7.8 C
Σάμος
28/01/2022
Πολιτικά

Χρ. Τριαντόπουλος: Ξεκίνησε η καταβολή πρώτης αρωγής στους σεισμόπληκτους της Σάμου και της Θεσσαλίας

Χρ. Τριαντόπουλος: Ξεκίνησε η καταβολή πρώτης αρωγής στους σεισμόπληκτους της Σάμου και της Θεσσαλίας

 

Ξεκίνησε την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021 η καταβολή αποζημιώσεων στους δικαιούχους πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής που επλήγησαν από τους σεισμούς της 30ής Οκτωβρίου 2020 στη Σάμο και της 3ης Μαρτίου 2021 στη Θεσσαλία. Ειδικότερα, πιστώθηκαν 742.310,59 ευρώ σε 97 δικαιούχους.

Ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σχολίασε σχετικά: «Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ξεκίνησαν οι πρώτες καταβολές της πρώτης αρωγής έναντι της στεγαστικής συνδρομής στους σεισμόπληκτους της Σάμου και της Θεσσαλίας, σε συνέχεια του ανοίγματος της σχετικής πλατφόρμας, στην οποία εντάχθηκαν πρόσφατα και οι περιπτώσεις προγενέστερων της έναρξης αυτής σεισμών. Το πλαίσιο της κρατικής αρωγής εξελίσσεται μέσα από την εμπειρία και τη δράση στο πεδίο, και η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μεριμνά ώστε αυτή η διαδικασία εξέλιξης να περιλαμβάνει όλους τους πληττόμενους από φυσικές καταστροφές συμπολίτες μας.

Έτσι, σε συνέχεια της δημοσίευσης της κοινής υπουργικής απόφασης για τη διαδικασία χορήγησης εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως πρώτη αρωγή, έναντι στεγαστικής συνδρομής, σε ιδιοκτήτες που επλήγησαν από τον σεισμό της 30ής Οκτωβρίου 2020 στη Σάμο και από τον σεισμό της 3ης Μαρτίου 2021 στη Θεσσαλία (Β’ 5950/16.12.2021) και του ανοίγματος της πλατφόρμας arogi.gov.gr της ΑΑΔΕ για την υποβολή αιτήσεων στις 17 Δεκεμβρίου, το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε την Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου στην πρώτη καταβολή πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής στους σεισμόπληκτους της Σάμου και της Β. Θεσσαλίας που υπέβαλαν σχετική αίτηση. Επισημαίνεται ότι η καταβολή της πρώτης αρωγής στους πρώτους δικαιούχους ξεκίνησε προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής αιτήσεων, προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία αποζημιώσεων προς τους σεισμόπληκτους συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη.

Υπενθυμίζεται ότι οι συμπολίτες μας που επλήγησαν από τους σεισμούς στη Σάμο και τη Βόρεια Θεσσαλία μπορούν εύκολα, χωρίς περιττές διαδικασίες, να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους για να λάβουν πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής για την κύρια κατοικία τους ή για κτίριο επαγγελματικής χρήσης που υπέστη βλάβες από τους δύο σεισμούς, με το ύψος της ενίσχυσης να ανέρχεται σε έως 14.000 ευρώ. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 14 Ιανουαρίου 2022. Η συνεργασία συνεχίζεται με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να ανακουφίσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη».

Υπενθυμίζεται ότι προκειμένου λάβουν πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής, οι πληγέντες από τους σεισμούς στη Σάμο ή τη Θεσσαλία θα πρέπει να υποβάλουν στο arogi.gov.gr αίτηση, η οποία συνιστά ταυτοχρόνως και υπεύθυνη δήλωση, για να ζητήσουν πρώτη αρωγή:

  • για κτίριο επαγγελματικής χρήσης για το οποίο υπέβαλαν ή πρόκειται να υποβάλουν αίτηση χορήγησης στεγαστικής συνδρομής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις υπό στοιχεία Δ.Α.Ε.Φ.Κ.- Κ.Ε./26169/Α325/2020 (Β’ 5293) και Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./6350/ Α325/2021 (Β’ 964) κοινές υπουργικές αποφάσεις για έκαστο συμβάν ή
  • για την κύρια κατοικία εφόσον υπέβαλαν ή πρόκειται να υποβάλουν για αυτή αίτηση χορήγησης στεγαστικής συνδρομής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις υπό στοιχεία Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./26169/Α325/2020 (Β’ 5293) ή Δ.Α.Ε.Φ.Κ.-Κ.Ε./6350/Α325/2021 (Β’ 964) κοινές υπουργικές αποφάσεις.

Συνεπώς η αίτηση μπορεί να υποβληθεί για μέχρι ένα ακίνητο ανά περιοχή και ειδικότερα για το ακίνητο για το οποίο έχει υποβληθεί ή πρόκειται να υποβληθεί αίτηση για στεγαστική συνδρομή στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων. Εφόσον πρόκειται για κατοικία, η αίτηση μπορεί να αφορά μία κατοικία, την κύρια κατοικία, και εφόσον έχει υποβληθεί ή πρόκειται να υποβληθεί σχετική αίτηση για στεγαστική συνδρομή στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων.

Η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση έναντι στεγαστικής συνδρομής δεν χορηγείται στις περιπτώσεις που έχει ήδη εγκριθεί η χορήγηση στεγαστικής συνδρομής από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε έως 14.000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή, σε ιδιοκτήτες κτιρίου που επλήγη από τους δύο σεισμούς, με το ακριβές ποσό να καθορίζεται ανάλογα με τη σοβαρότητα των βλαβών. Η υποβολή αιτήσεων ολοκληρώνεται στις 14 Ιανουαρίου 2022.

 

 

Παρόμοια άρθρα

Επίσκεψη του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Κώστα Παπαδάκη στη Σάμο

admin

Χρ. Τριαντόπουλος: Τρίτη πληρωμή πρώτης αρωγής στους σεισμόπληκτους της Σάμου και της Θεσσαλίας – 1,9 εκατ. ευρώ σε 304 δικαιούχους

admin

Εκδήλωση Οργανώσεων Σάμου ΚΝΕ “Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα;”

admin

Νότης Μηταράκης: Μείωση διαμενόντων κατά 79% στα νησιά και 49% σε όλη τη χώρα

admin

Αναβολή επίσκεψης ευρωβουλευτή ΚΚΕ Κ. Παπαδάκη στη Σάμο

admin

Απονομή Διαμνημόνευσης στον Εκτελεστικό Διευθυντή της FRONTEX, Fabrice Leggeri

admin

Επιστολή Πέτσα στους δημάρχους και περιφερειάρχες της χώρας για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Ελπίς»

admin

Γ. Πλακιωτάκης: 27 εκατ. ευρώ για λιμενικές υποδομές και ακτοπλοϊκές συνδέσεις για την Περιφερειακή ενότητα Σάμου

admin

Επίσκεψη Πλακιωτάκη: Αναλυτικά τα έργα που έχουν γίνει και που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν από το Υπουργείο

admin

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα