26.9 C
Σάμος
24/05/2024
Πολιτικά

Χρ. Τριαντόπουλος: Ξεκίνησε η καταβολή πρώτης αρωγής στους σεισμόπληκτους της Σάμου και της Θεσσαλίας

Χρ. Τριαντόπουλος: Ξεκίνησε η καταβολή πρώτης αρωγής στους σεισμόπληκτους της Σάμου και της Θεσσαλίας

 

Ξεκίνησε την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021 η καταβολή αποζημιώσεων στους δικαιούχους πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής που επλήγησαν από τους σεισμούς της 30ής Οκτωβρίου 2020 στη Σάμο και της 3ης Μαρτίου 2021 στη Θεσσαλία. Ειδικότερα, πιστώθηκαν 742.310,59 ευρώ σε 97 δικαιούχους.

Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σχολίασε σχετικά: «Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ξεκίνησαν οι πρώτες καταβολές της πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής στους σεισμόπληκτους της Σάμου και της Θεσσαλίας, σε συνέχεια του ανοίγματος της σχετικής πλατφόρμας, στην οποία εντάχθηκαν πρόσφατα και οι περιπτώσεις προγενέστερων της έναρξης αυτής σεισμών. Το πλαίσιο της κρατικής αρωγής εξελίσσεται μέσα από την εμπειρία και τη δράση στο πεδίο, και η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μεριμνά ώστε αυτή η διαδικασία εξέλιξης να περιλαμβάνει όλους τους πληττόμενους από φυσικές καταστροφές συμπολίτες μας.

Έτσι, σε συνέχεια της δημοσίευσης της κοινής υπουργικής απόφασης για τη διαδικασία χορήγησης εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής, σε ιδιοκτήτες που επλήγησαν από τον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020 στη Σάμο και από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 στη Θεσσαλία (Β’ 5950/16.12.2021) και του ανοίγματος της πλατφόρμας arogi.gov.gr της ΑΑΔΕ για την υποβολή αιτήσεων στις 17 Δεκεμβρίου, το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου στην πρώτη καταβολή πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής στους σεισμόπληκτους της Σάμου και της Β. Θεσσαλίας που υπέβαλαν σχετική αίτηση. Επισημαίνεται ότι η καταβολή της πρώτης αρωγής στους πρώτους δικαιούχους ξεκίνησε προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία αποζημιώσεων προς τους σεισμόπληκτους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη.

Υπενθυμίζεται ότι οι συμπολίτες μας που επλήγησαν από τους σεισμούς στη Σάμο και τη Βόρεια Θεσσαλία μπορούν εύκολα, χωρίς περιττές διαδικασίες, να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους για να λάβουν πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής για την κύρια κατοικία τους ή για κτίριο επαγγελματικής χρήσης που υπέστη βλάβες από τους δύο σεισμούς, με το ύψος της ενίσχυσης να ανέρχεται σε έως 14.000 ευρώ. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 14 Ιανουαρίου 2022. Η συνεργασία συνεχίζεται με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να ανακουφίσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη».

Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου λάβουν πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, οι πληγέντες από τους σεισμούς στη Σάμο ή τη Θεσσαλία θα πρέπει να υποβάλουν στο arogi.gov.gr αίτηση, η οποία συνιστά ταυτοχρόνως και υπεύθυνη δήλωση, για να ζητήσουν πρώτη αρωγή:

  • για κτίριο επαγγελματικής χρήσης για το οποίο υπέβαλαν ή πρόκειται να υποβάλουν αίτηση χορήγησης στεγαστικής συνδρομής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις υπό στοιχεία Δ.Α.Ε.Φ.Κ.- Κ.Ε./26169/Α325/2020 (Β’ 5293) και Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./6350/ Α325/2021 (Β’ 964) κοινές υπουργικές αποφάσεις για έκαστο συμβάν ή
  • για την κύρια κατοικία εφόσον υπέβαλαν ή πρόκειται να υποβάλουν για αυτή αίτηση χορήγησης στεγαστικής συνδρομής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις υπό στοιχεία Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./26169/Α325/2020 (Β’ 5293) ή Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./6350/Α325/2021 (Β’ 964) κοινές υπουργικές αποφάσεις.

Συνεπώς η αίτηση μπορεί να υποβληθεί για μέχρι ένα ακίνητο ανά περιοχή και ειδικότερα για το ακίνητο για το οποίο έχει υποβληθεί ή πρόκειται να υποβληθεί αίτηση για στεγαστική συνδρομή στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων. Εφόσον πρόκειται για κατοικία, η αίτηση μπορεί να αφορά μία κατοικία, την κύρια κατοικία, και εφόσον έχει υποβληθεί ή πρόκειται να υποβληθεί σχετική αίτηση για στεγαστική συνδρομή στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων.

Η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση έναντι στεγαστικής συνδρομής δεν χορηγείται στις περιπτώσεις που έχει ήδη εγκριθεί η χορήγηση στεγαστικής συνδρομής από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε έως 14.000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή, σε ιδιοκτήτες κτιρίου που επλήγη από τους δύο σεισμούς, με το ακριβές ποσό να καθορίζεται ανάλογα με τη σοβαρότητα των βλαβών. Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις 14 Ιανουαρίου 2022.

 

 

Related posts

Ο Υπουργός Μετανάστευσης στη Σάμο: Μείωση των μεταναστευτικών ροών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

admin

Πέτη Πέρκα: Οι σεισμόπληκτοι της Σάμου ξεχασμένοι από το κράτος

admin

Τριήμερη επίσκεψη στο Ν. Σάμου από τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη

admin

Συνάντηση του Προέδρου της Κυκλικής Δημοκρατίας με τον Μητροπολίτη Σάμου – Ικαρίας και Κορσεών

admin

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Σάμου του ΚΚΕ για τις γυναίκες

admin

Περιοδεία του υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Αυτιά στη Σάμο

admin

«Η πατρίδα μπορεί! Οι Έλληνες το αξίζουμε»: Το πρώτο προεκλογικό σποτ του Μιχάλη Αγγελόπουλου

admin

Ο Στεφανάδης Χριστόδουλος και κυβερνητικά στελέχη σε προεκλογικές επισκέψεις

admin

Επίσκεψη Κώτσηρα στη Σάμο: Συνοδεύεται από Πέτσα και Στεφανάδη

admin