Connect with us

Πολιτικά

Χ. Θεοχάρης: Επιτάχυνση στρατηγικού προγράμματος στον τουρισμό το 2021

Published

on

Με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς θα συνεχίσει το υπουργείο Τουρισμού τη νέα χρονιά, το στρατηγικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, όπως τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, σημειώνοντας ότι ο «τουριστικός κόσμος» θα πρέπει να περιμένει πρωτοβουλίες τόσο σε επιτάχυνση έργων υποδομής, όσο και στην ποιοτική αναβάθμιση του εθνικού τουριστικού προϊόντος. Δίνοντας το στίγμα των δράσεων του υπουργείου το 2021, ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε ότι “δημιουργούμε τις θεσμικές προϋποθέσεις ώστε ο ελληνικός τουρισμός να επενδύσει στην ποιότητα και όχι μόνο στην ποσότητα των τουριστών. Καλλιεργούμε στοχευμένα το ενδιαφέρον για ειδικές μορφές, όπως πχ ο εξαιρετικά προσοδοφόρος τουρισμός ευεξίας και ίασης ή ο γαστρονομικός τουρισμός, είπε.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Θεοχάρης χαρακτήρισε πραγματικό άθλο, ότι ο τουριστικός τομέας στην Ελλάδα λειτούργησε και αποκόμισε έσοδα τα οποία μετρώνται στα 4 δισ. ευρώ το 2020. “Μείναμε ζωντανοί και γίναμε σημείο αναφοράς εν μέσω της πανδημικής λαίλαπας. Πέρα από τα μετρήσιμα οφέλη, η εν λειτουργία τουριστική οικονομία του 2020 είναι το μεγάλο κεφάλαιο της Ελλάδας για το αύριο”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου για το 2021, ο κ. Θεοχάρης εστίασε στον θεσμό των DMMOs (Destination Management Marketing Organizations, οι Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών) που, όπως αναφέρει, χρήζει αυξημένης μέριμνας για την στέρεη νομοθετική του θεμελίωση. Παράλληλα, σε τροχιά υλοποίησης είναι και το έργο του εκσυγχρονισμού και της κωδικοποίησης της τουριστικής νομοθεσίας, η αναβάθμιση του νομοθετικού πλαισίου της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, αλλά και τα ζητήματα που αφορούν σε λιμένες και μαρίνες, όπως και η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών κ.α.

Ακολουθεί η συνέντευξη του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον Κώστα Χαλκιαδάκη

ΕΡ. Το 2020 δύσκολα θα ξεχαστεί από την τουριστική βιομηχανία της χώρας. Υπάρχουν, ωστόσο, στοιχεία τα οποία μπορούν να αποτελέσουν διδάγματα για το μέλλον;

Η υπευθυνότητα, ο επαγγελματισμός, η συνέπεια στην εφαρμογή των επιστημονικών οδηγιών και, πάνω από όλα, η βαθιά και γνήσια έγνοια για το συνάνθρωπο, είναι μερικά από τα στοιχεία που απέδειξε ότι διαθέτει ο Ελληνικός Τουρισμός. Όσο και εάν ορισμένοι προσπαθούν να υποτιμήσουν την επιτυχία της Ελλάδας στο άνοιγμα του τουρισμού- μια επιτυχία εθνική με παγκόσμια αναγνώριση- η Ελλάδα αποκόμισε μεγάλα και μακροπρόθεσμα οφέλη, παρά τις δυσκολίες. Και επειδή η ουσία είναι πάντα οι άνθρωποι, το μεγαλύτερο κέρδος είναι η εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας στους Έλληνες -και των Ελλήνων στον εαυτό τους. Αποδείξαμε, όλοι μαζί, δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς, ότι φροντίζουμε τους φιλοξενούμενούς μας, κυριολεκτικά σαν δικούς μας ανθρώπους. Υποδεχτήκαμε σχεδόν 6 εκατ. τουρίστες από το εξωτερικό και τους προσφέραμε τη μοναδική εμπειρία των διακοπών στην Ελλάδα. Όλοι οι φιλοξενούμενοι επέστρεψαν στην πατρίδα τους απολύτως ασφαλείς και υγιείς. Έτσι ώστε να γίνουν οι ίδιοι οι καλύτεροι διαφημιστές της Ελλάδας για το μέλλον. Κι επειδή λέτε ότι το 2020 δύσκολα θα ξεχαστεί. Ειλικρινά, δεν είμαι σίγουρος γι’ αυτό. Για την ακρίβεια, πιστεύω ότι θα συμβεί το αντίθετο: Η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, που έχει ήδη αρχίσει με την έναρξη των εμβολιασμών, θα σημάνει την απαρχή της ανάκαμψης του τουρισμού.

ΕΡ. Τι γεύση αφήνει το οικονομικό αποτέλεσμα της φετινής τουριστικής χρονιάς;

Τη γεύση που αφήνει η ανταμοιβή μιας πολύ σκληρής προσπάθειας για τον περιορισμό των απωλειών. Ουδείς αρνείται ότι η μείωση της τουριστικής κίνησης υπήρξε πολύ μεγάλη. Εξάλλου, δεν έχει εκδηλωθεί ποτέ πριν, τουλάχιστον για την περίοδο μετά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και σε παγκόσμια κλίμακα παρόμοια κρίση. Το ότι ο τουριστικός τομέας στην Ελλάδα λειτούργησε και αποκόμισε έσοδα τα οποία μετρώνται στα 4 δισ. ευρώ, αποτελεί πραγματικό άθλο. Μείναμε ζωντανοί και γίναμε σημείο αναφοράς εν μέσω της πανδημικής λαίλαπας. Πέρα από τα μετρήσιμα οφέλη, η εν λειτουργία τουριστική οικονομία του 2020 είναι το μεγάλο κεφάλαιο της Ελλάδας για το αύριο.

ΕΡ. Τι να αναμένει ο τουριστικός κόσμος από το υπουργείο Τουρισμού το 2021;

Το 2021 το Υπουργείο Τουρισμού θα συνεχίσει, προφανώς σε ακόμη πιο εντατικούς ρυθμούς, την εφαρμογή του στρατηγικού προγράμματος της κυβέρνησης. Η πανδημία μάς ανάγκασε να προτάξουμε τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρηματιών, με μέτρα έκτακτης ανάγκης. Στο πλαίσιο αυτό διοχετεύσαμε πόρους προς την τόνωση του εσωτερικού τουρισμού. Οι δράσεις του Υπουργείου μας σε αυτούς τους τομείς δε θα διακοπούν το 2021. Όμως, όσο η υγειονομική κρίση θα υποχωρεί, θα δίνουμε όλο και μεγαλύτερη έμφαση στις δομικές μεταρρυθμίσεις, με στόχο, όπως τον έχει θέσει εξ αρχής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, την απελευθέρωση και αξιοποίηση των πραγματικών δυνατοτήτων του Ελληνικού Τουρισμού. Αυτό σημαίνει ότι ο «τουριστικός κόσμος» όπως το θέτετε, από το Υπουργείο Τουρισμού θα πρέπει να περιμένει πρωτοβουλίες τόσο σε επιτάχυνση έργων υποδομής, όσο και στην ποιοτική αναβάθμιση του εθνικού τουριστικού προϊόντος. Εργαζόμαστε μεθοδικά και με σχέδιο σε πολλούς τομείς ταυτόχρονα: Προωθούμε τον εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων αλλά και διαδικασιών, προχωράμε σε στρατηγικές συνεργασίες με τους ισχυρούς παράγοντες της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς, προβάλλουμε τη χώρα με πρωτότυπες, ανθρωποκεντρικές καμπάνιες. Το Υπουργείο Τουρισμού και ο ΕΟΤ έχουν συντονιστεί πλήρως με τον παλμό των νέων μέσων, των influencer, των social media κ.λπ. Παράλληλα δημιουργούμε τις θεσμικές προϋποθέσεις ώστε ο Ελληνικός Τουρισμός να επενδύσει στην ποιότητα και όχι μόνο στην ποσότητα των τουριστών. Καλλιεργούμε στοχευμένα το ενδιαφέρον για ειδικές μορφές, όπως πχ ο εξαιρετικά προσοδοφόρος τουρισμός ευεξίας και ίασης ή ο γαστρονομικός τουρισμός.

ΕΡ. Τι μήνυμα στέλνει το υπουργείο Τουρισμού για τη νέα χρονιά, στους εμπλεκόμενους με τα τουριστικά πράγματα;

Μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας για τον Ελληνικό Τουρισμό. Δεν το ελπίζουμε απλώς, το προετοιμάζουμε. Όμως, τίποτα δεν πρόκειται να μας χαριστεί -ιδιαίτερα στη νέα κατάσταση της μετά-Covid 19 περιόδου. Ο ανταγωνισμός θα είναι πιο σκληρός από ποτέ, με πεδίο αναφοράς κατ’ αρχάς τη Μεσόγειο, τη Νότια Ευρώπη αλλά και ευρύτερα. Αναμένουμε μια φυσιολογική επιφυλακτικότητα κατά τους πρώτους μήνες, κατ’ εκτίμηση έως την άνοιξη, καθώς ο κόσμος θα διστάζει να ταξιδέψει, παρά την πρόοδο που θα έχει σημειωθεί στην αναχαίτιση της πανδημίας. Για όλα αυτά προσπαθούμε να οχυρώσουμε όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται την εθνική τουριστική μας βιομηχανία. Όσο για το τι ετοιμάζει το Υπουργείο Τουρισμού, θα αναφέρω επιγραμματικά ότι οι στόχοι μας περιλαμβάνουν α) την αντιμετώπιση των συνεπειών του Covid-19 στον κλάδο, β) την προώθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, γ) τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος και τη μετατροπή της Ελλάδας σε 12μηνο προορισμό, δ) την ενίσχυση της προστιθέμενης αξίας των δεξιοτήτων του ανθρώπινου παράγοντα, ειδικά στον τουρισμό και ε) την προώθηση του ελληνικού τουριστικού brand διεθνώς, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αυτοί είναι οι πέντε κεντρικοί άξονες των δράσεών μας, πάντα σε στενή συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και την υπόλοιπη κυβέρνηση. Οπότε, το μήνυμα του Υπουργείου Τουρισμού προς τον κλάδο εν τέλει διαμορφώνεται στο «λίγα λόγια, πολλή δουλειά για την Ελλάδα».

ΕΡ. Ποιες οι επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου;

Στο Υπουργείο Τουρισμού, από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε καθήκοντα και παρά την ανατροπή την οποίαν επέφερε η πανδημία τους προηγούμενους μήνες, έχουμε ετοιμάσει πολλές και σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις. Θεωρούμε ότι ο θεσμός των DMMOs (Destination Management Marketing Organizations, οι Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών) ακριβώς επειδή είναι κάτι νέο στην Ελλάδα, χρήζει αυξημένης μέριμνας για την στέρεη νομοθετική του θεμελίωση. Οι DMMOs, όπως γίνεται στο εξωτερικό εδώ και χρόνια, εκμηδενίζουν τη γραφειοκρατία και εξορθολογίζουν την τουριστική ανάπτυξη. Αλλά εκτός του πλαισίου για τους DMMOs προγραμματίζουμε το μεγάλο έργο του εκσυγχρονισμού και της κωδικοποίησης της τουριστικής νομοθεσίας, την αναβάθμιση του νομοθετικού πλαισίου της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, το ίδιο και για τα ζητήματα που αφορούν σε λιμένες και μαρίνες, την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών κ.α.

ΕΡ. Μπορεί ο τουρισμός να γίνει και πάλι πρωταγωνιστής στην ανάπτυξη της χώρας;

Ο τουρισμός δεν έπαψε ποτέ να είναι πρωταγωνιστής στην ανάπτυξη της χώρας. Αυτό που εμείς επιθυμούμε και επιδιώκουμε, είναι στο εξής ο τουριστικός κλάδος να είναι πρωταγωνιστής σε μια ποιοτικά διαφοροποιημένη, σε μια ολοκληρωμένη και σύγχρονη, αειφόρο ανάπτυξη. Και, φυσικά, μια ανάπτυξη που θα ανταμείβει τους κόπους των ανθρώπων που έχουν επενδύσει στον κλάδο. Που έχουν επενδύσει, όχι μόνο τα υλικά, αλλά τα ψυχικά και πνευματικά τους κεφάλαια.

ΕΡ. Τι απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν ότι η χώρα έχει μεγάλη εξάρτηση από τον τουριστικό κλάδο και αυτό σε περιόδους κρίσεων έχει αρνητικό αντίκτυπο;

Φταίει άραγε ο τουρισμός ο οποίος εισφέρει στο ΑΕΠ της Ελλάδας μερίδιο άνω του 20%; Προφανώς όχι. Φταίει μήπως ένα καθιερωμένο, πλην στρεβλό αναπτυξιακό μοντέλο, το οποίο περίμενε παθητικά από τον ήλιο, τη θάλασσα και τους… καλόκαρδους Έλληνες να προσελκύσουν όλο και μεγαλύτερο αριθμό τουριστών; Όλοι αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. Το καθήκον μας, όμως, είναι να αλλάξουμε αυτή την πραγματικότητα -και αυτό έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε. Ο Ελληνικός Τουρισμός έχει πλέον όλες τις προϋποθέσεις να γίνει πρότυπο ανάπτυξης. Και εμείς, ως Υπουργείο Τουρισμού, με μεγάλη χαρά θα υποδεχόμασταν τον «συναγωνισμό» από άλλους κλάδους της εθνικής οικονομίας.

Share this post:

Comments

comments

Πολιτικά

Ανοίγει το λιανεμπόριο από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου

Published

on

By

Τις διαδικασίες επανεκκίνησης του λιανικού εμπορίου και κλάδων υπηρεσιών από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, τις προϋποθέσεις που τίθενται για την προστασία της δημόσιας υγείας και αυξημένες ποινές για τους παραβάτες, επιχειρήσεις και καταναλωτές ανακοίνωσε απόψε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Πρόκειται για κλάδους στους οποίους απασχολούνται, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, περί τους 140.000 εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού η μετάβαση στα καταστήματα που ανοίγουν (αναλυτική λίστα με τους κλάδους του εμπορίου και των υπηρεσιών ακολουθεί) θα γίνεται με αποστολή SMS στο 13033 και ο καταναλωτής θα έχει χρονικό περιθώριο δύο ωρών για να ολοκληρώσει την αγορά του, ενώ θα υπάρχει «πλαφόν» καταναλωτών ανάλογα με το εμβαδόν του καταστήματος που θα είναι πιο αυστηρό σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. Με «πλαφόν» και αποστάσεις θα λειτουργήσουν και τα εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά χωριά κλπ.

 

Αναλυτικότερα σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις:

Διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων (curfew) από τις 9:00 μ.μ. έως 5:00.π.μ.

Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.

Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033.

Έναρξη λειτουργίας, από Δευτέρα 18 Ιανουαρίο (προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου) με προαιρετικό ωράριο λειτουργίας από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.

Η μετακίνηση θα γίνεται με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης

Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του. Θα έχει περιθώριο δύο ωρών για να πραγματοποιήσει κάθε εμπορική του συναλλαγή, με αφετηρία την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης του.

Ως προς την συγκέντρωση ατόμων στα καταστήματα : ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός είναι τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).

Εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών είναι ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

Αποφασίστηκε επίσης προσαύξηση των προστίμων κατά 50% για τους παραβάτες, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Στις περιοχές αυξημένου κινδύνου θα λειτουργούν μόνο τα εμπορικά καταστήματα με τη διαδικασία παράδοσης εκτός (click away).

 

Για τους κλάδους των υπηρεσιών που ανοίγουν οι προϋποθέσεις είναι:

-Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, διαιτολογικές υπηρεσίες:

Απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας: 2 μέτρα.

Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνο κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων.

Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους, να συμπληρώνουν κατάλογο με τα ραντεβού των πελατών, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας προστασίας για το προσωπικό και τους πελάτες.

Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.

Προαιρετική λειτουργία την Κυριακή, 24 Ιανουαρίου.

Ισχύουν επίσης οι περιορισμοί τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. συν ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον. Για τις υπηρεσίες πλην των κομμωτηρίων, κουρείων και διαιτολογίας, απαιτείται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος τύπου plexiglass.

Ο πληθυσμός των πελατών είναι ενιαίος, ανεξαρτήτως επιπέδων ορόφων και δεν συμπεριλαμβάνει τους εργαζόμενους.

-ΚΤΕΟ: Οι πελάτες θα προσέρχονται μόνον κατόπιν ραντεβού, μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικών μέσων. Οι επιχειρήσεις οφείλουν κατά την ημερήσια έναρξη λειτουργίας τους , να διατηρούν κατάλογο με τα ραντεβού, ο οποίος θα επιδεικνύεται στα ελεγκτικά όργανα. Η χρήση μάσκας προστασίας στο προσωπικό εργασίας είναι υποχρεωτική , όπως και η χρήση αντισηπτικού και γαντιών μιας χρήσης.

Οι κλάδοι του λιανεμπορίου και υπηρεσιών που επανεκκινούν από τη Δευτέρα είναι οι εξής:

 • Άλλο λιανικό εμπόριο σε μη εξειδικευμένα καταστήματα.
 • Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα.
 • Λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα.
 • Λιανικό εμπόριο εξοπλισμού ήχου και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα
 • Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε εξειδικευμένα καταστήματα
 • Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε εξειδικευμένα καταστήματα.
 • Λιανικό εμπόριο χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου σε εξειδικευμένα καταστήματα.
 • Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε εξειδικευμένα καταστήματα.
 • Λιανικό εμπόριο επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης σε εξειδικευμένα καταστήματα.
 • Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα.
 • Λιανικό εμπόριο χαρτικών ειδών.
 • Λιανικό εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας σε εξειδικευμένα καταστήματα.
 • Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα.
 • Λιανικό εμπόριο παιχνιδιών κάθε είδους σε εξειδικευμένα καταστήματα.
 • Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα.
 • Λιανικό εμπόριο υποδημάτων και δερμάτινων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα.
 • Λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα.
 • Λιανικό εμπόριο λουλουδιών, φυτών, σπόρων, λιπασμάτων, ζώων συντροφιάς και σχετικών ζωοτροφών σε εξειδικευμένα καταστήματα.
 • Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε εξειδικευμένα καταστήματα.
 • Άλλο λιανικό εμπόριο καινούργιων ειδών σε εξειδικευμένα καταστήματα, εκτός από λιανικό εμπόριο υλικών καθαρισμού.
 • Λιανικό εμπόριο μεταχειρισμένων ειδών σε καταστήματα.
 • Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων
 • Λιανικό εμπόριο άλλων ειδών σε υπαίθριους πάγκους και αγορές.
 • Άλλο λιανικό εμπόριο εκτός καταστημάτων, υπαίθριων πάγκων ή αγορών.
 • Υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων οδικών μεταφορών.
 • Ενοικίαση και εκμίσθωση ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών.
 • Ενοικίαση και εκμίσθωση άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης.
 • Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής.
 • Υπηρεσίες Διαιτολογίας.
 • Υπηρεσίες Διαιτολογικών Μονάδων με εξαίρεση την άσκηση.
 • Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος.
 • Υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading

Πολιτικά

Στεφανάδης: Στήριξη των τελειόφοιτων μαθητών με επιπλέον μοριοδότηση στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Published

on

By

Στις απαραίτητες ενέργειες προς το Υπουργείο Παιδείας για την επιπλέον μοριοδότηση στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των τελειόφοιτων μαθητών της Σάμου, προέβη ο βουλευτής Νομού Σάμου, Χριστόδουλος Στεφανάδης, εξαιτίας του σφοδρού σεισμού του περασμένου Οκτωβρίου στη Σάμο.

Στην προσωπική του σελίδα  ο βουλευτής έγραψε τα εξής.

«Έχουμε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη στήριξη των τελειόφοιτων μαθητών με επιπλέον μοριοδότηση στις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Οι τελειόφοιτοι μαθητές χρειάζονται, τώρα περισσότερο από ποτέ, την έμπρακτη στήριξη της κοινωνίας, ειδικά στην στρεσογόνα περίοδο των εξετάσεων.

Αναμένουμε την απάντηση του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο είναι από την πρώτη στιγμή του σεισμού στο πλευρό των Σαμίων μαθητών».

Share this post:

Comments

comments

Continue Reading
Advertisement

Facebook

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Νέο μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων (ΑΤΜ) τοποθετεί η Εθνική Τράπεζα

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Έφτασαν στη Σάμο οι Λετονοί συνοριοφύλακες

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα είπαν γιατροί και νοσηλευτές του Γ.Ν Σάμου

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Χουλιάρας για Σάμο: Ο μεγαλύτερος σε μέγεθος σεισμός τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα πέρασε σχεδόν απαρατήρητος

Σαμιακά2 εβδομάδες ago

Πυροσβεστική Σάμου: Η πρώτη επιχείρηση απεγκλωβισμού για το 2021

Αστυνομικά - Λιμενικά3 εβδομάδες ago

Έλεγχοι που αφορούν στην εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

Σαμιακά3 εβδομάδες ago

Μετακομίζουν σε νέο κτίριο οι υπηρεσίες του κεντρικού καταστήματος των ΕΛΤΑ Σάμου

Αστυνομικά - Λιμενικά4 εβδομάδες ago

Δύο υπερσύγχρονα νέα περιπολικά σκάφη στη δύναμη του Λιμενικού Σώματος

COVID-197 ημέρες ago

Ν. Στεφανής: Ξεκινούν την Τρίτη 12 Ιανουαρίου οι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 στο Νοσοκομείο Σαμου

Σαμιακά4 εβδομάδες ago

Μαγείρεψαν για τους σεισμοπαθείς του Καρλοβάσου

SPONSORED

Sponsored

Δημοφιλή