόμη μουσικούς από όλο το Αιγαίο και την υπόλοιπη Ελλάδα, που θα πραγματοποιηθεί στην Πόλη της Σάμου το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την αναβίωση της «Περατζάδας», όπου η έναρξη της θα πραγματοποιηθεί στις 11:45 από το κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαθεός «Καπετάν Λαχανά» στο Άνω Βαθύ. Δεύτερο σημείο συνάντησης της «Περατζάδας» είναι στο Δημοτικό Σχολείο Βαθέος στις 12:00 και τρίτο η Πλατεία Δημαρχείου στον Άγιο Σπυρίδωνα στις 12:45, η κατεύθυνση της οποίας θα είναι προς τους εμπορικούς δρόμους της πόλης έως το Δικαστικό Μέγαρο.

Η επιστροφή στην Πλατεία Πυθαγόρα στις 14:00 θα περιλαμβάνει αναβίωση εθίμων από τους πολιτιστικούς συλλόγους όπως το γαϊτανάκι μέσα στον δρόμο της παραλιακής οδού με την συνοδεία των Τσαμπούνων. Στην Πλατεία θα στηθεί ένα μεγάλο παραδοσιακό αποκριάτικο γλέντι με τσαμπούνες και πνευστά καθώς και δωρεάν σουβλάκια, τηγανίτες, κρασί και ούζο!

Συμμετέχουν: Λύκειο Ελληνίδων παράρτημα Σάμου, Χορευτικός Όμιλος Σάμου ΧΟΡ.ΟΣ, Ένωση Μικρασιατών Σάμου, Πολιτιστικός Σύλλογος Πυθαγορείου « Ο Λυκούργος», Πολιτιστικός Σύλλογος «Ωκυρρόη η Σαμία», Πολιτιστικός Σύλλογος Κοκκαρίου «Η Πηγή της Μάνας», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Κωνσταντίνου « Αρίσταρχος ο Σάμιος», Εκπολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Μυτιληνιών, και Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Βαθέος.
Ευχαριστούμε την 79 ΑΔΤΕ για την διάθεση της αίθουσας εκδηλώσεων της Λέσχης Αξιωματικών Σάμου, όπου θα παρατεθεί το επίσημο δείπνο για τους φιλοξενούμενους μουσικούς από όλο το Αιγαίο.
Ευχαριστούμε επίσης τους χορηγούς μας για την υποστήριξη στην μεγάλη αυτή διοργάνωση που πρώτη φορά πραγματοποιείται στο νησί μας.

Τον ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΟ : BLUE STAR FERRIES, τους ΑΣΗΜΕΝΙΟΥΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ: «Franchise Σκλαβενίτης στη πόλη της Σάμου», Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Σάμου και Ποτοποιία Φρατζέσκος Καθώς και τους χορηγούς: Όμιλο Επιχειρήσεων Χριστινίδη, Doryssa seaside Resort, Όμιλος Εταιρειών Ζαρμπάνη, Εμπόριο και Αντιπροσωπεία Τροφίμων Μένεγα Εμμανουήλ, Κρεοπωλείο Δημήτρη Μάρκου, Κρεοπωλείο MEAT 2 MEET Γιάννη Λεβισιανού, Κρεοπωλείο Εμμανουήλ Κνίτη Ο.Ε., Ποτοποιία Ούζου Εμμανουήλ Γιοκαρίνη και Αρτοποιείο Βαλωμένος

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτιστικά

Κοπή πίτας από τον Ροταριανό Όμιλο Σάμος

Published

on

By

Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, στον πάντα ζεστό και φιλόξενο χώρο του εστιατορίου ”Ιθάκη” στην ειδυλλιακή περιοχή της Σάμου ”Αηδόνια” ο Ροταριανός Όμιλος Σάμος έκοψε την Πίτα του.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε σύντομος απολογισμός του Έργου προσφοράς στην Τοπική Κοινωνία και ανακοινώθηκαν οι πολύ σημαντικές επικείμενες δράσεις του Ομίλου.

Ο τυχερός της βραδιάς κέρδισε ένα καλαίσθητο κόσμημα, όπως πάντα προσφορά του καταστήματος CENTRO.

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτιστικά

Η Βαγγελίστρα του Κέρκη

Published

on

By

Το Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, ή της Βαγγελίστρας, ή της Σκάλας, ή ακόμα και του Αγίου Βασιλείου, στον οποίο θα ήταν αφιερωμένο κάποτε, είναι χτισμένο σαν αετοφωλιά, στις νότιες ορθοπλαγιές του Κέρκη και ξεχωρίζει από πολύ μακριά καταμεσής στο πευκοδάσος, αγναντεύοντας το απέραντο πέλαγος.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 700 περίπου μέτρα, κι’ άρχισε να δημιουργείται τον 10ο περίπου αιώνα, όταν σ’ αυτές τις ερημιές, που τις σκέπαζαν πυκνά δάση,
ήκμαζε ο μοναχισμός και ο ασκητισμός.

Χίλιοι πεντακόσιοι ασκητές και καλόγεροι ζούσαν εδώ και στις γύρω περιοχές εκείνη την εποχή. Κατά την απογραφή των μοναχών, απ’ την αρχιεπισκοπή Σάμου το 1830, αναφέρεται σαν μετόχι της μονής του Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους, και διέμεναν τότε, ένας αρχιμανδρίτης, ένας ιερομόναχος και ένας μοναχός. Κατά Τα μέσα του 19ου αιώνα, εδώ μόνασε ο ενάρετος μοναχός Νήφωνας Κυριακού, απ’ το μεσαίο Καρλόβασι, που τον διαδέχτηκαν κι’ άλλοι, όπως ο Μάξιμος με δυο τρεις μοναχούς, και μέχρι το 1940 ο Παπαλευτέρης ένας άγιος και καλά μορφωμένος άνθρωπος.

Μετά το μοναστήρι έμεινε έρημο, ο αδυσώπητος χρόνος το κατάστρεψε και οι άνθρωποι λεηλάτησαν ότι υπήρχε. Το 1945 η ηγουμένη Γερόντισσα, όπως ήταν γνωστή, η Μαγδαληνή και η Θεονύμφη, αφιερώθηκαν στη Παναγία κι’ ήρθαν εδώ στην ερημιά να μονάσουν. Λίγο αργότερα, ακολούθησαν το μοναχικό βίο η Μαρία το 1952, η Σαλώμη περί το 1960, και η Νεκταρία.

Αυτές, με τη βοήθεια της Παναγίας, την ακάματη εργασία τους, αλλά και τη βοήθεια των πιστών, κατάφεραν να φέρουν το μοναστήρι στη σημερινή του κατάσταση.

Σήμερα η Βαγγελίστρα, η διαμαντόπετρα του Κέρκη, αποτελεί μετόχι του Παναγίου Τάφου, όσες καλόγριες βρίσκονται ακόμα στη ζωή μετακόμισαν, σ’ ένα μοναστηράκι που ίδρυσαν στην είσοδο του Μαραθοκάμπου κι είναι κλειστό. Οι ξένοι και οι ντόπιοι επισκέπτες που ανεβαίνουν μέχρι εκεί με τα πόδια, δεν βρίσκουν πια τις καλόγριες, τη Μαρία, τη Σαλώμη, τη Νεκταρία και τη Θεονύμφη να τους περιποιηθούν. Η πόρτα παραμένει κλειστή και με το χρόνο έρχεται και η καταστροφή.

Πηγή: kiloukiotis-evaggelos.blogspot.com/

Foto: Ιωάννης Κιλουκιώτης-samosin.gr

 

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Σαμιακά10 ώρες ago

Οργή των νησιωτών για το μεταναστευτικό σύμφωνα με την έρευνα της Π.Β.Α

Πολιτικά16 ώρες ago

Ο Μάνος Λογοθέτης Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο

Σαμιακά22 ώρες ago

Η Σάμος αλλάΖΕΙ : “Να προσφύγουμε ενάντια στον γεωγραφικό εγκλωβισμό προσφύγων στα νησιά”

Αστυνομικά - Λιμενικά22 ώρες ago

Ανέλαβε καθήκοντα ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Βορείου Αιγαίου

Αστυνομικά - Λιμενικά1 ημέρα ago

Τέσσερα περιστατικά αφίξεων παράνομων εισερχόμενων μεταναστών στη Σάμο

Σαμιακά1 ημέρα ago

Τίμησαν τον διεθνούς φήμης, συμπατριώτη μας παιδονευρολόγο, δρ. Βασίλειο Δάρρα

Περιφερειακά2 ημέρες ago

Μουτζούρης : ” Όσα είπα είναι απολύτως αληθή”

Σαμιακά2 ημέρες ago

Εργατικό Κέντρο Σάμου: Ο αγώνας της εργατικής τάξης θα καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου-Βρούτση

Σαμιακά2 ημέρες ago

Βράβευση ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για τη Δράση του Αρχιπελάγους

Σαμιακά2 ημέρες ago

Εκτέλεση βολών στο πεδίο βολής «Μαυρατζαίων»

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright © 2017