25 C
Σάμος
27/05/2024
Σαμιακά

Το πρώτο αφρώδες (Pet-Nat, Petillant-Naturel) της Σάμου είναι γεγονός απο την Οινοποιϊα Κουτσοδόντη

To Pet-Nat είναι ένας φυσικός αφρώδης οίνος που φτιάχνεται με την ”αρχαία μέθοδο”. Μια μέθοδος με μεγαλύτερο κόστος, αλλά και ρίσκο, όμως το αποτέλεσμα είναι ποιοτικότερο. Οι παρεμβάσεις κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι πολύ μικρότερες και η έκφραση του τερουάρ γίνεται σχεδόν απόλυτη. Ενώ στα κοινά αφρώδη κρασιά ο ”έτοιμος” οίνος υφίσταται δεύτερη ζύμωση (προκειμένου να αποκτήσει φυσαλίδες) στη δεξαμενή κυρίως, στο Pet-Nat, το καλοκαίρι τη στιγμή που βράζει ο χυμός του σταφυλιού, εμφιαλώνεται και περνά τον υπόλοιπο χρόνο του στη φιάλη. Έπειτα το κρασί αφού αιχμαλωτίσει τις απαραίτητες φυσαλίδες, ωριμάζει μαζί με τις φίνες οινολάσπες μέσα στις φιάλες για 18 μήνες. Αυτές ανακινούνται και περιστρέφονται ανα τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να αφαιρεθεί το ίζημα, εκπωματίζοντας τις αργότερα.

Το στύλ του αφρώδους κρασιού είναι Brut Nature (ξηρός). Δηλαδή δεν προστίθενται σάκχαρα όπως στα υπόλοιπα αφρώδη. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται ασυναγώνιστο όταν συνοδεύει το φαγητό. Επομένως απολαμβάνεται εξαιρετικά, με ψητά ψάρια και θαλασσινά σε θερμοκρασιά 8-10 βαθμούς.

 

Ποικιλία: Μοσχάτο άσπρο μικρής ρόγας

Περιοχή: Σάμος

Εσοδεία: 2020

 

Η οινοποιϊα Κουτσοδόντη δημιουργήθηκε στο Μαραθόκαμπο της Σάμου το 2016. Ο Μανόλης Κουτσοδόντης, αφήνοντας τη δουλειά του στον οινοποιητικό συνεταιρισμό της Σάμου, ως προϊστάμενος του οινοποιείου Καρλοβάσου, μαζί με τον αδελφό του Κωστή, οραματίστηκαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν κάτι μοναδικό και αγνό. Ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα τους (χημικός-οινολόγος) με περισσότερα απο 35 χρόνια εμπειρια, τα δύο αδέλφια σπούδασαν οινολογία, χημεία και μηχανική και έπειτα έφτιαξαν ένα οινοποιείο μικρής παραγωγής, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές οινοποιητικές διαδικασίες με μοντέρνα συστήματα ελέγχου της ποιότητας. Σκοπός τους είναι να αξιοποιήσουν το μοσχάτο σταφύλι στο ιδανικό μικροκλίμα του νησιού, συνδυάζοντας τη μακρόχρονη οικογενειακή εμπειρία στην οινοποίηση για να παράγουν ποιοτικά premium κρασιά που εκφράζουν απόλυτα το τερουάρ της Σάμου. Η φιλοσοφία της Οινοποιϊας Κουτσοδόντη είναι η παραγωγή κρασιών χωρίς τεχνολογικές παρεμβάσεις, οι οποίες καταπονούν το ευαίσθητο μοσχάτο σταφύλι.  Επομένως στα μοναδικά χαρακτηριστικά της κάθε παρτίδας και εσοδείας, εφαρμόζονται ήπιες και παραδοσικές διαδικασίες παραγωγής, αναδεικνύοντας το πλούσιο άρωμα και τη συμπυκνωμένη γεύση, που πρέπει να έχει ένα ποιοτικό και αυθεντικό κρασί.

Related posts

Σάμος: Επετειακή εκδήλωση για τα 60 χρόνια του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών

admin

Χειροτονία νέου Διακόνου από τον Μητροπολίτη Σάμου

admin

Μανωλης Κάρλας: Χωρίς σχέδιο ανασυγκρότησης η σεισμόπληκτη Σάμος

admin

Σύλλογος «ΕυΠο»: Αναγνώριση του έργου των νοσηλευτών Χολέβα και Σοφούλη στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου

admin

Οι διακριθέντες στους Μαθηματικούς Διαγωνισμούς: «Μικρός Ευκλείδης», «Γιάννης Ράλλης» και «Πυθαγόρας»

admin

Δόρυσσα – Ποτοκάκι και Γλυκόριζα: Οι γαλάζιες σημαίες της Σάμου

admin

Εορτασμός του Αγίου Νεομάρτυρα Γεωργίου εκ Χώρας

admin

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο από τους μαθητές 2ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Σάμου

admin

Ματαίωση διεξαγωγής εξετάσεων «Τύπου PISA» στη Σάμο

admin