13.3 C
Σάμος
22/02/2024
Πολιτικά

Συνέντευξη Τύπου του ΚΚΕ για το ζήτημα της υγείας στη Σάμο

Συνέντευξη Τύπου για το ζήτημα της υγείας στη Σάμο παραχώρησε η Τ.Ε. Σάμου του ΚΚΕ και οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ Βασιλική Βρυνιώτη και Γιώργος Πέρρος.

Ακολουθεί η εισηγητική ομιλία της Βασιλικής Βρυνιώτη

«Δίνουμε τη σημερινή συνέντευξη τύπου διότι θεωρούμε ότι το ζήτημα της υγείας αφορά την ίδια τη ζωή των εργαζομένων, των επαγγελματιών, των αγροτών των γυναικών και της νεολαίας των νησιών μας. Πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου για τους νησιώτες μπροστά στις εκλογές, οι οποίοι μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα από την πολιτική της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων για το ότι ο λαός μας δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στην δημόσια, δωρεάν και ποιοτική υγεία. Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, οι ασθενείς, αλλά και κάθε λαϊκή οικογένεια στο νησί βιώνουν καθημερινά την ολοένα και πιο άθλια κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της Υγείας. Έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  και τα στελέχη της στο χώρο της Υγείας προσπαθούν να κρύψουν από το λαό την πραγματικότητα. Ο ίδιος ο λαός, όμως, γίνεται μάρτυρας των μεγάλων ελλείψεων που υπάρχουν στο χώρο της δημόσιας υγείας, όπως και οι ίδιοι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο που έχουν γονατίσει στην κυριολεξία από την εντατικοποίηση της δουλειάς.

Ο ψηφισμένος κρατικός προϋπολογισμός έχει προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων Υγείας και στον ΕΟΠΥΥ, γεγονός που προσθέτει επιπλέον βάρη στις λαϊκές οικογένειες για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη και υποβαθμίζει ακόμα περισσότερο τις δημόσιες μονάδες και παροχές Υγείας.

Η υποβάθμιση του νοσοκομείου Σάμου, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όσο και του ΕΚΑΒ έχει φέρει τα πράγματα σε οριακή κατάσταση. Οι γιατροί, που εξαντλούνται σε ατελείωτες κι απανωτές εφημερίες, καθώς και όλο το υπόλοιπο προσωπικό έχουν ξεπεράσει τα όριά τους έχοντας καθημερινά στην ευθύνη τους την υγεία εκατοντάδων ασθενών. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να εκτίθενται σε κίνδυνο εργαζόμενοι και ασθενείς, αφού αυτές οι συνθήκες δεν εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Έχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που συνεχίζει και στην Υγεία την ίδια πολιτική με τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ. Έχουν οδηγήσει την υγεία στα χέρια των μεγαλοεπιχειρηματιών. Πανελλαδικά το 70-90% των διαγνωστικών εξετάσεων γίνονται σε μεγάλα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα λογω έλλειψης ειδικοτήτων και γενικότερα ανθρώπινου δυναμικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού.  Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα διαφήμιζαν ότι «το νοσοκομείο μπορεί να λειτουργήσει με δωρεές και προσφορές». Αυτή είναι η αντίληψη της κυβέρνησης για την Υγεία!

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και ο λαός της Σάμου βιώνουν τις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν σε ανθρώπινο δυναμικό, την εξουθένωση όλων των εργαζομένων, τις ιατρικές ειδικότητες που δεν υπάρχουν στο νοσοκομείο, όπως ΩΡΛ, ενδοκρινολόγου, γαστρεντερολόγου, αγγειολόγου καθώς στο νοσοκομείο δεν υπάρχει μαγνητικός τομογράφος και τα ραντεβού για εξετάσεις στα τακτικά ιατρεία έχουν πολύμηνη αναμονή .

Στο σοβαρότατο πρόβλημα που έχει προκύψει τους τελευταίους 7 μήνες με τους παιδιάτρους – δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στην παιδιατρική κλινική και στην μαιευτική θέτοντας καθημερινά σε κίνδυνο την υγεία εργαζομένων και ασθενών μικρών παιδιών – έχει εγκληματικές ευθύνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ότι έχει σχέση με το υπόλοιπο προσωπικό, η κατάσταση είναι επισφαλής για εργαζόμενους και ασθενείς αφού σχεδόν όλα τα τμήματα και οι μονάδες του νοσοκομείου λειτουργούν πολύ κάτω από το όριο ασφαλείας, σε αρκετές περιπτώσεις καλείται μία νοσηλεύτρια να καλύπτει δύο και τρία τμήματα ταυτόχρονα στην βάρδια της .

Σοβαρότατα προβλήματα υπάρχουν επίσης και με το ΕΚΑΒ στο νησί. Το εξειδικευμένο προσωπικό που υπηρετεί στο ΕΚΑΒ στην Σάμο είναι ελάχιστο και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων του νησιού,ούτε τους  χειμερινούς μήνες, πολύ περισσότερο τους θερινούς  και επιπλέον τους χιλιάδες μετανάστες που η ίδια η κυβέρνηση κρατάει στοιβαγμένους στο νησί. Σε πολλές βάρδιες υπάρχει σε λειτουργία μόνο ένα ασθενοφόρο για όλο το νησί.

Σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας καθώς και στις μονάδες της δημόσιας υγείας υπάρχει μεγάλο ποσοστό εργαζομένων με ελαστικές μορφές εργασίας. Το νοσοκομείο της Σάμου έχει εργαζομένους με πέντε διαφορετικές μορφές εργασίας, σε όλους  τους κλάδους και σε όλες τις ειδικότητες .

Σε μερικούς μήνες που θα σταματήσουν οι εργαζόμενοι από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και θα λήξουν και άλλες συμβάσεις  εργαζομένων θα κλείσουν τμήματα του Νοσοκομείου, λόγω απόρριψης από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΑΝΕΛ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΠΟΤΑΜΙ, ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, του αιτήματος για μονιμοποίηση τους με τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος, αίτημα που είχε κάνει και ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου μαζί με εκατοντάδες συνδικάτα από όλη την χώρα και οι μόνοι που το υποστήριξαν ήταν η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι το 2018 δεν προκηρύχτηκε ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και στην τελευταία προκήρυξη του 2019 δεν υπήρχε καμία θέση νοσηλευτικού προσωπικού για το νοσοκομείο Σάμου.

Αγανάκτηση προκαλεί ο συνεχιζόμενος ψευτοκαβγάς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για το ποια είναι «λιγότερο κακή αναλογία» μεταξύ προσλήψεων και αποχωρήσεων στον δημόσιο τομέα και ειδικότερα σε υγεία και πρόνοια.

Η διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων εντάσσονται στο σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλαδή το κέρδος, ως αυτοτελείς «επιχειρηματικές μονάδες» που θα καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας, συμπεριλαμβανόμενης και της μισθοδοσίας από την πώληση υπηρεσιών υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία .

Μεγάλες ευθύνες έχει η κυβέρνηση στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος που τους εγκλωβίζει πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά κάτω από απαράδεκτες συνθήκες,  χωρίς τη στοιχειώδη ιατρική και φαρμακευτική κάλυψη,  οι οποίοι, ζώντας σε τέτοιου είδους συνθήκες, προσέρχονται στο νοσοκομείο αναζητώντας περίθαλψη. Επαναλαμβάνουμε οτι ζητάμε να κλείσουν τα hotspot, να μη δημιουργηθεί κανένα νέο στο νησί. Να απεγκλωβιστούν από τα νησιά μας όλοι οι μετανάστες και πρόσφυγες. Να λειτουργήσει τώρα μέσα στο hotspot ιατρείο όλο 24ωρο με γιατρούς νοσηλευτές, ψυχολόγους, και άλλες απαραίτητες ειδικότητες.

Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι έκφραση της πολιτικής που θεωρεί την Υγεία του λαού κόστος και που την οδηγεί στα χέρια των επιχειρηματιών, με στόχο την πλήρη εμπορευματοποίησή της. Κόστος για το κεφάλαιο και το κράτος του είναι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η ανανέωση του παλαιωμένου εξοπλισμού και η συντήρηση κτιριακών εγκαταστάσεων και γενικότερα η αναβάθμιση του νοσοκομείου και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με έμφαση στην πρόληψη και την αποκατάσταση.

Καπιταλιστική ανάπτυξη σημαίνει να θεωρείται κόστος η υγεία του λαού και οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, την ίδια ώρα που θησαυρίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι του χώρου της Υγείας, για τους οποίους η κυβέρνηση προορίζει τεράστια πακέτα χρηματοδότησης και φοροελάφρυνσης.

Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά δίνει τα “ρέστα” της στην εξαπάτηση των εργατικών λαϊκών οικογενειών.

Η προάσπιση της υγείας του λαού δεν μπορεί να περιμένει. Μόνο με μαζικούς λαϊκούς αγώνες και με ένα ισχυρό ΚΚΕ μπορεί να δοθεί λύση. Το προηγούμενο διάστημα το ΚΚΕ μπήκε μπροστά μαζί με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου και τους άλλους μαζικούς λαϊκούς φορείς του νησιού μας για όλα τα καυτά προβλήματα της υγείας και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε μέσα κι έξω από τη βουλή.

Παλεύουμε και διεκδικούμε σταθερά:

  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλο το λαό.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων και των ειδικοτήτων. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους
  • Συντήρηση των κτιριακών υποδομών, αντικατάσταση του ιατροτεχνολογικού και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού
  • Προμήθεια μαγνητικού τομογράφου
  • Στελέχωση του ΚΥ Καρλοβάσου και όλων των Περιφερειακών Αγροτικών Ιατρείων με μόνιμους γιατρούς Γενικής Ιατρικής και όλου του υπόλοιπου προσωπικού που προβλέπεται καθώς και τη πλήρη στελέχωση του ΕΚΑΒ.
  • Δημιουργία Κέντρου Υγείας αστικού τύπου στην πόλη της Σάμου

Related posts

Παρέμβαση Αλέξη Τσίπρα: Ο Στ. Κασσελάκης να προσφύγει στη βάση

admin

Παρατείνεται μέχρι τον Μάρτιο του 2025 η παραμονή των εκτοπισθέντων Ουκρανών στην Ελλάδα

admin

Υπουργείο Μετανάστευσης: Αναγκαστικός επαναπατρισμός 40 υπηκόων Πακιστάν και 10 υπηκόων Γεωργίας

admin

“Βάζουν ταφόπλακα στον δημόσιο χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας”

admin

Απογευματινά χειρουργεία: Από 300 έως 2.000 ευρώ το κόστος για τους πολίτες

admin

Καρλόβασι: Εκδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση

admin

Απάντηση Τριαντόπουλου στην ερώτηση του Βουλευτή Παρασκευαϊδη για τους σεισμόπληκτους της Σάμου

admin

Καταψηφίστηκε τροπολογία που επεδίωκε την απαλοιφή αναφοράς στο Δίκαιο της Θάλασσας χάρη σε ενέργειες της Ελληνικής Αντιπροσωπείας

admin

Νόμος του κράτους η ισότητα στον πολιτικό γάμο με 176 «ναι» – Ποιοι καταψήφισαν, ποιοι απείχαν

admin