Connect with us

Ικαριακά

Τραγικό τέλος για ψαροντουφεκά στην Ικαρία

Published

on

Τραγική κατάληξη είχε το υποβρύχιο ψάρεμα για έναν 61χρονο στη θαλάσσια περιοχή ”Άγιος Γεώργιος” πλησίον Φάρου Πάπα Καρκιναγρίου Ικαρίας.

Συγκεκριμένα το μεσημέρι της Δευτέρας 28/8, ο 61χρονος υποβρύχιος αλιέας, σύμφωνα με δήλωση δύο φίλων του με τους οποίους είχε μεταβεί στην θαλάσσια περιοχή με το σκάφος ”ΝΕΛΜΗ” , και ενώ είχε καταδυθεί, μετά απο λίγη ώρα εξαφανίστηκε καταδυόμενος, ενώ λίγο αργότερα εντοπίστηκε από τους φίλους του στο βυθό της θάλασσας, ακίνητος, σε βάθος περίπου τριών μέτρων.

Άμεσα απέπλευσαν προς παροχή συνδρομής τα σκάφη ”ΠΕΙΡΑΤΗΣ” Σ.Α.Κ. 96 και ”ΝΙΚΟΛΑΟΣ” Τ.Π. 2033 Β΄ με επιβαίνοντες στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και εκπαιδευτή αυτοδύτη, με τη συνδρομή των οποίων περισυνελέγη ο 61χρονος, χωρίς τις αισθήσεις του, ενώ αφού μεταφέρθηκε στο λιμένα Καρκιναγρίου, αγροτικός ιατρός διαπίστωσε το θάνατό του.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμενικό Σταθμό Αγίου Κηρύκου, ενώ η σορός του 61χρονου μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Ικαρίας για τη διενέργεια νεκροψίας.

 

Comments

comments

Ικαριακά

Αποκλεισμένο το νησί της Θύμαινας

Published

on

By

Με θέμα την διακοπή των δρομολογίων του πλοίου “Παναγία Θεοτόκος” εδώ και δυο εβδομάδες , οι κάτοικοι του ακριτικού νησιού της Θύμαινας ,απέστειλαν επιστολή προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, παραθέτοντας την κατάσταση που επικρατεί στο νησί, ζητώντας παράλληλα να αποκατασταθεί η ακτοπλοϊκή επικοινωνία τους με τη Σάμο και την Ικαρία.

Η επιστολή των κατοίκων της Θύμαινας:

“Οι κάτοικοι του ακριτικού νησιού Θύμαινας – Κορσεών,  με την παρούσα επιστολή μας θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τις ανησυχίες μας – μετά τη διακοπή των δρομολογίων του πλοίου “Παναγία Θεοτόκος”-  επειδή πληροφορηθήκαμε ότι η αντικατάσταση του πλοίου και η έναρξη των δρομολογίων θα γίνει μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή το πλοίο αντικατάστασης δεν είναι έτοιμο και οι επισκευές σ΄ αυτό θα ολοκληρωθούν τουλάχιστον μετά από ένα μήνα.

Αυτό γεγονός όπως καταλαβαίνετε, καθιστά το νησί μας αποκλεισμένο και μας στερεί  το δικαίωμα επικοινωνίας με τα νησιά Ικαρία και Σάμο από όπου εξυπηρετούμε βασικές βιοτικές μας ανάγκες.

Μια τέτοια προοπτική, χωρίς άμεση αντικατάσταση του πλοίου, μας κάνει να αισθανόμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας αφού αφηνόμαστε κυριολεκτικά στο έλεος του θεού χωρίς δυνατότητα πρόσβασης σε γιατρούς, προμήθειας τροφίμων, φαρμάκων και γενικά όλων των αναγκαίων αγαθών που χρειαζόμαστε για μια αξιοπρεπή διαβίωση σε ένα ακριτικό τόπο.

Επειδή δεν θέλουμε να αισθανόμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας και ξεχασμένοι από την πολιτική ηγεσία ,

Ζητούμε, να κάνετε άμεσα τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποκατασταθεί η επικοινωνία μας με Σάμο- Ικαρία, με την τοποθέτηση ενός άλλου πλοίου μέχρι την ημέρα που θα αναλάβει τα δρομολόγια το πλοίο  που έχει προγραμματιστεί να αντικαταστήσει το “Παναγία Θεοτόκος”.

Γνωρίζοντας ότι θα κάνετε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να επιστρέψει η ζωή μας στην κανονικότητα,

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων και περιμένουμε άμεσα απάντηση στο πρόβλημα μας”.

 

 

 

Comments

comments

Continue Reading

Ικαριακά

Εξόρμηση καθαριότητας γύρω από το ΧΑΔΑ Ραχών

Published

on

By

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Νοεμβρίου η εξόρμηση καθαριότητας στο χώρο γύρω από το ΧΑΔΑ Ραχών, μετά από κάλεσμα της Δημοτικής Αρχής Ικαρίας. Σκοπός της εξόρμησης ήταν η περισυλλογή των υλικών, κυρίως πλαστικό και αλουμίνιο, που λόγω του αέρα και των παρακείμενων χειμάρρων απομακρύνονται από το χώρο απόθεσης και φθάνουν μέχρι την Προεσπέρα.

Το «παρών» έδωσαν ο Δήμαρχος Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος, δημοτικοί σύμβουλοι και κάτοικοι που συγκέντρωσαν και απομάκρυναν μεγάλο όγκο υλικών που ρυπαίνουν το περιβάλλον.

Η Δημοτική Αρχή με ανακοίνωσή της επισημαίνει πως «με την ευκαιρία της σημαντικής αυτής προσπάθειας, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί σε όλη την περιοχή, αλλά και να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα, αναδείχθηκε για μια ακόμα φορά η ανάγκη:

– Να γίνεται πιο συστηματική διαλογή των υλικών στην πηγή (κάδοι ανακύκλωσης) από τους δημότες για να περιορίζεται ο όγκος που φτάνει για τελική διάθεση.

– Παράλληλα με την προσπάθεια του Δήμου, να συμβάλουν και όσοι φορείς δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων στην Ικαρία, στη διαδικασία δημιουργίας του ΧΥΤΥ και τη χρηματοδότηση όλων των αναγκαίων έργων».  

Comments

comments

Continue Reading

Ικαριακά

Αντιδρά η Δημοτική Αρχή Ικαρίας στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου

Published

on

By

Την αντίθεση της στην ιδιωτικοποίηση περιφερειακών αεροδρομίων μεταξύ αυτών και της Ικαρίας, εκφράζει η Δημοτική Αρχή Ικαρίας.

Σχετικά με την απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη η οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (αρ. φύλλου 4782, 25 Οκτωβρίου 2018) και αφόρα την διαδικασία ιδιωτικοποίησης 23 περιφερειακών αεροδρομίων μεταξύ αυτών και της Ικαρίας. Ο δήμαρχος Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος εκφράζοντας την διοίκηση  του δήμου Ικαρίας έκανε την ακόλουθη δήλωση,

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ συνεχίζοντας το έργο των κυβερνήσεων ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, ξεπουλά ό,τι απέμεινε όρθιο σ’ αυτόν τον τόπο με άμεσες επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων, στις μετακινήσεις τόσο των ίδιων και των επισκεπτών των νησιών μας, όσο και των βασικών ειδών διαβίωσης.

Η κατεύθυνση αυτή δεν είναι βέβαια κεραυνός εν αιθρία. Η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων και η παράδοση της δημόσιας περιουσίας στο κεφάλαιο είναι μέρος της στρατηγικής της Ε.Ε και των ελληνικών κυβερνήσεων για την “ανάπτυξη” και κυρίως για την ανάκαμψη των κερδών των μονοπωλίων μέσω και της δημιουργίας νέων πεδίων κερδοφορίας. Η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων εντάσσεται στον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο Μεταφορών. Αυτή είναι η πολιτική της “ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων” και της “διάσωσης της εθνικής οικονομίας” αυτή είναι η πολιτική της ιδιωτικοποίησης και των συμπράξεων δημόσιου & ιδιωτικού τομέα που επιβάλλεται  πια σχεδόν στα πάντα .

Οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν από τις συγκυβερνήσεις, από το 2011 έως και σήμερα, διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό τοπίο στις αερομεταφορές.  Η παραχώρηση για εκμετάλλευση στους επιχειρηματικούς ομίλους εμπεριέχει βέβαια και την αύξηση των τελών. Η ίδια πολιτική είναι που έχει οδηγήσει στην αύξηση των εισιτηρίων και την επιβολή διοδίων στο αεροδρόμιο της Χόχτιφ. Το ίδιο θα συμβεί και στα περιφερειακά αεροδρόμια που θα ιδιωτικοποιηθούν. Η λειτουργία των αεροδρομίων με αυτή τη μορφή θα ανεβάσει το κόστος μεταφοράς, το οποίο θα φορτωθεί στο λαό, θα οδηγήσει εργαζόμενους στην απόλυση και την ανεργία.  Το ίδιο αφορά και στην ασφάλεια των πτήσεων, αφού η λογική του μέγιστου κέρδους από τον ιδιώτη επενδυτή είναι σίγουρο ότι συμβάλλει σε βάρος της ασφάλειας.

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση Ικαρίας» έχουμε εκφράσει από τον Οκτώβριο του 2013 την κατηγορηματική αντίθεση μας στην ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων της χώρας.

Το επαναλάβαμε και με απόφαση του δημοτικού συμβούλιου (159/2014) όταν ο δήμος Ικαρίας με την σημερινή του διοίκηση, άρχισε να παίρνει και αποφάσεις που αντιτίθενται στην κυρίαρχη πολιτική.

Σήμερα μπροστά στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, για μια ακόμα φόρα δηλώνουμε την αντίθεση μας στην προωθούμενη από την κυβέρνηση ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων της χώρας. Γνωρίζοντας ότι η  ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων δεν γίνεται ούτε για την καλύτερη παροχή υπηρεσιών, ούτε βέβαια σε όφελος των νησιωτών και των εργαζομένων σε αυτά. Η ιδιωτικοποίηση γίνεται για να προστεθεί άλλος ένας κρίσιμος τομέας της οικονομίας στην κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και όλα αυτά για τη λεγόμενη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Δηλαδή ποια μονοπώλια του κλάδου των αερομεταφορών θα συγκεντρώσουν μεγαλύτερο ποσοστό της αγοράς,    άρα και τεράστια κέρδη.

Επιπλέον η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων του Αιγαίου ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας, σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή, όπου οι ανταγωνισμοί μεγάλων ιμπεριαλιστικών κρατών για τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου και των δρόμων μεταφοράς τους, μπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες και επικίνδυνες εξελίξεις.

Απέναντι σε αυτούς τους σχεδιασμούς η  πρόταση για ενιαίο, αποκλειστικά δημόσιο φορέα για αεροδρόμια, αερομεταφορές και τεχνική βάση συντήρησης και υποστήριξης, είναι κατά την γνώμη μας η μοναδική λύση για ασφαλείς πτήσεις, με φθηνό εισιτήριο, για σωστό κεντρικό σχεδιασμό και προγραμματισμό δρομολογίων.

Ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή Ικαρίας καλούν όλους τους φορείς των νησιών μας  να  απαιτήσουμε:  Να μην ιδιωτικοποιηθεί κανένα αεροδρόμιο, να δημιουργηθεί δημόσιος φορέας αεροπορικών και ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών που θα εξασφαλίζει ασφαλή και φτηνή μετακίνηση, όλο το χρόνο, ανθρώπων και εμπορευμάτων.

Καλούμε τέλος τον λαό των  νησιών μας: Να οργανώσει την πάλη του, να μην επιτρέψει την παράδοση αεροδρομίων και λιμανιών στα χέρια των μονοπωλίων.

Έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια συμμαχία  που θα αποτρέψει αυτά τα σχέδια και γενικότερα της αντιλαϊκές πολιτικές κυβέρνησης και Ε.Ε, καθιστώντας το λαό που παράγει τον πλούτο νοικοκύρη στον τόπο του.»

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

SPONSORED

Sponsored

Advertisement Enter ad code here

Δημοφιλή

Copyright © 2017