20 C
Σάμος
27/05/2024
Σαμιακά

Το Πυθαγόρειο Θεώρημα του Πολιτισμού

Η φαντασμαγορική και, παράλληλα, εξαιρετικά συμβολική έναρξη των εκδηλώσεων για την #Ελευσίνα – #Πολιτιστική_Πρωτεύουσα_της_Ευρώπης_2023, αποδεικνύει την υψηλή καλλιτεχνική αξία του σχεδιασμού και υλοποίησης των έργων του Μιχαήλ Μαρμαρινού και δηλώνει, συγχρόνως, το αστείρευτο αποθετήριο πολιτισμού της χώρας μας. Αναδεικνύει επίσης σε σημαντικότατο κοινωνικό μέρισμα τη μεγάλη επιτυχία που είχε το δύσκολο εγχείρημα να είναι η -ενιαία, τότε, ως Δήμος- Σάμος μας, υποψήφια γι’ αυτόν τον αξιολογότατο και πολύπλευρα ωφέλιμο θεσμό.

Με τίτλο “Το #Πυθαγόρειο_Θεώρημα_του_Πολιτισμού – Άνθρωπος2+ Δημιουργικότηταοδηγούν σε Πολιτισμό2, (το εγχείρημα αυτό) όχι απλώς συγκέντρωσε πάνω από 400 εθελοντές -στους οποίους ακόμη και σήμερα θέλω και πάλι να εκφράσω τα θερμά μου ευχαριστήρια – και τη συμμετοχή όλων των φορέων του νησιού μας αλλά βρήκε ανταπόκριση και σε περισσότερους από 100 Δήμους, που υπέγραψαν την τότε υποψηφιότητά μας. Δεν κερδίσαμε σ’ εκείνη την περίπτωση τον τίτλο. Κερδίσαμε, όμως, πάρα πολλά άλλα, με κυριότερο, τη διεθνή αναγνώριση της τεράστιας ιστορικής κληρονομιάς που, παράλληλα με τις ανεπανάληπτες φυσικές ομορφιές της, έχει να επιδείξει η Σάμος.

Χωρίς υψηλή στόχευση, ποτέ δεν επιτυγχάνονται υψηλοί στόχοι. Και γι’ αυτό, η προσπάθεια εκείνη συνεχίζεται! Η Σάμος μπροστά! Επειδή το αξίζει από κάθε άποψη και επειδή οι 400 εθελοντές εκείνης της προσπάθειας δείχνουν ξεκάθαρα ότι η κοινωνία του νησιού μας έχει την ωριμότητα, αλλά και τη διάθεση και τη δίψα να κοπιάσει και να προσφέρει έργο προκειμένου να αναδείξει τον τόπο μας, σε όλα τα επίπεδα.

Το γεγονός ότι σήμερα 7 χρόνια μετά, το πρόγραμμα τουριστικής προβολής του νησιού μας καταληκτικά προτείνει ως κεντρική αναφορά το «Πυθαγόρειο Θεώρημα του Πολιτισμού» φανερώνει την διαχρονικότητα της συλλογικής αυτής προσπάθειας! Υπό αυτό το πρίσμα, λοιπόν, το “Πυθαγόρειο Θεώρημα του Πολιτισμού” ήταν και παραμένει, άλλωστε, κάτι παραπάνω από ένα “σλόγκαν”! Είναι μια λεκτική εξίσωση που περιλαμβάνει και το παρελθόν και το παρόν, αλλά και το επιδιωκόμενο μέλλον ενός τόπου με πολύ ξεχωριστή ιστορία και όλες τις δυνατότητες να γίνει, από όποια πλευρά κι αν το προσεγγίσει κάποιος, προορισμός αναφοράς.

Μιχάλης Α. Αγγελόπουλος

Πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου του Ι.Τ.Α. (ΚΕΔΕ)

Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Κίνησης Ελλάδας

Related posts

Σύλλογος «ΕυΠο»: Αναγνώριση του έργου των νοσηλευτών Χολέβα και Σοφούλη στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου

admin

Οι διακριθέντες στους Μαθηματικούς Διαγωνισμούς: «Μικρός Ευκλείδης», «Γιάννης Ράλλης» και «Πυθαγόρας»

admin

Δόρυσσα – Ποτοκάκι και Γλυκόριζα: Οι γαλάζιες σημαίες της Σάμου

admin

Εορτασμός του Αγίου Νεομάρτυρα Γεωργίου εκ Χώρας

admin

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο από τους μαθητές 2ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Σάμου

admin

Ματαίωση διεξαγωγής εξετάσεων «Τύπου PISA» στη Σάμο

admin

Εμφάνιση αγριογούρουνων στην Περιμετρική Οδό της Σάμου

admin

Καρλόβασι Σάμου: Νέα μόδα – Καφές και κούρεμα στον ίδιο χώρο

admin

Aegean Airlines: Καθημερινές πτήσεις για Σάμο με Air Bus αυτό το Καλοκαίρι

admin