Connect with us

Σαμιακά

Το τραγικό βράδυ των Χριστουγέννων του 1948 στο Μαραθόκαμπο

Published

on

Ήταν βράδυ Χριστουγέννων του 1948.

Οι χωριανοί στο Μαραθόκαμπο από πολύ νωρίς τελείωσαν τις βίζιτες στα σπίτια των εορταζόντων, μ’ όσο κέφι τους απόμεινε κι όσο τους επέτρεπαν οι καταστάσεις εκείνης της εποχής. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας άρχιζε με το ηλιοβασίλεμα.

Ο εμφύλιος βρίσκονταν στο αποκορύφωμά του, ο φόβος, η φτώχια και η απόγνωση βασίλευαν παντού και στο χωριό, πολλοί είχαν φίλους και συγγενείς και αδερφούς που πολεμούσε ο ένας τον άλλον.

Δύσκολες μέρες που να μη σώσουν να ξανάρθουν ποτέ.

Με τον ερχομό της νύχτας ακούστηκαν τουφεκιές που κανένας δεν τους έδωσε ιδιαίτερη σημασία καθώς ήταν κάτι το συνηθισμένο εκείνους τους καιρούς. Όμως αυτές οι τουφεκιές δεν ήταν σαν τις άλλες, είχαν κάτι το διαφορετικό, όλο και γίνονταν πιο πυκνές κι ακούγονταν όλο και πιο κοντά, σαν σε επίθεση.

Πράγματι οι αντάρτες, ο Δημοκρατικός Στρατός της Σάμου, έκαναν επίθεση στο χωριό.

Η δύναμη και η ορμή τους ήταν τόση που ανάγκασε γρήγορα τους χωροφύλακες και τους ΜΑΥδες, απ’ τα γύρω φυλάκια, να συμπτυχθούν στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου απ’ όπου κρατούσαν άμυνα υπερασπιζόμενοι τον εαυτό τους και μόνο.

Ολόκληρο το χωριό βρίσκονταν στα χέρια των ανταρτών.

Το μόνο θύμα αυτής της επέλασης ήταν ένας χωροφύλακας που, διατελώντας εν ευθυμία λόγω της εορτής του, αψηφώντας τον κίνδυνο, πυροβολούσε ακάλυπτος, κάτω απ’ την κουκουναριά που μέχρι σήμερα υπάρχει στη παλιά αστυνομία, το ιστορικό σπίτι του Παπαχάρακα που κάηκε πριν λίγα χρόνια.

Νωρίς, πριν ξημερώσει οι αντάρτες άρχισαν να αποσύρονται απ’ το χωριό.

Δεν περίμεναν να ξημερώσει, γιατί θα γίνονταν δύσκολες κι επικίνδυνες οι  μετακινήσεις τους καθώς το αντιτορπιλικό ΚΡΗΤΗ που ήρθε την νύχτα κι άραξε στον Όρμο, θα τους χτυπούσε με τα κανόνια του. Αλλά και τη νύχτα τους δυσκόλεψαν οι προβολείς του καραβιού φανερώνοντας τις θέσεις τους.

Ένας επί πλέον λόγος που τους ανάγκασε να φύγουν ήταν και η πιθανότητα να φτάσουν  ενισχύσεις.

Μια ομάδα ΜΑΥδες, με επικεφαλής τέσσερα αδέρφια Μαραθοκαμπίτες και μερικούς άλλους ακόμα, δεν κλείστηκαν με τους υπόλοιπους στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου αλλά πήγαν κι έστησαν ενέδρα εκεί κατά τους Αγίους Πάντες, στο δρόμο που πάει προς την Καστανιά, απ’ όπου υπολόγιζαν ότι θα περνούσαν οι αντάρτες με τα ζώα φορτωμένα εφόδια που θα αποκόμιζαν απ’ το χωριό.

Και πραγματικά δεν έπεσαν έξω. Οι αντάρτες πέρασαν από εκεί με πολλά ζώα φορτωμένα κυρίως με τρόφιμα.

Η ομάδα χτύπησε, σκότωσαν έναν Μαραθοκαμπίτη αντάρτη, μερικά ζώα σκοτώθηκαν, πολλά τραυματίστηκαν κι άλλα αφηνίασαν, σκορπίζοντας στο δρόμο και τα χωράφια το φορτίο τους.

Οι αντάρτες αντεπιτέθηκαν και συνέλαβαν δυο ΜΑΥδες, ο ένας ήταν απ’ τον Μαραθόκαμπο κι ο άλλος απ’ τον Πλάτανο.

Είχε πια ξημερώσει η επομένη των Χριστουγέννων, γιορτή της Παναγίας.

Οι χωροφύλακες και οι ΜΑΥδες βγήκαν απ’ την εκκλησία και το άψυχο σώμα του συμπολεμιστή τους που κείτονταν κάτω απ’ τη κουκουναριά τους αφιόνισε.

Μια ομάδα απ’ αυτούς κατευθύνθηκε στην συνοικία της Αγίας Παρασκευής και δολοφόνησαν εν ψυχρώ την κατάκοιτη μάνα και τον υπέργηρο πατέρα ενός αντάρτη, την δε ανύπαντρη κόρη τους και αδελφή του, την έσυραν μέχρι την πλατεία του Αγίου Αντωνίου όπου και την αποτέλειωσαν.

Το στυγερό αυτό έγκλημα προσπάθησαν οι αρχές στη συνέχεια να το δικαιολογήσουν λέγοντας ότι ο γιός των θυμάτων ήταν αυτός που σκότωσε τον άτυχο χωροφύλακα και έτσι «το ατυχές συμβάν» έγινε εν βρασμώ  ψυχής και σαν αντίποινα.

Τώρα ποιος μπόρεσε μέσα στη νύχτα και στον χαλασμό να διακρίνει ποιος πυροβόλησε ποιον ένας Θεός το ξέρει.

Οι ίδιοι οι «νταήδες» επιχείρησαν να σκοτώσουν και την έγκυο γυναίκα ενός ηγετικού στελέχους των ανταρτών που κατοικούσε στην ίδια γειτονιά, όμως επενέβησαν οι ψυχραιμότεροι και σταμάτησε το κακό.

Στην όλη επιχείρηση πρωτοστάτησε, λένε, ένας χωροφύλακας απ’ την Κρήτη.

Μάλιστα είχε φορέσει και την Κρητική του φορεσιά με τα μαχαίρια και το μαύρο μαντήλι με τα κρόσσια στο κεφάλι, για να δείξει την παλικαριά του…..

Αυτό είναι το δεύτερο δείγμα «απάνθρωπης παλικαριάς» από μερικούς φανατικούς Κρητικούς στο Μαραθόκαμπο, το πρώτο τους ήταν το 1917 όταν έλουσαν με πετρέλαιο κι έκαψαν ζωντανή τη μάνα των Γιαγάδων, στη πλατεία της Λάκας. Άλλο άγριο αντάρτικο κι αυτό….

Ο χωροφύλακας αυτός όχι μόνο δεν τιμωρήθηκε αλλά, όπως λέγανε αργότερα, μόλις απολύθηκε διορίστηκε υπάλληλος στο ταχυδρομείο Χανίων.

Έτσι για τον «ηρωισμό» του αυτόν αμείφτηκε πλουσιοπάροχα απ’ το Κράτος…

Ο αρχηγός της επιχείρησης των ανταρτών ήταν κι αυτός Μαραθοκαμπίτης και μεταξύ των άλλων, είχε εντολή απ’ το αρχηγείο να εκτελέσει μερικά άτομα, εχθρικώς  διακείμενα προς το Δημοκρατικό Στρατό Σάμου. Ίσως όμως γιατί ήταν χωριανός, ή ποιος ξέρει για ποιούς άλλους λόγους, φαίνεται να περιορίστηκε σε συστάσεις και αρκέστηκε σε υποσχέσεις και στα πολεμοφόδια που του παρέδωσαν.

Για την πράξη του αυτή πέρασε ανταρτοδικείο με την κατηγορία της ανυπακοής, τον καταδίκασαν σε θάνατο μαζί με τους δυο ΜΑΥδες που είχαν συλλάβει και τους εκτέλεσαν όλους ρίχνοντάς τους στη συνέχεια στη λεγόμενη γράβα του Πανάρετου στον Κέρκη.

Εβδομήντα χρόνια πέρασαν από τις τραγικές εκείνες μέρες των Χριστουγέννων του 1948 και οι μνήμες είναι ακόμα ζωντανές μέσα μου.

Ο άτυχος χωροφύλακας ήταν παντρεμένος και άφησε χήρα και δυο ανήλικα παιδιά.

Η οικογένεια που δολοφόνησαν οι κυβερνητικοί ήταν από τις πιο έντιμες του Μαραθοκάμπου.

Όσοι σκοτώθηκαν εκείνους τους καιρούς και απ’ τις δυο πλευρές ήταν Έλληνες.

Ο εμφύλιος  ρήμαξε την Ελλάδα.

Ο μεγάλος χαμένος ήταν ο Ελληνικός λαός.

Και δυστυχώς κερδισμένοι βγήκαν οι ξένοι που μας άναψαν τη φωτιά..

 

Σημείωση: Μ.Α.Υ, Ή ΜΑΥδες: Μονάδες Ασφαλείας Υπαίθρου, οπλίτες μισθοφόροι.

                                                                   Σάμος 18-12-2018

                                                                   Ε. Γ. Κιλουκιώτης έγραψε.

                                                                   Εμ. Ν. Κάρλας επιμελήθηκε.

Ο καταπράσινος Μαραθόκαμπος με τον Κέρκη, φωτογραφία Σιδερής Παπαγεωργίου.

ΠΗΓΗ:https://kiloukiotis-evaggelos.blogspot.com

 

Comments

comments

Σαμιακά

Κέρκης: Να συνεχίσουμε να γράφουμε μαζί ιστορία

Published

on

By

Το Σάββατο 19 Ιανουαρίου η ομάδα του Κέρκη δίνει τον πρώτο της εντός έδρας αγώνα για την νέα χρονιά, απέναντι στην ομάδα Νέοι Βύρωνα,στα πλαίσια της 3 αγωνιστικής του δευτέρου γύρου του πρωταθλήματος.

Στόχος να διατηρήσουν το αήττητο σερί τους και να πανηγυρίσουν στο γήπεδο της πρωτεύουσας της Σάμου την δέκατη νίκη σε ισάριθμα παιχνίδια.

Η ομάδα του Κέρκη σημειώνει: Σας περιμένουμε όλους εκεί για να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα. Να συνεχίσουμε να γράφουμε μαζί ιστορία.

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Ο Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Σάμου & Ικαρίας για την «Πορφυριάδα»

Published

on

By

Με αφορμή το περιστατικό της τριήμερης παύσης λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου «Πορφυριάδα» στο Καρλόβασι, λόγω διακοπής της ηλεκτροδότησης από προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην Εσωτερική Ηλεκτρική Εγκατάσταση (Ε.Η.Ε), ο Σύνδεσμος Εργολάβων Ηλεκτρολόγων Σάμου & Ικαρίας θα ήθελε να ενημερώσει για τα παρακάτω.

Η ασφάλεια όλων των Ε.Η.Ε αλλά και ιδιαίτερα των Ε.Η.Ε σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους συνάθροισης κοινού, όπως είναι οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, τα νοσοκομεία, τα φροντιστήρια, παιδότοποι, κ.λ.π είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα για να το αφήνουμε στην «τύχη» του.

Η ισχύουσα Νομοθεσία και συγκεκριμένα το Άρθρο 5 «Έλεγχοι & Επανέλεγχοι των Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων» της Υπουργικής Απόφασης με Αρ.Φ.7.5/1816/88 (ΦΕΚ Β΄ 470/5-3-2004), προκειμένου να εξασφαλίσει τη διατήρηση της ασφαλούς και αξιόπιστης λειτουργίας των Ε.Η.Ε στους παραπάνω ιδιαίτερα «ευαίσθητους» χώρους, καθορίζει ότι κάθε ένα (1) έτος θα πρέπει να διενεργείται επανέλεγχος των Ε.Η.Ε σε όλους αυτούς τους χώρους.

Ο Σύνδεσμός Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Σάμου & Ικαρίας, προς την παραπάνω κατεύθυνση εφαρμογής της ισχύουσας Νομοθεσίας για την ασφαλή λειτουργία των Ε.Η.Ε ιδιαίτερα των σχολικών μονάδων του νησιού, είχε στείλει σχετικό έγγραφο από της 15/11/2012 προς τον Δήμο Σάμου που έχει την ευθύνη και την εποπτεία της λειτουργίας των σχολικών μονάδων.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε με ασφάλεια, αν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες από το Δήμο ή την Δημοτική Επιτροπή Παιδείας Σάμου ή τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας – Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου (όπου κοινοποιήσαμε το παραπάνω έγγραφο), αλλά δυστυχώς το γεγονός της παύσης λειτουργίας του Δημοτικού Σχολείου «Πορφυριάδα» για τρεις ημέρες λόγω της Ε.Η.Ε, μας δείχνει το πρόβλημα.

Το οποίο πρόβλημα είναι η κακή κατάσταση της Ε.Η.Ε, η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει επανελεγχθεί για να διαπιστωθεί η αξιόπιστη και ασφαλής λειτουργία της και να βελτιωθούν, επιδιορθωθούν, όλες οι πιθανές αιτίες που θα μπορούσαν να επιφέρουν από μία διακοπή λειτουργίας έως και ένα ατύχημα.

Τέλος,  ο Σύνδεσμός Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Σάμου & Ικαρίας για μία ακόμη φορά και προκειμένου να μην προκαλούμε την τύχη μας, καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να δείξουν την επιβεβλημένη ευθύνη και ευαισθησία, εφαρμόζοντας τα όσα ορίζει η ισχύουσα Νομοθεσία περί του επανελέγχου των Ε.Η.Ε στους ιδιαίτερα «ευαίσθητους» δημόσιους χώρους συνάθροισης κοινού.

Ο Σύνδεσμός Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων Σάμου & Ικαρίας και όλα τα μέλη του βρίσκονται στη διάθεση όλων των υπεύθυνων και ευαίσθητων φορέων και πολιτών του νησιού μας, για κάθε ενημέρωση και συνεργασία στο ιδιαίτερα σοβαρό θέμα που άπτεται της ασφάλειας όλων των πολιτών και συνανθρώπων μας.

Για το Δ.Σ του Σ.Ε.Η Σάμου & Ικαρίας

Ο Πρόεδρος                               Ο Γ.Γραμματέας

Δημήτρης Ζαχαριόγλου                Γεώργιος Γαρουφαλής

Comments

comments

Continue Reading

Σαμιακά

Σήμα κινδύνου εκπέμπει στέγαστρο στο Βαθύ

Published

on

By

Σαν δαμόκλειος σπάθη κρέμεται πάνω από τα κεφάλια των περαστικών, το ετοιμόρροπο στέγαστρο που τοποθετήθηκε αρχικά  για να προστατεύσει τους πολίτες από την πτώση δοµικών υλικών.

Σήμα κινδύνου εκπέμπει το στέγαστρο το οποίο βρίσκεται πίσω από το πρώην κεντρικό κατάστημα της Alpha Bank στο Βαθύ της Σάμου.

Μια ξύλινη κατασκευή ξεχασμένη κι αφημένη στο έλεος του χρόνου, που ουδέποτε της έχει γίνει κάποια συντήρηση.

Απλά, αναμένει την ώρα που… θα καταρρεύσει! Δεν χωρεί καμία αμφιβολία πως θα καταρρεύσει.

Αν μη τι άλλο, οι πρώτοι που κινδυνεύουν σε μια τέτοια ενδεχόμενη κατάρρευση είναι οι ίδιοι οι πεζοί, ενώ δεν πρέπει να λησμονούμε ότι μόλις λίγα μέτρα πιο κάτω βρίσκεται το σχολείο.

Στη παρακάτω φωτογραφία βλέπετε ότι ο ένας ξύλινος δοκός στηρίζεται στη κυριολεξία στο γράμμα “Κ” της ταμπέλας, ενώ εύκολα παρατηρεί κανείς ότι η κατασκευή γέρνει, αφού πολλά στηρίγματα της έχουν αποκολληθεί.Χρειάζεται άμεσα παρέμβαση εδώ και τώρα γιατί εγκυμονεί κίνδυνο πρόκλησης τραυματισμού σε περαστικό.

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

SPONSORED

Sponsored

Advertisement Enter ad code here

Δημοφιλή

Copyright © 2017