24.4 C
Σάμος
29/09/2023
Σαμιακά

Τσουρεκάκια γεμιστά με σοκολάτα και Samos Vin Doux

Μια Πασχαλινή συνταγή της chef Ντίνας Νικολάου

 

Προετοιμασία: 20΄

Αναμονή: 2 ώρες + 40΄

Ψήσιμο: 40΄

Υλικά για 6 τσουρεκάκια

  • 180 ml γάλα φρέσκο
  • 50 γρ. αγελαδινό βούτυρο
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού σκόνη μαστίχας
  • 16 γρ. (2 φακελάκια) ξηρή μαγιά
  • 1 αυγό
  • 2 κρόκοι αυγών
  • 400 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 1 ποτηράκι Samos Vin Doux

Για τη κρέμα σοκολάτας

  • 350 γρ. κουβερτούρα 52% κακάο
  • 120 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη σοκολάτα: Σπάζω την κουβερτούρα σε κομμάτια και τα ρίχνω σε ένα ανοξείδωτο μπολ. Το στερεώνω στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό, σε χαμηλή φωτιά. Με άλλα λόγια φτιάχνω ένα μπεν μαρί. Ανακατεύω τακτικά τη σοκολάτα στο μπολ με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει και να γίνει βελούδινη και βγάζω το μπολ από την κατσαρόλα.

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω την κρέμα γάλακτος σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάει να φουσκώσει και να κοχλάσει τραβάω το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αδειάζω την καυτή κρέμα στο μπολ με τη λιωμένη σοκολάτα. Ανακατεύω καλά με μια μαρίζ (ελαστική σπάτουλα από σιλικόνη) ή με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ετοιμάσω μια πυκνή και λεία κρέμα. Την αφήνω κατά μέρος.

Για τα τσουρεκάκια: Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το γάλα, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα και τα ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να λιώσουν η ζάχαρη και το βούτυρο και το μείγμα μου να φτάσει τη θερμοκρασία των 40º C (αν δεν χρησιμοποιήσω θερμόμετρο μαγειρικής ελέγχω τη θερμοκρασία βάζοντας το δάχτυλό μου στο γάλα: πρέπει να είναι ζεστό αλλά να μην καίγομαι).

Βγάζω το κατσαρολάκι από τη φωτιά, ρίχνω τη μαγιά και ανακατεύω καλά με ένα πιρούνι. Προσθέτω το Samos Vin Doux, το αυγό και τον 1 κρόκο και χτυπάω καλά με το πιρούνι, μέχρι να φτιάξω ένα μείγμα ομοιογενές. Το αδειάζω σε ένα μεγάλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου).

Σταδιακά ρίχνω το αλεύρι, πασπαλιστά και αρχίζω να ανακατεύω με τα χέρια μου (ή με τον γάντζο για ζύμες του μίξερ πάγκου), μέχρι τα υλικά να ενωθούν. Συνεχίζω να ζυμώνω για μερικά λεπτά τα υλικά, μέχρι να φτιάξω μια ζύμη που να ξεκολλά εύκολα από τα χέρια μου (ή να τυλιχθεί σχεδόν όλη γύρω από τον γάντζο του μίξερ).

Πλάθω το ζυμάρι σε μπάλα, τη βάζω στο μπολ και το σκεπάζω με μια μεγάλη πετσέτα ή με μια κουβερτούλα. Αφήνω το μπολ σε ένα σχετικά ζεστό σημείο του σπιτιού, για περίπου 2 ώρες, μέχρι το ζυμάρι να φουσκώσει καλά και σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο.

Στη συνέχεια χωρίζω το ζυμάρι σε 6 ίσα κομμάτια και πλάθω το καθένα σε μπάλα. Βάζω μια μπάλα σε ξύλο κοπής και την πιέζω καλά στη μέση μέχρι να κάνω μια σχετικά μεγάλη λακκούβα. Βάζω εκεί 2 – 3 κουταλιές από τη γκανάζ σοκολάτας. Κλείνω ξανά προσεκτικά τη λακκούβα με τις άκρες της ζύμης και πλάθω τη μπάλα απαλά και προσεκτικά σε σχετικά οβάλ σχήμα, σαν φραντζολάκι. Το βάζω σε ένα μεγάλο και ρηχό ταψί, στρωμένο με χαρτί ψησίματος.

Επαναλαμβάνω τη διαδικασία με τα υπόλοιπα πέντε κομμάτια ζύμης, τα οποία βάζω και αυτά στο ταψί. Τα σκεπάζω με μια πετσέτα (ή μια κουβερτούλα) και αφήνω το ταψί σε ένα σχετικά χλιαρό μέρος του σπιτιού για περίπου 30 – 40 λεπτά, μέχρι τα τσουρέκια να φουσκώσουν καλά και να διπλασιαστεί ο όγκος τους.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Ξεσκεπάζω τα τσουρεκάκια και με ένα πινέλο τα αλείφω με το δεύτερο κρόκο, για να γυαλίσει η επιφάνειά τους με το ψήσιμο.

Ψήνω τα τσουρεκάκια για περίπου 45 λεπτά, ή μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν καλά.

Καλό Πάσχα!

 

Πηγή samiaampelos.gr

Related posts

Ζήτησαν απο τον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο την αποσυμφόρηση της Σάμου

admin

Πρώτο ταξίδι του πλοίου «Παναγιά Σκιαδενή» στη Χάλκη, την Τήλο και τη Νίσυρο

admin

Πρωτοβουλία της Eurobank για το Δημογραφικό «Μπροστά για την Οικογένεια» – Ενημερωτικές εκδηλώσεις σε Σάμο και Ικαρία

admin

Ευ και chef προτείνουν «Samos Nectar» και «Ερημίτη»

admin

Η 79 ΑΔΤΕ για την άσκηση “Παρμενίων 2023”

admin

Η Ακριτική Ιερά Μητρόπολη Σάμου κοντά στους Πλημμυροπαθείς

admin

Ευχαριστήριο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Πειραματικού Δημοτικού σχολείου Βαθέoς

admin

Ο Πύργος Λογοθέτη Λυκούργου θα παραμείνει κλειστός λόγω απουσίας φυλακτικού προσωπικού

admin

26 Σεπτεμβρίου 2000 – Το πολύνεκρο ναυάγιο του «Εξπρές Σάμινα» 

admin