18.9 C
Σάμος
29/03/2024
Σαμιακά

Το 1ο Ημερήσιο ΕΠΑΛ Καρλοβασίου διοργάνωσε με επιτυχία ημερίδα με τίτλο «Διασύνδεση της Επιχειρηματικότητας με την Επαγγελματική Εκπαίδευση»

«Διασύνδεση της Επιχειρηματικότητας με την Επαγγελματική Εκπαίδευση»

Την Τετάρτη, 10 Μαΐου 2023 το 1ο Ημερήσιο ΕΠΑΛ Καρλοβασίου διοργάνωσε με επιτυχία ημερίδα με τίτλο «Διασύνδεση της Επιχειρηματικότητας με την Επαγγελματική Εκπαίδευση» στο αμφιθέατρο του ΓΕΛ Καρλοβασίου.

Η κ. Ειρήνη Χαριλάου, εκπαιδευτικός του σχολείου, κήρυξε την έναρξη της ημερίδας, η οποία, όπως επισήμανε, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑ.Λ.», το οποίο δίνει ιδιαίτερη σημασία στην καλλιέργεια της καινοτομίας, την ανάπτυξη της δημιουργικότητας και την προώθηση της επιχειρηματικότητας. Αρχικά χαιρετισμό απηύθυνε η κα Σουλτάνα Ανδρεάδου, Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, η οποία τόνισε ότι «όταν αγαπήσουμε τον τόπο μας, θα σκύψουμε να αφουγκραστούμε τις ανάγκες του τόπου μας» και κάλεσε τους μαθητές «να τολμήσουν να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο».

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Δημήτριος Κυπραίου, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δυτικής Σάμου, ο οποίος υπογράμμισε ότι «το σχολείο το κάνουν αρχικά οι μαθητές και μετά οι καθηγητές» και ανέφερε ότι ο Δήμος θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειες του σχολείου. Κατόπιν ο κ. Μιχαήλ Καπιωτάς, Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου, απευθύνοντας χαιρετισμό και αναφερόμενος στα έργα των μαθητών του σχολείου μας σημείωσε ότι «τα προϊόντα που φτιάχνουν οι μαθητές έχουν τις ρίζες τους από παλιά» και το πρόγραμμα που υλοποιεί το σχολείο μας έχει φέρει αλλαγές και καινοτομίες στην εκπαίδευση.

Οι χαιρετισμοί ολοκληρώθηκαν με τον κ. Γεώργιο Μουκαζή, Πρόεδρο ΕΤΕΜ (Ένωση Τουριστικών Επιχειρήσεων Μαραθοκάμπου), ο οποίος αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα και τους κινδύνους της επιχειρηματικότητας και υπογράμμισε ότι «το ΕΠΑΛ έρχεται να καλλιεργήσει το έδαφος για την επιχειρηματικότητα». Στο πρώτο μέρος της ημερίδας ο κ. Βασίλειος Τάτσης, Διευθυντής του 1ου Ημερησίου ΕΠΑΛ Καρλοβασίου, ανέπτυξε εισήγηση με τίτλο «Η αξία της διασύνδεσης της Επιχειρηματικότητας με την Επαγγελματική Εκπαίδευση – Σήμερα μαθητής/μαθήτρια στο σχολείο, στο μέλλον επιχειρηματίας στην παγκόσμια αγορά», στην οποία αποτύπωσε τις δράσεις του σχολείου στην πορεία προς ένα δημιουργικό σχολείο, υπογραμμίζοντας πως «αν κάθε φορά κάνουμε ένα μικρό βήμα, θα έχουμε ένα σχολείο καλύτερο για τα παιδιά μας».

Στη συνέχεια, ο κ. Ιωάννης Σκούτας, Πρόεδρος της Ένωσης Οινοποιητικού και Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου, στην παρουσίασή του «Γνωρίζω το νέο πρόσωπο της Ένωσης Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Σάμου» αναφέρθηκε στην ανάγκη ο Συνεταιρισμός «να “ξανασυστηθεί” με τον εαυτό του» και στις προσπάθειες κατανόησης ενός “ιδιαίτερου” αγροτικού χώρου, ο οποίος προσδιορίζεται από μια «παράδοση μικρών εκμεταλλεύσεων, οι οποίες μέσα από τον Συνεταιρισμό γίνονται οικονομικά βιώσιμες».

Παρουσίασε τα κρασιά του Συνεταιρισμού και επισήμανε την προστιθέμενη αξία τους από το γεγονός ότι είναι Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.). Αναφέρθηκε σε μελλοντικά σχέδια καθώς επίσης και στο πλέγμα κοινωνικών δράσεων του Συνεταιρισμού, προς όφελος της κοινωνίας. Ακολούθησε ο κ. Δημήτριος Πλατανιώτης, ιδρυτής του τότε Τ.Ε.Ε. Καρλοβασίου και -ο 1ος Διευθυντής του σχολείου – αναφέρθηκε στην ιστορία του σχολείου, το οποίο «ιδρύθηκε από το “μηδέν, πριν 23 χρόνια”, δημιουργώντας τομείς και ειδικότητες που συνδέονταν άμεσα με την οικονομία της τοπικής κοινωνίας, δεν έκρυψε τη συγκίνησή του βλέποντας την εξέλιξη του σχολείου από την ίδρυσή του έως σήμερα. Όραμά του τα παιδιά να βρίσκουν άμεσα δουλειά, μένοντας στον τόπο τους. Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με την εισήγηση της κας Ιωάννας Πατρώνη, Γενική Γραμματέας Δήμου Δυτικής Σάμου, με τίτλο «Ο Δήμος Δυτικής Σάμου, προτεινόμενος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού στα “Καλύτερα χωριά του κόσμου”», η οποία αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Δήμου Δυτικής Σάμου για ένταξη στα “Καλύτερα χωριά του κόσμου”, η οποία αποτελεί «το όχημα για την ανάπτυξη και προβολή των αγροτικών χωριών», συνυφασμένη με τους στόχους του ΟΗΕ για βιώσιμη ανάπτυξη. Επίσης, τόνισε ότι «από το ΕΠΑΛ θα πρέπει να μπαίνουν τα θεμέλια για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία» και κάλεσε τους μαθητές/τις μαθήτριες να απευθύνονται στον Δήμο, ο οποίος θα βρίσκεται δίπλα τους σε κάθε προσπάθεια.

Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας οι μαθητές/μαθήτριες του σχολείου παρουσίασαν τις εργασίες από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα: «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ. Αρχικά έγιναν οι παρουσιάσεις από τις επισκέψεις των μαθητών/μαθητριών στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Κοκκάρι, στο Επιμελητήριο Σάμου, στα Ελληνικά Θερμοκήπια Α.Ε. και στο Μουσείο Οίνου στο Βαθύ.

Το δεύτερο μέρος ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση ενός έξυπνου συστήματος αναγνώρισης προσώπου, το οποίο δίνει αυτόματη πρόσβαση σε κλειδωμένες θύρες για την ανίχνευση προσώπων με έγκριση εισόδου σε αυτές, το οποίο κατασκεύασε ο Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού.

Στο τέλος της ημερίδας οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να πάρουν μια «γεύση από αυθεντική Σάμο», δοκιμάζοντας ένα «πρωινό» βασισμένο σε παραδοσιακές συνταγές, αλλά και σε παρασκευή καινοτόμων προϊόντων, χρησιμοποιώντας τοπικά προϊόντα (όπως λάδι, κρασί, φρούτα και λαχανικά εποχής), το οποίο προετοίμασαν οι μαθητές/μαθήτριες των Τομέων Γεωπονίας, Οικονομίας και Τουρισμού.

Το «πρωινό» αποτελεί μια πρόταση του σχολείου μας ενός νέου τουριστικού προϊόντος, το οποίο μπορεί να δώσει υπεραξία στις υπηρεσίες φιλοξενίας του τόπου μας και να προωθήσει τη σαμιακή γαστρονομία, αποτελώντας ένα εργαλείο διαφοροποίησης και ανάπτυξης του τοπικού τουρισμού.

 

Related posts

Βιωματικό εργαστήριο στο Καρλόβασι: «Οι σύγχρονες εξαρτήσεις στη ζωή των παιδιών μας και ο ρόλος των ενηλίκων»

admin

Πρωταθλητής αλιείας με φελλό ανακηρύχθηκε ο Ναυταθλητικός Όμιλος Καρλοβάσου

admin

Συλλήψεις και επιβολή διοικητικών προστίμων για πρόκληση πυρκαγιάς στη Συκιά Σπαθαραίων

admin

Οι θέσεις και οι υποψηφιότητες του συνδυασμού ΕΚΤΟΣ ΓΡΑΜΜΗΣ στις εκλογές του ΤΕΕ

admin

Σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Καθαρίζουμε το Κοκκάρι

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Ε.Ο.Σ Σάμου για τον πρόωρο χαμό της Αικατερίνης Βακάκη

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου: Επιβολή ληστρικού φόρου διαμονής – Πλήγμα στον τουρισμό της Σάμου

admin

Καταστροφές πυρομαχικών στο Πεδίο Βολής “Στεφάνας”

admin