Connect with us

Πολιτικά

Το τελευταίο “αντίο” στον Κυριάκο Καλογερή

Published

on

Με πολιτική κηδεία κηδεύτηκε την Τρίτη 31.10.17 στο Αυλάκι της Ικαρίας ο σύντροφος Κυριάκος Καλογερής. Αμέτρητοι σύντροφοι, συναγωνιστές, συγγενείς και φίλοι από κάθε γωνιά της Νικαριάς, του απέδωσαν τον ύστατο φόρο τιμής για την προσφορά στο Κόμμα και τον τόπο που αγάπησε.  Ο συν. Κ. Καλογερής οργανώθηκε στο ΚΚΕ το 1975,   το οποίο υπηρέτησε με συνέπεια έως το τέλος της ζωής του. Ανέλαβε διάφορες στελεχικές θέσεις έως του Γραμματέα της Ν.Ε. Ικαρίας-Φούρνων (1998-2011) και στήριξε το Κόμμα ενάντια στις αναθεωρητικές, διασπαστικές κινήσεις τα χρόνια ’90 – ’91, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ανασυγκρότηση των Κομματικών Οργανώσεων στην Ικαρία και στους Φούρνους.

Με αγωνιστική σεμνότητα, τίμησε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του την ιδιότητα του μέλους και στελέχους του ΚΚΕ. Είχε πάντα σαν αφετηρία στη σκέψη και τη δράση του, τη ζωή και τα βάσανα των μισθωτών και των αυτοαπασχολουμένων.

Στην πολιτική κηδεία παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Μαρία Λαμπρινού και αντιπροσωπείες από την Τ.Ε. Σάμου του ΚΚΕ , από την Κ.Ο. του ΚΚΕ στους Φούρνους, από τον Δήμο Ικαρίας και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με με επικεφαλής τον δήμαρχο Στέλιο Σταμούλο, του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ, αλλά και πλήθος φορέων της περιοχής.

Εκ μέρους της Κ.Ε. του ΚΚΕ αποχαιρετισμό απεύθυνε  η Μαρία Λαμπρινού σημειώνοντας μεταξύ άλλων: « Βαρύ το μαντάτο για το φευγιό σου, το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου που τιμούσαμε τους αγωνιστές των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ για την πάλη κατά του φασιστικού εισβολέα και τα 70χρονα από την ίδρυση του ΔΣΕ, που η 3χρονη εποποιία του είναι παρακαταθήκη για το σήμερα (…)  Για κοντά 50 χρόνια είχε συνδέσει τη ζωή του με τον αγώνα του λαού μας για μια δίκαιη κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Γιατί έζησε και ένιωσε από παιδί την αδικία αυτής της κοινωνίας (…) Ήταν πεισμένος ότι μόνο με το ΚΚΕ, που οργανώνει και στέκεται μπροστάρης στους λαϊκούς αγώνες, ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου, από την ίδρυσή του έως σήμερα-που σε ένα χρόνο κλείνει τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του –ήξερε, το πίστευε βαθιά ότι θα έρθει η άλλη κοινωνία η σοσιαλιστική-κομμουνιστική».

Από την Τομεακή Επιτροπή Ικαρίας – Φούρνων του ΚΚΕ ο Νίκος Λαρδάς τον αποχαιρέτησε λέγοντας ανάμεσα σε άλλα: «Στο πρόσωπο του ¨Κούλη¨ γνωρίσαμε την ξεχωριστή προσωπικότητα του ανθρώπου που δε σκύβει το κεφάλι, που δε συμβιβάζεται. Ο σύντροφος Κυριάκος, αρνούνταν να δεχθεί ως λογικό ότι ο κόσμος πρέπει να ξαναγυρίσει εκεί που ήταν αιώνες πριν, στη βαρβαρότητα της ιστορίας. Αρνούνταν να δεχθεί ως λογικό ότι πρέπει να ξεχάσει ο κόσμος τη δύναμη και την ανάγκη να δημιουργήσει οικονομία και κοινωνία με βάση τις ανάγκες του και τις ικανότητές του. Αυτό που φώναζε ήταν ότι αυτός ο κόσμος πρέπει ν’ αλλάξει και θα αλλάξει (…). Για όλους εμάς που είχαμε την τύχη να σε γνωρίσουμε από κοντά στη δράση και την δουλεία του Κόμματος, θα μας μείνει χαραγμένη βαθειά στη μνήμη η αποφασιστικότητα σου, η επιμονή σου για την δουλειά του κόμματος(…) εκ μέρους των μελών του κόμματος σε αυτή τη τελευταία «συνέλευση» μαζί με το τελευταίο αντίο, σε διαβεβαιώνουμε ότι, θα συνεχίσουμε τον αγώνα σου μέχρι να εφαρμοσθεί στη πράξη η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, στόχος για τον οποίο αγωνίστηκες και έπεισες και αρκετούς νεότερους σου ότι μπορεί να γίνει πράξη».

Από την ΠΑΣΕΒΕ και τον Σύλλογο Αυτοαπασχολουμένων Βιοτεχνών Ικαρίας ο Μιχάλης Τσάκαλος είπε για τον σ. Κυριάκο: «Η παρουσία του θα είναι πάντα έντονη  δίπλα μας:  Στα συλλαλητήρια, στις κινητοποιήσεις και στις απεργίες του επομένου διαστήματος αλλά και σε όλες τις φάσεις της ταξικής πάλης, στο δύσκολο αγώνα για την κατάργηση της εκμεταλλευτικής κοινωνίας.  

 Στο ταξικό σύνθημα: Χωρίς εμάς γρανάζι δε γυρνά»

   

Ο σύντροφος Κυριάκος έφυγε πρόωρα, όμως έφυγε γεμάτος έργο, δημιουργία, πίστη στα ιδανικά του, πίστη στο ΚΚΕ, χωρίς ποτέ να λιποτακτήσει από το χρέος του.

 

        Γι αυτή του τη προσφορά και τη πίστη θα μείνει στη μνήμη όλων μας Αθάνατος.

Share this post:

Comments

comments

Πολιτικά

Παρέμβαση Βουλευτή Σάμου για τους δασικούς χάρτες

Published

on

By

Μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών προκύπτει μεγάλο αντικειμενικά πρόβλημα στο Νομό Σάμου, έγινε παρέμβαση από τον Βουλευτή Ν. Σάμου, Χριστόδουλο Στεφανάδη, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να προβεί σε ενέργειες άμεσου επαναπροσδιορισμού.

Ο βουλευτής αναφέρει στην παρέμβαση του:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Το παρόν αίτημα αφορά σε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών της Σάμου.

Συγκεκριμένα στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν, χαρακτηρίζονται ως δασικές εκτάσεις ακόμη και περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως μη δασικές με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Όπως γίνεται αντιληπτό, θα ήταν ορθό να γίνουν οι ανάλογες αναμορφώσεις στους δασικούς χάρτες, λαμβάνοντας υπόψη τις δικαστικές αποφάσεις και τις πράξεις χαρακτηρισμού, καθώς κινδυνεύουν πολίτες με την απώλεια των περιουσιών τους.

Θα παρακαλούσαμε θερμά να εξετάσετε το παρόν αίτημα, το οποίο όπως γνωρίζετε δεν αφορά μόνο τη Σάμο αλλά και πολλές περιοχές ολόκληρης της Ελλάδας».

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Ν. Κακλαμάνης: Να δουν οι τοπικοί μας άρχοντες τι μπορούν να κάνουν για να μην πάμε όλοι μαζί αδιάβαστοι

Published

on

By

Το γεγονός, ότι ο αξιότιμος αντιπεριφερειάρχης κ. Πανουράκης μου έκανε την τιμή να εκδώσει δημόσια ανακοίνωση, για να σχολιάσει ραδιοφωνική μου δήλωση για την πανδημία, με υποχρεώνει, για λόγους ευγένειας να απαντήσω. Δυστυχώς, με πρόλαβαν τα πεισματάρικα τα γεγονότα: η Σάμος πέρασε σε μια εβδομάδα από το πράσινο στο κόκκινο, αποδεικνύοντας, πέραν πάσης αμφιβολίας, πόσο έγκαιρα, ολοκληρωμένα, δραστικά και αποτελεσματικά ήταν τα μέτρα που πήρε η πολυχρονεμένη μας κυβέρνηση και οι τοπικοί μας άρχοντες.

Βέβαια, ο κ. αντιπεριφερειάρχης, στο κείμενό του αποδεικνύει ό ίδιος πόσο βάσιμη και ακριβής είναι η εκτίμηση, ότι οι δύο αρμόδιες για την διαχείριση της πανδημίας, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας και η διεύθυνση δημόσιας υγείας της περιφερειακής ενότητας Σάμου, υπήρξαν ανεπαρκείς και κατώτερες των περιστάσεων, όταν μετά από ένα χρόνο πανδημίας το μόνο έργο που παρουσιάζει είναι η πρόσληψη δυο υπαλλήλων προ διμήνου( κυκλοφορούν φήμες ότι δεν έχουν σχέση με επαγγέλματα υγείας ) και η σύνταξη μιας εισήγησης για τα σχολεία προ εβδομάδος.

Επί της ουσίας, η έξαρση της πανδημίας στο νησί οφείλεται σε δυο ολέθρια σφάλματα:

  1. Δεν υπήρξε έλεγχος των εισερχομένων και ποιοτική εξέταση αντιγόνου ( rapid test ) στα λιμάνια και το αεροδρόμιο.
  2. Δεν έκλεισαν τα σχολεία, μόλις έγινε αντιληπτό ότι αποτελούσαν εστίες μετάδοσης και διασποράς του ιού.

ΥΓ: Αντί να αντιδικούμε ποιοι είναι διαβασμένοι και ποιοι ανορθόγραφοι, καλό θα είναι, έστω την ύστατη στιγμή, να δουν οι τοπικοί μας άρχοντες ( βουλευτής, αντιπεριφερειάρχης, δήμαρχοι ) τι μπορούν να κάνουν για να μην πάμε όλοι μαζί αδιάβαστοι.

Σάμος, 27/02/2021

Νίκος Σ. Κακλαμάνης

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Δημοφιλή