25.5 C
Σάμος
01/06/2023
Πολιτικά

Το μήνυμα του υποψήφιου βουλευτή Σάμου της ΝΔ Μιχάλη Αγγελόπουλου

Φίλες και φίλοι,

Διεκδικώ την ψήφο σας στις 21 Μαΐου με βαθιά αίσθηση ευθύνης, αλλά και ένα συναίσθημα ικανοποίησης. Eφόσον με τιμήσετε με την επιλογή σας, θα είναι για μένα μια ευκαιρία, να συνεχίσω από το βήμα της Βουλής, πλέον, ένα έργο που ξεκίνησε το 2014 στον ενιαίο τότε Δήμο Σάμου και άφησε ένα, κατά γενική ομολογία, θετικότατο αποτύπωμα στο νησί μας.

Επιπλέον, θα έχω τη δυνατότητα να το διευρύνω ακόμη περισσότερο στην Ικαρία και τους Φούρνους, σε επίπεδο πολύ πέρα απ’ αυτό της τεχνικής βοήθειας και υποστήριξης που, ως δημοτική αρχή, προσφέραμε με μεγάλη χαρά και πνεύμα αδελφοσύνης στους Δήμους των δύο νησιών.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η πενταετία 2014-2019 ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος για όλους και ειδικά για τη Σάμο. Το οξύτατο ζήτημα της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης εκείνη την εποχή προστέθηκε σε μια δυσμενέστατη οικονομική συγκυρία που, αυτονόητα, χτύπησε τα νησιά μας σκληρότερα από τις ηπειρωτικές περιοχές. Μέσα σ’ ένα εκρηκτικό κλίμα, που ενισχύθηκε, δυστυχώς, και από διάφορες ακραίες φωνές, η κοινωνική συνοχή δέχθηκε μεγάλες πιέσεις. Ωστόσο, με προσοχή, υπομονή, σχέδιο και ακλόνητη πολιτική βούληση, όχι μόνο αντέξαμε, αλλά και αναδείξαμε σε όλο τον κόσμο το ψυχικό μεγαλείο και την έμφυτη ανθρωπιά του λαού μας. Έτσι, εκείνη η δύσκολη πενταετία, αντί να πληγώσει βαριά τον τόπο μας έγινε εφαλτήριο για πρόοδο, επειδή έδειξε ότι με ενότητα, με σταθερότητα στις θέσεις μας και, κυρίως, με σωστό στρατηγικό σχεδιασμό, σημαντικοί στόχοι μπορούν να επιτευχθούν και ουσιαστικές πρωτοβουλίες μπορούν να πάρουν σάρκα και οστά.

Η συναντίληψη που επικράτησε, όπως και οι καινοτόμες ιδέες που αναδείχθηκαν, ο συντονισμός των έργων, των δράσεων και των παρεμβάσεων στον ενιαίο Δήμο Σάμου λειτούργησαν έτσι ώστε να ενισχυθούν με έργα ουσίας το μεγάλο ιστορικό και πολιτιστικό αποθετήριο της Σάμου, καθώς και η τοπική κοινωνία. Η ανταπόκριση εκατοντάδων εθελοντών στο μεγάλο εγχείρημα της ανάδειξης της Σάμου σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ήταν όχι απλώς συγκινητική, αλλά και απολύτως ενδεικτική για κάτι που θα πρέπει να αποτελεί τον φάρο μας: ότι οι κοινωνίες προοδεύουν όταν επιδιώκουν υψηλούς και δύσκολους στόχους. Τότε είναι που ο κάθε ένας από εμάς βρίσκει το κίνητρο, αλλά και αισθάνεται την επιθυμία να προσφέρει τον καλύτερο εαυτό του.

Ο τουρισμός, βασική προτεραιότητα για την οικονομική εξέλιξη του τόπου μας, υποστηρίχθηκε με συνεχείς δράσεις προβολής της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων ως τελικών προορισμών, σε όλες τις μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού, καθώς και με παρουσίαση αποκλειστικά της Σάμου στη Ρώμη, στην Κύπρο, στο Μιλάνο, στη Σερβία και στο Ισραήλ, καταδεικνύοντας τον μεγάλο πολιτισμό, την ιστορία, τις φυσικές ομορφιές και τον περιβαλλοντικό πλούτο του τόπου μας.

Αυτές οι δράσεις και οι συνέργειες συνεχίζονται επιτυχώς και σήμερα και βασίζονται στις διεθνείς συνεργασίες, τις οποίες ανέπτυξε ο ενιαίος Δήμος Σάμου με Δήμους όπως ο Κρότωνας, το Sindelfingen, το Greisfwald, το Μπερνάλντα-Μεταπόντο.

Μαζί αναδείξαμε την αξία της συγκροτημένης αυτοδιοίκησης!

Με το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ, αλλά και τη διεθνοποίηση, εκείνη την εποχή, των προβλημάτων της νησιωτικότητας, σε συνδυασμό με την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση, μαζί αναδείξαμε κάτι ακόμη: ότι, όσο πιο συγκροτημένη και παρεμβατική είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόσο περισσότερο την ακούν οι κεντρικοί κυβερνητικοί, αλλά και ευρωπαϊκοί θεσμοί. Προτεραιότητα πρέπει πάντοτε να έχουν οι πολίτες. Πρώτα απ’ όλα, οι πολίτες είναι δημότες. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι απαραίτητο να έλθει πιο κοντά  στην κεντρική εξουσία. Διότι η πρώτη είναι το θεμελιώδες κύτταρο της δημοκρατίας, μιας και βρίσκεται σε στενή, καθημερινή επαφή με την κοινωνία και γνωρίζει πολύ καλύτερα τις ανάγκες, τα προβλήματα, αλλά και τις προσδοκίες και τις ελπίδες της. Οι περιφερειακές ανισότητες, άλλωστε, δεν είναι ζήτημα μόνο των νησιωτικών χώρων. Η αντιμετώπισή τους συνολικά αποτελεί μείζον θέμα για την αποφυγή μιας χώρας «πολλών ταχυτήτων».

Οι εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου προσφέρουν μια μεγάλη ευκαιρία για την υπεράσπιση των δημοκρατικών κανόνων, καθώς και για την απαραίτητη σύμπνοια και συμπόρευση των κατοίκων των νησιών μας, στο πλαίσιο ενός διαφανούς και ειλικρινούς πολιτικού διαλόγου.

Το Κοινοβούλιο της Ελλάδας, έχει ανάγκη από ανθρώπους με εμπειρία και γνώση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι ένας απαραίτητος παράγοντας για τη χάραξη μιας νέας πορείας που, εάν ακολουθηθεί σωστά, θα βελτιώσει το σήμερα και το αύριο όλων μας, κυρίως των παιδιών μας. Διότι αυτά πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών μας. Χάρη στη στενή και ιδιαίτερα ωφέλιμη συνεργασία του ενιαίου, τότε, Δήμου Σάμου με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, είμαι σε θέση να γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι η δυναμική της νεολαίας των νησιών μας είναι, απλώς, εντυπωσιακή! Μεγάλες, όμως, είναι και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.

Γι’ αυτό και οι αρχές της νησιωτικότητας πρέπει να διατρέχουν όλα τα νομοθετήματα της Ελληνικής Βουλής. Η ρήτρα νησιωτικότητας, που μπορεί να αμβλύνει σημαντικά τις ανισότητες και να προσφέρει ίσες ευκαιρίες στους κατοίκους των νησιών μας –κυρίως των ακριτικών– δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά ως κάτι, περίπου, προαιρετικό ή, ενίοτε, συμπληρωματικό. Επιβάλλεται να διαπνέει το νομοθετικό έργο ως απαράβατη αρχή και προϋπόθεση.

Η «ενωτική» φωνή μας πρέπει να είναι δυνατή και να υποστηρίζεται με σθένος, τεκμηριωμένη γνώση και σοβαρή οργάνωση στα κέντρα αποφάσεων. Μόνο με τον τρόπο αυτόν θα εμπεδωθεί η κοινωνική δικαιοσύνη και θα έλθει η απαραίτητη οικονομική ανάπτυξη της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων. Η υλοποίηση κοινών προγραμμάτων των τριών –τότε– Δήμων του Νομού μας μας δείχνει τον δρόμο.

Μια «ενωτική φωνή» – μια συνετή διακυβέρνηση!

Ευτυχώς, σ’ αυτήν την περίπτωση, δεν έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση ουτοπικών επιδιώξεων, όπως την περίοδο 2015-19. Τα ουσιαστικά επιτεύγματα μιας συγκροτημένης διαχείρισης του μεγάλου προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος είναι ήδη ορατά και στον τόπο μας. Και αποτελούν μέρος της νέας καθημερινότητας στα νησιά μας. Πρόκειται για μια αντιμετώπιση που, ενώ υπηρετεί όλες τις διαστάσεις του αξιακού μας θεμελιώματος και συνεχίζει να υπερτονίζει την ηθική ποιότητα ειδικά ενός λαού όπως ο ελληνικός, συγχρόνως τηρεί και τις απαραίτητες ισορροπίες μεταξύ ανθρωπισμού και απόλυτης ασυδοσίας.

Είμαστε γείτονες με τον απλό τουρκικό λαό, καθώς ζει ελάχιστα μακριά μας. Ωστόσο, προφανώς, δεν μπορούμε να είμαστε σιωπηλοί αποδέκτες όσων, δυστυχώς και για τους προσωπικούς φίλους μας στην απέναντι ακτή, διεκδικεί ως «θέσφατα» η επίσημη κυβέρνηση, αλλά και η αντιπολίτευση, ακόμη, της γείτονος. Ούτε, βέβαια, να βλέπουμε ως παρατηρητές την εργαλειοποίηση αυτού του πολυδιάστατου θέματος. Η ΝΔ προσπάθησε –και κατάφερε!– ουσιαστικές λύσεις γι’ αυτό το ζήτημα. Από τον Έβρο, έως τη Σάμο και ακόμη πιο νότια.

Με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, αλλά και στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας –και ειδικά των τόπων μας, που αποτελούν τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης!– η κυβέρνηση της ΝΔ κατάφερε από τον Ιούλιο του 2019 να ανατρέψει μια ζοφερή και χαώδη κατάσταση σε μια αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός θέματος που, για μία ακόμη φορά θα το πω, είναι ζήτημα διεθνές και όχι μόνο ελληνικό. Δεν πρέπει να γυρίσουμε πίσω, ούτε σ’ αυτόν τον τομέα. Και η λύση γι’ αυτό είναι η ψήφος μας.

Ψηφίστε όλοι! Με σύνεση και όχι, απλώς, για «όχι» σε όλα. Αλλά για «ναι» στο καλύτερο!

Φίλες και φίλοι, στις 21 Μαΐου πρέπει να πάμε στην κάλπη με πνεύμα σύνεσης, με άποψη πολιτική, όχι δογματική, και με γνώμονα τα έργα, όχι τα λόγια. Τα πεπραγμένα, όχι τις υποσχέσεις. Πάνω απ’ όλα, πρέπει να πάμε στην κάλπη ατενίζοντας την Κεντρική Διοίκηση με θάρρος, με επιχειρήματα και με αποφασιστικότητα στις διεκδικήσεις μας, που είναι δίκαιες και κοινές για τα τρία νησιά μας.

Πάντοτε με τον πήχη ψηλά, ελάτε, να δουλέψουμε και πάλι μαζί για την ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία του τόπου μας με όραμα, μεράκι, αλλά και με την απαραίτητη τεχνογνωσία, τη μεγάλη εμπειρία και τη γνήσια διάθεση να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο αύριο!

Τα νησιά μας, Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι, ειδικά την εποχή αυτή, χρειάζονται μια πολιτική επιλογή που να συνδυάζει τα κεκτημένα, να προβάλει τα μείζονα ζητήματα και να δημιουργεί τις βασικές προϋποθέσεις για την επίλυση των προβλημάτων.

Το 2024 είναι Ευρωπαϊκό Έτος Νησιών. Ας δουλέψουμε όλοι μαζί για τα νησιά μας και τη νησιωτικότητα!

Πάμε…

Με το βλέμμα μπροστά!

Μιχάλης Α. Αγγελόπουλος

Υποψήφιος Βουλευτής

Σάμου – Ικαρίας – Φούρνων

 

 

Βιογραφικό

Γεννήθηκα στην Αθήνα. Σπούδασα Νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συνέχισα τις σπουδές μου αποκτώντας μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στο Δίκαιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων από το Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών (Universite Libre de Bruxelles) και στις Διεθνείς Σχέσεις από το Κέντρο Στρατηγικών και Διπλωματικών Σπουδών στο Παρίσι (Centre d’Etudes Diplomatiques et Strategiques).Από το 1986 μέχρι το 2004 άσκησα μάχιμη δικηγορία με ειδίκευση στο Κοινοτικό Δίκαιο και τη Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Παράλληλα, διετέλεσα Νομικός Σύμβουλος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα για 9 χρόνια, από το 1995 μέχρι το 2004, και Επιστημονικός συνεργάτης-σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Επιτροπή Νομικών θεμάτων & Δικαιωμάτων των πολιτών, στην Επιτροπή Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων και στην Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού, ανήκοντας στην ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (1986-1989).

Από το 2004 έως και το 2007 διετέλεσα Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.  Κατά τη διάρκεια της θητείας μου σημειώθηκε αύξηση της απορροφητικότητας έργων του ΠΕΠ ΑΜΘ από το 13% στο 70% και παράλληλα εγκρίθηκαν 250 ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 200.000.000 ευρώ.

Την ίδια περίοδο ήμουν πρόεδρος της Επιτροπής Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας της Διάσκεψης Παράκτιων Περιφερειών Ευρώπης (CPMR), στην οποία συμμετέχουν 160 ευρωπαϊκές περιφέρειες. Από το 2008 έως το 2009 ανέλαβα Γραμματέας Διοικητικής Μεταρρύθμισης του Υπουργείου Εσωτερικών της Ελλάδος και συνέβαλα καθοριστικά στην έναρξη αξιοποίησης κοινοτικών πόρων του προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση», προϋπολογισμού 675.000.000 ευρώ.

Το 2013 ανέλαβα Νομικός Σύμβουλος στον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Α.Ε. (ΔΕΔΔΗΕ).

Τον Σεπτέμβριο του 2014 εκλέχτηκα Δήμαρχος Σάμου. Έως το 2019, όταν και συμμετείχα στο Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ ως μοναδικός Αυτοδιοικητικός (90.000 σταυροί σε όλη την Ελλάδα) στον ενιαίο τότε Δήμο χρηματοδοτήθηκαν έργα ύψους 60.000.000 ευρώ -32.000.000 για το Καρλόβασι και 28.000.000 για το Βαθύ. Αναδείχθηκε σημαντικά το πολιτιστικό και πολιτισμικό απόθεμα της Σάμου και υλοποιήθηκαν ή δρομολογήθηκαν δεκάδες μελέτες με ουσιαστικό αντίκτυπο στην οικονομία, τον τουρισμό και την ποιότητα ζωής των πολιτών. Υπήρξε, επίσης, σημαντική και ουσιαστική συνεργασία με τους Δήμους Ικαρίας και Φούρνων, καθώς επίσης και μια σειρά από πρωτοβουλίες εξωστρέφειας, όπως οι διεθνείς συμφωνίες με Δήμους του εξωτερικού και, φυσικά, η πολύ μεγάλη προσπάθεια για την ανάδειξη της Σάμου σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021.

Τον Οκτώβριο του 2014 εξελέγην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και ταυτόχρονα πρόεδρος της Επιτροπής Νησιωτικής Πολιτικής της. Από τον Δεκέμβριο του 2014 υπήρξα επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης που εκπροσωπεί 200.000 αρχές τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης από τις 47 χώρες-μέλη.  Τον Οκτώβριο του 2016 εξελέγην και Αντιπρόεδρος του Κογκρέσου όπως και Αντιπρόεδρος στην Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΡΡ/ΡΡΕ).

Το 2019 ήμουν υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, ως μοναδικός εν ενεργεία αυτοδιοικητικός στο ψηφοδέλτιό της. Με σχεδόν 90.000 σταυρούς σε όλη την Ελλάδα ήμουν 13ος μεταξύ των 42 υποψηφίων, με το νησί μου να με τιμά με την πρώτη σχετική θέση στο ψηφοδέλτιο.

Σήμερα είμαι πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ, εκπρόσωπός της σε Διεθνή Θέματα και πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Ευρωπαϊκής Κίνησης (European Movement International), της παλαιότερης και πολιτικά πιο σημαντικής πανευρωπαϊκής οργάνωσης για την Ένωση της Ευρώπης, με μέλη σε 36 χώρες. Είμαι επίσης ιδρυτικό μέλος και επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Σπουδών καθώς και των Νέων Ευρωπαίων Φεντεραλιστών.

Μιλώ αγγλικά και γαλλικά.

Είμαι παντρεμένος με την Έφη Χρυσοχοΐδου, δικηγόρο, και έχουμε έναν έφηβο γιο.

Related posts

Ο Γιώργος Γαρυφάλλου υποψήφιος Βουλευτής Σάμου / Ελληνική ΛΥΣΗ

admin

Προς τις κάλπες της 25ης Ιουνίου 2023

admin

Τι τρέχει στο Αιγαίο;

admin

Σάμος: Σε εκλογικά τμήματα ανάμεσα στις στοίβες των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ(μ-λ) υπήρξαν ψηφοδέλτια της οργάνωσης Λέσβου

admin

Υποψήφιοι ΚΚΕ στο Ν.Σάμου: Δε χάνουμε μέρα: Ισχυρό ΚΚΕ!

admin

Επανακαταμέτρηση για την διαφορά ψήφων μεταξύ Μ. Αγγελόπουλου και Β. Ευστρατίου

admin

Ανακοίνωση του ΚΚΕ(μ-λ) για το αποτέλεσμα των εκλογών για τα αποτελέσματα των εκλογών

admin

Αναλυτικά αποτελέσματα ανά Εκλογικό Τμήμα Περιφέρειας Σάμου

admin

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου καταδικάζει τις φραστικές επιθέσεις σε μέλος της ΔΕΕΠ ΝΔ

admin