16.1 C
Σάμος
19/03/2024
Σαμιακά

Φιλοζωικό Σωματείο Σάμου για καταφύγιο: Ο Δήμος να προχωρήσει σε απευθείας αγορά οικοπέδου

Τοποθέτηση του Φιλοζωικού Σωματείου για το 5. Θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου στις 31-1-2023 («Ενημέρωση επί του επιχειρησιακού προγράμματος για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς έτους 2023)

 Σε συνέχεια του 5ο θέματος του Δ.Σ. θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τις προτάσεις του Σωματείου μας στην πρόσφατη πενταμελή επιτροπή (19-1-2023).

Καθώς οι εγκαταλείψεις συνεχώς αυξάνονται, αυξάνονται ταυτόχρονα και τα προβλήματα με τα αδέσποτα. Απαιτούνται πιο αποτελεσματικές ενέργειες για να λυθεί αυτό το φλέγον πρόβλημα:

Οι προτάσεις του σωματείου μας για μια καλύτερη διαχείριση των προβλημάτων με τα αδέσποτα είναι οι εξής:

1) Περισσότεροι έλεγχοι των αρμόδιων υπηρεσιών (αστυνομία, λιμενικό, δασαρχείο) για την ηλεκτρονική σήμανση και την υποχρεωτική στείρωση των δεσποζόμενων ζώων (με ΠΡΟΤΡΟΠΗ του Δήμου!). Να επισημάνουμε εδώ, πως τα περισσότερα εγκαταλειμμένα ζώα είναι κυνηγόσκυλα και τσοπανόσκυλα. Επομένως να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους ελέγχους σε τέτοια σκυλιά.

2) Συχνές συναντήσεις με αυτές τις υπηρεσίες για μια πιο αποτελεσματική συνεργασία

3) Συχνή οργάνωση «ημέρες υιοθεσίας» στο προσωρινό καταφύγιο για να υπάρχουν δυνατότητες να βρεθεί ένα σπίτι για τα φιλοξενούμενα σκυλάκια

4)     Επιδίωξη για την έκδοση των ‘traces’ από την Κτηνιατρική Υπηρεσία για την διευκόλυνση να ταξιδεύουν τα σκυλάκια στο εξωτερικό για υιοθεσία. Λόγω της  μη εφαρμογής των traces το περασμένο καλοκαίρι έγιναν ελάχιστες υιοθεσίες στην Ολλανδία με άσχημες συνέπειες για τον πληθυσμό των αδέσποτων στο νησί μας.

5) Σχέδιο/απόφαση της 5-μελούς επιτροπής για την επανένταξη εγκαταλειμμένων σκυλιών/κουταβιών σε χωριά μακριά από δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία

6) Αύξηση των δωρεάν στειρώσεων δεσποζόμενων ζώων από τον Δήμο (ιδιαίτερα αύξηση των ορίων μισθού). Τσιγγουνιές σε τέτοια ζητήματα σημαίνουν  πολλαπλάσια έξοδα στο μέλλον (κάθε εγκαταλειμμένο σκυλάκι κοστίζει στον Δήμο το λιγότερο 400 ευρώ το πρώτο έτος για εμβόλια, ηλεκτρονική σήμανση, στείρωση, αποπαρασίτωση, σίτιση κτλ.)

7)     Άμεση σύμβαση με κτηνίατρο ή κτηνίατρους

8)     Σύμβαση του Δήμου με το Φιλοζωικό Σωματείο (γιατί αργεί η απάντηση του Δήμου στην πρόταση μας, αφού στο παρελθόν υπήρχε μεγάλη βιασύνη από την μεριά του Δήμου σε αυτό το θέμα;;)

9)     Τακτική επικοινωνία με τον υπεύθυνο αντιδήμαρχο κ. Καρρά. Λόγω των πολλών περιστατικών η ανάγκη για επικοινωνία και άμεση επίλυση θεμάτων είναι καθημερινή και επιτακτική.

10)  Για την ορθή λειτουργία του προσωρινού καταφυγίου απαιτούνται άμεσες επιδιορθώσεις των πολλαπλών ζημιών και μια σωστή απολύμανση του χώρου, ιδιαίτερα εν όψη των επόμενων μαζικών στειρώσεων

11)  Για τη σωστή λειτουργία του προσωρινού καταφυγίου ζητάμε τουλάχιστον δύο κατάλληλους υπάλληλους όπως στο παρελθόν (εδώ και τρία χρόνια υπάρχει μόνο ένας υπάλληλος με παράλληλες υποχρεώσεις και όλα τα κενά τα καλύπτουν οι εθελοντές μας όπως τα Σαββατοκύριακα,  τις αργίες, σε περίπτωση ασθένειας κτλ.)

12)  Αναλυτικό απολογισμό των περσινών εξόδων για τα αδέσποτα από τον Δήμο Ανατολικής Σάμου προς ενημέρωση τόσο του σωματείου μας όσο και των ενδιαφερόμενων πολιτών. Ο προϋπολογισμός για τη διαχείριση των αδέσποτων να είναι ανάλογος του αριθμού τους ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο της εξάντλησης του ποσού στους αντίστοιχους κωδικούς  κατά τους τελευταίους μήνες του έτους. Παραδείγματος χάρη ανάγκη για περίθαλψη από κτηνίατρο, προμήθεια φαρμάκων, τροφές είναι απαραίτητα σε όλη τη διάρκεια του έτους.

13)  Ενημέρωση για τα έσοδα (χρηματοδοτήσεις από το Υπουργείο Εσωτερικών)

Επίσης ζητάμε να προχωρήσει ο Δήμος σε απευθείας αγορά οικοπέδου ή να επαναληφθεί η προκήρυξη για εξεύρεση κατάλληλου οικοπέδου για ένα καινούριο καταφύγιο, οι λόγοι είναι γνωστοί:

 

  • Η γειτονιά του ΧΥΤΑ δημιουργεί συνεχώς ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ και απωθεί επίδοξους επισκέπτες
  • Στην περιοχή υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών (βλ. τις φωτιές των περασμένων χρόνων)
  • Ένα μεγάλο μέρος του προσωρινού καταφυγίου αποτελείται από τον επικίνδυνο αμίαντο. Η ασφαλή απομάκρυνση του έχει υψηλό κόστος (βλ. προσφορές). Καλύτερο να επενδύσει ο Δήμος σε ένα καινούριο οικόπεδο παρά στην απομάκρυνση του άκρως καρκινογόνου υλικού.
  • Δεν υπάρχει λύση για την στέγαση των φιλοξενούμενων σκυλιών για την διάρκεια των εργασιών

 

Αυτή είναι μια σύντομη σύνοψη των απαγορευτικών λόγων για την κατασκευή καινούριου καταφυγίου στην ίδια θέση. Για πιο αναλυτικές εξηγήσεις, παρακαλώ, δείτε τα συνημμένα.

 

Να επισημάνουμε εδώ, πως οι λόγοι της απόρριψης των προσφυγών μας στην αποκεντρωμένη διοίκηση ήταν εντελώς γραφειοκρατικής φύσης. Δεν εξετάστηκαν καν οι ουσιώδες λόγοι, αυτό θα ήταν δικαστικό θέμα.

 

Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να πληροφορηθεί από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Εσωτερικών, πως η αλλαγή οικοπέδου χρειάζεται μόνο μια τροποποίηση και η χρηματοδότηση επεκτείνεται μέχρι το τέλος του 2024!

 

Επίσης ζητάμε να επισκεφτεί το Δημοτικό Συμβούλιο (τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος από κάθε παράταξη) επί τόπου, το προσωρινό καταφύγιο, για μια συνάντηση ενημέρωσης. Μόνο όταν ζεις τις συνθήκες εκεί μπορείς να έχεις άποψη και να πάρεις σωστές αποφάσεις.

 

Εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν, ήδη έχουμε ενημερώσει τον Δήμο για τις δύο χωρίς να τις λάβει υπόψιν η Δημοτική Αρχή (παρά τις υποσχέσεις του κ. Δημάρχου παρουσία ενός Δημοτικού Σύμβολου, δυο δικηγόρων και ολόκληρου του Δ.Σ. του σωματείου μας).

 

Η κατασκευή του καταφυγίου είναι ένα έργο πνοής για τον τόπο μας, ένα έργο που δείχνει το επίπεδό και τον πολιτισμό μας, θα υπάρχει για πολλά χρόνια και δεν πρέπει να υποβαθμιστεί πριν καν ξεκινήσει.

 

Ζητάμε την υποστήριξή σας σε αυτό το τόσο δικαιολογημένο αίτημα μας!

 

Το Δ.Σ. του Φιλοζωικού Σωματείου

Related posts

Η πόλη της Σάμου γιόρτασε παραδοσιακά τα Κούλουμα

admin

Το καρλοβασίτικο καρναβάλι στη Σάμο

admin

Απαγόρευση ανύψωσης χαρταετών στην περιοχή του αεροδρομίου Σάμου

admin

Ἀλλαγή Διοίκησης Ταξιαρχίας 79 ΑΔΤΕ «ΜΥΚΑΛΗ»

admin

Έναρξη εργασιών επισκευής και ανακαίνισης των κτιριακών υποδομών των Νοσοκομείων Σάμου & Ικαρίας

admin

Νίκος Ζάχαρης:Τα λάθη για την τροποποίηση του χωροταξικού της Σάμου

admin

Συνάντηση αντιπροσωπείας του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου με τον Βουλευτή Σάμου

admin

e-ΕΦΚΑ: Προειδοποίηση για απόπειρες εξαπάτησης – Το περιστατικό με ασφαλισμένο στη Σάμο

admin

Σάμος: Άσκηση “ΥΓΡΟ ΠΥΡ 2024”

admin