Connect with us

Σαμιακά

Το Μουσείο Σαμιακού Οίνου ανοίγει τις πόρτες του

Published

on

 

Ανακαλύψτε τη γοητεία των σαμιώτικων μοσχάτων κρασιών… Γνωρίστε από κοντά την μακραίωνη ιστορία και την οινική παράδοση της Σάμου… Γευτείτε οίνους από την εξαιρετική ποικιλία του άσπρου μικρόρωγου Μοσχάτου Σάμου  που έχει αναδειχθεί διεθνώς χάρη στο μόχθο του σαμιώτη αμπελοκαλλιεργητή. Περιηγηθείτε σε ένα «ζωντανό» μουσείο, εκεί που η παραδοσιακή καλλιέργεια, η οινοποίηση και η παλαίωση ζωντανεύουν μέσω μοναδικών εκθεμάτων.

Από 1ης Ιουλίου 2020 μπορείτε να επισκέπτεστε ΜΟΝΟΝ ΚΑΤΟΠΙΝ ΠΡΟΚΡΑΤΗΣΕΩΝ για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας:

  • το ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ του ΕΟΣ Σάμου, στο Μαλαγάρι

ΤΙΜΗ ΕΙΣΟΔΟΥ 2 ευρώ/άτομο. Τηλ. 22730.87510-εσωτ. 548

(https://samoswine.gr/%ce%bf%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%b5%ce%b9%ce%bf-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b5%ce%b9%ce%bf-%cf%83%ce%b1%ce%bc%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%bf%cf%85-%ce%bf%ce%b9%ce%bd%ce%bf%cf%85/)

  • την ΚΑΒΑ στο Καρλόβασι

ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΟΔΟΣ. Τηλ. 22730.30730.

 

(Δυνατότητα λιανικών πωλήσεων και στους δύο χώρους, κατά τις ώρες 10:00-17:00, εκτός ξενάγησης)

Οι προκαθορισμένες ώρες ξεναγήσεων στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥ, με γευσιγνωστική δοκιμή, είναι:

11:00

13:00 και

15:00

Ο ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ εισερχόμενων ΑΤΟΜΩΝ είναι 25 για το Μουσείο Οίνου

και 10 για την Κάβα στο Καρλόβασι.

Ώρες λειτουργίας:

Καθημερινά, από Τρίτη έως και Παρασκευή: 10.30 έως 17:00

Σάββατο και Κυριακή: 10:00 έως 17:00

ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ!

O Συνεταιρισμός της Σάμου τηρεί αυστηρά όλα τα πρωτόκολλα ασφάλειας και υγιεινής και με τη συνδρομή σας, η Σάμος θα παραμείνει μία από τις περιοχές χωρίς ΟΥΤΕ ΕΝΑ κρούσμα covid-19.

Παρακαλούμε τους επισκέπτες μας να τηρούν τις αποστάσεις των 2 μέτρων, να ακολουθούν τις οδηγίες και να συμπληρώνουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ το έντυπο δήλωσης υγείας επισκέπτη.

Για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των ταξιδιωτικών group παρακαλούμε τα ερωτηματολόγια να είναι ΠΡΟΣΥΜΠΛΗΡΩΜΕΝΑ.

Σεβόμαστε τη ζωή μας και τους επισκέπτες μας

Μένουμε ασφαλείς!

Τι θα δείτε στο Μουσείο Οίνου:

Το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου στεγάζεται σε  ένα υπέροχο πέτρινο κτίριο του 19ου αιώνα, το οποίο λειτουργούσε πριν την ίδρυση του Συνεταιρισμού ως  οιναποθήκη και αργότερα ως βαρελοποιείο. Μετατράπηκε σε μουσειακό χώρο και φιλοξενεί στοιχεία που προσδιορίζουν το σαμιώτικο κρασί:

Από τη φυσική αναπαράσταση της καλλιέργειας των σαμιακών αμπελιών σε «πεζούλες ξερολιθιάς», το «καλύβι» και το πατητήρι, τις συλλεκτικές φιάλες, τις παλαιές φωτογραφίες και τα χειρόγραφα αρχεία καταγραφής της παραγωγής, τα εργαλεία και σκεύη, την τέχνη της βαρελοποιίας, ως τα παμπάλαια μηχανήματα οινοποίησης αλλά και τις τεράστιες ξύλινες οινοδεξαμενές του προηγούμενου αιώνα, χωρητικότητας έως και 80 τόνων! Ακόμη, εκτίθενται τα σημαντικότερα από τα εκατοντάδες διεθνή βραβεία με τα οποία έχουν τιμηθεί τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου.

Χορτασμένος από ιστορία, αλλά «διψασμένος» για κρασί ο επισκέπτης, μπορεί να αγοράσει τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου στον ειδικό χώρου όπου πωλούνται και αυθεντικά τοπικά αγροτοδιατροφικά προϊόντα των παραγωγών-μελών του Συνεταιρισμού.

Comments

comments

Σαμιακά

“Τα… κρασιά των Εσπερίδων”: 4 βραδιές οινογευσίας

Published

on

By

Στον ενδέκατο άθλο του ο Ηρακλής, «έκλεψε» τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων και τα παρέδωσε στον Ευρυσθέα. Σήμερα όμως, στον κήπο των «Εσπερίδων» στο Πυθαγόρειο δεν χρειάζεται «άθλος» για να κλέψει κανείς τις υπέροχες γεύσεις και τα «χρυσά κρασιά» του ΕΟΣ Σάμου.

Τέσσερις βραδιές αφιερωμένες στην παραδοσιακή σαμιώτικη κουζίνα και τα εξαίσια κρασιά του Συνεταιρισμού:

Την Κυριακή 16 Αυγούστου, το μενού θα περιλαμβάνει:

Μύδια με φρέσκια τοματούλα και φέτα.

Σαμιώτικη σαλάτα (με μπουρνελάκια, κλωσάκι, πιπεριά, ελιές, βραστή πατάτα,ντόπιο ανθότυρο, ρίγανη, κάπαρη, μαϊντανό και ντρέσινγκ από γιαούρτι με λεμόνι και σχινόπρασο)

Τσιπούρα ψητή συνοδευόμενη από ένα ποτήρι «Ψηλές Κορφές» ή το ημίξηρο μυρωδάτο «Aegean Breeze»

Για επιδόρπιο, πορτοκαλόπιτα συνδυασμένη με «Samos Grand Cru»

Την Τρίτη 18/8, το τραπέζι των «Εσπερίδων» θα στρωθεί με:

Σαγανάκι τυρί

Σαλάτα «Εσπερίδες» (ανάμικτη σαλάτα εποχής με πορτοκάλι, ρολάκια τυριού και ντρέσινγκ εσπερειδοειδών με μέλι, βαλσάμικο και ελαιόλαδο)

Πανσέτα μαριναρισμένη με μέλι και μυρωδικά και ψημένη στο φούρνο, συνδυασμένη με το ημίξηρο ροζέ «Selana»

Στο κλείσιμο, σουφλέ σοκολάτας με «Samos Anthemis»

Την Πέμπτη 20/8, το μενού θα περιλαμβάνει:

«Γιαπράκια» σαμιώτικα με γιαούρτι

Χωριάτικη σαλάτα

Μοσχαράκι γιουβέτσι σε πήλινο, συνδυασμένο με το κόκκινο κρασί «Αγκαίος»

Μπακλαβάς παραδοσιακός με «Samos Grand Cru»

Το Σάββατο 22/8, το δείπνο θα έχει:

Ρεβυθοκεφτέδες

Σαλάτα ανάμικτη εποχής, με ανθότυρο, αποξηραμένα ντόπια σύκα, μέλι, παστέλι και σιρόπι ροδιού

Σαμιώτικα «γεμιστά»: ντομάτα

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Παράταση στους συμβασιούχους στα ΚΥΤ

Published

on

By

Παρατείνονται έως το τέλος του έτους, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, οι συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε ΚΥΤ και σε δομές φιλοξενίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, η παράταση γίνεται «λόγω εξαιρετικών αναγκών» και αφορά στους συμβασιούχους των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω, Λέρου και Φυλακίου Έβρου, καθώς και των δομών φιλοξενίας Μαλακάσας και Σιντικής Σερρών.

Αναλυτικά :

Με την από 10/08/2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 157), παρατείνεται η ισχύς των συμβάσεων εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ) -λόγω εξαιρετικών αναγκών- στις δομές φιλοξενίας μεταναστών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Η συγκεκριμένη παράταση των συμβάσεων αφορά τους συμβασιούχους των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω, Λέρου και Φυλακίου Έβρου, καθώς και των δομών φιλοξενίας Μαλακάσας και Σιντικής Σερρών.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα ήδη χορηγηθείσες πιστώσεις στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να χρησιμοποιηθούν για δράσεις που σχετίζονται με τον κορωνοϊό/Covid-19 και αποσκοπούν στην προστασία κάθε είδους δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, στην επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου για λόγους αποσυμφόρησης των δομών, καθώς και στην ενίσχυση συναφών δράσεων Δήμων ή Περιφερειών. Οι εν λόγω δράσεις εξειδικεύονται και χρηματοδοτούνται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Μετανάστευσης και Ασύλου.

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

3 χρόνια «Φύλλο Φύλλο»

Published

on

By

Με σαμιώτικα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου για κέρασμα και πεντανόστιμες ντόπιες συνταγές θα γιορτάσει το «Φύλλο Φύλλο» τα τρία χρόνια λειτουργίας του, σε δύο ξεχωριστές βραδιές:

Την Τετάρτη 12 Αυγούστου, από τις 8 το βράδυ, το τραπέζι στο «Φύλλο Φύλλο» (επί της παραλιακής λεωφόρου Σάμου) θα στρωθεί με αμπελοφάσουλα, ρεβυθοκεφτέδες, γιαπράκια, «ψαρόπιτα» με ψιλό ψαράκι και κρεμμύδι, χταποδάκι στιφάδο μαγειρεμένο με Samos Vin Doux. Το λευκό ξηρό μοσχάτο «Ψηλές Κορφές» ή το ημίξηρο ροζέ «Selana» θα συνδυαστούν απολαυστικά με τις νοστιμιές της σαμιώτικης κουζίνας ενώ, στο τελείωμα οι μελένιοι σπιτικοί λουκουμάδες θα συνοδεύονται από το γλυκόπιοτο κι ονειρεμένο Samos Vin Doux.

Κι επειδή όπως λέει και το τραγούδι: «…η καρδιά μου φύλλο φύλλο, ματωμένη τριανταφυλλιά…» (Πάρε ένα κοχύλι από το Αιγαίο-Κώστας Χατζής) η Χρυσούλα Κρητικού με την αισθαντική φωνή της και η Κάτια Θεοχαροπούλου στο πιάνο, θα ντύσουν με μουσικές νότες την ξεχωριστή βραδιά.

Το Σάββατο 15 Αυγούστου, μέρα της μεγάλης καλοκαιρινής γιορτής της Χριστιανοσύνης, το δείπνο θα έχει τηγανίτες και μπουρέκια με κολοκύθα, σαλάτα με σαμιώτικες ντοματούλες, κλοσάκι και δερματοτύρι, μοσχαράκι κοκκινιστό βρασμένο με το υπέροχο «Εκκλησιαστικό Οίνο» του ΕΟΣΣ (ή κατόπιν παραγγελίας, πλάτη γεμιστή μαριναρισμένη σε «Samos Vin Doux»). Για επιδόρπιο, σαμιώτικοι λουκουμάδες και γλυκό κρασί, ενώ στη μουσική σκηνή της βραδιάς, ο Χρήστος Φάκας και ο Λευτέρης Κουκουράκης.

 

 

 

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή

Copyright