16.9 C
Σάμος
25/04/2024
Περιφερειακά

Υπόμνημα επέδωσε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Μανώλης Κάρλας στον ΥΝΑΝΠ Γ. Πλακιωτάκη

Υπόμνημα επέδωσε o Γιατρός, Περιφερειακός Σύμβουλος Μανώλης Κάρλας, με καταγεγραμμένα προβλήματα του Νομού στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη ζητώντας την παρέμβαση του Υπουργού ώστε να ξεπεραστούν το συντομότερο.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Κύριε Υπουργέ,

Καλωσορίσατε στην Σάμο.

Επ’  ευκαιρία της επίσκεψής σας και με τις ιδιότητές μου του ενεργού Πολίτη, του  γιατρού, του επί οκταετία   επιχώριου  αιρετού Νομάρχη και τώρα του Περιφερειακού Συμβούλου στο Βόρειο Αιγαίο σας καταθέτω προτάσεις μου σχετικές με τις αρμοδιότητές σας για έργα και δράσεις που, κατά την εκτίμησή μου  είναι ανάγκη για τα  τα νησιά του Νομού μας:

  1. Δημιουργία Μονάδας Αποσυμπίεσηςστο Νοσοκομείο της Σάμου.

Στη Σάμο βρίσκεται σε εξέλιξη , ενταγμένο στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα-Κύπρος το έργο Δημιουργία καταδυτικού Πάρκου στον Όρμο Μαραθοκάμπου Σάμου.

Επιπρόσθετα είναι γνωστή σε όλους η ανάδειξη της περιοχής του Αρχιπελάγους των Φούρνων Κορσεών σε υποθαλάσσιο Πάρκο αρχαιολογίας(ενάλιεςαρχαιότητες-ναυάγια).

Όλα αυτά αναδεικνύουν την περιοχή μας σε πόλο σημαντικό εναλλακτικού τουρισμούπου όμως για να ευδοκιμήσει χρειάζονται και υπερθαλάσσιες υποδομές.

Η ίδρυση και λειτουργία Μονάδας Αποσυμπίεσης στο Νοσοκομείο Σάμου, στο κέντρο του Αιγαίου, θα υποστηρίξει θεμελιακά τον καταδυτικό τουρισμό στην ευρύτερη περιοχή με την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια που θα εκπέμπεται τοπικά, εθνικά και παγκόσμια.

2) Ειδική διαμόρφωση τουοδοστρώματος της παραλιακήςΛεωφόρου από ΠερίπτεροΖαχαράκη μέχρι τον Κόμβο Μαλαγαρίουστη πόλη της Σάμου όπου συμβαίνουν πολλά και δυστυχώς θανατηφόρα τροχαία από υπερβολικέςταχύτητες σε συνδυασμό με τα  απρόσφορα επιτόπια οδικά γεωμετρικά στοιχεία.

3 )Χρηματοδότηση της εφαρμογής της ήδη εκπονούμενης μελέτης του  Εμπορικού Σταθμού Καρλοβάσου.

Μέχρι σήμερα οι επιβάτες εξυπηρετούνται, νύχτα- μέρα,  από ένα απλό  υπόστεγο,δηλαδή δεν υπάρχουν  αφ’ ενός  ουσιαστική προστασία τους από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και  αφ’ ετέρου καμμιά δυνατότητα προσφοράς υπηρεσιών κατά τις ώρες αναμονής τους που ενίοτε είναι μακρές.

4) Λιμενική αστυνόμευση της καθορισμένης νομοθετικά (με ειδικό ΦΕΚ) χερσαίας Ζώνης και  των Λιμενικών Υποδομών στον Όρμο Μαραθοκάμπου του Δήμου Δυτικής Σάμου.

Στον Όρμο Μαραθοκάμπου λειτουργούν τουριστικό αγκυροβόλιο, εβδομήντα πέντε θέσεων,  σε διαδικασία ενοικίασής του από τον Δήμο σε ιδιώτη και συναπτό αλιευτικό καταφύγιο με σημαντική κίνηση Χειμώνα -Καλοκαίρι.

Είναι απαραίτητη η μόνιμη παρουσία στελεχών του Λιμενικού(Λιμενικός Σταθμός) για την προστασία της ζωής και της περιουσίας κατοίκων και επισκεπτών, την διασφάλιση  των λιμενικών υποδομών του Ελληνικού Δημοσίου και του εν γένει εξοπλισμού τους αλλά και για Εθνικούς λόγους.

5)Στονησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Κορσεών πιστεύω ότι χρειάζεται Υδατοδρόμιο.

Η λειτουργία του υδατοδρομίου συνδυαστικά και υποστηρικτικά  με τις εν εξελίξει εξαιρετικές λιμενικές υποδομές του νησιού  θα εξασφαλίσει, εν πολλοίς, την επικοινωνία των Φούρνων με τα άλλα νησιά(ιδίως την γειτονική  Πάτμο κα τα υπόλοιπα  Δωδεκάνησα που ετοιμάζουν με γοργούς ρυθμούς τους σχεδιασμούς και τις αδειοδοτήσεις των υδατοδρομίων τους) και την κεντρική Ελλάδα και θα απογειώσει την τοπική οικονομία , πράγμα και Εθνικά απαραίτητο  και ωφέλιμο.

6)Στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας και εγγύς της χερσαίας ζώνης λιμένα υπάρχει Δημόσιο Κτίριο, το Διοικητήριο επί Τουρκοκρατίας, που στεγάζει διάφορες Δημόσιες Υπηρεσίες όπως το Λιμεναρχείο, την Αστυνομία, τα Δικαστήρια και μέχρι πρόσφατα Υπηρεσίες του Επαρχείου Ικαρίας.

Το παραδοσιακό αυτό κτίριο είναι απαξιωμένο και χρειάζεται ανακαίνιση εκ βάθρων πριν την κατάρρευσή του.

Πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση ( άρθρο 50 του νόμου 4797 /2021- ΦΕΚ 66Α/23/4/21) παρέχει τη δυνατότητα στην  Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου  νατο ζητήσει  από το Υπουργείο Οικονομικών  και αυτοδίκαια να το  λάβει κατά  χρήση ή και  κατά πλήρη  κυριότητα.

Ειδικά για την Ικαρία την παραχώρηση του Διοικητηρίου Αγίου Κηρύκου προς την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου  την  εισηγείται αρμοδίως και μάλιστα  μετ’ επιτάσεως  και η Κτηματική Υπηρεσία Σάμου(έγγραφό της με αριθμ. πρωτ. 98989ΑΠΑ 2021/4/2/21).

Η ευκαιρία είναι μεγάλη και μοναδική  για να αναληφθούν κοινές  πρωτοβουλίες και δράσεις από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τα συναρμόδια Υπουργεία για  την διάσωση, ανάδειξη και αξιοποίηση του εμβληματικού και παραδοσιακού αυτού οικοδομήματος με την παράλληλη και πλήρη  συστέγαση  σ’ αυτό   και του Επαρχείου που σήμερα λειτουργεί σε ιδιωτικό χώρο.

Η πολιτική βούληση και η  στενή  συνεργασία αποτελούν προϋπόθεση και εχέγγυο για την ένταξη του έργου της ανακαίνισης  σε Χρηματοδοτικό Πρόγραμμαπριν το Διοικητήριο του Αγίου Κηρύκουκαταρρεύσει.

Για όλες τις παραπάνω προτάσεις υποβάλλω συνημμένα σχετική τεκμηρίωση.

 

Με εκτίμηση

Μανώλης Νικ. Κάρλας

Γιατρός, Περιφερειακός Σύμβουλος

Ίδρυση και λειτουργία λιμενικού σταθμού στον Όρμο Μαραθοκάμπου Σάμου

Στον Όρμο Μαραθοκάμπου ( ιστορικό λιμάνι της Σάμου με ταρσανάδες και αξιόλογη  εμπορική δραστηριότητα και σχέσεις κάθε είδους στο παρελθόν, κυρίως με Δωδεκάνησα και Κυκλάδες αλλά και με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου ,την  Κεντρική Ελλάδα,την Τουρκία  και άλλες χώρες της Μεσογείου)  με την κατάλληλη αξιοποίηση των παλιών λιμενικών υποδομών δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια τουριστικό αγκυροβόλιο εβδομηνταπέντε  θέσεων  που πρέπει επιτέλους ο Δήμος να αποφασίσει να το λειτουργήσει και πως και παραπλεύρως αλιευτικό καταφύγιο ανάλογο των αναγκών.

Για την ευρύτερη περιοχή του κόλπου Μαραθοκάμπου είναι επίσης σε εξέλιξη, ενταγμένη στο Interreg Ελλάδα-Κύπρος, μελέτη- κατασκευή μικτού  καταδυτικού πάρκου για την στήριξη του οποίου καλό είναι να προγραμματισθεί και να επιδιωχθεί το ταχύτερο  η ίδρυση και λειτουργία στο Νοσοκομείο Σάμου Μονάδας Αποσυμπίεσης.

Η ορθή και παραγωγική  στήριξη όλων αυτών των θαλάσσιων υποδομών και δραστηριοτήτων  απαιτεί, εκτός των άλλων, την ίδρυση και μόνιμη λειτουργία πλήρως στελεχωμένου Λιμενικού Σταθμού, Υπηρεσίας που μέχρι πριν λίγα σχετικά  χρόνια που οι ταρσανάδες και η εμπορική ναυτική ακμή διατηρούνταν  ακόμα, υπήρχε, καλύπτοντας τις τότε ανάγκες  ,αρκετά ικανοποιητικά.

Επίσης μέχρι πριν λίγα χρόνια λειτουργούσε στον Όρμο Μαραθοκάμπου, και μάλιστα σε μόνιμη βάση, κοντά στο Λιμεναρχείο  και Τελωνείο καθώς  η   μεγάλη εμπορική και διαμετακομιστική δραστηριότητα  σε συνάρτηση και με την τοπογραφία της περιοχής  καθιστούσε το λιμάνι αυτό, εκ των πραγμάτων και με τα δεδομένα της εποχής , επίσημα  καθιερωμένη  πύλη εισόδου της Νοτιοδυτικής  Σάμου,κυρίως,  για την επικοινωνία  με τα  Δωδεκάνησα αλλά και με  τις Κυκλάδες και τον Πειραιά.

Η ευταξία  στην χερσαία ζώνη, ο έλεγχος της ναυσιπλοΐας ,των αλιευτικών  και των πάσης φύσεως θαλάσσιων δραστηριοτήτων και κυρίως η προστασία της ανθρώπινης ζωής τόσο  των ντόπιων, ψαράδων και μη,  όσο και των κάθε είδους επισκεπτών αλλά  και  λόγοι  εθνικοί  εξ αιτίας της γεωπολιτικής αστάθειας της ευρύτερης περιοχής αξιώνουν και απαιτούν από το Κράτος και ειδικότερα από το αρμόδιο Υπουργείο  Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να προχωρήσει, το συντομότερο δυνατόν ,στην σχετική  απόφαση.

Είναι καιρός επίσης  το πλοίο που ξεκινά  κάθε πρωί απ’ τις αρχές της Άνοιξης  μέχρι τα τέλη Φθινοπώρου  από το Πυθαγόρειο για Φούρνους, Ικαρία και Δωδεκάνησα να προσεγγίζει και τον Όρμο Μαραθοκάμπου για την  καλλίτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών του Δήμου Δυτικής Σάμου.

Και αυτή η αναπτυξιακή εξέλιξη απαιτεί  συνήθως την  επιτόπια λειτουργία Λιμενικής Αρχής.

Βέβαια στον Όρμο Μαραθοκάμπου υπολείπονται δράσεις ολοκλήρωσης των λιμενικών έργων.

Οι δράσεις αυτές είναι :

α)η επέκταση του προσήνεμου μόλου προς πλήρη εξασφάλιση κυρίως  του αλιευτικού καταφυγίου αλλά  και όλων εν  γένει των λιμενικών υποδομών από κάθε ακραία καιρική μεταβολή   (ήδη  επικαιροποιείται, τροποποιούμενη, η  από μακρού υπάρχουσα σχετική μελέτη που όταν εφαρμοσθεί θα οδηγήσει, εκτός των άλλων,  και σε σημαντική αύξηση  των θέσεων του υφιστάμενου τουριστικού αγκυροβολίου) . Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες,  ήδη, το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σάμου έχει εξασφαλίσει την ένταξη του έργου σε πρόγραμμα υλοποίησης.

β) η πλήρης  ανάδειξη της προκυμαίας  του παλιού λιμανιού που το δυτικό της τμήμα,στην παραλία του τουριστικού αγκυροβολίου, ασφυκτιά κάτω από τις πολυετείς προσαμμώσεις και περιμένει καρτερικά την διάσωση και ανάδειξή της  για να ζωντανέψει ξανά  το παλιό γραφικό  σεργιάνι του χωριού, πλάι στο κυμοθάλασσο, απ’ τον προσήνεμο στον υπήνεμο μόλο κι αντίστροφα όπως την εποχή της Ηγεμονίας και του Μεσοπολέμου.

Επίσης πρέπει να προγραμματισθούν  και να προχωρήσουν ιεραρχημένα και δράσεις στην χερσαία ζώνη λιμένα με ανάδειξη των  χώρων Εστίασης ,Ψυχαγωγίας,  Αθλοπαιδιών, Πολιτισμού, υπαίθριων εκθέσεων, parking κ.λ.π. με την εφαρμογή σχετικής μελέτης.

Εν όψει του προγραμματισμού και της έναρξης του νέου Ε. Σ. Π .Α. 2021-2027 και των άλλων Εθνικών και Ευρωπαικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων χρειάζονται  πανστρατιά και επείγουσες και συντονισμένες ενέργειες προετοιμασίας και ωρίμανσης  των κατά  προτεραιότητα  μελετών και έργων κάθε περιοχής του Νομού μας  με βάση, σε κάθε περίπτωση,  ένα καλά δομημένο συνεκτικό και  συνολικό σχέδιο ανάπτυξης.

 

Διάσωση, ανάδειξη και αξιοποίηση του Διοικητηρίου Αγίου Κηρύκου Ικαρίας

 

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΕΓΚΡΙΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ

 

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μπορεί να  ζητήσει την δωρεάν παραχώρηση της κυριότητας του ιστορικού αυτού κτιρίου  από το δημόσιο  (υπουργείο οικονομικών) με τις προϋποθέσεις του άρθρου 50 του Ν. 4797/2021.

η πρόταση-αίτηση συνοδεύεται από πίνακα οριζοντίου ιδιοκτησίας και κατανομής δαπανών του νόμου 3741/1929 με τον οποίο κατανέμονται οι χώροι των συστεγαζόμενων υπηρεσιών και οι λειτουργικές δαπάνες εκάστης οριζόντιας ιδιοκτησίας(ποσοστό συμμετοχής στα κοινόχρηστα κλπ).

τον πίνακα αυτόν συντάσσει μηχανικός των τεχνικών υπηρεσιών μας

Η κακή κατάσταση του κτιρίου περιγράφεται και συνομολογείται  από την ίδια την Κτηματική Υπηρεσία Σάμου που διαχειρίζεται το ακίνητο με τα στοιχεία  ΒΚ 6 Ικαρίας.
Επιβάλλεται προηγουμένως  η ανάγκη αποκατάστασης και ανακαίνισης του κτιρίου και θα πρέπει η περιφέρεια να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τις μελέτες  και τις εργασίες  αποκατάστασης στο κτίριο

στο παραχωρητήριο  η περιφέρεια θα πρέπει να επιδιώξει ικανό χρόνο για τις παραπάνω ενέργειες.

Το δημόσιο υποθέτω ότι θα θελήσει να εξασφαλίσειότι στο ανακαινισμένο κτίριο θα συνεχίσουν να στεγάζονται  οι υπηρεσίες του

Επομένωςκατά την γνώμη μου πρέπει  η αίτηση να λαμβάνει πρόνοιες για την στέγαση  των δημοσίων υπηρεσιών που ήδη λειτουργούν στο κτίριο  και  για το μεσοδιάστημα μέχρις περατώσεως των εργασιών.

Μετά την συρρίκνωση των χώρων της πρώην ΔΟΥ Ικαρίας στο όροφο πιστεύω ότι θα δημιουργηθεί ικανός χώρος για στέγαση του επαρχείου ή έστω κάποιων εκ των υπηρεσιών του επαρχείου και θα εξοικονομηθούν δαπάνες για μισθώσεις.
στη  διάθεση σου

 

Η Συμπαράταξη Πολιτών του Βορείου Αιγαίου αναδεικνύει την δυνατότητα της δωρεάν παραχώρησης του Διοικητηρίου Αγίου  Κηρύκου  Ικαρίας από το Ελληνικό Δημόσιο στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, βάσει του άρθρου 50 του Νόμου 4797/2021 που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή(ΦΕΚ66Α/23-4-21).

Επισημαίνει την θετική γι’ αυτό γνωμοδότηση της Κτηματικής Υπηρεσίας Σάμου βάσει του με αριθμόν  πρωτ.98989ΑΠΑ2021/4-2-21εγγράφου της προς το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομικών.

Αναδεικνύει επίσης  τις  δυνατότητες  και τις  ευκαιρίες που ανοίγονται για την διάσωση, ανάδειξη και αξιοποίηση ,κατά τον καλλίτερο τρόπο, του ιστορικού και εμβληματικού αυτού κτιρίου προκειμένου να συστεγάσει  Δημόσιες και Δημοτικές Υπηρεσίες και  το Επαρχείο Ικαρίας  με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής  Ένωσης.

Προτείνει στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να κινήσει, άμεσα, τις διαδικασίες παραχώρησης του , σε διαρκή και αγαστή συνεργασία με τον Δήμο Ικαρίας και τους φορείς του νησιού για να περιέλθει αυτό ,επιτέλους, στην Αυτοδιοίκηση όπου και ιστορικά ανήκει σαν κληρονομιά  της Ελευθέρας Πολιτείας Ικαρίας προς τους πολίτες της.

Το Διοικητήριο Ικαρίας, βρίσκεται,  κτιριολογικά, σε οικτρή κατάσταση και επομένως  εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια και την σωματική ακεραιότητα  τόσο για τους συστεγαζόμενους υπηρεσιακούς  όσο και για τους συναλλασσόμενους και εξυπηρετούμενους πολίτες καθώς, οσημέραι, απαξιώνεται και παράλληλα αποτελεί  πληγή διαρκείας για τον οικιστικό ιστό του Αγίου Κηρύκου.

Πρέπει ,επομένως, το ταχύτερο δυνατόν να επισκευαστεί και ενδεχομένως να ανακαινισθεί εκ βάθρων με σεβασμό βέβαια στην παραδοσιακή μορφή και στην αρχιτεκτονική του διάσταση.

Όλα τα Υπουργεία των οποίων Υπηρεσίες συστεγάζονται σ αυτό πρέπει να βοηθήσουν την Περιφέρεια να το εντάξει άμεσα  σε πρόγραμμα αποκατάστασης .

Και βέβαια κατά την διάρκεια των εργασιών ανακαίνισης θα πρέπει κάθε Υπουργείο να εξασφαλίσει, ιδίαιςδαπάναις, χώρο στέγασης των Υπηρεσιών του. Αυτό πρέπει να αποτελεί όρο της πράξης παραχώρησης όπως και το ότι μετά το πέρας των εργασιών και την συστέγαση των διαφόρων Υπηρεσιών και του Επαρχείου στο ανακαινισμένο Διοικητήριο, βάσει Ενιαίου Οργανισμού Λειτουργίας, κάθε Υπουργείο και η Αυτοδιοίκηση θα συμμετέχουν αναλογικά στα λειτουργικά έξοδα και στα κάθε είδους έξοδα συντήρησης, οσάκις απαιτούνται.

 

 

 

Related posts

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου στις 30/04/2024

admin

Προώθηση Ικαριώτικων προϊόντων: Στόχος της επίσκεψης Νύκτα

admin

Συνέντευξη Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου σε φοιτητές δημοσιογραφίας από τη Γερμανία για το μεταναστευτικό ζήτημα

admin

H Π.Β. Αιγαίου για Παγκόσμια Ημέρα της Γης

admin

250 προσκεκλημένοι στο Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου για την προβολή των νήσων του Βορείου Αιγαίου

admin

Visa για Τούρκους: Η Κυβέρνηση ικανοποίησε το αίτημα της Περιφέρειας, δηλώνει ο Μητσοτάκης

admin

Απαγορευτικό το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων – Επιστολή Καλτάκη στον Υπουργό

admin

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενισχύει τον τομέα υγείας: Ο Μιχαήλ Καραβασίλης, ο νέος άμισθος σύμβουλος

admin

Διαμαρτυρία Περιφέρειας για επείγουσες αποζημιώσεις – Τι ζητά η Αντιπεριφερειάρχης Αντωνέλη

admin