16.1 C
Σάμος
25/03/2023
Σαμιακά

Τσεσμελής Ευάγγελος: Η κουλτούρα μας είναι ασύμβατη με τέτοιου είδους επιλογές

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΕΝΑΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΑΜΟΥ

Την Τρίτη 31/1/2023, στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ανατολικής Σάμου, ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που συζητήθηκε ,ήταν και το Επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς 02/2023 -02/2024. Στη συνεδρίαση παρευρέθησαν και εκπρόσωποι του φιλοζωικού σωματείου Samos animal Well fare Association ,του οποίου παρεμπιπτόντως η συνεισφορά είναι ανεκτίμητη.

Με τις παρακάτω σκέψεις ευελπιστώ να συμβάλλω, αντιλαμβανόμενος την αγωνία, τον προβληματισμό και τις συνεχείς εκκλήσεις του παραπάνω σωματείου, στην επίλυση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Ο νόμος 4830/2021, καθορίζει με σαφήνεια όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται, προκειμένου οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων συντροφιάς αδέσποτων ,ή δεσποζόμενων, να είναι αυτές που αρμόζουν σε ένα υψηλού επιπέδου ευαισθητοποιημένο και πολιτισμένο κόσμο.

Στο κεφ.ΙΓ άρθρο 31 του παραπάνω νόμου, όπου και εστιάζω, περιγράφεται η σημασία που αποδίδεται στην ενημέρωση και στην επιμόρφωση, προκειμένου η ευαισθητοποίηση, η προαγωγή της φιλοζωίας και η υπεύθυνη ιδιοκτησία ζώου να λάβει τα μέγιστα χαρακτηριστικά. Προς την κατεύθυνση αυτή σε κάθε τάξη σχολικής μονάδας, από το νηπιαγωγείο έως το Λύκειο, μπορεί να πραγματοποιηθεί ετησίως μια φιλοζωική εκπαιδευτική δράση κατόπιν εισήγησης του Ινστιτούτου εκπαιδευτικής πολιτικής.

Με βάση των παρακάτω πίνακα, ο οποίος μας δίνει στατιστικά στοιχεία των μαθητών Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης για το δήμο Ανατολικής Σάμου,

α/α Βαθμίδα Εκπαίδευσης Μαθητές

1 Νηπιαγωγεία 305

2 Δημοτικά 1067

3 Γυμνάσια 588

4 Λύκεια 520

Σύνολο 2480

θα μπορούσαν να υλοποιηθούν σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα, των οποίων η αξία και η ωφελιμότητα είναι προφανής και αυτονόητη.

Δυστυχώς όμως αυτό καθίσταται αδύνατο, λόγω της ακατάλληλης θέσης που η δημοτική αρχή, με οριακή πλειοψηφία, επέλεξε να κατασκευαστεί το καταφύγιο ζώων συντροφιάς.

Η επιλογή του χώρου καταφυγίου ακριβώς δίπλα στο Χ.Υ.Τ.Α, για προφανείς λόγους ακαταλληλότητας, αποτελεί προσβολή, τόσο για τα ζώα, όσο και τους ανθρώπους που τα διαχειρίζονται, αλλά και τα επισκέπτονται. Ως εκ τούτου, είναι αδύνατο οι γονείς–κηδεμόνες, αλλά και σύλλογοι εκπαιδευτικών, να επιτρέψουν σε παιδιά να επισκεφθούν χώρους σαν αυτόν, με αποτέλεσμα να στερείται η όλη προσπάθεια τη δυναμική της ευαισθητοποίησης ,που όπως είναι γνωστό καλλιεργείται και προάγεται σε αυτές τις αναπτυξιακές ηλικίες.

Δεδομένου ότι, σύμφωνα με δηλώσεις του φιλοζωικού σωματείου, υπάρχουν χώροι που μπορούν να ικανοποιήσουν τις προδιαγραφές(άρθρο 29) που ο παραπάνω νόμος ορίζει, η δημοτική αρχή οφείλει να εισακούσει τις συνεχείς εκκλήσεις των μελών του φιλοζωικού σωματείου και να προβεί ,με νέα απόφασή της, στην επιλογή κατάλληλου χώρου.

 

Ευάγγελος Τσεσμελής,  τοπικός σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Σαμίων.

Related posts

Μ. Κουτουλάκης-Χ. Στεφανάδης: Υποδοχή του δοκιμαστικού δρομολογίου του καταμαράν της Dodekanisos Seaways

admin

Παρέλασαν με μαύρα περιβραχιόνια οι μαθητές στην Σάμο για την τραγωδία στα Τέμπη

admin

Σε επιφυλακή η πυροσβεστική λόγω δυνατών ανέμων στα νησιά μας

admin

Zητήθηκε μετακίνηση παιδιάτρου από το Νοσοκομείο Ικαρίας σε αυτό της Σάμου

admin

Ποιες είναι οι Καλύτερες Τούρτες για τα Γενέθλια του Παιδιού σας

admin

Καταγγελία για περιστατικά δηλητηρίασης ζώων συντροφιάς στη Σάμο

admin

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καρλοβάσου επισκέφτηκε ο Δήμαρχος Δυτικής Σάμου

admin

Έπεσε από σκαλωσιά εν ώρα εργασίας

admin

Θετική η Dodekanisos Seaways για προσέγγιση και στο λιμάνι του Όρμου Μαραθοκάμπου

admin