21.9 C
Σάμος
24/04/2024
Σαμιακά

Το πρώτο αφρώδες (Pet-Nat, Petillant-Naturel) της Σάμου είναι γεγονός απο την Οινοποιϊα Κουτσοδόντη

To Pet-Nat είναι ένας φυσικός αφρώδης οίνος που φτιάχνεται με την ”αρχαία μέθοδο”. Μια μέθοδος με μεγαλύτερο κόστος, αλλά και ρίσκο, όμως το αποτέλεσμα είναι ποιοτικότερο. Οι παρεμβάσεις κατ’ αυτόν τον τρόπο είναι πολύ μικρότερες και η έκφραση του τερουάρ γίνεται σχεδόν απόλυτη. Ενώ στα κοινά αφρώδη κρασιά ο ”έτοιμος” οίνος υφίσταται δεύτερη ζύμωση (προκειμένου να αποκτήσει φυσαλίδες) στη δεξαμενή κυρίως, στο Pet-Nat, το καλοκαίρι τη στιγμή που βράζει ο χυμός του σταφυλιού, εμφιαλώνεται και περνά τον υπόλοιπο χρόνο του στη φιάλη. Έπειτα το κρασί αφού αιχμαλωτίσει τις απαραίτητες φυσαλίδες, ωριμάζει μαζί με τις φίνες οινολάσπες μέσα στις φιάλες για 18 μήνες. Αυτές ανακινούνται και περιστρέφονται ανα τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να αφαιρεθεί το ίζημα, εκπωματίζοντας τις αργότερα.

Το στύλ του αφρώδους κρασιού είναι Brut Nature (ξηρός). Δηλαδή δεν προστίθενται σάκχαρα όπως στα υπόλοιπα αφρώδη. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται ασυναγώνιστο όταν συνοδεύει το φαγητό. Επομένως απολαμβάνεται εξαιρετικά, με ψητά ψάρια και θαλασσινά σε θερμοκρασιά 8-10 βαθμούς.

 

Ποικιλία: Μοσχάτο άσπρο μικρής ρόγας

Περιοχή: Σάμος

Εσοδεία: 2020

 

Η οινοποιϊα Κουτσοδόντη δημιουργήθηκε στο Μαραθόκαμπο της Σάμου το 2016. Ο Μανόλης Κουτσοδόντης, αφήνοντας τη δουλειά του στον οινοποιητικό συνεταιρισμό της Σάμου, ως προϊστάμενος του οινοποιείου Καρλοβάσου, μαζί με τον αδελφό του Κωστή, οραματίστηκαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν κάτι μοναδικό και αγνό. Ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα τους (χημικός-οινολόγος) με περισσότερα απο 35 χρόνια εμπειρια, τα δύο αδέλφια σπούδασαν οινολογία, χημεία και μηχανική και έπειτα έφτιαξαν ένα οινοποιείο μικρής παραγωγής, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές οινοποιητικές διαδικασίες με μοντέρνα συστήματα ελέγχου της ποιότητας. Σκοπός τους είναι να αξιοποιήσουν το μοσχάτο σταφύλι στο ιδανικό μικροκλίμα του νησιού, συνδυάζοντας τη μακρόχρονη οικογενειακή εμπειρία στην οινοποίηση για να παράγουν ποιοτικά premium κρασιά που εκφράζουν απόλυτα το τερουάρ της Σάμου. Η φιλοσοφία της Οινοποιϊας Κουτσοδόντη είναι η παραγωγή κρασιών χωρίς τεχνολογικές παρεμβάσεις, οι οποίες καταπονούν το ευαίσθητο μοσχάτο σταφύλι.  Επομένως στα μοναδικά χαρακτηριστικά της κάθε παρτίδας και εσοδείας, εφαρμόζονται ήπιες και παραδοσικές διαδικασίες παραγωγής, αναδεικνύοντας το πλούσιο άρωμα και τη συμπυκνωμένη γεύση, που πρέπει να έχει ένα ποιοτικό και αυθεντικό κρασί.

Related posts

Ωράριο ανεφοδιασμού στη Σάμο: Αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από τα καταστήματα

admin

Καρλόβασι: Υπεγράφη συμπληρωματική σύμβαση για τον Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου

admin

Επίσκεψη Γενικού Γραμματέα ΠΟΕΥΠΣ και Προέδρου Ένωσης Πυροσβεστών Β. Αιγαίου στη Σάμο

admin

Ταλαιπωρία για 34 μαθητές του ΕΠΑΛ Σάμου και Ικάριας στη Σύρο λόγω απαγορευτικού απόπλου

admin

Αποκαλύπτοντας τα Μυστικά της Σαμιώτικης Οινοποιίας: Ο Αρχηγός ΓΕΣ στο Μουσείο Οίνου

admin

Κοινή Δράση ΕΚΕΑ-Γ.Ν. Σάμου για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση στην Εθελοντική Αιμοδοσία

admin

Dodekanisos Seaways: Τα κορυφαία κλικ του 14ου Διαγωνισμού Φωτογραφίας!

admin

“Είμαστε βέβαιοι ότι θα σας καλωσορίσουμε ξανά στο Pappa Beach-Ireon Samos”

admin

Nigel McGilchrist: Ο άνθρωπος που φέρνει τον Πυθαγόρα και τη Σάμο στο προσκήνιο με το νέο του βιβλίο

admin