Connect with us

Πολιτιστικά

ΦΩΤ.Ο.Σ: Ετήσια έκθεση φωτογραφίας

Published

on

Η ΦΩΤ.Ο.Σ δίνει και φέτος ραντεβού στον ιδιαίτερο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης, στην καθιερωμένη ετήσια έκθεση φωτογραφίας των μελών της με θέμα “ΕΙΚΟΝΕΣ ΚΑΙ ΛΕΞΕΙΣ”.

Από 26 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί την έκθεση και να γνωρίσει από κοντά τα μέλη της ομάδας.

Ένας συγγραφέας χρησιμοποιώντας τον κώδικα της γραφής αποτυπώνει σε βιβλίο τη σκέψη του. Από τη στιγμή όμως που θα δημιουργηθεί, το βιβλίο δεν είναι μόνο αυτό. Η γνώση διαχέεται και γίνεται πανανθρώπινα κοινή, αναπτύσσονται κοινά κριτήρια σκέψης, αισθητικής, συναισθημάτων. Δημιουργείται στην πραγματικότητα ένα εργαλείο που επηρεάζει τις κοινωνικές τάσεις και κατευθύνσεις, δίνει ισχύ και αυθεντία, υποστηρίζει πρωτοπορίες.

Στη απεικόνιση στην τέχνη, και ιδιαίτερα στις εικαστικές τέχνες και φυσικά στην φωτογραφία, το βιβλίο αντανακλά όλους αυτούς τους συμβολισμούς του.

Θα τονίσει την ρομαντικότητα ενός τοπίου, ή την συναισθηματική κατάσταση ενός προσώπου, μόνο με την απλή παρουσία του μέσα στο κάδρο της απεικόνισης. Θα αναδείξει την χαλαρότητα της στιγμής και την φυγή από την σκληρότητα της πραγματικότητας.

Το ανοικτό βιβλίο θα συμβολίσει την γνώση, την διδαχή, αλλά και την πνευματική καθοδήγηση και εντολή. Το υψωμένο βιβλίο θα δείξει την πίστη και την αφοσίωση αυτών που το υψώνουν. Τα πολλά παράλληλα βιβλία μιας βιβλιοθήκης θα υπερτονίσουν την τάση μας για την τάξη, την ομοιότητα, την πειθαρχία και την ισορροπία.

Το βιβλίο θα τοποθετηθεί δίπλα σε εκείνα τα ζώα που συμβολίζουν κάτι από την πνευματικότητα ή το περιεχόμενό του, και σίγουρα δίπλα σε αυτά που θεωρούμε πιο κοντά μας, πιο συμπαθή και πιο κατάλληλα να επικοινωνήσουμε.

Η νεκρή φύση θεματικά θα τονιστεί από την εξωτερική διακοσμητικότητα του βιβλίου, ή θα υπενθυμίσει την αένη κίνηση του χρόνου σε αντίθεση με την σταθερότητα των αξιών και της ηθικής με την αμετάβλητη παλαιότητα του βιβλίου.

Ενώ η αντισυμβατική χρήση βιβλίων σε μια φωτογραφία θα εισβάλλει ανατρεπτικά στα στερεότυπά μας για την τάξη, δίνοντας το στοιχείο της αταξίας στο κατεξοχήν σύμβολο της πνευματικής γαλήνης και της νοητικής πειθαρχίας.

Η φωτογραφία με θέμα το βιβλίο, προτρέπει σε μια νέα μορφή ανάγνωσης, όχι του περιεχομένου του βιβλίου, αλλά των συμβολισμών του.

Το φως που αποτυπώνεται στο χαρτί της φωτογραφίας θα γίνει ακτίνες που θα εισχωρήσουν στην αισθητική μας και ταυτόχρονα θα αναπροσαρμόσουν το contrast της σκέψης μας, μετατρέποντας την ιερότητα με την οποία αντιμετωπίζαμε το βιβλίο σε ένα παιχνίδισμα έγχρωμων, φωτεινών και σκοτεινών κουκίδων.

Η έκθεση της Φωτογραφικής Ομάδας Σάμου (ΦΩΤ.Ο.Σ.) έχοντας ως θέμα το βιβλίο, το κείμενο και τις λέξεις, αποτυπώνει την σχέση μας, εμάς που ζούμε εδώ σ’ αυτό το μικρό νησί, με το βιβλίο, με την πνευματικότητα και τη σοφία, με την χρηστικότητα και την αισθητική της γνώσης.

Η φωτογράφιση ενός βιβλίου δεν διαφέρει πολύ από το να το έχεις διαβάσει και να προσπαθείς να διηγηθείς την βασική του ιδέα.

Γινόμαστε σοφότεροι εντάσσοντας ένα βιβλίο στη φωτογραφία μας, προβληματίζουμε αισθητικά όσους επισκεφτούν την φετινή καλοκαιρινή μας έκθεση.

Κείμενο : Μανώλης Πυργιώτης
Δ/ντής
Δ.Κ.Ι. Βιβλιοθήκης Σάμου

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ:
Αποστολάτος Αχιλλέας, Βακάλης Μάνος, Βασιλείου Ηλίας, Βέβας Κώστας, Γερογλή Ειρήνη, Δεμερτζής Στέλιος, Δραπανιώτης Σοφιανός, Καπέλλου Ειρήνη, Καραθανάση Ειρήνη, Καρπαθίου Αλέξανδρος, Καρύδα Ελευθερία, Καρύδα Σταματία, Κασσίτα Μαρία, Κολοκοτρώνης Κωνσταντίνος, Κύρος Κόκκας, Κωνσταντάκη Ελεάννα, Λεοντίδης Ευάγγελος, Μόττος Μανώλης,Νεοφύτου Άννα, Παντελής Κωνσταντίνος,Πατρώνης Ιωάννης, Νεοφώτιστος Μανώλης, Σαραντίδης Τάσος, Τζουραμάνης Γιώργος, Τρύφωνα Χίου Βασιλική, Τσακουμάκη Ηλιάνα, Τσούλος Νίκος, Τσουμάκη Σοφία, Τσουμάκης Νίκος, Φερεντίνος Άγης.

ΟΜΑΔΑ ΝΕΩΝ:
Αγγελική Λίτσο,Μιμίκα Καρλοβασιτη,Αγγελική Βελωνη,Άγγελος Χάρμα,Μαρία Χάρμα,Εριέτα Δρίνη,Ρεσίνα Πασάι,Άγγελος Καμπουράκης,Ευδοκια Κώτη,Δέσποινα Παπακωνσταντή,Βίκυ Μπιλμπά,Παρασκευή Λυκουροπούλου.

Συνδιοργάνωση : Περιφέρεια Β. Αιγαίου , Δήμος Σάμου

Comments

comments

Πολιτιστικά

Τσαμπούνες στη πόλη της Σάμου

Published

on

By

 

Δήμος Ανατολικής Σάμου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βαθέος «Καπετάν Λαχανά» διοργανώνουν «Τσαμπουνοσύναξη» με Σαμιώτες Τσαμπουνιέριδες καθώς και με 50 ακόμη μουσικούς από όλο το Αιγαίο και την υπόλοιπη Ελλάδα, που θα πραγματοποιηθεί στην Πόλη της Σάμου το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την αναβίωση της «Περατζάδας», όπου η έναρξη της θα πραγματοποιηθεί στις 11:45 από το κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαθεός «Καπετάν Λαχανά» στο Άνω Βαθύ. Δεύτερο σημείο συνάντησης της «Περατζάδας» είναι στο Δημοτικό Σχολείο Βαθέος στις 12:00 και τρίτο η Πλατεία Δημαρχείου στον Άγιο Σπυρίδωνα στις 12:45, η κατεύθυνση της οποίας θα είναι προς τους εμπορικούς δρόμους της πόλης έως το Δικαστικό Μέγαρο.

Η επιστροφή στην Πλατεία Πυθαγόρα στις 14:00 θα περιλαμβάνει αναβίωση εθίμων από τους πολιτιστικούς συλλόγους όπως το γαϊτανάκι μέσα στον δρόμο της παραλιακής οδού με την συνοδεία των Τσαμπούνων. Στην Πλατεία θα στηθεί ένα μεγάλο παραδοσιακό αποκριάτικο γλέντι με τσαμπούνες και πνευστά καθώς και δωρεάν σουβλάκια, τηγανίτες, κρασί και ούζο!

Συμμετέχουν: Λύκειο Ελληνίδων παράρτημα Σάμου, Χορευτικός Όμιλος Σάμου ΧΟΡ.ΟΣ, Ένωση Μικρασιατών Σάμου, Πολιτιστικός Σύλλογος Πυθαγορείου « Ο Λυκούργος», Πολιτιστικός Σύλλογος «Ωκυρρόη η Σαμία», Πολιτιστικός Σύλλογος Κοκκαρίου «Η Πηγή της Μάνας», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Κωνσταντίνου « Αρίσταρχος ο Σάμιος», Εκπολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Μυτιληνιών, και Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Βαθέος.
Ευχαριστούμε την 79 ΑΔΤΕ για την διάθεση της αίθουσας εκδηλώσεων της Λέσχης Αξιωματικών Σάμου, όπου θα παρατεθεί το επίσημο δείπνο για τους φιλοξενούμενους μουσικούς από όλο το Αιγαίο.
Ευχαριστούμε επίσης τους χορηγούς μας για την υποστήριξη στην μεγάλη αυτή διοργάνωση που πρώτη φορά πραγματοποιείται στο νησί μας.

Τον ΜΕΓΑ ΧΟΡΗΓΟ : BLUE STAR FERRIES, τους ΑΣΗΜΕΝΙΟΥΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ: «Franchise Σκλαβενίτης στη πόλη της Σάμου», Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Σάμου και Ποτοποιία Φρατζέσκος Καθώς και τους χορηγούς: Όμιλο Επιχειρήσεων Χριστινίδη, Doryssa seaside Resort, Όμιλος Εταιρειών Ζαρμπάνη, Εμπόριο και Αντιπροσωπεία Τροφίμων Μένεγα Εμμανουήλ, Κρεοπωλείο Δημήτρη Μάρκου, Κρεοπωλείο MEAT 2 MEET Γιάννη Λεβισιανού, Κρεοπωλείο Εμμανουήλ Κνίτη Ο.Ε., Ποτοποιία Ούζου Εμμανουήλ Γιοκαρίνη και Αρτοποιείο Βαλωμένος

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτιστικά

Κοπή πίτας από τον Ροταριανό Όμιλο Σάμος

Published

on

By

Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, στον πάντα ζεστό και φιλόξενο χώρο του εστιατορίου ”Ιθάκη” στην ειδυλλιακή περιοχή της Σάμου ”Αηδόνια” ο Ροταριανός Όμιλος Σάμος έκοψε την Πίτα του.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε σύντομος απολογισμός του Έργου προσφοράς στην Τοπική Κοινωνία και ανακοινώθηκαν οι πολύ σημαντικές επικείμενες δράσεις του Ομίλου.

Ο τυχερός της βραδιάς κέρδισε ένα καλαίσθητο κόσμημα, όπως πάντα προσφορά του καταστήματος CENTRO.

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτιστικά

Η Βαγγελίστρα του Κέρκη

Published

on

By

Το Μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, ή της Βαγγελίστρας, ή της Σκάλας, ή ακόμα και του Αγίου Βασιλείου, στον οποίο θα ήταν αφιερωμένο κάποτε, είναι χτισμένο σαν αετοφωλιά, στις νότιες ορθοπλαγιές του Κέρκη και ξεχωρίζει από πολύ μακριά καταμεσής στο πευκοδάσος, αγναντεύοντας το απέραντο πέλαγος.

Βρίσκεται σε υψόμετρο 700 περίπου μέτρα, κι’ άρχισε να δημιουργείται τον 10ο περίπου αιώνα, όταν σ’ αυτές τις ερημιές, που τις σκέπαζαν πυκνά δάση,
ήκμαζε ο μοναχισμός και ο ασκητισμός.

Χίλιοι πεντακόσιοι ασκητές και καλόγεροι ζούσαν εδώ και στις γύρω περιοχές εκείνη την εποχή. Κατά την απογραφή των μοναχών, απ’ την αρχιεπισκοπή Σάμου το 1830, αναφέρεται σαν μετόχι της μονής του Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους, και διέμεναν τότε, ένας αρχιμανδρίτης, ένας ιερομόναχος και ένας μοναχός. Κατά Τα μέσα του 19ου αιώνα, εδώ μόνασε ο ενάρετος μοναχός Νήφωνας Κυριακού, απ’ το μεσαίο Καρλόβασι, που τον διαδέχτηκαν κι’ άλλοι, όπως ο Μάξιμος με δυο τρεις μοναχούς, και μέχρι το 1940 ο Παπαλευτέρης ένας άγιος και καλά μορφωμένος άνθρωπος.

Μετά το μοναστήρι έμεινε έρημο, ο αδυσώπητος χρόνος το κατάστρεψε και οι άνθρωποι λεηλάτησαν ότι υπήρχε. Το 1945 η ηγουμένη Γερόντισσα, όπως ήταν γνωστή, η Μαγδαληνή και η Θεονύμφη, αφιερώθηκαν στη Παναγία κι’ ήρθαν εδώ στην ερημιά να μονάσουν. Λίγο αργότερα, ακολούθησαν το μοναχικό βίο η Μαρία το 1952, η Σαλώμη περί το 1960, και η Νεκταρία.

Αυτές, με τη βοήθεια της Παναγίας, την ακάματη εργασία τους, αλλά και τη βοήθεια των πιστών, κατάφεραν να φέρουν το μοναστήρι στη σημερινή του κατάσταση.

Σήμερα η Βαγγελίστρα, η διαμαντόπετρα του Κέρκη, αποτελεί μετόχι του Παναγίου Τάφου, όσες καλόγριες βρίσκονται ακόμα στη ζωή μετακόμισαν, σ’ ένα μοναστηράκι που ίδρυσαν στην είσοδο του Μαραθοκάμπου κι είναι κλειστό. Οι ξένοι και οι ντόπιοι επισκέπτες που ανεβαίνουν μέχρι εκεί με τα πόδια, δεν βρίσκουν πια τις καλόγριες, τη Μαρία, τη Σαλώμη, τη Νεκταρία και τη Θεονύμφη να τους περιποιηθούν. Η πόρτα παραμένει κλειστή και με το χρόνο έρχεται και η καταστροφή.

Πηγή: kiloukiotis-evaggelos.blogspot.com/

Foto: Ιωάννης Κιλουκιώτης-samosin.gr

 

Comments

comments

Continue Reading

Advertisement

Facebook

Σαμιακά31 λεπτά ago

Οργή των νησιωτών για το μεταναστευτικό σύμφωνα με την έρευνα της Π.Β.Α

Πολιτικά6 ώρες ago

Ο Μάνος Λογοθέτης Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο

Σαμιακά12 ώρες ago

Η Σάμος αλλάΖΕΙ : “Να προσφύγουμε ενάντια στον γεωγραφικό εγκλωβισμό προσφύγων στα νησιά”

Αστυνομικά - Λιμενικά12 ώρες ago

Ανέλαβε καθήκοντα ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Βορείου Αιγαίου

Αστυνομικά - Λιμενικά15 ώρες ago

Τέσσερα περιστατικά αφίξεων παράνομων εισερχόμενων μεταναστών στη Σάμο

Σαμιακά1 ημέρα ago

Τίμησαν τον διεθνούς φήμης, συμπατριώτη μας παιδονευρολόγο, δρ. Βασίλειο Δάρρα

Περιφερειακά1 ημέρα ago

Μουτζούρης : ” Όσα είπα είναι απολύτως αληθή”

Σαμιακά1 ημέρα ago

Εργατικό Κέντρο Σάμου: Ο αγώνας της εργατικής τάξης θα καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου-Βρούτση

Σαμιακά1 ημέρα ago

Βράβευση ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για τη Δράση του Αρχιπελάγους

Σαμιακά1 ημέρα ago

Εκτέλεση βολών στο πεδίο βολής «Μαυρατζαίων»

Advertisement Enter ad code here

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή